Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 08:47 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Luca napi hagyományok
előestéjén bosszantó tréfákat csináltak a faluban: leszedték és elcserélték, eldugták a kapukat, elsősorban a lányos házaknál szalmát szórtak, az ajtót eltorlaszolták, stb. Az utcákat Lucának öltözött, 3-6 tagból álló alakoskodó csoportok járták. A házak falaira került a mésszel írt Luca név is.
Különböző köszöntő szokások is ismertek voltak: a Dunántúlon lucázni, kotyolni, palázolni jártak. A Garamtól az Ipolyig eső területen heverés volt a köszöntő neve.
- Luca napi kotyolás (Komár város) videó

Luca napját gonosz járó napnak tartották az egész magyar nyelvterületen, amikor különösen védekezni kellett az ártó hatalmak és a boszorkányok rontása ellen. Fokhagymával keresztet rajzoltak az ólak ajtajára, miközben ezt mondták: ,,Luca, Luca távol légy!" A következő évre vonatkozóan időjósló (pl. hagymakalendárium), termésjósló (lucabúza), szerelmi jósló (kivirágoztatott ág), haláljósló (tollaspogácsa) eljárások voltak
maroka, 2018. december 13. csütörtök, 13:31
Strasbourgi lövöldözés - Sárgamellényes Facebook-csoportokban összeesküvés-elméleteket terjesztettek
oldalakon sokan azt feltételezik, hogy az "úgynevezett terrortámadást" a kormány rendelte meg a sárgamellényesek közel egy hónapja tartó tiltakozássorozatának elnémítására.

"És íme. Megtörtént, aminek meg kellett. Véletlenül éppen Macron beszédének másnapján és a következő szombati tiltakozás előtt" - olvasható egy kommentben az újabb tiltakozónap hivatalos oldalán, amelyhez eddig több mint 60 ezren csatlakoztak.

A sárgamellényesek egyik fő hangadójának számító "Fly Rider" (Maxime Nicolle) videót tett közzé saját, mintegy 120 ezer követővel rendelkező oldalán, amelyben azt mondja: "Most komolyan, valaki aki tényleg merényletet akar végrehajtani, nem arra vár, hogy három emberbe ütközzön este nyolckor egy utcában, hanem a Champs-Elysées-re megy, amikor ott milliók vannak és felrobbantja magát. Na, az egy igazi merénylet!" - mondta a sárgamellényes.

Egy kommentelő szerint "biztos volt egy degenerált Strasbourg utcáin, és ezt most a kormány merényletnek akarja eladni".

"Ez a strasbourgi
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 21:33
A Videoton vállalatcsoport idei árbevétele elérheti a 188 milliárd forintot
Széles Gábor 2018-at a stabilitás és a növekedés éveként jellemezte a Videoton életében, aminek alapja az idén 80 éves vállalatcsoport "innovatív képessége" volt.

Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban jelentős ingatlanfejlesztésekbe kezdtek, miután mind a veszprémi, mind a székesfehérvári telephelyek megteltek. Példaként említette, hogy a VT-EAS Kft. esetében 5,3 milliárd forintból épületet, 1,3 milliárdból technológiát fejlesztettek, a Videoton Autóelektronika Kft.-nél 1,9 milliárdos, míg az Elektro-Plast Kft.-nél 1,2 milliárd forintos technológiai és kapacitásnövelő fejlesztést végeztek. A többi cégnél a technológiai beruházások értéke elérte az 1,3 milliárd forintot, míg az ingatlanfejlesztések a hárommilliárdot.

A cégcsoportnak 9000 alkalmazottja van, további kétezer kölcsönzött munkavállalót is foglalkoztat.

Az elnök-vezérigazgató rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben forgalmuk megnégyszereződött, miközben létszámuk csak másfélszeres növekedést mutat, vagyis a technológiai fejlesztéseik
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 20:12
Francia zavargások - Belügyminiszter: Maximális készültség szombaton a radikálisok mozgósítása miatt
"Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől" - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a tárcavezető, aki a jog tiszteletben tartását kérte mindenkitől. Jelezte, hogy a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján "radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak" az előző szombati tüntetéshez hasonlóan.

A hatóságok "csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük ultraerőszakos emberek lesznek" - tette hozzá Castaner.

Múlt szombaton 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak. A több száz őrizetbe vett elsősorban a rendőrökre támadók közül került ki, a rongáló randalírozókhoz nem nyúltak a hatóságok, elkerülendő a súlyosabb sérüléseket. Sajtóértesülések szerint szombaton a rendőrök nem sorfalat fognak állni, hanem mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 15:12
Charlotte Prodger iPhone-művész kapta a 2018-as Turner-díjat
Prodger két videójáért nyerte el a díjat: a magát queer identitásúnak valló művész mindkét alkotása mélyen személyes mondanivalójával és művészi felvételeivel győzte meg a zsűrit.

A Bridgit című videót, amelyben naplójából olvas fel részleteket, Prodger teljes egészében mobiltelefonjával forgatta.

