Belépés
2019. október 19. szombat | 42. hét | 292. nap | 06:38 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zöldségarc
diákokat, szülőket és tanárokat egyaránt. Miután olvasóink is megosztották tapasztalataikat, mi is nekiálltuk menzát tesztelni, és egy héten keresztül egy budapesti általános iskola ebédlőjében fogyasztottuk az egészségesnek kikiáltott reformkaját. A sótlan húsok mellé meglepően ízes levesek társultak, a tányéron hagyott kevés maradékot viszont csak a tanárok poroszos szigorának tudtuk be.

Ehetetlen menzakaja miatt Hajdú Péter étterméből rendelő diákok Törökbálinton, egy szem répakarika a zsemle közepébe vágva Dunakeszin - ilyen és ehhez hasonló esetektől volt hangos a sajtó 2014 elején, igaz, az iskolai menzák renoméja sosem volt túl fényes. Bár a közétkeztetés reformját még 2013 nyarán elkezdték kidolgozni, a tavaszi félév kezdetét megcélozva annak hatálybalépésével, akkor még az Európai Bizottság térfelén pattogott a labda.

Ezt követően 2014 szeptemberére időzítették a Balog Zoltán nevéhez fűződő rendelet megvalósítását, de még az előző tanévben sem volt kötelező lenyomni a gyerekek
klarika47, 2018. december 16. vasárnap, 10:48
Teknősfasírt
is)hagymapirospaprikavegeta1 kanál olaj
Elkészítés:
A kenyeret vagy zsemlét (a kenyér jobb) beáztatjuk tejbe, de csak annyi tejbe amennyit felszív. Ha kicsit több a tej, akkor zsemlemorzsával lehet pótolni.Feldaraboljuk a hagymát, fokhagymát, a fűszereket ízlés szerint, az áztatott kenyeret az 1 evőkanál olajat és a 2 tojást összekeverjük a hússal. Készítünk egy fasírt alapot.A camembert sajtot 2x2 cm kockákra daraboljuk. A fasírt alapból ökölnyi gombócot formálunk, de előtte beletesszük a gombóc közepébe a sajtot. A virsliket hosszába megfelezzük és kb 4 cm-es darabokra vágjuk.
A fasírt gombócokat kiolajozott tepsibe helyezzük és beleszurkáljuk a virsliket. A tetejére helyezzük a szalonna csíkokat.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben kissé megpároljuk.Mikor már a szalonna sülni kezd akkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg. Lassú tűzön süssük.
Krumplipürével
bkisseva, 2018. január 03. szerda, 12:58
Karácsonyi receptek
törzshöz illesztjük. A gallért, a "prémdíszítést" és muffot egy 1 cm-es tésztahengerből vágjuk ki.
1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel felverünk, ezzel a figurákat megkenjük, mazsolával, cukrozott narancshéjjal, mandulával díszítjük.
A kalácsfigurát meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a sütőlemezt az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél kb. 180 C, gázsütőnél kb. 3-as fokozat.
Hótallér
30 dkg lisztet gyúródeszkára szitálunk, közepébe mélyedést nyomunk. 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 10 dkg hámozott, őrölt mandulát beleszórunk. 27,5 dkg hideg margarint kis darabokra vágunk, a mandulára tesszük, liszttel letakarjuk, majd a hozzávalókat középről kiindulva sima tésztává gyúrjuk. Egy ideig hideg helyen pihentetjük, majd kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, kerek (kb. 4-5 cm átmérőjű) formával kiszurkáljuk, sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél: 3-4-es fokozat,
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Ropogós zabpelyhes zsemle
(lisztté őrölve)
1 teáskanál cukor
2-3 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
3,5-4 dl víz (langyos)
1 evőkanál olaj

A tetejére:

mák, napraforgómag, szezámmag...

Elkészítés: Ha nagyobb szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor elsőként őröljük meg kávédarálóval vagy aprítóval, ha finomabb szemcséjű, akkor nem szükséges. Szóval a lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele az olajat, valamint a víz 2/3 részét.

Fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk. A maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!!!

Ezután egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg 1-1,5 óra alatt a tésztát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint
nanoka72, 2017. szeptember 17. vasárnap, 16:32
Jim Delligatti a Big Mac atyja.
vezetett a hatvanas évek végén, egyet épp Pittsburgh mellett. Itt alkotta meg az azóta világhírűvé vált emeletes szendvicset, a Big Macet: szezámmagos zsemlébe helyezett két szelet marhahúspogácsa, különleges szósz, saláta, sajt, uborka és hagyma. Később ez lett a gyorsétteremlánc leghíresebb terméke.

