Belépés
2018. november 20. kedd | 47. hét | 324. nap | 18:51 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ősszel érdemes elültetni a tulipánt
levelek, élvezzük a kert szépségét, akkor most kell elültetnünk a tulipánt is!

Ősszel kell a tulipánt elültetni

Szinte minden kertben láttam az idei évben tulipánt, ez nem véletlen, ugyanis egy nagyon szép virágról van szó, aminek üde megjelenése és gazdag fajtaválasztéka népszerűvé teszi. A szürke téli hónapok után nyíló tulipán mesés, szívet melengető látványt nyújt.


Érdekességek a tulipánról

A tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiában található meg vadon, de őshonosak Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. Ezeken a vidékeken mintegy 125 vad faját ismerjük. Feltehetően a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, ott, ahol mintegy 1000 km sugarú körben 51 faja él. Európában is találunk őshonos tulipánfajokat.


A Kárpát-medencében négy faj él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szorosban élő, 40-50 cm magas, áprilisban nyíló magyar tulipán
vorosrozsa66, 2018. november 13. kedd, 12:01
Vitó Zoltán
dermednek tarajos jégvirágok...

Hallasz csengve didergő dallamot?:
Semmi! Ne félj!: Csak a magány kolompolt;
s hol nincs már semmi íz,
számban a kortynyi víz
ajkaid égő hiányára gondolt -
s koccanva megfagyott...
ELMONDOM NEKED EZT...

1.

Elmondom Neked ezt, hogy tudd: Amikor kivetetten,
bennem a barna vadon befelé folyt könnyeken ázott, -
éjemben hangod kicsi, félénk fénye cikázott
s rég-feledett kis rejtekeken gyúltak pici fények...

2.

Elmondom Neked, ezt is tudd: Amikor sebezetten
jégrőzsés közönyökkel megvesszőzve hevertem, -
hangodon - édes dallam - szólt egy cinke-madárka,
s kélt a remény: tán nem leszek eztán annyira árva...

3.

Elmondom Neked ezt, hogy tudd: Amikor kosaradban
nékem harmatosan leszedett, friss málna
menusgabor, 2018. október 15. hétfő, 21:00
Érdekesség
októberi időjárás és egyéb jelek megfigyelése alapján az évszázadok során számos népi regula alakult ki. Az angolszász népek szerint, ha októberben sokat esik az eső, szeles és ugyancsak esős december várható; a meleg október, hideg februárt, a fagyos, szeles viszont enyhe januárt és februárt jelez. Ha az októberi telihold fagymentes, a következő holdtöltéig sem várható fagy. A következő év márciusának időjárása pont olyan lesz, mint amilyen az októberi volt. Ám nemcsak az októberi időjárás, hanem egyes vadon termő bogyók megfigyelése is segíthet az előrejelzésben. Minél fényesebben pirosló galagonyát és hecsedlit látni a sövényeken, annál több fagy és hó lesz az elkövetkező télen. A mi népi időjósaink az októberi kövér nyulakból hosszú télre, nagy hóra számítottak, a fákról nehezen lehulló falevelekből kemény hideget, s a következő évben sok hernyót és kevés gyümölcsöt jövendöltekA hónap ismertebb jeles napjai sorában október 4-e, a szegények pártfogójának, a ferences rendet megalapító Assisi Szent Ferenc
kirscha, 2018. október 02. kedd, 21:51
Van-e valaki köztetek, aki megtapasztalt már ENNYIRE TRÓPUSI augusztust, eddigi életében...?
:D :D :D Nos.... Álirodalom, áltudomány, és áldemokratizmus....:D ja és álliberálizmuSS....:D

Az idén két hét hőguta volt eddig....Az is szerény 36 fokos csúcsokkal.... Tavaly és tavaly elött sokkal rosszabb volt.... Az idén eccer , majdnem kiégett a vadon termő fű... De ez a rohadék enyhülés meglocsolta... Eddig több éven át 40 fok körüli nyári csúcsok voltak.... Heteken át kiégett füvek....Ám most nagy irodalmárunk eldöntötte, hogy keresni kell még valamit, amiről ez a szutyok kor és kormány tehet.... Komolyan mondom, ez már rettenetesen beteges....

