Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 01:38 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vanillin nem vanilia!
A vanillin és az etilvanillin mesterségesen előállított vegyületek, ezek vannak a bolti "vaníliás" cukrokban. A vaníliarúd pedig egy orchideafajta termése, az ezzel ízesített cukor a valódi vaníliás cukor.

Mi a különbség vanília és vanillin között?

Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel,
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:52
Édes túrókrém
Hozzávalók:

- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1,5 dl habtejszín,
- 25 dkg félzsíros tehéntúró,
- 2 ek kristálycukor,
- 2 ek méz,
- 40 dkg szeder (lehet más gyümölcs is)

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd egy tálban keverjük
össze a túrót, a vaníliás és a kristálycukorral, végül a tejszínhabbal.

A gyümölcsöt öntsük le a mézzel, majd a túrókrémet és a gyümölcsöt
rétegezve - és hűtve - tálaljuk.


Az 5 legfinomabb túrókrém recept a nyárra!

Elkészítése kb. 5-10 percet vesz igénybe. Látványos, ízes, kellemes. Hűtve és fagyasztva is nagyszerű édesség. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, nem szükséges túlcukroznod, magokkal, gyümölcsökkel pedig, rendkívül tápláló. Erőt ad a gyerkőcöknek futkározáshoz, strandoláshoz, s kikeverni még egy nyaraláson sem fáradtság! Arról nem is beszélve, hogy
klarika47, 2018. december 23. vasárnap, 17:00
Különleges bejgli karácsonyra
is?
Hozzávalók:
0,5 kg gesztenyemassza
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A töltelék valamennyi hozzávalóját alaposan dolgozzuk össze, majd kenjük meg vele a tésztát és tekerjük fel.

*
- Kókuszos töltelék
A hagyományos bejglit kissé egzotikusabbá tehetjük a kókusz különleges, sokak által kedvelt ízével. Édes és finom, kitűnő bejgli töltelék!
Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék
2,5 dl tej
5 dkg tejpor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
5 dkg cukor
2 dkg vaj


Elkészítés:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd mikor már gőzölög, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a tejport, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a vajat és a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg sűrű massza nem lesz belőle. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl.

*
- Aszalt szilvás-marcipános töltelék
Valódi különlegesség az
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
Piskóta alapok
és világosra kisütjük.
Piskóta 2.

Hozzávalók: Tojásfehérje 4 db, cukor 12.5 dkg, tojássárgája 2 db, liszt 2 dkg.

Elkészítése: Négy tojás kemény habjához teszünk 12.5 dkg porcukrot, ezzel még jól felkeverjük, hozzáteszünk két tojássárgáját, 2 dkg lisztet, kikent, kilisztezett tepsibe zacskóból kinyomott piskótákat formálunk, cukorral beszórjuk, gyenge tűznél kisütjük.
Piskóta alap Irénke módra

6 tojás sárgáját kikeverek habosra 6 csapott evőkanál cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 evőkanál ételkeményítővel, reszelt citromhéjjal. Hozzákeverek 1 sütőport, majd 5 kanál lisztet. A 6 tojás fehérjét nagyon kemény habbá verem. Felváltva keverem hozzá a tojáshabot és a maradék 5 kanál lisztet. Sütőpapírral bélelt formába teszem, és közepes tűznél sütöm. Kihűlés után tölthetem.

Variációk: A masszába szórok darált dióba mártott meggy szemeket.

A masszába teszek 3-4 kanál darált mákot, vagy diót, kókuszreszeléket, esetleg kakaót.

Hullala növényi
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
Csokis meggyes álom - sütés nélkül
Csokis meggyes álom

