Belépés
2019. november 14. csütörtök | 46. hét | 318. nap | 05:48 | Aliz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tours-i Szent Márton püspök 11.11
.................
Szent Márton püspök liturgikus emléknapja november 11. Márton napjához, mely gazdasági határnap is volt, számos népszokás és hiedelem is kapcsolódott. A szent életéről és az ünnephez kapcsoló szokásokról olvashatnak összeállításunkban.
Márton Pannóniában született 316 táján, 397-ben halt meg. Katona volt. Miután az Úr hívását meghallotta, kérte elbocsátását. Ezt a császár gyávaságnak bélyegezte. A legenda szerint Márton erre így válaszolt: ,,Ha kérésemet gyávaságnak becsmérled és nem hitnek, hát holnap majd védtelenül odaállok a csatasor elé, és Jézus nevében, a kereszt jelével, pajzs és sisak nélkül áthatolok az ellenségen." Így is történt.
A legismertebb róla szóló történet szerint amikor Márton még római katonatiszt és katekumen volt, lovon közeledett Amiens kapujához. A lova egyszer csak visszahőkölt az úton, mert megmozdult a hó, és egy koldus tápászkodott föl, akinek a vállán csak
maroka, 2019. november 11. hétfő, 12:51
GetCloser Jazz Fest 2020 - Erik Truffaz és Snétberger Ferenc is fellép
március 4-én. A csapat zenéjében különféle műfajok kereszteződnek, köztük a modern dzsessz, a kortárs klasszikus zene és az indie rock. A Lithiumot a zenekarvezető mellett Chris Speed amerikai szaxofonos és klarinétos, Keisuke Matsuno japán-német gitáros, Stefan Lievestro holland bőgős alkotja.

Egy nappal később Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros az első fellépő: a duó zenéje a kortárs dzsessz és az improvizatív popzene egyedi találkozása. Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számos fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában. Szintén március 5-én lép színpadra a Lukács Miklós Cimbalom Unlimited. A névadó muzsikus figyelemre méltó technikai készsége kreativitással párosul, új távlatokat nyitott a cimbalom megszólaltatásában, miközben műfajilag is kiterjesztette annak lehetőségeit. A budapesti koncerten két kiváló amerikai zenész lesz a partnere: Harish Raghavan nagybőgős és Gerald Cleaver dobos.

A GetCloser Jazz Fest harmadik napján, 2020.
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 14:41
Kamarakiállítás a magyar-malajziai kapcsolatok történetéről
események szerves része a magyar-malajziai kapcsolatok történetét bemutató kamarakiállítás, amely az OSZK, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Malajzia Budapesti Nagykövetségének közös szervezésében valósul meg.

Az első magyar utazó, aki komolyabb időt töltött Délkelet-Ázsiában az a Xantus János volt, akinek kalandos életéről formázta meg Karl May kedvenc karakterét, Old Shatterhandet. Xantus 1868 és 1870 között egy komolyabb expedíció keretében járta be a régiót, élményeit és megfigyeléseit számos könyvben és tanulmányban írta meg, terepmunkája pedig a Magyarországra hazahozott több mint 2500 néprajzi tárgy és több mint 54 000 állatpreparátum segítségével megalapozta a későbbi Néprajzi Múzeum és Természettudományi Múzeum gyűjteményét is.

A 20. században a magyar populáris kultúrában is népszerű és egzotikus téma maradt Malajzia, kalandfilmek és újságcikkek egész sora foglalkozott az országgal. Ennek legismertebb eleme a kiállításon is megjelenő Sandokan című olasz sorozat volt, amelynek
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 08:30
Illegális bevándorlás - Von der Leyen: megnyílt a lehetőség a megállapodásra a migrációs politika ügyében
A német politikus a pártjához, a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) székházában este tartott előadásában kiemelte, hogy nyáron számos EU-tagország vezetőjével tárgyalt, és a megbeszélések alapján úgy látja, mindenki számára világos, hogy a migrációs politika ügyében nem mehetnek tovább a dolgok úgy, ahogyan az utóbbi években.

A megállapodást eddig akadályozó, "blokkoló" országoknak is világos, hogy "a migráció jelensége nem múlik el csak úgy", hanem megmarad, és "jó hír", hogy ezek az országok "vissza akarnak térni az asztalhoz, és fenntartható megoldásokról akarnak tárgyalni".

Ezen országok számára az is világos, hogy a megoldásokhoz "minden tagállamnak szolidárisan hozzá kell járulnia" - mondta Ursula von der Leyen.

Aláhúzta, hogy az ügy rendezése igen fontos a közösség összetartásának megőrzéséhez, ezért az általa vezetett bizottság az első hivatali napjától törekszik majd a megoldásra, és 2020 első fél évében javaslatot terjeszt elő. Néhány
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 23:02
Magyar Bauhaus-kiállítás nyílik Rómában
MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

Mint hangsúlyozzák, a "hagyományos" megemlékezésektől eltérő módon ez a fotóművészeti válogatás kortárs magyar alkotók közreműködésével igyekszik rávilágítani arra, hogy a Bauhaus mint iskola, látásmód, téma, vizuális inspirációk forrása ma is élő hagyomány a magyar művészeti közegben.

