Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 00:39 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Királyi rakott krumpli
főzőtejszín
ízlés szerint só, bors, egyéb fűszerkeverék

Elkészítés

A darált húst fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a
félhold alakúra szeletelt vöröshagymát, a lecsepegtetett, szeletelt
csiperkegombát és a felkockázott paradicsomot.

Kevés vízzel felöntjük és 15 percig főzzük.

Közben a sajtot lereszeljük.

Ezután hozzáadjuk a felkarikázott, puha főtt burgonyát, felöntjük a
tejszínnel, rászórjuk a reszelt sajt felét. Óvatosan elkeverjük.

A burgonyát kevés vajjal kikent hőálló tálba tesszük.
Rászórjuk a maradék sajtot, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük
és kb. 20 perig sütjük.

TIPP: A burgonyát és a darált húst akár rétegezve is belepakolhatjuk a tálba.
Ilyenkor Annyi a teendőnk, hogy a felszeletelt burgonyát nem tesszük bele
a raguba, hanem egyenesen a hőálló tálba pakoljuk.
A rétegek közé nyugodtan tehetünk reszelt
klarika47, 2020. január 06. hétfő, 08:47
Tárkonyos tejszínes csirkeraguleves
A tárkony Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény.
Levesek, mártások, saláták, sültek, vadas húsételek, zöldbab, borsó, burgonya
főzelékek fűszerezésére frissen vagy szárítva kiváló.

hozzávalók / 8 adag

50 dkg csirkemell filé
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
50 dkg gomba
30 dkg zöldborsó
1 nagy db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír (kacsa, liba, esetleg étolaj)
1 ek ételízesítő
1 púpozott ek finomliszt (finom)
1 kávéskanál fűszerpaprika
5 dkg eperlevél tészta
2 dl főzőtejszín
1 ek tárkony
1 citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
2 l víz

Elkészítés

A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört
fokhagymát.
Ezután hozzáadjuk a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót,
sózzuk, és lefedve még 10 percig pároljuk.
A húst vékony csíkokra vágjuk, és a zöldségekkel együtt
klarika47, 2019. december 12. csütörtök, 06:39
Hideg szilvakrémleves habgaluskával
levét kinyomjuk és átszűrjük. 4 nagyobb szem szilvát félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, kimagozzuk, vékony kisebb darabokra vágjuk.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, (ha megég, keserű lesz tőle az étel!), azonnal felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (5-7 perc). A citromhéjat és a fűszereket kidobjuk.

3. Elkeverjük a pudingport 7,5 dl vízzel és a tejföllell. Botmixerrel péppé-krémmé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, fedő nélkül felforraljuk (könnyen kifut!). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára hidegre tesszük.

4. Tálalás előtt kettévágjuk/elnegyedeljük és kimagozzuk a félretett szilvaszemeket. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, csészékbe vagy tálkákba szedjük. Tetejüket a maradék tejszínhabból kanyarított-formázott habgaluskákkkal, az
suzymama, 2019. november 06. szerda, 13:24
Tökfőzelék
Összetevők:
3 dkg vaj
1 csokor kapor
1 db vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kg cukini
1 dl víz
1 dl tej
1 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
Só , bors
--Elkészítés--
Fel kell aprítani a hagymát és a kaprot.
Vaj megolvasztása és hozzáadjuk a hagymát
illetve pároljuk.
Most következik a fűszerpaprika és kb a kapor fele hozzáadása.Ezután 1-2 percig kevergetjük legfeljebb közepes lángon.
Utána pedig a cukini hozzá rakása majd felöntjük tejjel és vízzel.
Sózzuk és kevergetjük majd főzzük lefedve kb 16-17 percig. Ezután elővesszük a tejfölt és a liszttel elkeverjük majd egy merőkanálnyit hozzá rakunk a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük majd a főzelékbe vissza kell önteni. Végül hozzá rakjuk a kaprot és megkeverjük , utána pedig hagyjuk egy kicsit rotyogni. Pár perc múlva már kész is van , majd
tálaljuk !

nobi94, 2019. október 31. csütörtök, 11:04
Rakott krumpli
vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sót, és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt puhára főzzük.
A tojásokat sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpliról leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat is meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk.
Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A vajjal kikenünk egy lapos, tűzálló tálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a reszelt sajtot, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére teszünk uborka szeleteket.
A sütőben
nobi94, 2019. szeptember 27. péntek, 21:13
Sajtkrémleves
2-3 tömlős sajt
1 kis fej vöröshagyma
vajas rántás /világos/
0.5 dl tejszín

bors
szerecsendió
2 húsleves kocka,vagy ételízesítő
petrezselyem
pirítós kenyér,vagy levesbetét
10 dkg trappista sajt

Készítünk egy vékony világos rántás,beletesszük az apróra vágott vöröshagymát,egy kicsit még pirítjuk. Tömlős sajtot elkeverjük benne , - aki szereti lehet vegyesen füstölttel is - egy ki vízzel felengedjük,beletesszük a sót,borsot,szerecsendiót,petrezselyem zöldet,leveskockát vagy ételízesítőt.Tejszínt hozzáöntjük és ezen felül amennyi vizet kíván. Összefőzzük. Tálalásnál tehetünk bele reszelt sajtot,ez is lehet vegyesen is. Pirítóst kenyeret,vagy levesbetét
suzymama, 2019. szeptember 14. szombat, 14:27
A hagyma gyógyhatásairól
reumát.

Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel
felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt
végtagot átmossuk.

Migrén
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullás
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos
vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár
percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg
levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

Hagymareceptek
A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a
nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt
az egészséges
pacsakute, 2019. szeptember 13. péntek, 22:56
Rumos szilvakrémleves
Hozzávalók:
1 kg szilva
1 citrom
4 dl joghurt
2 ek rumaroma
8 db szegfűszeg
barna cukor ízlés szerint
2 kk őrölt fahéj
1 ek liszt
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy nagy fazékba tesszük. A citromot is megmossuk, felkarikázzuk és a szilvához adjuk. Megszórjuk a szegfűszeggel és a fahéjjal, felöntjük 1,2 l vízzel. Felforraljuk, megfőzzük. Kivesszük belőle a citromkarikákat. A joghurtot a liszttel és egy merőkanál levessel elkeverjük, majd beleöntjük a levesbe. Botmixerrel pépesítjük a levest. Én ekkor kiszedtem a szegfűszegeket. Visszatesszük egy kicsit még forrni, de előtte ízlés szerint megcukrozzuk. A végén ízesítjük rumaromával. Lehűtjük, tálalásig hűtőben tároljuk. Vanília fagylalttal és tejszínhabbal tálaljuk.
suzymama, 2019. augusztus 13. kedd, 09:12
Uborka saláta télire
.....
..........
Hozzá valók:
uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kevés szalicil, vagy más tartósító
*
Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk. Már mehet is a polcra.

*
Uborkasaláta : 2.5 kg uborka megpucolva és legyalulva, 2-3 teáskanál só ezt összekeverem és egy órát állni hagyom.
Felöntölé: 2.5 liter viz , másfél dl ecet 10 %-os, Eredeti recept szerint 3-4 kanál cukor (én ezt kihagytam igy diabetikus) és egy teáskanál tartósitó. Az uborkát a sós vizből kinyomkodom,nem nagyon lazán.
maroka, 2019. augusztus 06. kedd, 13:30
Uborkasaláta télire
Hozzávalók:

uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kevés szalicil, vagy más tartósító

Elkészítése:

Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun
legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.

A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés
szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően
tegyünk bele a hozzávalókból.

Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk.
Már mehet is a polcra.
klarika47, 2019. július 31. szerda, 07:17
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
töltjük.

Száraz, hűvös helyen még egy hetet állni hagyjuk.

Hűvösen fogyasztjuk!


Rántott bodzavirág


Hozzávalók 4 személyre: 16 db bodzavirág, 15 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör, 1 csipet só, 1 liter étolaj a sütéshez, 4 evőkanál porcukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés: Egészséges bodzavirágokra van szükségünk, amelyeket "nyéllel" szedünkle az ágakról.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük a liszttel, majd apránként beledolgozzuk a sört, azután lefedjük, és pihentetjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval, majd kanalanként, kíméletesen beledolgozzuk a masszába. Az olajat nagyobb lserpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A virágokat egyenként belemártjuk a masszába, éppen csak lecsepegtetjük, és a forró olajba tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül pár perc alatt aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a virágernyőkről az olajat, . A porcukrot és a
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
A hagyma gyógyhatásairól (2)
A vöröshagyma áldásos hatása

A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat, pl. kvertecint), amelyek vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat, mások kiürülését meg segítik.

- A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében.

- Egyes kutatások szerint a vöröshagymában található diallil-szulfid bizonyos fokú védelmet biztosít az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával szemben.

- A hagyma héjában lévő
pacsakute, 2019. március 01. péntek, 13:03
1/254
Képek, videók
Jó ilyenkor este már..
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:31
Ilyenkor a szobánk, mint
chillik
2018. május 04. péntek, 02:22
Juh+ísz Gyula Ilyenkor de
borigit
2016. december 30. péntek, 10:50
Ilyenkor... 01.jpg
chillik
2016. október 03. hétfő, 06:36
Ilyenkor... 02.jpg
chillik
2016. október 03. hétfő, 06:35
Jó ilyenkor már hogy este
narcisz56
2012. augusztus 03. péntek, 21:39
Ilyenkor sátorozunk mi is
wob
2012. július 24. kedd, 14:43
imádjuk ilyenkor :)
zserboka
2012. február 04. szombat, 21:03
Ilyenkor ééérdekesss
hettymiki
2009. június 08. hétfő, 18:49
Ilyenkor aranyos
hettymiki
2009. június 08. hétfő, 18:46
Darált hússal töltött gom
irmus
2017. május 20. szombat, 18:09
Cukkini darált hússal töl
irmus
2017. május 20. szombat, 18:08
Darált fokhagyma krém
irmus
2015. szeptember 19. szombat, 11:39
rakott-teszta-daralt-h uss
yvett789
2015. január 25. vasárnap, 18:29
Darált_dióba_forgatott _li
erzsikepuskas
2014. január 29. szerda, 09:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.