Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 07:27 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Huszti Péter-Piros Ildikó színészházaspár és a Bessenyei Színkör kapta az idei Bessenyei-díjat
Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Márki-Zay Péter független polgármester adta át a száz éve Hódmezővásárhelyen született kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

A gálát megelőzően Bessenyei Ferenc születésének századik évfordulója alkalmábólemléktáblát avattak a művész szülőházán.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy művésznek, valamint egy csoportnak adományozzák. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

A kecskeméti születésű Piros Ildikó 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Harmadéves főiskolásként főszereppel mutatkozott be a Madách
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 18:51
Várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra
A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - elismerést minden évben egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers-, és prózamondás kategóriákban jelöltek közül egy személy és egy csoport részére ítélheti oda a város közgyűlése.

Az 1,5 millió forintos pénzjutalommal járó díj olyan személynek, illetve csoportnak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Az első esztendőben Kónya Krisztina operaénekest tüntették ki az elismeréssel, a következő évben Hegedűs Endre zongoraművész és a Kankalin Néptáncegyüttes kapta a díjat. 2011-ben Zoltán
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 07:05
A magyar kultúra napja - Balázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat
Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy vagy csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Balázs Péter 1943-ban született Budapesten. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Már főiskolás korában szerepelt színházban és filmeken, többek között sokszor statisztált olyan darabokban a Nemzeti Színházban, melyekben Bessenyei Ferenc
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 08:29
Várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra
A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - elismerést minden évben egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers-, és prózamondás kategóriákban jelöltek közül egy személy és egy csoport részére adja át a város közgyűlése.

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó díj olyan személynek, illetve csoportnak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Az első esztendőben - akkor még egyedüliként Kónya Krisztina operaénekest tüntették ki az elismeréssel, a következő évben Hegedűs Endre zongoraművész és a Kankalin Néptáncegyüttes kapta a
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 09:41
A magyar kultúra napja - Borsos Annamária és Kovács Zsuzsa kapta idén a Bessenyei-díjat
Az elismeréseket B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

A hódmezővásárhelyi önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.

Borsos Annamária ötéves korától zongorázik, azt követően döntött véglegesen a zenei pálya mellett, hogy középiskolás korában kétszer is aranyérmet nyert a gyulai Erkel-diákünnepségen. Pedagógiai és művészi munkája 1973 szeptemberében Csongrádon indult. Öt esztendő után tért vissza szülővárosába, ahol 38 éve tanítja a zongorista növendékeket. Pedagógiai és művészi munkájáért számos elismerést és kitüntetést
velemenyezd, 2017. január 22. vasárnap, 18:23
Várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra
A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A kétszeres Kossuth-díjas művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - díjat minden évben egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers-, és prózamondás kategóriákban jelöltek közül egy személy és egy csoport részére adja át a város közgyűlése.

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó díj olyan személynek, illetve csoportnak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Jelöltet bárki javasolhat postai vagy elektronikus levélben. A részleteket a város honlapján (www.hodmezovasarhely.hu)
velemenyezd, 2016. szeptember 28. szerda, 07:31
Megkezdődött a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny Debrecenben
rendezik meg július 7. és 10. között a cívisvárosban.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékezetett rá: a nemzetközi kórusversenyt a száz éve született Gulyás György karnagy, főiskolai tanár alapította, az elsőt 1961-ben rendezték.

A kórusverseny eltérő hagyományok, kulturális karakterek seregszemléje, ahol a minőség az értékelés legfőbb szempontja - mondta.

Papp László a kórusverseny megnyitóján megemlékezett a napokban elhunyt Tréfás György operaénekesről, a város díszpolgáráról, aki "nemzetközivé szélesedett pályáját maga is kórusénekesként kezdte".

A polgármester a Bartók kórusverseny tiszteletbeli nagykövete címeket is átadott a megnyitón. A rangos találkozó támogatásáért, népszerűsítéséért mások mellett átvehette a díjat Hoppál Péter karnagy, az Emberi Erősforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára is.

Hoppál Péter az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elismeréssel szólt arról, hogy Európa öt legfontosabb kórusfesztiváljának egyikét
velemenyezd, 2016. július 07. csütörtök, 21:03
A magyar kultúra napja - Vágó János és Kovács István kapta idén a Bessenyei-díjat
Az elismeréseket B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban pénteken, a magyar kultúra napján.

A hódmezővásárhelyi önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.