"Az ihletettség megfoghatatlanul szórt világa nehezen feltérképezhető, ezért is fontos a Bauhaus Contemporary program és kiállítás létrejötte, amely egy helyen mutatja be, számos kortárs alkotó szemüvegén keresztül, hogy mi a Bauhaus hatása ma, hogyan él tovább, miként van ma is jelen" - emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Bauhaus Contemporary katalógusába írt köszöntőjében.

A Bauhaus Contemporary szakmai testület meghívásos pályázat keretében választotta ki a programban és az ahhoz kapcsolódó kiállításokon szereplő alkotásokat. Az általuk felkért fotóművészek - Bíró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 16:52
Deftones-koncert jövő júniusban a Budapest Parkban
A Deftones több éve dolgozik következő, sorrenden kilencedik stúdióalbumán, amely a frontember, Chino Moreno közelmúltban tett nyilatkozata alapján 2020-ban fog megjelenni. Így a csapat eddigi nagy slágerei mellett egy vadonatúj anyaggal térhet vissza - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A Sacramento gördeszkás közösségéből kinőtt zenekar 1988-as megalakulása óta vegyíti a metálzenét shoegaze és pszichedelikus elemekkel. A Deftones az egyik első olyan csapat volt, amely a kemény gitártémákat és az üvöltő vokált légiesebb zenével és visszafogottabb énektémákkal árnyalta.

Az együttes 1994-es debütáló lemeze, az Adrenaline és a Billboard-listavezető, Grammy-díjas áttörő album, a White Pony óta hengereli le a világ koncertközönségét fantasztikus bulikkal. Eddig kétszer játszottak Magyarországon: 2006-ban a Petőfi Csarnokban, 2011-ben a Sziget fesztiválon. A Deftonesban az énekes Chino Moreno mellett Frank Delgado (billentyűk, dj), Stephen Carpenter (gitár) és Abe Cunningham (dob) szerepel,
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 15:16
Uniós vezetők: A berlini fal leomlása mérföldkő a világpolitika számára, és egyben mai Európa kezdőfejezete
a történelem menetét. Begyógyították a háborúk által szétválasztott Európa sebeit. Ezek az emberek történelmet írtak ahelyett, hogy elszenvedték volna" - írja a közlemény.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint a fal leomlása jobbá tette és megerősítette az európai embereket. Ez az esemény lehetőséget adott a jövő generációnak a szembenézésre a globális kihívásokkal, a közös értékekre és az emberi méltóságba vetett hitre alapozva.

"A fal leomlása óta Európa erősebbé vált a számos kihívás kezelésében. Több millió európai rémálma ért véget, akiket elnyomtak vagy fizikailag megsemmisítettek, csak azért mert az igazságot és a szabadságot keresték" - írja Sassoli közleményében.

A két uniós vezető egyetért abban, hogy az esemény emlékezető kell, hogy legyen arra, hogy az európaiak ugyanolyan elszántan harcoljanak a szabad és demokratikus európai társadalmakért, mint ahogy a németek tették azon a napon.

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 15:01
Debrecen befogadná az innováció házát, megrendezné az atlétikai vb-t
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az előterjesztéssel kapcsolatban utalt rá, hogy Debrecenben az elmúlt években olyan gazdaságfejlesztési program kezdődött, illetve valósult meg, amely a magas hozzáadott értékre épül, és számos technológiai iparág is betelepült a városba.

A polgármester szerint ha Budapestnek nem szívügye ez a beruházás, "Debrecen, az ország másik fővárosa, prioritásként kezelheti ezt a lehetőséget".

Debrecen jövője az innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő iparágak fejlődésére épül, ezért a város "kinyilvánítja azon szándékát, hogy a Magyar Innováció Háza létrehozása érdekében együttműködik Magyarország kormányával, és Debrecen közigazgatási területén a beruházás megvalósításához megfelelő helyszínt biztosít" - ismertette a határozatot a polgármester.

A közgyűlés 30 igen szavazattal, egy nem és egy tartózkodás mellett az előterjesztést elfogadta.

Ugyancsak kinyilvánította a testület azt a szándékát, hogy "közreműködik a 2023. évi IAAF Atlétikai
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 12:52
Hidvéghi elutasította a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatos bírálatokat az EP-ben
hogy bár a szabad sajtó a demokrácia egyik fő pillére, egyre nagyobb veszély fenyegeti, és a válaszintézkedések sem feltétlenül pozitívak.

Hangsúlyozta, az elmúlt években három újságírót öltek meg az Európai Unióban, több sajtóterméket bezárásra kényszerítettek, gyorsan terjednek az álhírek, gyakori a riporterek megfélemlítése és nehéz a minőségi újságírás finanszírozása.

Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül brüsszeli irodavezetője mély aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatosan. Számos esetet kiemelt több országban, beszélt romániai, lengyelországi, máltai, de franciaországi, olaszországi és hollandiai visszásságokról is.

