Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 21:51 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szári fánk
részt - a legegyszerűbb 2 lap sütőpapír között nyújtani. Erre szintén kinyújtott rétes- majd hájastészta kerül, míg a harmadik rétestésztát a tetejére fektetjük. Meglisztezett sodrófával ujjnyi vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk. Balról egyharmadnyi tésztát behajtunk, a jobboldali egyharmadot ráhajtjuk. Alulról is behajtunk egyharmadnyit, amire ráhajtjuk a felső egyharmadot. Kenyérruhával (tiszta konyharuhával) letakarjuk, és 15 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ezt a nyújtást és hajtogatást a pihentetéssel együtt még kétszer megismételjük úgy, hogy az utolsó alkalommal a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk.
3. Derelyevágóval 10×10 centis négyzetekre vágjuk. Az így kapott tésztadarabokat a képen is látható hengeres sütőformára hajtjuk úgy, hogy a négyzet egyik átlója párhuzamos legyen a henger tengelyével. A forma végére erősített babapertlivel (fehér pamutból készült keskeny szalag) a tésztát kétszer körültekerjük.
4. Bő, forró olajba rakjuk úgy, hogy az olaj teljesen ellepje. Amikor
nagyiful, 2018. február 01. csütörtök, 18:02
Karácsonyi receptek
dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.
A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra. Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Fél-behajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg helyen. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Karácsonyi mákos guba
A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só.
A tészta tetejére: 10 dkg
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Krumplis pogácsák
liszt, 3 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 2 dl aludttej vagy kefir, 25 dkg főtt áttört

burgonya, só, fehér bors

Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kevés langyos vízben felfuttatott

élesztőt, az aludttejet, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, olvasztott

zsírral megkenjük. Rászórjuk a burgonya 1/3-át. Három részre összehajtva pihentetjük. A

műveletet 25 percenként még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra

nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk. Tizenöt percnyi pihentetés után felvert tojással

megkenjük, és pirosra sütjük.



Burgonya-pogácsa 1.

Hozzávalók: Főtt burgonya 25 dkg, vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, tojás 1 db, só 1 kk.

Elkészítése: Egy negyed kiló főtt, áttört burgonyát, kávéskanál sót, negyed kiló vajat, lisztet

gyorsan összegyúrunk. Negyedórai időközben háromszor nyújtjuk, negyedik nyújtásnál
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Krémes
Hozzávalók: 2 db. kb. 25 x 30 levelestészta lap;

a krémhez: 1 l tej, 10 tojás sárgája, 5 dkg liszt, 7 dkg kukoricakeményítő, 12 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 5 tojás fehérje, 15dkg cukor, 10 g zselatin, 2-3 evőkanál porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá verjük. A zselatin leöntjük fél dl hideg vízzel. 7 dl tejet főni teszünk, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. A sárgáját kikavarjuk a porcukorral, a liszttel meg a keményítővel, felöntjük a megmaradt tejjel és állandó kavarás mellett beleöntjük a vaníliás tejbe, majd sűrűsödésig főzzük. Félrehúzzuk, belekavarjuk a zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét is. Egyik lapot egy azonos méretű tepsibe tesszük, ráöntjük a forró krémet, majd a másik lapot kockákra vágjuk és ráhelyezzük a krém tetejére. Egy éjszakára hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
bkisseva, 2017. július 19. szerda, 10:42
Váncza Kincses Receptkönyv
A Kincses receptkönyv régi, hagyományos receptjei

Krémeslepény (nagyszerű)
12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és hajtogatás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes nagyságú sütő-bádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük,
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
kelt hájas pogácsa
Hozzávalók

60 dkg liszt+amennyit még felvesz a tészta
25 dkg háj
2 evőkanál tejföl
5 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1/2 dl fehérbor
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
1 tojássárgája
1 kisebb tojás a kenéshez

Elkészítés

November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi vasárnap advent első vasárnapja. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyra való készülődés időszaka, amikor a keresztény világ várja Jézus születését. Egyes népi hiedelmek szerint az András nap a legjelentősebb házasságjósló nap. A leányok titokban böjtöltek és férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, de jósoltak ereszrázásból is, hogy megtudják gazdag vagy szegény lesz-e a
faciendum, 2016. március 09. szerda, 22:02
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.
A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a
tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a
tészta felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát
könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig
legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel
felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra. Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk.
Fél-behajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg
helyen. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Karácsonyi mákos guba
A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só.
A tészta
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
Tepertyűs pogácsa
Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 30 dkg tepertyű, 5 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só.