A Big Mac hamburger

A nagy felfedezés az volt, hogy a sokemeletes szendvics közepébe egy szeletet rakott a buciból, hogy ne csússzon szét az egész.

Eleinte a központ nem lelkesedett az ötletért, úgy vélték, remekül fogynak a sima hamburgerek és a sajtbureszek, nem beszélve a sült krumpliról és a shake-ről. Delligatti azonban szeretett volna egy nagyobb szendvicset a kínálatba, így végül 1967-ben bevezették a terméket, de csak a Delligatti által vezetett ötven
schuro, 2017. február 05. vasárnap, 21:06
Baconos – tojásos fasírt muffin
Baconos - tojásos fasírt muffin / 12 db

Hozzávalók a fasírthoz :

60 dkg darált hús, 2 db zsemle, 2 db tojás,

- vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, petrezselyem, pirospaprika ízlés szerint

24 szelet szalonna, 12 db kis téglalapra vágott sajt

Elkészítés :

A szokásos módon elkészítjük a fasírt masszát.

A darált húshoz adjuk a vízbe vagy tejbe kissé megáztatott, és jól kinyomkodott zsemléket. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd a tojásokat is hozzáadjuk. Sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, és pirospaprikával ízlés szerint ízesítjük, és jól összedolgozzuk.

Közben 6 db tojást keményre főzünk, és félbe vágjuk.

A muffin formákat kivajaztam, és minden mélyedésbe 4 db fél szalonna csíkot helyeztem úgy, hogy a szélei kilógjanak, és majd rá tudjam hajtani a gombócok tetejére. Fasírt gombócokat készítettem úgy, hogy közepébe egy fél tojást, és egy kis
bkisseva, 2016. november 28. hétfő, 12:17
Lángos
felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

Egyszerű lángos 2.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg finomliszt, 2 dl víz, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, bő olaj a sütéshez.
A tejet langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot.
Bögrében, letakarva, 10 percig pihentetjük. Nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleöntjük a felfutott élesztőt és az ugyancsak meglangyosított vizet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta apró hólyagokat vet. (Lágynak kell lennie.) A tetejét
belisztezzük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Olajos kézzel széthúzogatjuk, széleit több helyen bevágjuk, hogy formáját megtartsa, és bő, forró olajban mindkét oldalát szép
shr, 2016. november 14. hétfő, 07:04
pudingos rebarbarás morzsás " zsemle " !
kis gombócokat formálok belőle .

töltelék:
140 g rebarbara
6 evőkanál víz
1 evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál porcukor

250 ml tej (lehet egy kicsit több)
1 vanília puding krém (40 g) cukor
2 evőkanál cukor

a rebarbarát felapritom , keményitővel és cukorral lábasban megpárolom , jó sürü legyen .
a tejből, pudingporból és cukorból sürü pudingot fözök , hagyom kihülni .
a 16 kis gombóc tésztát kissé lelapitom , a közepébe nyomok kis pohár aljával egy mélyedést, teszek bele 1 kis kanál pudingot, arra a rebarbarából kis adagot .
hagyom fél órát pihenni .
addig elkészitem a morzsát,

25 g vaj
50 g liszt
50 g cukor
ezeket összemorzsolom .

fél óra után a tetejére szórom a morzsát,
a kimaradt részt tojással megkenem , majd 180 fokos sütőben megsütöm , 25 perc alatt .
ibolya58, 2016. október 13. csütörtök, 16:07
Húsvéti recept gyűjtemény
darált, főtt tarja, 4 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 kanál mustár, egy kevés reszelt torma, 12 szelet szendvicskenyér.
Az anyagokat jól összekeverjük, és a kenyérszeleteket megkenjük vele. Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Tálalás-kor meghintjük reszelt tormával vagy reszelt sajttal.

Húsvéti kenyér 1.
Hozzávalók: 2,5 kg liszt, 8 dkg élesztő, 6 tojás, 25 dkg cukor, 35 dkg vaj, 12 dkg őrölt mandula, 20 dkg apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só. A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt. Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük. Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet. Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük. Újra megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
December 31. - Szilveszter napja
A jövő évet mutatja meg a hagymakalendárium:

"Ha kíváncsi volt a gazdaember, hogy milyen időjárás lesz az újesztendőben, minden hónapban, akkor vöröshagymát kettévágott és tizenkét kovát lebontott róla s mindenikbe tett egy kis sót". Amelyikben reggelre nem olvadt el a só, az száraz hónap volt amelyikben elolvadt, az esős hónap volt. Így tudta meg, hogy milyen időjárás lesz abban az évben. Hasonló módon jósolnak fokhagymával is. Abból tizenkét gerezdet tesznek egymás mellé, a közepébe lyukat fúrnak és abba sót tesznek.

