Belépés
2019. július 24. szerda | 30. hét | 205. nap | 07:03 | Kinga, Kincső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A sóska előnyös hatásai
Európában és Észak-Ázsiában őshonos. Kard formájú levelei vannak, és pirosas-zöldes virágai, ami lilára változik teljes virágzáskor. A magjai barna színűek. A sóskaleveleket gyakran használják, mint friss és száraz gyógynövényt a főzéshez, és hideg és meleg teák elkészítéséhez.

Tápérték információk:

A sóska gazdag A, B1, B2, és B9 vitaminokban.
Nagymennyiségű C-vitamint tartalmaz.
Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja.
Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, és vasban.
Habár nagymennyiségű proteint és szénhidrátot tartalmaz, de a zsírmennyisége elenyésző.
Flavonoidokban gazdag.

A sóskalevél egészségügyi előnyei

Tápanyagokban gazdag, ezért a sóskalevél egy egészséges ,,lökést" ad a szervezetünknek. Itt olvashatja a sóska néhány egészségügyi előnyét:

Javítja a látást

A sóskalevelek nagymennyiségű A-vitamint tartalmaznak, ami segít javítani a látást, és csökkenti
pacsakute, 2019. július 23. kedd, 08:38
A vanillin nem vanilia!
valódi vaníliás cukor.

Mi a különbség vanília és vanillin között?

Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel, féléretten gyűjtenek be. A még zöld termést blansírozzák, majd fermentálják, végül szárítják, ami az erjedés alatt változik barnásfeketévé és akkor alakul ki jellegzetes aromája is.
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:52
Mezei sóska gyógyhatásairól
szenvedők nem fogyaszthatják. A természetgyógyászat vértisztító szerként, valamint étvágygerjesztőként alkalmazza, a puha, zsenge leveleit pedig nyersen javasolja megenni vagy teának elkészíteni. A belsőleg és külsőleg is felhasználható forrázat elősegíti az akne gyógyulását.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, így botanikai rokona például a hajdina és a rebarbara. Latin neve Rumex acetosa. A sóska Európában és Észak-Ázsiában őshonos gyógynövény. Kardformájú levelei vannak és pirosas-zöldes virágai, amelyek teljes virágzáskor lila színűre változnak. Magjai barnák. A sóskaleveleket friss vagy száraz formában gyakran használják főzéshez és teát is készítenek belőlük, a növény gyógyító tulajdonságait azonban sokan nem ismerik.

Mit tartalmaz a sóska?

A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. A sóska első sorban nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, valamint A-, B1-, B2-, és B9-vitaminokat. Savanyú ízét az
pacsakute, 2019. március 11. hétfő, 21:25
Hunok egy Svájci vőlgyben
primitív körülmények között, nagy nehezen tornázta fel magát egy igen életrevaló néppé". Bourrit szerint a völgy, Val d'Anniviers lakói még akkor is konokul ragaszkodtak pogány hitükhöz, amikor a környék lakói már régen megkeresztelkedtek.

Így néz ki a Val d'AnniviersForrás: Wikipedia


,,Majdnem mindnyájan világoskék vagy szürke, zöldesbe játszó szemekkel, szőke vagy barna hajjal, széles csontos homlokkal, kissé kinyomuló járomcsonttal bírnak. Orruk közönséges, álluk széles, s nyakuk erős és vállaik kiemelkedők, de átlag alacsony termetűek. (...) A lakosoknak nagy hajlamuk van a kóborlásra" - jelent meg 1881-ben Horváth Mihály emigráns magyar lelkész beszámolója, aki 1853-ban látogatott a völgybe.

A Val d'Anniviers lakóiról még a genfi születésű Jean-Jacques Rousseau is írt, aki külön kiemeli a
menusgabor, 2019. január 31. csütörtök, 17:45
Imre Flóra
fönn nevet a kék a tenger színe játszik
lebegtet életem lehúz és felemel

a csorba gyöngyöket mind összeszedegettem
aranyló mozaik belülről is vakít
fénylő diadalív itt vagy szent ostya bennem
bordáid ívei mellkasod combjaid

napbarna corpusod és rituálisan
még tart a könnyűség kibontom a hajamStanzák

Hogy megmártóztam fájdalmas szemedben,
szélcsend alatt, tűzkristály ég alatt,
a pusztulás zöldeskék lángja lettem,
s a csendmadár mögülem elmaradt.
Hiába védtem, kétségbeesetten
taszítva el becéző szavadat,
hiába védtem - Mit is? Jaj, ki tudja?
Jutottam villámmarta keskeny útra.