Vágó János karnagy, a Hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar művészeti vezetője, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója 1964-ben született Hódmezővásárhelyen. 1985-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán végzett kürttanárként, majd Debrecenben mesterfokozatú oklevelet szerzett. Előbb Kiskunmajsán és Vésztőn oktatott, 1994-től a vásárhelyi zeneiskola tanára, 2003-tól
velemenyezd, 2016. január 22. péntek, 17:53
A magyar kultúra napja - Gálaestek, irodalmi műsorok, kiállítások Zala megyében
zalaegerszegi rendezvénysorozat sajtófotó kiállítással zárul a zalai megyeszékhelyen: a január 25-én nyíló tárlaton Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter zsűrizett képei lesznek láthatók.

Nagykanizsán a magyar kultúra napja alkalmából Markó Imre Lehel válogatott néprajzi és nyelvészeti tanulmányai című kötetet mutatják be a Magyar Plakát Házban, január 19-én. A könyvbemutatón megemlékeznek a nemrég elhunyt Ördög Ferenc nyelvészről, a Magyar Tudományos Akadémia doktoráról, Nagykanizsa díszpolgáráról.

Január 21-én a Kodály Zoltán Művelődési Házban tartanak ünnepi megemlékezést, a Hevesi Sándor Művelődési Központban pedig Virtuózok címmel ifjú zenészek adnak komolyzenei koncertet.

A kultúra napjához kapcsolódva négy kiállítás nyílik a városban: közös tárlaton mutatják be a fafaragó szakkör és a népi díszítőművészeti műhely legszebb munkáit. A helyi közösségek kiállítását január 20-án nyitják meg a Honvéd Kaszinóban. Január 21-én Gránitz Miklós, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével
velemenyezd, 2016. január 17. vasárnap, 09:11
A hónap végéig várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra
A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - díjat minden évben egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers-, és prózamondás kategóriákban jelöltek közül egy személy és egy csoport részére adja át a város közgyűlése.

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó díj olyan személynek, illetve csoportnak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Jelöltet bárki javasolhat október 30-ig postai vagy elektronikus levélben. A részleteket a város
velemenyezd, 2015. október 10. szombat, 07:04
A magyar kultúra napja - Fogarassy Judit és Mihályi Győző kapta idén a Bessenyei-díjat
Az elismeréseket B. Élthes Eszter, a tíz esztendeje elhunyt Bessenyei Ferenc özvegye, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban vasárnap.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapítottaa Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.

Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus több mint három évtizede balett és dzsessztánc stúdiójában szellemi szabadfoglalkozásúként neveli a fiatalok százait az egészséges életmód, a tánc és a művészetek iránti nyitottságra. Hódmezővásárhely és a környező települések kulturális életének és jótékonysági tevékenységeinek 35 éve aktív részese, növendékei
velemenyezd, 2015. január 18. vasárnap, 18:42
November 1-jéig várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra
Az önkormányzat 2008-ban alapította a művészeti díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - elismerést az amatőr és hivatásos színjátszás, a népdal, a magyar nóta, az instrumentális zene, a kórus, a néptánc, a vers- és prózamondás képviselői kaphatják meg - mondta Göbl Vilmos sajtóreferens az MTI-nek.

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó elismeréssel a város közgyűlése minden évben egy személyt és egy csoportot tüntet ki az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenységéért. A díjat olyanok kaphatják, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Jelöltet bárki javasolhat 2013.
velemenyezd, 2013. október 29. kedd, 09:02
1/2
Képek, videók
Huszti Péter-Piros Ildikó
gesztus
2014. július 13. vasárnap, 21:09
Repülés Bessenyei P.légib
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:20
Repülés-Bessenyei Péter 2
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:03
Bessenyei György 1
taltos1
2014. november 10. hétfő, 19:03
Bessenyei.jpg
agica2004
2014. április 16. szerda, 15:08
bessenyei ferenc
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:46
Bessenyei Ferenc.jpg
sarkoziferencne
2013. február 05. kedd, 10:21
Bessenyei Ferenc
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:36
Bessenyei Ferenc +85.jpg
farkas1945
2011. március 15. kedd, 14:03
Bessenyei Ferenc.jpg
margoboszi
2010. október 10. vasárnap, 17:48
Bessenyei Ferenc..jpg
feherakac
2010. augusztus 28. szombat, 14:47
Bessenyei Ferenc...jpg
feherakac
2010. augusztus 28. szombat, 14:46
Bessenyei György.jpg
farkas1945
2010. június 27. vasárnap, 17:08
Címkék
Kovács István, kórusverseny eltérő, Katona Tibor, környező települések, helyi közösségek, Tréfás György, nemzetközi kórusversenyt, január 25-én, napokban elhunyt, művész szülőházán, kétszeres Kossuth-díjas, egészséges életmód, instrumentális zene, művészeti díjat, zongorista növendékeket, következő évben,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.