Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 22:22 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Új karokat, új szakokat és új campust is tervez az EMIH fenntartásába került egyetem
2017-es megvásárlásával a céljuk az volt, hogy - a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez és a Károli Gáspár Református Egyetemhez hasonlóan - a zsidó közösségnek is legyen olyan felsőoktatási intézménye, amely "az egyházi értékek bázisán" állva színvonalas és sokrétű világi oktatást is tud nyújtani.

Mint mondta, a hittudományi kar részben szeretné kielégíteni a zsidó közösség belső igényeit, így lesz rabbiképzés, de céljuk az is, hogy a világi érdeklődök megismerkedhessenek a sok ezer éves zsidó hagyománnyal és tudománnyal.

Kitért arra: az egyetem egy VIII. kerületi campussal is bővülni fog. A Baross utcai épület másfél éve van az EMIH tulajdonában, negyvenfős előadója, valamint több tanterme is van.

Szatmári Péter, az egyetem megbízott rektora arról beszélt, hogy innovatív képzésben gondolkodnak, amely a gazdasági informatika és a gazdasági képzések területén is elsősorban a piacra figyel.

A pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus- és a tanítóképzést indítják el elsőként, hiszen e
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 18:24
Jeruzsálem státusza - Guatemala is megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben
Két nappal ajeruzsálemi amerikai nagykövetség átadása után, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök köszöntötte a megnyitóra Izraelbe látogató Jimmy Morales guatemalai államfőt, és megígérte, hogy következő dél-amerikai útján ellátogat Guatemalába.

A külképviselet avatásán részt vett több izraeli miniszter is, valamint Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere.

"Guatemala volt a második állam, amely elismerte Izraelt"- mondta Netanjahu. "ENSZ-nagykövetük igen aktívan segítette az országot abban az időben, hogy elfogadják a felosztási tervet. Közös értékeket és célokat vallunk, s noha távol vagyunk egymástól, valójában nagyon is közel állunk egymáshoz"- tette hozzá utalva az Izrael hetven évvel ezelőtti megalakulása körüli vitákra, amikor Guatemela a születő zsidó állam pártját fogta.

"Guatemala és Izrael régóta barátok, s Izraelnek fontos helye van a szívünkben"- felelte az ünnepségen a dél-amerikai ország elnöke. "Testvéri szeretet köt össze minket, itt otthon érezzük magunkat, mert
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 12:32
A haifai egyetem kutatói megfejtették egy rejtélyes holt-tengeri tekercs szövegét
az évet.

A szöveget Esbal Ratszon és Jonathan Ben-Dov professzor fejtette meg egy évig tartó közös munkával, és már csak egy megfejtetlen tekercs maradt.

Az egyetem közleménye szerint a fordítás alapján a csoport négy évszakra osztotta a 364 napos évet, amely különbözött a máig használatos, holdhónapokat használó héber naptártól.

A kumrániaknál héttel és néggyel is osztható számú napból állt az év, és ezért mindig ugyanarra a napra estek az azonos ünnepek. Ezért - szemben a zsidó hagyománnyal - nem kellett rendre döntéseket hozniuk arról, hogy mi történjen, amikor szombatra esik egy adott ünnep.

A szöveg megjelöl két olyan eseményt is, amelyek nem szerepelnek a Bibliában: az új bor és az új olaj napja, amelyek a zsidó savuotot, az új gabona ünnepét követték ötven, illetve száz nappal.

A tekercs arra is fényt derített, hogy szintén megünnepelték az egyes évszakok közötti átmenet napját, a tkufát, ami héberül időszakot jelent. A szerző - valószínűleg a szekta egyik titkosírást is
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 17:55
Centenáriumi kiállítás nyílik a Magyar Zsidó Múzeumban
meg.

A centenáriumot nemcsak kiállítással, hanem teljes felújítással is ünneplik, amelynek során az 1984-ben épült állandó tárlat is megújul.

Kiss-Gál Zsuzsanna tervező a kiállítás installációjáról szólva elmondta, olyan megoldásban gondolkodtak, amely variálható elemeivel több időszaki tárlatot is ki tud majd szolgálni. A műtárgybarát installáció három alapelemből áll: egy fém tartószerkezetből, egy panelrendszerből és egy információs felületből.

A 100! című kiállítás szakít azzal a hagyománnyal, amely szerint egy zsidó múzeum kizárólag a holokauszt emlékeit és ezüsttárgyakat gyűjt. Toronyi Zsuzsanna felidézte, hogy 1884-ben a világon először Budapesten állítottak ki judaikákat nagy múzeumi tárlaton, ebből az anyagból néhány darab a százas válogatásban is helyet kapott.

Thorman Imre most bemutatott oltalomlevele 1849 októberéből származik, a zsidó származású törzsorvos Klapka György seregének tagjaként, az utolsó szabadságharcosok között adta meg magát az osztrákoknak, szabad
velemenyezd, 2016. április 08. péntek, 13:52
Szulejmán sírja - I. (Nagy) Szulejmán török szultán - PORTRÉ
aki tisztségviselőit nem származás vagy vagyon, hanem érdem alapján választotta. Viszonylag toleráns volt birodalmában a keresztények és zsidók iránt, utóbbiak üldözését be is tiltotta. Pártolta a tudományokat és művészeteket, számos tehetségnek biztosított támogatást. Kiváló költő is volt, aki a török mellett arabul és perzsa nyelven verselt.

