Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 08:29 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nagymamám konyhájából
sózod az ételt, sose közelről tedd, és ne zúdítsd egyből az
ételre, hanem lehetőleg több lépésben, mondjuk minden réteg után
sózz egy kicsit, sokkal finomabb lesz az étel.
-Ha habzik a forró zsiradék, dobj bele egy darabka száraz kenyeret!
A fölösleges nedvesség egy részét felszívja.
- Ha már csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
klarika47, 2019. április 15. hétfő, 09:36
túrós labdacsok
sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson.

2. A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kóstoljátok, ha nem elég édes, keverjetek még hozzá cukrot 🙂

2. A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor lisztet.

3. Félretesszük, letakarjuk, és kelni hagyjuk, körülbelül 50-60 percig.

4. Ezután lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk olyan fél centi-centi vastagra, majd egy borospohárral vagy egy nagyobb szaggatóval köröket szaggatunk belőle.

5. A körök közepére úgy egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, összecsípjük őket, mintha batyucskákat
faciendum, 2019. január 25. péntek, 08:00
Finom sajtos rúd
Sajtos rúd:
Elkészítési idő: Előkészítés: 10 perc Sütés : 15-20 perc
Hány adagra elég? Adagok: 12

Hozzávalók:
125 gramm vaj
125 gramm zsír
150 gramm reszelt sajt
1 evőkanál só
500 gramm liszt
2 deciliter tejföl
1+1 darab tojás
ízlés szerint reszelt sajt (a tetejére)

Leírás:
A zsírt és a vajat pici darabokra vagdossuk vagy tépkedjük és a tálba tesszük. Hozzá adjuk a lisztet, és elmorzsoljuk úgy, hogy zsemlemorzsa jellegű állagot kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, elkeverjük, végül a tojást és a tejfölt is beletesszük, és tésztává gyúrjuk. Alaposan becsomagoljuk, és hideg helyen pihentetjük legalább három órát, de inkább egy éjszakát. Amikor sütni készülünk, előmelegítjük a sütőt 220 fokosra. Kivesszük a hűtőből a tésztát, hagyjuk kicsit felengedni, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen
pacsakute, 2019. január 06. vasárnap, 20:48
Ananászos pulykamell
könnyebb - persze jó éles kés kell hozzá - és sokkal szebb szeleteket tudok vágni. A szeleteket finoman megszórtam granulált fokhagymával és borssal. De csak pici borssal. Nem sóztam, hanem fél napot hagytam pácolódni a hűtőben egy lezárt dobozban.

Az ananászt megtisztítottam, kb. 1/2 cm-es karikákra vágtam és mindnek kiszúrtam a közepét az almamagozóval. A sajtot lereszeltem.

Ügymenet:

Azt a tepsit, amiben végül a sütőbe kerül az étel, két lapon felmelegítettem. Vajat és szőlőmagolajat tettem bele. A húsokat megsóztam és fehéredésig sütöttem mindkét felüket a vajas olajban. Ezután szépen egymás mellé fektettem őket, tele is lett a tepsi. Szépen kiraktam az egészet az ananászkarikákkal, majd a reszelt sajtot elosztottam a tetején. Fóliával letakartam és 15 percre így tettem a 180°C-os sütőbe. Ezután lekaptam róla a fóliát és a sajtot szépen megpirítottam a tetején.

Saláta:

a jégsalátát szép vékony csíkokra vágtam. Picit megsóztam, majd
klarika47, 2018. december 22. szombat, 07:09
Pulykamelltekercs gesztenyés töltelékkel és áfonyamártással
fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel (minden hússzelettel így járjunk el).

A hússzelet befűszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel.

Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymásmellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort, és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, még a bacon szép pirosra sül (én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra).

Ameddig a hús sül, készítsük el a köretet és az áfonyamártást.