Amúgy ha ebben az elnyomott médiában nem találnál egyre több szutykot, ami támogatja a pánik elméleteidet, akkor miről is firkálnál nekünk?....Hmmm....? :D :D :D
hatibacsi, 2018. augusztus 11. szombat, 08:23
Túltermeléstől szenved a magyar bodzapiac
Nem sok jóra számíthatnak a magyar bodzapiac termelői. Az utóbbi évek nagy területű telepítései ugyanis termőre fordultak, emiatt pedig a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak várhatók.Szinte biztosan nem lesz olyan jó a magyar bodzapiac termelőinek, mint 2016-ban, amikor jó termést, a vadon gyűjtött bogyókkal együtt mintegy 20 ezer tonnát takarítottak be. Ráadásul akkor az egyetlen jelentős európai bodzás rivális Ausztriában a fagykárok miatt alacsony volt a hozam. Az akkori, kilónként 180 forintot is meghaladó felvásárlási árak megfelelő jövedelmet biztosítottak a termelőknek. Tavaly viszont összeomlott a piac. Az alig 60-70 forintos, illetve ez alatti árak nagyon rosszul érintették a termelőket. Sőt, volt olyan időszak is a szezonban, amikor egyáltalán nem vették a bodzát, emiatt pedig néhány termelő le sem szedte a termést A 2000-es évek eleje után tavaly ismét
bordat, 2018. július 03. kedd, 19:31
Tönkölybúza, egészségből ötös .
A tönkölybúza régen gyakran fogyasztott gabonák volt, népszerűsége napjainkban ismét emelkedni kezdett. Ismerjük meg változatos felhasználást és egészségügyi hatásait!

A tönkölybúza eredete a Kaukázus környékére tehető. Európában a vadon termő alakor, és tönke búza volt őshonos. A tönköly legkorábbi nyomait Svájcban, Németországban és a Kárpát-medencében fedezték fel. Ásatások során hazánkban két helyen is találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.


Termesztése
A tönkölybúza bármilyen talajon képes megélni, és jól bírja az időjárás szélsőségeit. Nagyon magasra nő, sűrűn termő és kiváló a kártevőkkel szembeni önvédelme. Ezért kifejezetten ajánlott bio termesztésre. A magok körül olyan zárt a pelyva rész (a mag körüli burok), hogy a légköri szennyeződések szinte képtelenek elérni azt. Kisebb terméshozamú ugyan, mint testvérei, de kiváló minősége ezt bőven kárpótolja. A múlt század elejéig folyamatosan jelen volt termő földeinken, de egy időre feledésbe merült. A
suzymama, 2018. június 29. péntek, 08:43
A fahéj jótékony hatásai
A fahéj jótékony hatásai

A fahéj valóban a -fa héja", hiszen vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. Talán kevesen tudják, hogy a fahéjnak két fajtája van. Európában inkább a cyloni fahéj fa kérgét használjuk, ami enyhébb, pikánsabb ízű, míg Amerikában a csípősebb ízű kínai kasszia fa kérgét használják túlnyomó részben.

A fahéjat szinte mindenki szereti, mi legalábbis nem sok emberrel találkoztunk akit a fahéj ízétől kirázott volna a hideg. Jellegzetes illata és egyedülálló íze mellett számos előnyös élettani hatással rendelkezik, amitől egy igazi cleaneater csemegének nevezhetjük. Cikkünkben bemutatjuk, mik ezek a hatások, hogy a fahéjra ezentúl gyógynövényként tekinthess.

A fahéj jótékony hatásai

Csökkenti a vércukor szintet

Egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására
vorosrozsa66, 2018. május 04. péntek, 00:10
A retek jótékony hatásai
rendelkezik.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.


Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

FEHÉR, PIROS, FEKETE - AVAGY A RETEKFAJTÁK
A retek
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
Mi is a fahéj?
Az India, Szunda-szigeteken és a Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) nyugati part vidékén élő, vadon termő és termesztett fát számos trópusi vidéken meghonosították.
Ez az örökzöld fa 5-6 méter magas, sok ággal és vastag kéreggel rendelkezik.
A fahéjat az ágakról és a kérgéből nyerik. Lényegében a fahéjfa, sima, fehér belső kéregdarabja. Szárítás következtében összetekeredik, és barnára színeződik.
Eleinte a Kínából származó fahéjat használták. 1505—ben fedeztek fel a portugálok Ceylonon egy különleges és teljesen más fahéjat.
A fahéjnak három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és malabári fahéj. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.

Kép forrása: Ázsia BT
lizawolf, 2017. december 18. hétfő, 17:17
A fahéj hódító útja
A fahéjat már nagyon régen ismerték, amelyet már a Biblia is megemlít. Régóta használták már a fahájat Európában, ám a ,,nagy felfedezések koráig", a XV. - XVI. századig csak közvetítő kereskedelem útján jutott el a kontinensre.

