Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 13:22 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szentmise bemutatása közben ölték meg
számos országában a terroristák célkeresztjében vannak, a szentmise ünneplését egyre többször kíséri vérontás. Burkina Fasóban azon a napon gyilkoltak meg hat embert a Boldog Isidore Bakanja-templomban, amikor Srí Lanka templomai újra kinyitották kapuikat a húsvétvasárnapi mészárlás után.
Reggel kilenc óra volt, amikor a dablói katolikus templomot körülvette húsz motoros támadó. A terroristák célpontja a Burkina Fasó-i származású Siméon Yampa atya volt: egy 34 éves pap, aki egyházmegyéjében a vallásközi párbeszéd felelőse volt. A támadók kifejezetten őt keresték: ,,Hol van a pap, nem menekülhet, megöljük" - kiabálták. Amikor el akart menekülni, a dzsihadisták követték a sekrestyébe, és lelőtték. Aztán visszamentek a templomba, a híveknek megparancsolták, hogy feküdjenek a földre, kiválasztottak közülük ötöt, akiket szintén lelőttek. A támadók felgyújtották a templomot, aztán néhány üzletet és egy bárt, végül egy rendelőintézetre támadtak, és azt is felgyújtották..
Bővebben
maroka, 2019. május 15. szerda, 21:29
2020 az úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus ....
egymással is.
Reményünk szerint e tematikus év lélekben megerősíti az evangélikus híveket, továbbá előrevisz az egyház látható egysége felé vezető úton. Emellett a keresztény hit és kultúra megőrzésének olyan programjait tervezzük, amelyek az egyház belső megerősödését és a széles körben értelmezett emberi közösség építését szolgálják.
Konferenciák, találkozók, tanítások, előadások akadémiai és gyülekezeti szinten, művészeti alkotások (film, zene, irodalom), pályázatok, továbbá a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai egyaránt szerepelnek az egy éven át tartó programsorozatban.
Katolikus testvéreinkkel különösen is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán, protestáns társainkkal pedig az évszázados közös út nyomán szeretnénk szorosabbra fűzni a testvéri közösséget, tanúskodva a világ számára a megbékélt különbözőségről, és legfőképpen az egyház Uráról, Jézus Krisztusról.

Budapest, 2019. április 18.
Dr. Fabiny Tamás, elnök-püspök
Dr. Hafenscher Károly, a zsinat
maroka, 2019. április 26. péntek, 18:55
Az úrvacsora éve lesz 2020 a Magyarországi Evangélikus Egyházban
Jézus Krisztussal és egymással is.

Azt írták: reményük szerint a tematikus év "lélekben megerősíti az evangélikus híveket, továbbá előrevisz az egyház látható egysége felé vezető úton".

Az MEE olyan programokat tervez, "amelyek az egyház belső megerősödését és a széles körben értelmezett emberi közösség építését" szolgálják.

Konferenciák, találkozók, tanítások, előadások akadémiai és gyülekezeti szinten, művészeti alkotások (film, zene, irodalom), pályázatok, továbbá a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai egyaránt szerepelnek az egy éven át tartó programsorozatban - olvasható a közleményben.

Hozzátették: az év során szeretnék "szorosabbra fűzni a testvéri közösséget" "katolikus testvéreikkel", akik szintén 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendezikBudapesten, és "protestáns társaikkal" is, akikkel évszázadok óta közös úton járnak.

Szeretnének tanúskodni "a világ számára a megbékélt különbözőségről és legfőképpen az egyház uráról, Jézus Krisztusról" - tették
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 15:31
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról
A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll
2019. február 21. csütörtök, 14:00
Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá.
........
Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.
maroka, 2019. február 22. péntek, 08:18
A béke hídjait építsétek!
Ferenc pápa üzenete a vallások képviselőihez: A béke hídjait építsétek!
2018. október 16. kedd 19:15
Október 14-én a Szentatya arra figyelmeztetett a Bolognában tartott vallásközi imatalálkozóra küldött üzenetében, hogy a vallásoknak a párbeszédet, a békét, a testvéri együttélést kell szolgálniuk, mert különben önmagukat tagadják meg.
Ferenc pápa üzenetének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.
maroka, 2018. október 16. kedd, 19:48
Erdő Péter: a világra figyelő egyházra van szükség
Malnutrition) programot az afrikai AIDS-betegek, elsősorban várandós anyák kezelésére. A BRAVO! (Birth Registration for All Versus Oblivion) elnevezésű programjuk célja, hogy az afrikai gyerekek anyakönyvezésével megmentsék őket a bűnbandáktól, az ember- és szervkereskedőktől.