A vörös áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fűszerekkel és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral.
suzymama, 2018. november 28. szerda, 21:26
hajtogatott pogácsa
Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 kis pohár tejföl
2 tojássárgája
1 kocka élesztő
25 dkg vaj
12 dkg zsír
2 kk. só
1,5 dl tej

Az élesztőt 1,5 dl tejben felfuttatjuk egy kis cukorral, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a feldarabolt hideg vajat, a 2 kávéskanál sót, majd alaposan összegyúrjuk. Nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, mert attól lesz jó leveles a tészta. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor még rakhatunk hozzá egy kis tejet. Ezután az egészet egy éjszakát hideg helyen pihentetjük. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, és jól kinyújtjuk. Kézzel megkenjük zsírral, majd a tészta két szélét felülről és alulról középre hajtjuk, majd oldalról is felhajtjuk középre a tészta két szélét. Ezután újra kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk. Végül kb. két cm vastagra kinyújtjuk, és a tetejét egy éles késsel bevagdossuk. Közepes méretű
faciendum, 2018. november 08. csütörtök, 18:41
15 db sütés nélküli desszert...
háztartási keksz, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaópor, rum vagy rumaroma ízlés szerint, és kb. 4 dl tej
Krém : 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék
+ kb. 7 - 8 dkg kókuszreszelék a deszka meghintéséhez a nyújtásnál.
Elkészítés : A darált kekszhez adjuk hozzá a kakaóport, a porcukrot. A tejbe keverjük bele a rumot vagy a rumaromát, és fokozatosan adjuk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Osszuk el két felé. ( én ki is szoktam pontosan mérni )
A krémhez a puha vajat keverjük ki a porcukorral, és a kókuszreszelékkel.
A gyúródeszkát hintsük meg jól kókuszreszelékkel, és az egyik adag masszát nyújtsuk ki rajta vékonyra úgy, hogy közben a tetejére is szórunk kókuszt a könnyebb nyújthatóság érdekében. A fél adag krémet kenjük a masszára, majd tekercsszerűen tekerjük fel. Tegyük hűtőbe, fóliázzuk le, és hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap vizes késsel szépen szeletelhető.

Mogyorós kekszek
Hozzávalók:

28 dkg liszt
20 dkg
vorosrozsa66, 2018. november 03. szombat, 15:36
Darázsfészek
Hozzávalók:
45-50 dkg liszt
2 tojás
fél csomag (2,5 dkg) élesztó
1 evőkanál cukor
diónyi vaj
fél citrom reszelt héja (nem fontos, de finom lesz tőle a tészta
pici só
annyi tej, amennyit felvesz (kb fél liter)

Az élesztőt megfuttatjuk egy kevés cukros tejben majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, letakarva félre tesszük.
Habosra keverünk 20 dkg vajat 20 dkg cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és ledarálunk 15 dkg diót
A tésztát kb fél/egy cm vékonyra kinyújtjuk, lekenjük a cukros vajjal, megszórjuk a darált dióval. Majd szorosan feltekerjük és kb 2 cm-es darabokra vágjuk
Kikent tepsire rakjuk (nem túl közel egymáshoz mert megnőnek). 2 óra kelesztés után forró sütőbe tesszük és 180 fokon sütjük
Mikor már majdnem kész, meglocsoljuk egy kevés vaniliás-cukros tejjel és pár percig még sütjük.


Saját megjegyzés:
A
bkisseva, 2018. július 17. kedd, 10:19
Cili néni receptjei
hámozatlan mandula 6 tojás habja 4 tortalapot sütünk belőle
Krém: 5 egész tojás 18 dkg vaníliás cukor 1 kanál dara Összekeverni és forró víz felett addig verni, amíg sűrű nem lesz, ha kihűlt ezzel a tortát bevonni, és tölteni.

Kávékrém torta
32 dkg liszt 1 csomag sütőpor 5 dkg vaj 8 dkg cukor 1 tojás 2 evőkanál erős feketekávé 1 dl tej Deszkán eldolgozzuk 5 lapot sütünk belőle
Töltelék: 1 mokkakrémpor 4 dl tej 10 dkg cukor Állandó keverés mellett sűrűre főzzük 15 dkg habosra vert vajat adunk hozzá Ezzel töltjük, bevonjuk.

Rumos szelet
10 dkg vaj 10 dkg cukor 10 dkg liszt 2 egész tojás Jól átkeverni 1 kanál rummal Zsírozott tepsibe sütni a tetejére vágott diót vagy mogyorót hintünk.

Csokoládé szelet
12 dkg vaj 10 dkg cukor 8 dkg liszt 4 tojás sárgája és haja 3 rúd csokoládé

Fánk
60 dkg liszt 4 tojássárgája 10 dkg vaj 4 dkg cukor 3 dkg élesztő Pici só Jól kelni hagyni és zsírban kisütni.