4o dkg darált kekszet, 15 dkg olvasztott margarint, 10 dkg cukorral, 7 dkg reszelt tejcsokoládéval jól eldolgoztam. Ez volt az alap., amit belesimítottam egy kb 4o-x4o-es peremes sütőformába. fél kg meggyet /fagyasztott/ saját levében 15 dkg porcukorral jól megfőztem, majd 2 csomag vaníliás pudingot 2 dl vízben elkevertem, és hozzáfőztem a meggyhez, így egy lekvár állagú sűrítményt kaptam,. Tettem bele l cs. vaníliás cukrot és hagytam kihűlni.Majd rákentem a kekszalapra. Erre raktam babapiskótát, melyet egyenként lekentem kenőtollal, amit rumba mártottam. 2 cs vaníliás pudingot megfőztem 2 dl tejben jó keményre, majd ősszevegyítettem 15 dkg cukorral kikavart 15 dk margarinnal. Természetesen kihűlve. Majd ezt a krémet rátettem a babapiskóta tetejére, 2 dl hullala tejszínt felvertem kemény habbá 1 cs. fix-el. Ezt a habot a krém tetejére kentem. Egy kis darált kekszből, kis margarinnal és egy kis meggyaromával színezve meggyeket formáltam. A kis meggyek alá valódi meggyfa
bkisseva, 2017. február 01. szerda, 14:28
Rumos sütőtök-birsalma lekvár
Hozzávalók:
1 közepes sütőtök felkockázva
5 birsalma felkockázva
1 mokkáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja (ha nem bio, akkor 4-5 csepp citromolaj) és leve
3 evőkanál Okos Édes
1 csipet vaníliapor vagy 1 zacskó vaníliás rapadura
1 dl valódi rum (házipálinkával is finom!)
Elkészítése:
A felkockázott sütőtököt és az almát a citrom héjával és levével, valamint az Okos Édessel (csicsókasűrítmény) együtt feltesszük főni annyi tisztított vízben, hogy éppen ellepje.
Lefedve kb. 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rumott, és kb. újabb 15 percig főzzük, míg el nem kezdenek szétesni a kockák.
Amikor megpuhult, akkor krumplitörővel összetörjük - vagy pürésíthetjük akár botmixerrel is, de darabosra is hagyhatjuk, ki-ki ízlése szerint.
Még egyet rárottyantunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az illóolajat is, amit jól elkeverünk benne.
Azon forrón sterilizált üvegekbe töltjük, pár percre feje tetejére állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk
lenke1964, 2016. november 20. vasárnap, 15:58
Kanalas habos-túrós
hozzávalók / 8 adag
Tésztához

2 db tojás
10 ek cukor (175 g)
12 ek napraforgó olaj
12 evőkanál finomliszt (145 g)
2 ek cukrozatlan kakaópor
0.5 csomag sütőpor
3 ek tej

Töltelékhez

4 db tojássárgája
10 ek cukor
0.5 tasak tejszínízű pudingpor
50 dkg tehéntúró
3 ek tejföl
2 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert citromhéj

Habhoz

4 db tojásfehérje
10 ek cukor
1 ek citromlé

Díszítéshez

50 g étcsokoládé
0.5 ek napraforgó olaj

elkészítés

A 2 egész tojást a cukorral és a tejjel habosra kavarjuk, apránként hozzáadjuk az olajat. A lisztet elvegyítjük a kakaóval és a sütőporral, majd a tojásos masszába kavarjuk.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a fél csomag pudingport, majd az áttört túrót, tejfölt, vaníliát és a reszelt
bkisseva, 2016. szeptember 01. csütörtök, 08:46
Karácsonyi süteményrecept ajánlat I.
egyenként a tojásokat,a megmaradt lisztet és végül a kakaóport.
Habzsákba töltjük a masszát és 5 cm-es rudakat nyomunk sütőpapírral fedett tepsire.
160 fokra melegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Egyszerre puha,nem kell várakozni a töltés utáni puhulásra.
Túl ne süssük,mert kemény lesz.
A kihűlt rudacskákat 1-1 darabot betöltjük lekvárral.
Meggy és szilvalekvárral töltötte.
Olvasztott csokiba mártottam és kókuszreszelékkel megszórtam.
Marcipánkrémes vaníliás patkó

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
23 dkg finomliszt
4 db tojássárgája

A töltelékhez:
120 gr marcipán
20 dkg lágy vaj
4 cl rumaroma
A díszítéshez:
80 gr étcsokoládé

Elkészítése:
A vajat a porcukorral habosra keverjük,hozzá adjuk a tojások sárgáját és krémesre keverjük.
Utolján a lisztet keverjük hozzá.
Sima masszává keverjük.
Nyomózsákba tesszük és 3 -4 cm-es
bkisseva, 2015. november 25. szerda, 10:33
Valódi császármorzsa Tiroli
Hozzávalók (egy főre)

125 ml tej
60g liszt
40g tojássárga
60g tojásfehérje
[ez nagyjából két közepes tojást jelent]
10g kristálycukor
20g mazsola
rum (ízlés szerint)
5g vaníliás cukor (vagy még inkább valódi vanília)
mazsola
Cukor a karamellizáláshoz
Porcukor tálaláshoz
Valamilyen lekvár (szilva, sárgabarack)

Elkészítés:

Egyenletes tésztává összedolgozom a lisztet, tojássárgáját, tejet és vaníliás cukrot (ebbe a részbe adagolható 1-2-3 evőkanál rum is). A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verek, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, összekeverem a tésztával.
Egy teflonserpenyőben hevítek némi zsiradékot, 2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, a tetejét megszórom mazsolával (a rum itt is használható: ebbe áztatom a mazsolákat előtte). Közepes lángon sütöm, amikor megszilárdul, megfordítom. (fedőt is lehet használni) A megfordítás
koszegimarika, 2015. június 25. csütörtök, 09:45
Karácsonyi 3x3
kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.3 finom ünnepi torta recept

Íme, három finom torta recept!

