Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 21:54 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sárgarépa: a látás élességének javítója
a gyökérzöldségnek számtalan egészségügyi előnye létezik. A tápláló sárgarépa tele van béta-karotinnal, rosttal, antioxidánsokkal, de megtalálható még benne a K1-vitamin, a biotin, a kálium, a béta-karotin és a B6-vitamin.

A sárgarépában található béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a jó látás biztosításában, de fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben és az immunrendszer egészséges működését is biztosítani tudja.

A B-vitaminok csoportjába tartozó biotinnak kiemelkedő szerepe van zsír- és fehérje-anyagcserében.

A sárgarépa K1-vitaminban is bővelkedik. Ez a vitamin leginkább a váralvadásnál fontos, de a csontok egészségét is biztosítani tudja.

A kálium egy alapvető ásványi anyag, melynek a vérnyomás-szabályozás a feladata. A B6-vitaminból pedig energiát nyerhet a szervezetünk, de az idegrendszer működéséhez is szükséges.

A sárgarépa antioxidánsokban is gazdag

A sárgarépa sokféle
pacsakute, 2020. május 25. hétfő, 10:33
A zeller és gyógyhatásai
meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rendszeresen, és megmutatjuk, hogy hogyan hat ez az egészségedre.

A zeller negatív kalóriatartalmú étel, amely csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és a vérnyomást, valamint méregteleníti a szervezetet.

A világ minden táján termesztik. Gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta ismerik, és sokszor említik az ókori mediterrán dokumentumokban.

A zeller vitaminok (A, B, C és K), magnézium, kálium, kalcium, valamint növényi tápanyagok gazdag forrása, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Egy bögrényi apróra vágott nyers zeller (kb. 101 gramm) tartalmaz:
16,2 kalória
3,5 gramm szénhidrát
0,7 g fehérje
0,2 gramm zsír
1,6 g rost
29,6 mikrogramm K-vitamin (37% DV)
36,5 mikrogramm folsav (9% DV)
263 mg kálium (8% DV)
3,1 mg C-vitamin (5% DV)
0,1 mg mangán (5% DV)
0,1 mg
pacsakute, 2020. május 22. péntek, 22:01
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát
pacsakute, 2020. május 20. szerda, 19:41
Így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
működését.

A lencse gyógyító hatása
A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. Igen magas a fehérjetartalma (25-28%), és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A vöröshagyma és a fokhagyma tisztító hatása
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok
pacsakute, 2020. január 21. kedd, 22:29
A spenótról jó tudni
A spenót valóságos természetes vitamin és ásványianyag forrás. Ásványianyagok egész tárházát tartalmazza: ként, mangánt, rezet, cinket, jódot, vasat, magnéziumot, foszfort, kálciumot, nátriumot és persze sok hasznos vitamint is, mint: A, B1, B2, B12, PP, C, E, és K Vitamint, valamint folsavat, szénhidrátokat, zsírsavakat, aminósavakat, rostokat, szaponint és ami nagyon érdekes a spenót esetében az az, hogy más növényekhez képest, melyek sokkal több vasat tartalmaznak, a spenótban lévő szaponin tartalma miatt a szervezet sokkal jobban tudja felszívni és hasznosítani a vasat mint a többi növények esetében, melyek nem tartalmaznak szaponint. Magas a klorofill tartalma, ami hozzájárul a vérképzéshez, lúgosításhoz. Ezért, vérszegénység esetében sokkal jobb spenótot fogyasztani, mint bármilyen más növényt, amelyikben nagyobb mennyiségű vas található.

A spenót kellemes ízű zöldségünk. Ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné
pacsakute, 2020. január 17. péntek, 23:03
Gyógyítani orvosságok nélkül
működését.

A lencse gyógyító hatása

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. Igen magas a fehérjetartalma (25-28%), és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A vöröshagyma és a fokhagyma tisztító hatása

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező
lovaszmarika, 2019. november 07. csütörtök, 15:11
Téli zsír-égetők
alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. A zöldség 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet. A B- és a C-vitaminnak fontos forrás, az utóbbi miatt az uborka héját is érdemes rajta hagyni, ráadásul a héjban található rostok javítják az emésztést. A magas víz- és rosttartalom miatt kipucolja a szervezetből a méreganyagokat.

Paradicsom

A paradicsom bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A likopin nevű anyag segíti a rák elleni küzdelmet, ráadásul fiatalít is, a C-vitamin pedig az immunrendszer működésén javít. A paradicsom lúgosító hatású, emellett serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Gyakran használják tisztítókúráknál. Mivel sok vizet tartalmaz, segíti a vér megtisztulását, vízhajtó hatású, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, viszont egy sor fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található
lilagondolatok, 2019. november 04. hétfő, 16:02
Lúgosító anyagot tartalmazó élelmiszerek
dr. Robert Young - a lúgosítás, lúgosító életmód "atyja", a SuperGreens termék megalkotója - szerint igen könnyedén hatalmas hibát követhetünk el szervezetünkkel szemben. Ha nem fogyasztunk mindennap megfelelő mennyiségű lúgosító ásványi anyagot, jelentősen károsíthatjuk szervezetünket. Mégis az emberek 99%-a nem teszi.
dr. Young kutatásai azt mutatják, hogy a nem megfelelő mennyiségű ásványi só bevitel a fáradtságon, kimerültségen, elhízáson, kóros soványságon, depresszión, bőr problémákon túl sokkal súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Ahogyan testünk hőmérséklete is csak egy igen szűken behatárolt tartományban mozoghat, úgy szervezetünk sav-bázis egyensúlya sem változhat széles sávban egészség károsító hatás nélkül.