Bár az ünnep szokásai közül a legelterjedtebbek a pásztorok és legények zajkeltő, gonoszííző szokásai, jelentősek még az ólomöntés és egyéb szerelmi jóslások is. Az ország csaknem minden területén reggelig tartó táncmulatsággal búcsúztatják ma napság is az ó évet.

Ezen a különleges éjszakán is igyekeztek a lányok elősegíteni sikeres párválasztásukat: gombócfőzéssel, ólomöntéssel próbáltak jövendőbelijük neve és foglalkozása felől
lenke1964, 2015. december 30. szerda, 13:39
Fogyókúrás torta csajoknak
Fogyókúrás torta csajoknak

Hozzávalók:
1 db ennivaló férfi
1 db rugós heverő
1 db vaniliás rúd
1db hamvas barack kimagozva
2 db tojás
2db zsemle

Készítés módja:
A férfit az ágyba fektetjük és addig szorítjuk magunkhoz, amíg a vaniliás rúd meg nem keményedik. Ekkor egy darabig állni hagyjuk. Közben hol az egyik, hol a másik zsemlét dugjuk a férfi szájába, majd a megkeményedett vaniliás rudat a baracknyílás közepébe helyezzük. Addig verjük a tojás habját míg a krém ki nem jön belőle. Gyors légzés, és mély sóhaj jelzi, hogy kész a torta. Ha jól sikerült a torta készítése, többször is meg lehet ismételni! Különösen fiatal háziasszonyoknak ajánlom, mert rendszerint első kisérletre beválik!
Megjegyzés:
Ha a vaniliás rudat a torta készítése közben valami hibásodás érné, elveszti eredeti tartósságát, netán összetöpörödne NE DOBJUK EL, mert ügyes háziasszony kezében az összetöpörödött rudacska pár perces türelem után visszanyeri eredeti
schuro, 2015. december 05. szombat, 21:35
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
A gallért, a "prémdíszítést" és muffot egy 1 cm-es tésztahengerből
vágjuk ki.
1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel felverünk, ezzel a figurákat megkenjük, mazsolával, cukrozott
narancshéjjal, mandulával díszítjük.
A kalácsfigurát meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a
sütőlemezt az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél kb. 180 C, gázsütőnél kb. 3-as fokozat.
Hótallér
30 dkg lisztet gyúródeszkára szitálunk, közepébe mélyedést nyomunk. 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás
cukrot, 10 dkg hámozott, őrölt mandulát beleszórunk. 27,5 dkg hideg margarint kis darabokra vágunk, a
mandulára tesszük, liszttel letakarjuk, majd a hozzávalókat középről kiindulva sima tésztává gyúrjuk. Egy
ideig hideg helyen pihentetjük, majd kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, kerek (kb. 4-5 cm átmérőjű)
formával kiszurkáljuk, sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél:
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
1/16
Képek, videók
Hajdu Péter.jpg
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 16:31
Hajdu-Peter(1)(650x433 ).j
lizbet01
2013. április 06. szombat, 16:06
Hajdú Péter & Sarka Kata.
kicsoda57
2012. november 07. szerda, 00:12
Hajdú Péter 36.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 10:52
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Balogh Zoltán.png
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 15:45
Balogh Zoltán
agica2004
2014. április 02. szerda, 13:39
Ablakon keresztül
sanci81
2017. április 09. vasárnap, 20:25
ablakon keresztül
balazsmargit
2012. december 25. kedd, 15:48
1.Hasukon keresztül ...a
anci-ani
2012. augusztus 03. péntek, 22:58
Fátylakon keresztűl.gif
zsokaoldala
2011. október 26. szerda, 18:43
ZENÉN KERESZTÜL MEGISMERN
ujulianna
2011. március 22. kedd, 23:27
ablakon keresztül.jpg
klara50
2011. március 18. péntek, 08:29
Levélen keresztül.gif
csalogany13
2010. november 09. kedd, 10:06
Sötét folyón keresztül az
huda
2009. január 13. kedd, 11:39
Címkék
tejben feloldott, iskolai menzák, lányok elősegíteni, fasírt masszát, kenyér jobb, tejet langyosra, felmelegített liszt, tanárok poroszos, kenyeret vagy, fasírt alapot, szárított élesztővel, Balog Zoltán, áztatott kenyeret, szélei kilógjanak, sokemeletes szendvics, szokásos módon,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.