A művész a díjátadón meghatottan köszönte meg az elismerést, amely megfogalmazása szerint "nagyon megérintette".

"A történetek, amelyeket elmesélek, bár az enyémek és személyesek, de olyanok is, amelyeket sokak - queer identitásúak - átélhettek" - mondta.

(Az önmagukat queernek vallók elhatárolódnak a hagyományos nemi identitásoktól, így például a kizárólagos hetero- vagy homoszexulitástól.)

A 44 éves művészt korábban az a megtiszteltetés is érte, hogy őt választották Skócia képviseletére a 2019-es velencei biennálén.

A zsűri indoklásában a Bridgit festői képeit és Prodger munkáinak művészettörténeti vonatkozásait emelte ki.

A Bridgit a kortárs élet számos témáját érinti, a
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 10:41
A fák beszéde
talajára és bámulta az óriási fák koronáját. A kutyájával bekövetkezett baleset miatt, aki beleesett az erdei vécébe és ki kellett ásni, egy hihetetlen felismerésre vezette őt, amikor a gyökerek és gomba micéliumok föld alatti hálózatát fedezte fel, amit később kutatni kezdett. Amikor később visszatért a fák tanulmányozásához az élete során megtudta, hogy a tudósok miként fedezték fel a laboratóriumban, hogy az egyik fenyő csemete gyökere képes egy másik fenyő csemetének szenet átadni.

Videó:

A fák támogatják egymást

Ez a betekintés arra ösztönözte őt, hogy tanulmányozza a valódi erdőket, hogy lássa, mi történik ott. Azon elképzelése, hogy a fák információkat oszthatnak meg a föld alatt, ellentmondásos volt, és sok kollégája úgy gondolta, hogy megőrült. A kutatási finanszírozás megszerzésének nehézségei miatt saját kísérleteket folytatott, ezért 240 nyírfát, fenyőt és cédrus fát ültetett el egy kanadai
lilagondolatok, 2018. december 03. hétfő, 12:06
Karácsonyi karitatív akciót indít az MSZP
jobban szükség van a segítségre, az emberségre és a szolidaritásra, ezért - mondta - az MSZP nőtagozata idén is megszervezi hagyományos, országos karitatív akcióját.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke elmondta: az MSZP tavaly karácsony előtt egy tonna tartós élelmiszert tudott szétosztani a rászorulók között, idén pedig ezt szeretnék megduplázni. Hozzátette: az akcióval kapcsolatos információk a www.mszp.hu/segitunk oldalon megtalálhatók.

Az MSZP-s képviselőket az újságírók arról a videóról kérdezték, amely szerint a jobbikos Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap "lezsidózott", majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy "nácibűz" van.

A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt; az ügy miatt csütörtökön lemondott parlamenti jegyzői és frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.

Gurmai Zita szerint az
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 12:21
Philip Pocock fotóművész világhírű berlini sorozata először látható Magyarországon
csodával határos módon épen maradt alapanyagot véletlenül visszatette a gépébe. Így fényképezett egymásra két jelenetet egy kockában. A véletlen a megosztott város pszichózisát és szürrealitását tökéletesen szemléltető technikát nyitott meg előtte, amelyet később szándékosan is használt.

Philip Pocock 1954-ben Ottawában született, eredetileg a kor vezető filmes akadémiáján, a New York Universityn többek közt Jim Jarmusch-sal és Spike Lee-vel egy időben filmezést tanult. Pocock életműve a fotográfiától a videón, performanszokon, installációkon, a hálózati médiaművészeten át a kollaboratív és részvételen alapuló művészetig terjed. Pocock művészetére két magyar származású fotóművész, André Kertész és Cornell Capa is nagy hatással volt.

Munkásságának egy másik fontos magyar vonatkozása, hogy az egyik, általa nagy sikerrel használt technika, az úgynevezett színroncsolás feltalálása a magyar Gáspár Béla nevéhez fűződik. Jelentős hatással volt a művészre Moholy-Nagy László munkássága és Kepes György
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 13:01
Magashegyi Underground: szimfonikus remix koncert a BKK-ban
szimfonikus megszólalás meghonosításában. Legújabb műfajközi kalandjuk termékei a Tóth Krisztina verseire komponált dalok, amelyeket a BKK-ban hallhatja először a közönség, egy alaposan áthangszerelt szimfonikus koncert keretein belül - közölték a szervezők az MTI-vel.

A december 2-i esten a korábbi lemezeiken szereplő megzenésített versek is elhangzanak. Olyan ritkán játszott dalok is előkerülnek, mint Závada Péter Szinopszisa vagy Parti-Nagy Lajos Nyár, némafilmje. A koncert felvezetéseként készült videóban, a Látod című dal kisfilmjében a Magashegyi Undergrounddal régóta együtt dolgozó Beck Zoltán (30Y) működött közre. Ő is ott lesz a Budapest Kongresszusi Központban, mellette hangsúlyos szerephez jut a kórus is. Mint a közleményből kiderül, lesz továbbá számos más vendég, különleges látvány és képi világ, eddig nem hallott hangszerelések.