Vérünk pH értékének 7,365 körül kell lennie. Savasító ételek és italok fogyasztása, a stressz, a környezetszennyezés, stb. mind igyekeznek ezt az
pacsakute, 2019. október 11. péntek, 22:22
Zeller gyógyital és hatásai
A zellert már az ókorban ismerték és használták a görögök. Hipocratész, a medicína atyja, vízhajtóként és idegnyugtatóként ajánlotta betegeinek. A középkorban, Paracelszusz is felfigyelt vese fertőtlenítő és izzadsággátló tulajdonságaira. Manapság pedig több tanulmány rávilágított antireumatikus és vágyserkentő tulajdonságaira is.

A zeller igen gazdag ásványianyagokban (kálium, cink, magnézium, foszfor, vas), B1, B2, B6 , C -vitaminokban, valamint folsavban, aminósavakban, gonadotrop fitohormonokban és élelmi rostokban.

A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy szárított formában (porítva) készíthetünk belőle akár turmixot is.

Zellerlé készítése
Zellerlevet készíthetünk úgy friss zellergumóból, mint zellerlevélből és szárból is. Ha zellergumóból készítjük, akkor a gumót mossuk meg jól egy kefével és meghámozatlanul
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:11
Zeller és gyóhatásai
szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.

Hörgők és tüdő-tisztító:

A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt.

Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen:

A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására.

A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: A mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok,
pacsakute, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:11
MÉREGTELENÍTŐ ZÖLDSÉGEK Szervezetünkre rengeteg munka vár,
szabad gyökök támadásai ellen.

A spárgában króm is van, amely segít a vércukor szintjének csökkentésében, miközben méregteleníti a szervezetet.

A cékla gazdag forrása a bioflavonoidoknak, amelyek nagyon hatékonyan részt vesznek a máj méregtelenítő folyamataiban.

Az egyik leghatékonyabb keresztesvirágú zöldség a brokkoli, amely segíthet a méreganyagok szervezetből történő eltávolításában. A brokkoliban lévő rostok, glükozinolátok, bioflavonoidok, karotinoidok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok kombinációi számos testi funkciót megtámogatnak, többek között az eliminációt és a szervezet méregtelenítését is.

Egyéb keresztesvirágú zöldséget is lehet használni a brokkoli mellett, hogy még hatékonyabbá váljon a méregtelenítés. Ez a zöldség lehet a kelbimbó, a káposzta vagy a vízitorma.

A zeller segít a gyulladás csökkentésében, elősegíti az emésztést és az eliminációt. Az uborka többnyire vízből áll. Támogatja az emésztőrendszer működését, amelynek nagy
koszegimarika, 2019. augusztus 09. péntek, 12:50
Az egészséges táplálkozásról
működését.

A lencse gyógyító hatása

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. Igen magas a fehérjetartalma (25-28%), és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A vöröshagyma és a fokhagyma tisztító hatása

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező
lovaszmarika, 2019. július 25. csütörtök, 16:29
1/30
Képek, videók
Sárgarépalé .jpg
pacsakute
2019. november 18. hétfő, 19:48
Sárgarépa.jpg
pacsakute
2019. március 03. vasárnap, 22:09
sárgarépa.gif
szicu
2016. december 18. vasárnap, 09:42
Sárgarépalé
irmus
2016. június 17. péntek, 17:12
Sárgarépa torta.jpg
pacsakute
2016. április 07. csütörtök, 00:13
sárgarépa, krumpli sajtta
sarkadykati
2016. február 27. szombat, 09:29
sargarepa.jpg
ametiszt54
2016. február 19. péntek, 10:59
sargarepale.jpg
ametiszt54
2016. február 19. péntek, 10:57
sargarepa.jpg
skorpiolilike
2016. február 19. péntek, 10:57
sargarepale.jpg
skorpiolilike
2016. február 19. péntek, 10:53
Sárgarépa
borcsamama
2016. február 09. kedd, 21:40
Sárgarépa
sanci81
2015. november 02. hétfő, 15:30
5 Kenéz Első látásra.jpg
lovaszmarika
2019. szeptember 22. vasárnap, 19:01
a látásod kitisztul.jpg
sz719eszter
2018. november 02. péntek, 13:29
Látás veszély.jpg
charlotteani
2018. augusztus 01. szerda, 21:39
Címkék
élelem-adalékok válthatnak, olajnak különleges, vasat mint, kálium tartalmaz, spenótot megfőzzük, zöldség lehet, tápláló sárgarépa, nátrium fontos, bögrényi apróra, mindennapi hagyma, szennyező anyagok, alma regeteg, medicína atyja, csontok egészségét, sárgarépában található, gyerekeknél jelentkezik,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.