Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 01:40 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vanillin nem vanilia!
A vanillin és az etilvanillin mesterségesen előállított vegyületek, ezek vannak a bolti "vaníliás" cukrokban. A vaníliarúd pedig egy orchideafajta termése, az ezzel ízesített cukor a valódi vaníliás cukor.

Mi a különbség vanília és vanillin között?

Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel,
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:52
Eredeti somlói galuska
Három piskótatésztát készítünk - simát, kakaósat és diósat -, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük. 16 dkg liszthez (fele sima, fele rétesliszt) hozzákeverjük egy vagy két citrom reszelt héját, és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz vegyítjük. Óvatosan, fakanállal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk - az oldalát ne, mert púpos lesz a piskóta -, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben kb.170 C-fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
A kakaós tésztába 2 kanál liszttel kevesebbet teszünk, helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót, és óvatosan összekeverjük. Mindhárom piskótát megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a széleinél késsel fellazítjuk, és alányúlva kiemeljük.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukrot, 2,5-3 dl vízzel, 1 dl rummal, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom és 1 narancs reszelt héjával
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:44
Körtés-túrós pohárdesszert
Körtés-túrós pohárdesszert

Hozzávalók /4 személyre/

a túrós réteghez

25 dkg
Mizo laktózmentes túró 25 dkg
Mizo laktózmentes natúr joghurt 4 dkg
nyírfaporcukor 1 egész
vaníliarúd

a körtés réteghez

2 db érett körte
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 egész csillagánizs

a tetejére

3 evőkanál
natúr kesudió és mandula vegyesen
4 dkg nyírfacukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál garam masala

Elkészítés

Tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk a nyírfacukrot, majd hozzáadjuk a garam masalát, a fahéjat és a durvára aprított magvakat. Addig hevítjük, amíg szirupos nem lesz és kezd megbarnulni,
nanoka72, 2018. április 14. szombat, 11:49
Karácsonyi receptek
a vajjal, 3 ek citomlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük. (Fémdobozba tesszük.)

Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)
50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Most tedd el a fűszert, amíg nem késő
Érdemes ősszel fűszernövény szüretet tartani, és feltölteni az üvegeket télire. Persze télen is megtalálhatók a friss növények a szupermarketek polcain, de egyrészt drágák, másrészt jobb a hazai. És ha megvesszük és hazavisszük őket, nem maradnak túl sokáig életben, hiszen a bazsalikom például sok fényt igényel, amit nem tudunk a sötét téli napokon megadni neki.
hirdetés

De nem kell kétségbeesni, még nem késtünk el semmivel. A meleg, nyári napon nőtt fűszernövényeinket szeptemberben a legideálisabb eltenni. Most még intenzív az ízük, így jó eséllyel meg tudjuk őrizni az aromájukat, ha megfelelő módszerrel konzerváljuk őket.

Több megoldás közül is választhatunk a zöldfűszerek bespájzolásához. Érdemes ezek közül párhuzamosan többet is alkalmazni, a biztos siker érdekében. Már csak azért is, mert a különböző növények más más módon maradnak a legfinomabbak.

Szárítva sok minden
anna4459, 2017. szeptember 07. csütörtök, 09:42
Pereszlényi Alexandra indul a frankfurti ifjúsági szakács világbajnokságon
A Jeunes Chefs Rotisseurs Competition 2017 versenybe jutásért Pereszlényi Alexandra kilenc étterem ifjú, 27 év alatti szakácsait győzte le a magyar Chaine Egyesület által rendezett válogatón - tájékoztatta az MTI-t az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden.

A versenyzőknek egy "meglepetéskosár" alapanyagaiból 3 óra alatt kellett egy 3 fogásos menüsort elkészíteniük 4 főre. Az ifjú séfeknek 1 durbincsot, 2 tanyasi csirkét, 1 fej karfiolt, fél kilogramm friss epret, 1 doboz friss áfonyát, 3 chilipaprikát és 4 vaníliarudat kellett kötelezően használniuk az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, de ezeknél a szakmai zsűri azt is figyelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

A konyhai zsűrizésnél a főzési technikát, az alapanyagok gazdaságos felhasználását, a tisztaságot, az időtakarékosságot, a kóstoló zsűrizésnél pedig az ízhatást, a megjelenést-tálalást és az eredetiséget pontozták.

Az
velemenyezd, 2017. május 16. kedd, 15:21
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
előmelegítjük.

Elkészítés:
A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács-fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.



Bajor csokis körtetorta

2 hámozott, kockára vágott körte
2 dl fahéjas cukorszirup
fél vaníliarúd
5 zselatinlap
3 dl tej
4 tojássárgája
7,5 dkg cukor
1,5 kávéskanál vaníliaaroma
1,5 dl körtepálinka
1 vékony piskótalap
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál kakaó
csokoládéreszelék (egyszínű, de lehet színes is)

Elkészítés:
Vastag falú lábasban, a cukorszirupban, a kettévágott vaníliarúddal együtt, 10 percig főzzük a körtéket. A levükben hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe tesszük. A
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
A vanília
vaníliát. Azóta is ezt a módszert alkalmazzák, így tud ma is a sáfrány után a második legdrágább fűszer lenni a világon.

Edmond Albius

Miután megfejtették a beporzás titkát új ültetvényeket hoztak létre Bourbon, Mauritius és Madagaszkár szigetein. Így mára a vanília termés 70%-a Madagaszkár szigetéről származik, és mindösszesen csak 25 %-a Mexikóból. A vanília termése a vaníliarúd, amit szárított formában szállítják és árusítják.