A békeközvetítésben vállalt szerepük egyik kiemelkedő eredménye volt, hogy segítségükkel Mozambikban tizenhat évi polgárháború után 1992-ben békét kötöttek a harcoló felek.

A közösség fontosnak tartja az ökumenikus és vallásközi párbeszédet. Azóta, hogy Szent II. János Pál pápa 1986-ban békeimádságra hívta Assisibe a világvallások vezetőit, minden évben megszervezik a vallások közötti béketalálkozót.

A magyar közösség a rendszerváltás idején alakult meg. A Budapesten, Győrben, Pécsett és Monoron működő csoportok tagjai hajléktalanokat, időseket látogatnak és támogatnak, mélyszegénységben élő, roma gyerekeknek segítenek a tanulásban.

A világon működő valamennyi közösség december 25-én karácsonyi ebédre hívja szegény
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 20:04
Eltemették Jean-Louis Tauran bíborost
emberrel párbeszédet folytatott, s a betegség nagy súlya ellenére is tovább szolgálta az Egyházat - jellemezte Angelo Sodano bíboros a július 5-én elhunyt francia bíborost. A július 12-i liturgia végén Ferenc pápa végezte a temetési szertartás búcsúvételi részét.
.......
Csütörtökön délelőtt a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri-oltáránál (,,katedraoltár") tartották meg Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa elnökének temetési szertartását, amelyet Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezetett más bíborosok, érsekek és püspökök koncelebrálásával.
,,Az evangéliumban Jézus emlékeztetett bennünket, hogy melyek a keresztények valódi boldogmondásai - fogalmazott homíliájában Sodano bíboros. - Mindig megható, ha ezeket halljuk az Egyházban: boldogok a lélekben szegények, a szelídek, az irgalmasok, a tisztaszívűek, a békességesek. A nyolc boldogság mint
maroka, 2018. július 12. csütörtök, 19:57
Elhunyt Tauran bíboros
...............
2018. július 6. péntek 19:12
Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke július 5-én hunyt el életének 76. évében. Ferenc pápa részvét táviratot küldött lánytestvérének, emlékeztetve a bíboros hűségére és szeretetére egyházi szolgálata során.
Mély hittel rendelkező ember volt, akit elsősorban azért értékeltek nagyra, mert képes volt a bizalom és az elismerés kapcsolatainak megteremtésére a muzulmán világgal - Ferenc pápa ezekkel a szavakkal emlékezett meg gyásztáviratában Jean-Louis Tauran bíborosról. A 75 éves francia bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke július 5-én, csütörtökön az egyesült államokbeli Hartfordban hunyt el, ahol Parkinson-kórját kezeltette. A pápa kiemelte, hogy Tauran bíboros jelentős nyomot hagyott az egyetemes Egyház életében tevékenységével, amelyet Krisztus szolgálatába állított bátran, a végsőkig, a betegségének súlya
maroka, 2018. július 07. szombat, 13:59
Törökország szerint Ausztriának el kéne állnia a mecsetek bezárásától
Yildirim úgy fogalmazott: az osztrák kormány lépése "a jövő Európája" és a regionális béke, valamint a vallásközi, illetve a civilizációk közötti párbeszéd szempontjából nagy fenyegetést jelent. A török kormányfő egyúttal balszerencsének minősítette, hogy Ausztria nem sokkal a szóban forgó döntését követően veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Sebastian Kurz osztrák kancellár múlt pénteken Bécsben jelentette be, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében Ausztriából kiutasítanak több, külföldről támogatott imámot, és bezárnak hét mecsetet. Mindez az után történt, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. "Párhuzamos társadalmaknak, a politikai iszlámnak és az iszlamista radikalizálódásnak nincs helye ebben az országban" - jelentette ki az osztrák kancellár.