Vanília kifli
28 dkg liszt 20 dkg
bkisseva, 2018. július 13. péntek, 12:56
Néger kocka
4db tojás sárgáját 20 dkg cukorral 12 dkg zsírral (ma már inkább margarinnal), 5 dkg kakaóval kikeverünk habosra. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 sütőport és annyi tejet, hogy kissé folyós legyen a tészta. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és forró előmelegített sütőben készre sütjük. (időt és hőfokot nem ír a recept és mivel most jutott hozzám és én még soha nem sütöttem nem tudok hozzávetőlegesen sem mondani mást, mint hogy én 180 fokos-ra gondoltam. Mivel a francia csokitorta is hasonlóan lágy tészta és én azt 180 fokon szoktam sütni.)

Amíg sül a 4 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral habosra keverjük és a megsült tésztára öntjük. Vissza tesszük az elzárt, de még meleg sütőbe, hogy megszáradjon a máz.

Amíg a máz szárad, 20 dkg porcukrot, pici tejet és 2 dkg kakaót jó felfőzünk, hagyjuk kicsit kihűlni majd 10 dkg vajat a masszába keverünk. A megszikkadt habra öntjük.
Kockára darabolva tálaljuk.
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 12:28
Bögrés mákos
2 egész tojás, 10 dkg vaj, egy bögre cukor, egy bögre darált mák, egy bögre tej, egy bögre liszt (fele rétes, fele finom), 1 csomag sütőpor, pici őrölt fahéj, lekvár (leginkább valami fanyar illik hozzá) , porcukor.

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a mákot, a tejet, a fahéjat , egy csipet sót és a sütőport. Jól kikeverjük és vajazott , lisztezett előmelegített sütőben készre sütjük. (180 fokon kb 40 perc).

Ha kihűlt kivesszük a tepsiből, kettévágjuk és megkenjük a lekvárral, tetejét porcukorral szórjuk, vagy olvasztott csokoládét teszünk rá.
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 12:10
Sütemény receptek
tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, és a reszelt csokoládét. Jól összedolgozzuk. Kis golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, és a kakaóban megforgatjuk. Mignonpapíron tálaljuk.

Kakaós golyók

Hozzávalók:
3 dl tej, 30 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 25 dkg vaj, rum ízlés szerint

A tejet, a porcukrot, és a kakaót összekeverjük. A tűzhelyre tesszük, és felforraljuk. Főzés közben állandóan kevergetjük, míg megsűrűsödik, majd kihűlni hagyjuk. A vajat, a kihűlt masszát és ízlés szerint rumot egy tálban összedolgozzuk. Pici golyókat formálunk, és mignonpapíron tálaljuk.

Citromszelet

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, fél szalagáré, 1 pohár tejföl (1 evőkanál maradjon)

Jól összegyúrjuk a hozzávalókat, és 4 lapra osztjuk. A lapokat megsütjük előmelegített sütőben.

Krém:
fél l tejből főzött krémet készítünk. (2,5 dl tejet főzünk, a másik 2,5 dl-ből, és 3 evőkanál lisztből
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 11:43
1/96
Képek, videók
A szanatórium konyhájában
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 13:37
Katalin konyhájában
juhaszzsuzsanna
2007. augusztus 23. csütörtök, 01:05
Ritka - sötét színű zsirá
pacsakute
2019. február 03. vasárnap, 09:25
Zsiráf.gif
pacsakute
2019. január 30. szerda, 23:12
Elefánt és zsiráf barátko
pacsakute
2019. január 30. szerda, 21:11
Zsiráfok.jpg
pacsakute
2018. március 25. vasárnap, 20:50
zsiráf.jpg
durcimarcika
2018. március 10. szombat, 10:27
zsiráfok.jpg
dnemethk
2017. december 28. csütörtök, 19:24
afrika zsiráfok.png
chillik
2017. november 17. péntek, 14:54
Zsiráf
sanci81
2017. augusztus 24. csütörtök, 11:41
Kis zsiráf.jpg
pacsakute
2017. május 08. hétfő, 19:52
Zsiráf.jpg
pacsakute
2017. március 06. hétfő, 20:57
Zsiráf és impalák.jpg
pacsakute
2017. január 30. hétfő, 22:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.