A portugál hajósok voltak az elsők, akik eljutottak a fahéj termőhelyére, Ceylon szigetére (ma Srí Lanka), ahol egy vadon termő fa lefejtett kérge szolgáltatja a nevezetes fűszert.

Abban az időben Ceylon szigetén több fejedelem küzdött a hatalomért. A portugálok támogatás ígértek mindegyik fejedelemnek, cserében nem kértek mást csupán a fahéjat. A fejedelmeknek a fahéj nem jelentett értéket, mert egy rabszolga sorban élő kaszt tagjai fejtették le a fáról a héjat. Beszolgáltatták a hódítóknak a fahéjadót, évről évre egyre több egyre többet, mivel a portugálok egyre több fahéjat akartak. Volt olyan év, amikor 125 ezer kilogramm fahéjat raktak fel a rabszolgák a portugál hajókra.

Az egyik Ceyloni uralkodó megelégelte a portugálok
lizawolf, 2017. december 18. hétfő, 12:02
Csökken a gyógynövények mennyisége, de ez megfordítható az agrárkamara szerint
és termelésük éves szinten mintegy 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövények elsődleges feldolgozását végző mintegy 20-25 üzemben mintegy kétezer ember dolgozik.

A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények - például étrend-kiegészítők vagy fitokozmetikumok - összforgalma évente 40-50 milliárd forintot tesz ki, a gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán pedig mintegy 50-100 vállalkozás működik.

A NAK szerint a begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyiségének folyamatos csökkenése egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámának visszaesése miatt következett be. Míg korábban szezonálisan százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezerre redukálódott. Hiába változott meg a gyűjtés adminisztrációs és adópolitikai helyzete a vételi jegy bevezetésével, ettől még nem lett több gyűjtő a terepen - közölték.

Másrészt folyamatosan zsugorodik a gyűjtés szempontjából szabadon bejárható területek nagysága is, és demográfiai
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 11:41
Gyermekláncfű: tisztít epét, májat
Friss levelét keverjük salátába!

Ezer néven ismerjük, gyermekként csokrot kötöttünk, láncot fontunk belőle, bóbitáját levegőbe fújtuk, de csak kevesen gondolunk élelemként vagy gyógynövényként rá. Nézzük milyen jó hatásai ismertek a gyermekláncfűnek!

Gyermekláncfű: ismerjük meg!
A pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) fészkesvirágzatú, levélrózsás növény. Vadon évelő, termesztésben, hajtatásban azonban tenyészideje legfeljebb másfél év. Vastag, húsos, kívül vörös, belül fehér, 15-20 cm-es gyökere és sokfejű gyöktörzse van, amely minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű, csöves tőkocsányt fejleszt. Levelei üde zöld színűek, 10-20 cm hosszúak, fogazottak, a nyélre hosszan lefutók. A virágok aranysárgák, csak napos időben nyílnak, tavasszal és kora nyáron, de másodvirágzásként ősszel is. Szívós, nagy alkalmazkodó képességű, mindenfelé gyakori, szántókon, gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, kertekben. Ha a növényt bármelyik részén
suzymama, 2017. december 11. hétfő, 09:52
1/35
Képek, videók
az elültetett bokrom
orban47
2013. szeptember 29. vasárnap, 16:08
rózsák elültetve
iraziviki
2009. október 30. péntek, 14:54
tulipántok.jpg
dnemethk
2017. május 27. szombat, 19:34
CSIPKÉS TULIPÁNTRIÓ
fekecsicuka
2014. május 28. szerda, 19:14
tulipantno.jpg
sagy
2014. március 20. csütörtök, 15:37
22. Tulipántok! JPG..jpg
hegyesne
2013. március 22. péntek, 18:32
19. 3 + KERET. TULIPÁNTTA
hegyesne
2013. március 22. péntek, 18:30
28.FEHÉR TULIPÁNT.png
hegyesne
2013. március 05. kedd, 16:13
27- TULIPÁNT VÁZÁBAN.png
hegyesne
2013. március 05. kedd, 16:13
04. RÓZSA TULIPÁNT!.jpg
hegyesne
2013. március 05. kedd, 15:21
03. D.U. TULIPÁNTOK! JPG.
hegyesne
2013. március 04. hétfő, 04:47
Piros sárga Tulipánt
iinci
2012. május 02. szerda, 12:09
Fehér Tulipánt
iinci
2012. május 02. szerda, 12:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.