Háremének kedvenc hölgye a szláv származású szép rabszolganő, Hürrem volt (az utókor Tiziano festményéről ismeri igéző vonásait), akit több évszázados hagyománnyal szakítva, a birodalom népeinek legnagyobb megdöbbenésére feleségül vett, majd egy újabb hagyományt megtörve fiaival együtt idős korában is maga mellett tartott ahelyett, hogy egy távoli tartományba száműzte volna. Hürrem az intrikákban is tehetséges volt: elérte, hogy Szulejmán kivégeztesse Musztafa nevű fiát. Szulejmán utolsó éveit azonban megkeserítette fiainak (Bajezid és Musztafa) vetélkedése, amelynek végén Bajezid kapta meg a selyemfonalat.

Szigetvárott azon a helyen, ahol egykor a szultán
velemenyezd, 2015. december 09. szerda, 13:40
A budai Vár középkori zsidó emlékeit mutatja be a Hűlt helyek című sétasorozat
Az alapítvány és a múzeum megállapodást kötött, hogy a jövőben közösen szervez Budapest múltját bemutató sétákat a vár és a főváros területén. Az egykori zsidónegyedet bemutató séta ennek a közös munkának az első megvalósult programja - mondta el Rózsahegyiné Kiss Gabriella múzeumpedagógus a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Pap Ágnes, az alapítvány elnöke kiemelte, hogy a szervezet 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy tudományos kutatásokkal és ismeretterjesztő programokkal segítse a történelmi múlttal való szembenézést, hogy "lehetőleg minél többen ismerjék meg azt a közös történelmi kulturális örökséget, amely meghatározza az életünket és mindennapjainkat".

Az elnök kifejtette: még mindig kevesen tudják, hogy a világörökség részét képező budai Vár területén már a törökök előtt jelentős zsidó közösség élt, amelynek három zsinagógája is volt. Ennek a történelmi-kulturális örökségnek szinte minden része a föld alatt van; egy részét az idő vagy az éppen uralkodó rezsim tüntette el,
velemenyezd, 2015. augusztus 12. szerda, 17:21
Sziget - A Muzsikás a népzene csodáját mutatja be
felléptünk komoly koncerttermekben és fesztiválokon, és most meg tudunk valósítani egy igazán színes estet" - mondta Hamar Dániel bőgős, a Muzsikás vezetője az MTI-nek.

Speciális műsort és dallistát állítottak össze a Sziget-koncertre, a fő koncepció nem csupán a zenekar mögött álló négy évtized felelevenítése. A középpontban a tradicionális népzene áll, amelyre a Muzsikás 1973-ban feltette az életét.

"Érzékeltetni szeretnénk, mi az, ami lenyűgözi az embereket, ha egy erdélyi faluban az élő hagyománnyal találkoznak. Meg akarjuk mutatni, miként képesek illeszkedni egymáshoz érzelmi és lelki alapon látszólag össze nem illő elemek, például a polinéz dobok és a gyimesi zene, vagy a békási zene és Bartók Allegro Barbarója" - emelte ki Hamar Dániel.

A zene szárnyán történő utazást sztárvendégek segítik: Alexander Balanescu hegedűs, a Woven Hand, az alternatív country amerikai nagymestere, az Amadinda Ütőegyüttes, Jandó Jenő zongoraművész. Augusztus 6-án 19 órától az OTP Bank Világzenei Party
velemenyezd, 2013. július 31. szerda, 10:02
Gingrich Jeruzsálembe telepítené át az amerikai nagykövetséget
Gingrich, aki a többi öt republikánus elnökaspiránshoz hasonlóan szerdán találkozott a Republikánus Zsidó Koalíció vezetőivel, azt is kijelentette, hogy külügyminiszternek John Bolton volt ENSZ-nagykövetet kérné fel. Az úgynevezett intervenciós külpolitika híveként ismert Bolton keményvonalas álláspontot képvisel Iránnal szemben, amelynek elnöke több ízben is megfenyegette Izraelt és tagadta a holokausztot.

Bolton, aki korábban maga is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon a republikánus elnökjelöltségért, hivatalosan egyelőre az egyik aspiránst sem biztosította támogatásáról. A volt ENSZ-nagykövet kabinetje a The Washington Timesnak jelezte: nem valószínű, hogy Bolton a közeljövőben kommentálni kívánná Gingrich szavait.

John Bolton 2005 augusztusa és 2006 decembere között, szenátusi jóváhagyás nélkül volt az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője. George W. Bush a felsőházi ülésszak szünetében nevezte ki nagykövetté a fegyverzetellenőrzéssel és a nemzetközi szervezetekkel szemben
velemenyezd, 2011. december 08. csütörtök, 18:42
Képek, videók
A magas-fenntartású lányo
cipello
2013. július 28. vasárnap, 15:47
milano katolikus egyetem
lacipecsenye
2012. augusztus 23. csütörtök, 10:18
Leuven Katolikus Egyetem
reper
2009. december 16. szerda, 17:38
DSCN0077Református templo
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
DSCN0074Református templo
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
DSCN0071Református templo
irmus
2018. június 28. csütörtök, 06:30
DSCN0070Református Óvoda.
irmus
2018. június 28. csütörtök, 06:29
Református táblakép
furaila
2017. szeptember 20. szerda, 16:52
Református jelkép
furaila
2017. április 17. hétfő, 14:30
Református egyház
dandej
2017. február 19. vasárnap, 12:07
Boldva Református templom
kicsoda57
2017. február 17. péntek, 18:45
Református templom és fa
irmus
2016. november 19. szombat, 10:15
Református templom.JPG
cs-gyurka
2016. június 01. szerda, 21:12
Református Templom
irmus
2015. november 23. hétfő, 06:20
Balmazújvárosi református
lenke1964
2015. július 08. szerda, 11:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.