A 2006 óta működő Magashegyi Undergroundban Bocskor Bíborka énekel, Fűrész Gábor billentyűs hangszereken játszik, Szepesi Mátyás gitározik, Kőrös Tamás
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 07:41
Amerikai választások - Mississippiben a republikánus jelölt győzött
félidős választáson négy jelölt indult, és egyikük sem érte el az 50 százalékos támogatottságot, így most a két legjobb eredményt elérő politikus közül lehetett választani.

Mississippi állam először választott nőt a szövetségi törvényhozásba, de Cindy Hyde-Smith tulajdonképpen visszatér a oda, hiszen idén tavasszal Phil Bryant kormányzó őt nevezte ki az egészségi állapota miatt visszavonuló Thad Cochran szenátor helyére.

A republikánus jelölt több kampányhibát is túlélt, beleértve azt a rövid videót, amelyen azt mondja egy farmernak: ha meghívná őt "egy nyilvános akasztásra", akkor "az első sorban foglalna helyet". A megjegyzés sokakban a Mississippiben egykor gyakori lincselések emlékét idézte fel, a politikust pedig rasszizmussal vádolták meg. A Jackson Free Press című helyi lap ezután megírta, hogy Hyde-Smith-t olyan magániskolába járatták, amelyben a diákok szülei körében nem volt elfogadott a fekete amerikaiak integrációjának szükségessége. A hét végén a CNN hírtelevízió pedig arról közölt
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 07:06
Majtényi Erik
tizedikben elmerülsz,
kilenc tó hamar elfelejt,
a tizedik magába rejt.

Hínár simítja, lágy moszat
óvja megbékélt arcodat,
a viz csak ringat csendesen
iszapos, áldott fekhelyen.

Kilenc tó könnyű habja lejt,
kilenc tó könnyen elfelejt,
és elmossa a lágy homok
tükrébe vésett lábnyomod.

A tizedik, a tizedik
habjai súgva üzenik:
nekünk kínálta fel magát,
őrizzük lezárt ajakát.

Majtényi Erik - Kilenc tavat VIDEÓ

KÖD

Köd, köd,
sűrű köd,
napsugárka
megszökött.
Eltakarja
hegyek lánca?
Belebújt egy
csigaházba?
Fergeteges
fellegekbe?
A tolvaj Ősz
zsebbe tette?
Aki tudja,
mondja meg:
hova bújt el,
hova
menusgabor, 2018. november 27. kedd, 19:30
Kiskorúval szembeni szexuális erőszak miatt fegyházra ítéltek három férfit
illetve két 23 éves férfi 2016 áprilisában Keszthelyen, egy Balaton-parti szórakozóhelyen mulatott, akárcsak a 16 éves lány a rokonaival, barátaival. A fiatal lány - aki az este folyamán nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott - a szórakozóhelyen találkozott egy szintén kiskorú fiúval, akivel csak felületesen ismerték egymást, majd a lány kezdeményezésére a szabadban szexuális kapcsolatot létesítettek egymással.

Az együtt lévő két kiskorút meglátva a harmadrendű vádlott először telefonnal fényképet és videót akart készíteni, majd azt mondta a társainak, "erőszakoljuk meg a csajt". A lánnyal lévő fiú tiltakozott, de őt fejbe rúgta és megütötte, majd elkergette a helyszínről.

A bíróságnak nem sikerült egyértelműen megállapítania, a három vádlott tisztában volt-e azzal, hogy kiskorú lányról van szó. Az azonban bebizonyosodott, hogy az elsőrendű vádlott szexuális kapcsolatot létesített a fiatallal, amikor pedig a másodrendű is közösülni próbált, éppen megérkeztek a rendőrök az elkergetett fiú
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 16:09
1/535
Képek, videók
4756-kun-hagyomanyok-n apj
isti53
2013. május 06. hétfő, 05:40
Hagyomanyok örzése.JPG
kmmmarika
2011. január 24. hétfő, 16:23
Hagyomanyok 2.JPG
kmmmarika
2011. január 24. hétfő, 16:23
Hagyományok gondozásában.
csalogany13
2010. július 26. hétfő, 09:36
hagyomanyok_haza.jpg
zoltan_szucs
2009. szeptember 08. kedd, 21:26
HÁTTÉR, HÁZAKKAL,PNG.png
rochlitzne
2018. július 19. csütörtök, 12:16
Beomló házak 01.jpg
chillik
2017. december 20. szerda, 04:52
Beomló házak 02.jpg
chillik
2017. december 20. szerda, 04:51
Beomló házak 03.jpg
chillik
2017. december 20. szerda, 04:50
Beomló házak 04.jpg
chillik
2017. december 20. szerda, 04:50
kék házak.png
chillik
2017. november 08. szerda, 13:10
A házak közé 01.jpg
chillik
2017. július 28. péntek, 16:03
A házak közé 02.jpg
chillik
2017. július 28. péntek, 16:02
Vén, Váradi házak 01.jpg
chillik
2017. június 15. csütörtök, 05:56
Vén, Váradi házak 02.jpg
chillik
2017. június 15. csütörtök, 05:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.