Sodródom, mint a fűzfalevél az árban,
s a parton lesnek esti farkasok,
szaggattatásban lettél kínra társam,
sohase nézünk ugyanegy napot.
Rőt angyalt látok, akit félve vártam
minden izmom köt, mégis indulok.
Jaj, ki taníthat meg engem dalolni?
Légy
menusgabor, 2019. január 15. kedd, 20:00
Illatos mirhafű - a sokoldalú gyógynövény
ánizsillatot áraszt magából. A gyógynövény az ernyősök családjába tartozik. Júliustól egészen szeptemberig virágzik. Ha illatos mirhafüvet szeretnénk gyűjteni, akkor a cserjésekben, az erdőszéleken és a hegyi réteken kell ezt a szépséges gyógynövényt keresgélnünk. Levelei egy páfrányra emlékeztetnek, ernyőszerű virágzata pedig fehér színben pompázik. Illata miatt vadánizsnak is nevezik.

Az illatos mirha nagyon közeli rokona a zamatos turbolya. Régebben nagyon értékes volt a növény levélnyele, mivel zöldes-barnás színű textilfestéket nyertek belőle. A mirhafű egészen nagyra, akár másfél méteresre is megnőhet. A növény kedveli a tápanyagban gazdag, nedves talajt, de különösebb gondozást nem igényel. Vígan növekszik naposabb és árnyékosabb helyeken is.

Mirhafüvet a saját kiskertünkben is termeszthetünk. A magokat ősszel vagy télen kell elvetni, de a már meglévő növényeket tavasszal tőosztással gyorsan szaporíthatjuk. Ha egyszer elvetettük, nem kell attól félnünk, hogy a következő évben nem
pacsakute, 2018. december 28. péntek, 21:20
Zsefy Zsanett
RUHÁJA

Megfürdött a szél a tarka rétben,
napsugárból font gyékényre pihent,
fák lombjából kócolt piciny kontyot,
feje búbján szivárvány libbent.
Aranyeső lett a koszorúja,
de víztükrében csak azt látta meg,
milyen pőre, színtelen a teste,
nem adott rá ruhát senki sem.
Nád fésülte parttól lopott réklit,
- ott feledte tegnap egy kislány -
kalászokból szőtte a szoknyáját,
liliomból fodrot hintett rá.
Bogarak fényéből fátylat horgolt,
földig érőt, smaragd zöldeset,
majd táncra perdült vele a szép este,
s forgott végig a völgyek felett.
Az éjszakában elnyúló kacagás
állta útját, s valami bagoly
azt huhogta: ilyen olcsó rongyban
a szél nem lehet felette nagy úr.
Bánatos lett, s levetette nyomban
mindenét, ami rajta volt,
szégyenkezve a futóhomokkal
meztelenül messze bujdokolt.
Azóta sincs ruhája a szélnek,
néha itt-ott felkap valamit,
körbenézi, rázza, majd
menusgabor, 2018. november 16. péntek, 20:45
Medvegomba
is be tudtunk nézni. Itt már az énekekre sem figyeltünk oda, de újabb kérdéseken sem törtem az eszemet.
Úgy, a nyár elején mindenki azt vitt haza, amit szedett. Amióta a pap bácsival jártam gombászni, az ehető gombaféleségek igencsak megszaporodtak. Addig jó gombának csak a medve-, róka-, keserű- és erdei csiperkegombát tartottam. Ő tanított meg arra, hogy a kenyérgomba nyersen is ehető, mennyire finom a fenyőalj gomba és az őzláb gomba. A galambgombát is biztosan fel lehet ismerni a kalapján lévő zöldes-kékes pettyekről, amelyek a közepe felé egybeolvadnak.
Lehetett meleg, nyári eső utáni jó napfényes gombászó idő, lehetett gombászásra amúgy alkalmatlan, száraz nyári időszak, mi mindig találtunk annyit, hogy legyen belőle egy jó főzetre való gombapaprikás. Ha nem gyűlt volna ki nekem annyi, hogy mind az ötön, édesapám, édesanyám, Ildikó, Lackó és én jóllakjunk belőle, akkor Kamill pap bácsi a zárdakertben, mielőtt elváltunk volna, az övét is az én tarisznyámba öntötte.
Azt mondta, hogy neki
hidegkut, 2018. október 12. péntek, 06:16
Miért tartósít a cukor?
Azért, mert szárít és ezáltal a tartósítandó élelmiszer víztartalmát annyira csökkenti, hogy a baktériumok képtelenek megélni benne.
Így aztán a cukorral, vagyis szirupban eltett befőtt sokkal tovább eláll a cukor nélkül üvegbe gyömöszölt gyümölcsnél.
Persze az élelmiszer tartósítás más kémiai módszereinek is megvannak a titkai.
Az alkohol a mikrobákat pusztítja éppúgy, mint a só, amely szintén vízelvonó tulajdonságú.
A füstölés, a pácolás is szárít, csökkenti a húsok víztartalmát, és mivel a víz bomlaszt, a szárítás, aszalás mindig tartósít.
A savak a mikroorganizmusokat pusztítják, ennek köszönhető, hogy a könnyen romló uborka és paprika ecetben évekig friss marad és a citrommal eltett befőttben a gyümölcs még a színét is megőrzi.
A régi háziasszonyok persze a maiaknál sokkal több tartósító fogást ismertek. Például az üvegekben (zöldes színű, vízben oldódó nátrium-vagy káliumszilikát) tárolták a tojást, mivel tudták, hogy ez a mészvíznek is nevezett folyadék eltömíti a
lizawolf, 2018. augusztus 08. szerda, 17:19
Tallóztam
láb felmelegszik, és kitáguljanak a bőr pórusai.