Fehér csokis torta
Nagyon finom torta, amely gyorsan elkészíthető és számtalan módon díszíthető.
Hozzávalók:
1kész torta piskóta, vagy mi magunk is készíthetünk,5 dl tejszín, 25 dkg fehér csokoládé, 2 tojás, 1cs. vaníliás cukor.
A tojásokat a vaníliás cukorral jó alaposan kikeverjük egy habverő segítségével. A tejszínt egy lábosban elkezdjük felmelegíteni, majd folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk az összetört fehér csokit és szép lassan felolvasztjuk benne. Ha kész lassan hozzáadjuk, a tojásos keveréket addig főzzük állandó keverés mellett, amíg kellően besűrűsödik. Ezután kissé hagyjuk kihűlni. A tortalapot három részre vágjuk és a langyos krémmel megkenjük mindegyik lapot, és kívülről is bevonjuk a torát. A
klementinagidro, 2015. április 21. kedd, 12:57
Rumos sütőtök-birsalma lekvár
sütőtökkel. Olyan jól passzol a két ízvilág, hogy azóta is teszek pár szemet mindig a sütőtöklekvárokba.
Most egy határozottan izgalmas ízvilágú sütőtöklekvár receptjét dobom be a közösbe:

Rumos sütőtök-birsalma lekvár

Hozzávalók:

1 közepes sütőtök felkockázva
5 birsalma felkockázva
1 mokkáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja (ha nem bió, akkor 4-5 csepp citromolaj) és leve
3 kanál Okos Édes
1 csipet vaníliapor vagy 1 zacskó vaníliás rapadura
1 dl valódi rum (házi pálinkával is finom!)

Elkészítése:

A felkockázott sütőtököt és az almát a citrom héjával és levével, valamint az Okos Édessel (csicsókasűrítmény) együtt feltesszük főni annyi tisztított vízben, hogy éppen ellepje.
Lefedve 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rumot, és újabb 15 percig főzzük, míg el nem kezdenek szétesni a kockák.
Amikor megpuhult, akkor krumplitörővel összetörjük - vagy pürésíthetjük akár
horvathnemagdi, 2014. november 02. vasárnap, 10:15
Tökös örömök
érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.


A sütőtökös-mákos muffin receptje: Hozzávalók: 2 ½ csésze liszt 2 csésze darált mák 1 teáskanál szódabikarbóna ½ teáskanál só 2 tojás ½ csésze olaj 1 megsütött, cukrozott sütőtök - átpasszírozva 2 csésze cukor, 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília.

Elkészítése: A sütőt felmelegítjük 170 °C-ra. A muffinformákat forma papírral kibéleljük, szilikonos mauffinformát bevizezzük. Össze keverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval. A tojásokat habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy a vaníliával, majd óvatosan belekeverjük az olajat, a tejben felfőzött mákot és a sütőtökpürét. A kapott masszához hozzá adjuk a lisztes keveréket, alaposan összedolgozzuk, majd kanállal a muffinformákba rakjuk.
akiram45, 2014. október 16. csütörtök, 08:56
1/6
Képek, videók
Narancs-vanillia mécsesem
dnemethk
2012. október 27. szombat, 00:43
kv-vanillia mécses.jpg
dnemethk
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:03
milli vanilli momento ftr
lacipecsenye
2012. január 21. szombat, 15:23
Szölő torta vanillia pudi
daybreak
2009. március 12. csütörtök, 15:45
pepsi vanillia
ruddi
2008. július 13. vasárnap, 19:49
Diddl és Vanillivi
betticus
2007. november 21. szerda, 21:33
Valami mesterségesen kész
krisztina_13_
2006. július 16. vasárnap, 16:18
vaniliarúd.JPG
sarkadykati
2012. május 11. péntek, 05:27
termések moz.jpg
durcimarcika
2019. október 23. szerda, 18:04
termések1.jpg
durcimarcika
2019. október 23. szerda, 10:55
Őszi termések
eva6
2019. október 20. vasárnap, 16:32
termések.jpg
durcimarcika
2019. szeptember 10. kedd, 15:34
Őszi málna termése
dandej
2018. szeptember 27. csütörtök, 20:15
őszi termések.gif
sz719eszter
2018. szeptember 13. csütörtök, 19:31
termések2.jpg
durcimarcika
2017. október 28. szombat, 15:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.