Nagy problémának nevezte a médiaellenes retorika terjedését, az újságírók elleni gyűlöletkeltést, és kijelentette, különösen aggasztó, ha ebben politikai vezetők is részt vesznek. Ennek kapcsán Magyarországot is említette, mondván, ellenséget képeznek a sajtó egyes részéből, kirekesztve a nem kormánypárti médiumok munkatársait.

Erdélyi Péter, a 444.hu
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 20:02
Az igazságszolgáltatás visszáságairól írt szatírát Medveczky Balázs
A Vízenjárók egy nem létező térben és történelmi időben játszódik, egy nagyon ősi, primitív körülmények között élő, egészen kicsi társadalomról szól, ahol törzsfőnök van, lándzsások tartják fent a rendet és az igazságot olyan emberek szolgáltatják, akik valami miatt képesek a vízen járni. Hogy mi miatt, az csak a történet végén derül ki - mondta el az MTI-nek a szerző.

Az abszurd humorral megírt regény inspirációjáról beszélve Medveczky Balázs hozzáfűzte: számos olyan esetet látott a saját környezetében, ahol megkérdőjelezhetővé vált az igazságszolgáltatás egyes részeinek a működése.

Míg az előző regénye, a Vigyázat, genyorok! című politikai szatíra arról szólt, mivé tudnak bizonyos típusú emberek válni, ha közhatalomhoz jutnak, a Vízenjárók azt mutatja be, mit tesz velük az igazságszolgáltatás által rájuk ruházott hatalom - emelte ki Medveczky Balázs.

"Ha igaz az, hogy egy dalszerző egész életében ugyanazt a dalt írja, akkor valószínűleg ez más műfajokra is leképezhető. Nekem a szatíra
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 08:51
Fővárosi Közgyűlés - A klímavészhelyzet megállapításáról és az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről
és a kerületi önkormányzatok együttműködésében - a fővárosi egészségügyi alapellátás egységes keretrendszerének kialakítására irányul a fővárosi polgárok azonosan magas színvonalú egészségügyi alapellátásának biztosítása érdekében.

A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely azon előterjesztését is, amelyben a reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozását javasolja.

A főpolgármester javaslatában azt írta, a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai számos olyan felülettel rendelkeznek, amelyek reklámozási célra felhasználhatóak. Ezek egységes koncepció szerinti hasznosítása a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodást és a közjó érvényesítését is szolgálja.

A javaslat elfogadásával a közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy méresse fel a rendelkezésére álló, reklámozási célú felületeket, majd terjesszen be egységes koncepciót ezek hasznosítására.

A testület döntött arról is, hogy az egységes koncepció elfogadásig a fővárosi önkormányzat,
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 17:29
Maruzsa: szemléletváltást hozott az állam szerepvállalása a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásában
Maruzsa Zoltán elmondta: 2013 előtt az önkormányzatok feladata volt az sni gyerekek oktatása, de számos önkormányzat önerőből, szakmai tudás, tapasztalat híján nem tudta megoldani ezt a feladatot.

Az állami fenntartás és a tankerületi feladatellátás rendszerében e gyerekek ellátására olyan utazó gyógypedagógiai szolgálatot hoztak létre, amely azokba az iskolákba is "elviszi" a különböző fejlesztési formákat, ahol nincs gyógypedagógus.

Ez komoly szemléletmódbeli áttörés, egyben esélyegyenlőségi kérdés is, hiszen nemcsak szigetszerű, hanem a teljes országot lefedő, minden sni gyermek számára elérhető oktatást tudnak biztosítani - tette hozzá az államtitkár.

Maruzsa Zoltán beszélt arról is: Magyarország 2006-ban lett az Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulókért és Inkluzív Oktatásért tagja. Az ügynökség félévente megrendezett közgyűlései fontos tudásmegosztó konferenciák, a tagállamok szakemberei is sok jó gyakorlatot vesznek át egymástól.

Kitért arra: néhány évtizede az
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 13:59
1/1256
Képek, videók
márton napi mise1109.jpg
maroka
2019. november 09. szombat, 10:20
szent márton1111.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
márton napi mise1108_2.jp
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
márton napi mise1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:42
Luther Márton - 5 Sola
dandej
2019. október 31. csütörtök, 13:39
honfoglaló_bozsik márton.
maroka
2018. november 29. csütörtök, 15:25
Márton nap...
simocsi
2018. november 11. vasárnap, 16:36
márton napi lampionok.jpg
liliana01
2018. november 10. szombat, 20:00
márton névv.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 18:10
SZKT-Marton Attila.jpg
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:07
életerő mandala.png
sarkadykati
2016. június 09. csütörtök, 09:11
Csak életerős.gif
pacsakute
2014. augusztus 11. hétfő, 21:09
Életerő.jpg
lilagondolatok
2014. június 15. vasárnap, 14:12
áradó életerő.jpg
vojtiera
2012. július 13. péntek, 18:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.