A szervezet méregtelenítését elvégző kezelés mellékhatásairól nincsenek hírek, viszont 6 - 7 alkalom után a kellemes eredmények már tapasztalhatók lesznek.

A lábfürdő vizének színe változhat a terápia ideje alatt, aszerint, hogy a méregtelenítés éppen melyik belső szervben folyik, - ha citrom sárga a víz, akkor a húgyúti szervek, - ha narancssárga, akkor az ízületek, - barna színeződés esetén a máj, - a zöldes szín az epe, szív, ér- és emésztőrendszer hibáira utal, - sötét szín esetén pedig a nehézfémmérgezés, diabétesz jelei mutathatók ki.

A magas vérnyomás, az emésztőrendszeri zavarok, a gyulladások 7-8 alkalom után láthatóan javulnak.

Az ülő foglalkozásúak vizesedését a kezelés elmulasztja.

Jó minőségű sót, és a lehető legtisztább vizet használjuk a lábfürdőhöz.

Ha tudsz, szerezz a parajdi vagy dézsi sót - és azt használd erre is - és csak
horvathnemagdi, 2018. augusztus 05. vasárnap, 06:51
Ligeti Éva: Távol vagy tőlem
Zöldlombú árnyékként emléked követ
Mint meredek hegyről zúduló folyam
Szétzúzza érzésem, mint kemény követ
Sodródó kavicsként utánad rohan

Elvesznek a csöndbe simuló árnyak
Zavaros felszínén holt-fények ülnek
Fel nem tett kérdések válaszra várnak
Végtelen csobogás alá merülnek

Állok a vízparton, mezítláb vagyok
Süppedő nyomokba homokot terít
Hullámzó tajték, ha magához ölel

Távol vagy tőlem, és mégis oly közel
Szemedből vágyam új álmokat merít
Zöldeskék színébe beleolvadok
hilon, 2018. július 24. kedd, 11:39
Az influenza ledöntött, ezért nem voltam!
napokban jelentkezhet köhögés, tüsszentés, orrfolyás, majd láz. Természetesen az egyéntől függő, hogy kinél mikor, milyen intenzitással jelentkeznek a tünetek. Az általános kórfolyamatot tekintve tehát a vírusos betegségeknél eleinte a megfázás tipikus tüneteit észlelhetjük, ritkán jelentkezik hirtelen a magas láz. Az orrváladék és köpet alapján is tudjuk némileg sejteni, hogy vírus, avagy baktérium-e a tolakodó. Ha vizes, átlátszó, viszonylag hígabb a váladék, akkor valószínűséggel vírus, ha pedig sűrű, zöldes-sárgás színű, akkor baktérium.A vírusos megbetegedés esetében általában 2-3 nap után már javulást lehet érezni, a torokfájás fokozatosan csillapodik, a láz nem áll fent tartósan, a közérzet javul.

A bakteriális fertőzést már sokkal komolyabban kell venni. Légúti fertőzésnél a kezdeti tünetek azonosak is lehetnek a vírusos fertőzéssel, azzal a különbséggel,
charlotteani, 2018. július 21. szombat, 22:13
1/75
Képek, videók
Vitamintál.jpg
pacsakute
2018. január 19. péntek, 21:52
egy kis vitamint
szecsianna
2014. szeptember 25. csütörtök, 21:15
Hoztam egy kis vitamint.j
sznejuci
2013. október 07. hétfő, 17:59
A vitamint tartalmazók.jp
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:27
vitamintál0202.png
maroka
2012. december 20. csütörtök, 21:01
vitamintál0705.jpg
maroka
2012. július 06. péntek, 10:34
Vitamintál.jpg
marcsip49
2012. február 19. vasárnap, 11:54
küldök egy kis vitamint!
marcsenka
2011. november 06. vasárnap, 22:40
vitamintál.BMP
agica2004
2011. június 24. péntek, 12:07
hátulról nem előnyos.jpg
agica2004
2014. június 16. hétfő, 15:50
380 Kölcsönösen előnyös.j
sarkadykati
2011. november 05. szombat, 10:47
mindenkiről előnyös
zmorf
2006. október 11. szerda, 19:40
Ez nagyon előnyös:D:D
orsheva
2006. július 10. hétfő, 01:12
Címkék
környék lakói, növény levélnyele, lábfürdő vizének, igen életrevaló, Zsefy Zsanett, éjszakában elnyúló, nyár elején, erjedés alatt, keserűfűfélék családjába, kezelés elmulasztja, közérzet javul, húsok víztartalmát, könnyen romló, cukor nélkül, tartósítandó élelmiszer, közepe felé,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.