A török mecsetet sajtójelentések szerint az Ausztriai Iszlám Török Szövetség (ATIB) tartja fenn, és ez
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 12:22
Hölvényi György: Magyarország támogatja a szorult helyzetben lévő keresztény fiatalokat
A képviselő közel-keleti és afrikai keresztény fiatalok részvételével tartott uniós parlamenti meghallgatást követően elmondta: a Nigériából, Egyiptomból, Szíriából és Irakból érkező, magyar ösztöndíjprogram keretében tanuló diákok beszámolóikból az derül ki, hogy mindegyikük a hazatérés lehetőségeit keresi és nem az itt maradásét.

Hölvényi az EP néppárti képviselőcsoportja vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnökeként arrahívta fel a figyelmet, hogy Európának helyben kell segíteniea rászorultakat. .Véleménye szerint a diákok tudják, hogy országaik jövője szempontjából nem jelent megoldást az elvándorlás, és ennek a szemlétnek az Európai Unióban is erősödnie kell. Az uniónak fel kell használnia, el kell juttatnia az erre a célra létrehozott és rendelkezésre álló alapokba befizetett összegeket és biztosítania kell azok hatékony felhasználását - húzta alá.

A politikus hangsúlyozta: Európa elég erős ahhoz, hogy helyben nyújtson segítséget és ne a gondot hozza a határain
velemenyezd, 2018. március 20. kedd, 17:16
Szíria - Moszkva: Damaszkusz és az orosz légierő megteremtette a keresztények hazatérésének feltételeit
Bogdanov, aki egyben az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja a Császári Ortodox Palesztinai Társaság kerekasztal-beszélgetésén szólalt fel a témában.

"Megállapítható: az orosz légi- és űrerő által támogatott szíriai kormányerők sikeres műveleteinek, csakúgy mint az Oroszország kezdeményezésére létrejövő feszültségcsökkentési övezetek hatására létrejönnek annak a feltételei, hogy a lakosság keresztény része visszatérhessen állandó lakhelyére, és hogy helyreállhassanak a vallásközi viszonyok" - mondta a diplomata.

Bogdanov méltatta a Szocsiban megtartott szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusát, amelynek szavai szerint kulcsfeladata volt, hogy helyreállítsa a szíriai társadalom etnikai, vallási és politikai összetevőinek egységét. Kiemelte, hogy a fórumon keresztény és muszlim vallási vezetők is részt vettek, ami "a politikai rendezés elidegeníthetetlen része, és ami a megbékélés lehetőségét hordozza magában".

Bogdanov emlékeztetett arra, hogy Moszkva humanitárius segélyben
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 17:33
Jeruzsálem státusza - Ferenc pápa és Mahmúd Abbász telefonon egyeztetett Trump tervezett bejelentéséről - BŐVÍT
Greg Burke a Vatikáni Rádióban elmondta, hogy a katolikus egyházfő és a Palesztin Hatóság vezetője kedden beszélt egymással az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének tervezett áthelyezéséről. A szóvivő hozzátette, hogy a telefonos egyeztetést Mahmúd Abbász kezdeményezte.

Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne.

Ezután a szerdai általános audiencián Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a "kialakult helyzet" miatt. Arra
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 13:32
1/7
Képek, videók
Nagymecset Burkina Fasoba
pacsakute
2012. június 07. csütörtök, 11:52
Templomban
eva6
2019. március 19. kedd, 16:03
Templomban
sanci81
2018. június 29. péntek, 18:14
Pap a templomban.jpg
chillik
2017. február 17. péntek, 06:38
a templomban
orban47
2016. május 31. kedd, 21:15
templomban.gif
sz719eszter
2016. május 11. szerda, 21:37
Templomban.gif
pacsakute
2015. december 20. vasárnap, 21:48
Illionisi templomban.jpg
pacsakute
2015. december 10. csütörtök, 11:18
Burkina Faso.jpg
pacsakute
2014. július 05. szombat, 07:11
Burkina Faso
06mohild
2012. szeptember 27. csütörtök, 04:57
Buszmegálló,Burkina-Fa so.
farkas1945
2010. december 11. szombat, 21:04
Flag_Burkina-Faso.jpg
kisss72
2010. május 21. péntek, 14:58
Új Simeon 01.jpg
chillik
2017. december 17. vasárnap, 05:47
Új Simeon 02.jpg
chillik
2017. december 17. vasárnap, 05:47
Új Simeon 03.jpg
chillik
2017. december 17. vasárnap, 05:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.