A vaníliát házilag is könnyen tudjuk tárolni, sötét, hűvös helyen 6-9 hónapig minden gond nélkül eláll. A felhasznált vanília rudat sem kell kidobni, hiszen porcukorba téve házi vaníliás cukrot kapunk. A magokat pedig alkoholban eltéve finom esszenciát kapunk. Eredeti vaníliát használhatunk fagylaltok, sütemények, édességek készítéséhez
schuro, 2017. április 16. vasárnap, 23:21
3 karácsonyi likőr
mézeskalács fűszerkeveréket.

Amikor a massza krémes állagú lesz, vedd le a gőz fölül és egyszerűen öntsd bele a 2dl vodkát!

A legegyszerűbb ha botmixerrel kevered össze, úgy biztosan nem maradnak benne apró csomócskák. Ha mindezzel megvagy egy szűrő segítségével mehet is az üvegbe! Hűtve 2 hónapig is eláll!

2, A fahéjas-kávés-vaníliás likőr

hozzávalók:

- 5dl vodka
- 25 dkg barna cukor
- 20 gramm Nescafé kávépor
- 1 l víz
- 3 vaníliarúd
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj


Elkészítése:

A barna cukrot fél liter vízzel összeöntöd és folyamatos kevergetés közben forralod. Amikor szirup állagú a főzeted beleteszed a vanília rudak kikapart belsejét és a fahéjt, elkevered és leveszed a tűzről.

A kávéport egy nagy tálba teszed és fél liter forró vízzel felöntöd, majd hozzáadod a meleg cukorszirupot és a vodkát. Az
faciendum, 2016. december 15. csütörtök, 12:52
Vaníliás kifli
omlós vaníliás kifli a mai modern kekszek, sós ropogtatnivalók és édességek között is megállja a helyét.

Elkészítése egyszerű, maga a kész süti pedig tartós, így akár már az ünnepek előtt egy héttel is el lehet készíteni. Hagyományosan zsírral készül ez a recept, de lehet vajjal helyettesíteni a zsírt, a diót pedig ízlés szerint mandulára vagy mogyoróra is cserélhetjük.

Mi még a régi szokás szerint vanillincukorral elkevert porcukorban forgattuk meg a kis kifliket, de lehetne vaníliarúd kikapart magjaival ízesített porcukrot is használni.

kb. 2-3 tepsihez

30 dkg liszt
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
pici tej (esetleg)
5 dkg porcukor
vanilincukor

Elkészítés

A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel
dorotea55, 2016. december 12. hétfő, 06:31
házi csokipuding
csokipudingos-kókuszos változatot. Vagy akár profiterolba is tölthetjük, illetve klasszikus gyümölcstortához is szuper a házi vaníliapuding.

Ha pedig unja már az alap vanília- és csokipudingot, próbálja ki a banánpudingot vagy a narancsos fahéjpudingot!
Puding2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Vaníliapuding

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 g kukoricakeményítő
50 g cukor
3 tojássárgája
1 rúd vanília
4 dl tej

1. A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival összekeverjük, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.

2. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Nem szabad forralni, mert kicsapódik a tojás!
Csokipuding

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 g kukoricakeményítő
20 g holland kakaópor
50 g (nád)cukor
3 tojássárgája
4 dl tej
60 g étcsokoládé

1. A tojássárgákat a keményítővel, a kakaóporral és a cukorral összekeverjük, majd a
faciendum, 2016. augusztus 26. péntek, 22:32
Készítsd fel bőröd is a nyaralásra!
Készítsd fel bőröd is a nyaralásra!
Aki nyaralás előtt van, annak azért, aki utána annak meg azért ajánljuk ezt a két fantasztikus testradírt. A bőrt remekül felkészíti a napozásra, és napozás után pár nappal pedig hidratálja a bőrünket. Testet radírozni fantasztikus dolog, mert eltávolítja az elhalt hámsejteket, felpezsdíti a vérkeringést, és nem utolsó sorban elképesztő illatával kényeztet minket fürdés közben. Na, ki kapott kedvet?

1. Citromos testradír


Amire szükséged lesz:

1 és 1/4 csésze durva szemű tengeri só
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy biocitrom leve és reszelt héja

Egy tálban keverd össze a sót és olívaolajat, úgy, hogy az olaj mindenhol bevonja a sót. Erre azért van szükség, hogy az olaj kifejthesse szigetelő hatását majd a
nanoka72, 2016. július 31. vasárnap, 10:17
1/16
Képek, videók
Narancs-vanillia mécsesem
dnemethk
2012. október 27. szombat, 00:43
kv-vanillia mécses.jpg
dnemethk
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:03
milli vanilli momento ftr
lacipecsenye
2012. január 21. szombat, 15:23
Szölő torta vanillia pudi
daybreak
2009. március 12. csütörtök, 15:45
pepsi vanillia
ruddi
2008. július 13. vasárnap, 19:49
Diddl és Vanillivi
betticus
2007. november 21. szerda, 21:33
Valami mesterségesen kész
krisztina_13_
2006. július 16. vasárnap, 16:18
vaniliarúd.JPG
sarkadykati
2012. május 11. péntek, 05:27
termések moz.jpg
durcimarcika
2019. október 23. szerda, 18:04
termések1.jpg
durcimarcika
2019. október 23. szerda, 10:55
Őszi termések
eva6
2019. október 20. vasárnap, 16:32
termések.jpg
durcimarcika
2019. szeptember 10. kedd, 15:34
Őszi málna termése
dandej
2018. szeptember 27. csütörtök, 20:15
őszi termések.gif
sz719eszter
2018. szeptember 13. csütörtök, 19:31
termések2.jpg
durcimarcika
2017. október 28. szombat, 15:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.