Elkészítés: A tepertyüt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztbol, ha a kovász duplájára növekedett a tojássárgájával, a borral és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, a kinyújtott tésztát megkenjük a tepertyűs masszával. Aztán fentről lehajtuk a tésztát (felezzük), megkenjük, majd balról jobbra újra hajtuk, megint megkenjük. Pihentetjük kb. 20 percet, aztán megint nyújtjuk. Összesen négyszer. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük a felvert tojással, tepsibe tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.
bkisseva, 2015. október 17. szombat, 17:45
Sajtos roló
hűtőbe.
A tésztát kb. 2-3 óra után vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki, és a maradék 18 dkg hideg vajat reszeld rá. A vajas felületet szórd meg egy kevés Master Mix-el, majd a tészta mind a négy sarkát hajtsd fel középre.
A tésztabatyut ütögesd meg a nyújtófával, így a tészta és vajreszelék, illetve a liszt nagyjából összeáll. Ekkor nyújtsd vékonyra a tésztát, majd hajtogasd 4 rétegben össze, és újra pihentesd a hűtőben, mondjuk, 25 percre.
A műveletet még kétszer ismételd meg: nyújtás-hajtogatás-pihentetés. Az utolsó nyújtás után vágj a tésztából csíkokat.

A csíkokat tekerd egy vékonyabb rúdra -erre a célra tökéletesen megfelel egy alufóliával borított nyújtófa. A feltekert tésztát 170 fokon süsd meg.
Ha kész, hagyd kihűlni egy deszkán vagy egy rácson.

A töltelékhez keverd el a tojássárgáját a tejjel és a tejszínnel, majd kézi habverőt használva óvatosan forgasd bele a lisztkeveréket is. Oszlasd el a masszában a reszelt sajtot, a vajat, a sót ésóvatos melegítés mellett
anyu65, 2015. szeptember 13. vasárnap, 22:06
Kelt krumplis pogácsa.
Kelt krumplis pogácsa.

Kisfiam iskolai farsangi báljára sütöttem ezt a foszlós pogácsát, aminek a receptje az én drága nagymamámtól való.

hozzávalók

35 dkg finomliszt
18 dkg sertészsír
30 dkg burgonya (főtt)
1 db tojás
1 db tojássárgája (tetejére)
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só (vagy ízlés szerint)
0.5 dl tej (langyos)
2 csipet cukor

Én már készítettem margarinnal is, amikor nem volt épp a hűtőben zsír. Úgy is nagyon finomra sikerült. De ebben az esetben 5 dkg margarint olvasztottam fel a kenéshez.

elkészítés

Az élesztőt elkeverjük a langyos, cukros tejjel, és felfuttatjuk.
Kimérünk 15 dkg zsírt, és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a főtt, melegen áttört burgonyát, a sót, a tojást, majd végül a tejben futtatott élesztőt. A tésztát jól összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük. A maradék 3 dkg zsírt felolvasztjuk egy lábaskában.
Az idő
horvathnemagdi, 2015. február 14. szombat, 14:11
Almatorta
Hoztam egy isteni almatortát Irénke Nagyné Butortól!!
Maga a látvány is csodás, bár neki minden munkája maga egy csoda!

Almatorta

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 5 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teás k. sütőpor.

Töltelékhez:

1.5 kg alma, 5 dkg cukor, 12 lap zselatin, 3 dl tejföl, 1 mokkás k.fahéj.

Díszítéshez: 3 k. csokiforgács, 1 dl tejszín, 1-2 db. szép piros, vagy zöld alma, esetleg mentalevél

Előkészítés:
Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, még vágunk bele 4 sütőpapírt és félretesszük. A sütőt 180 c-fokra előmelegítjük.
A tésztához a margarint a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük és egymás után beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a sütőporral és a masszába dolgozzuk. A tésztából a tortaformában egymás után 5 lapot sütünk.
A töltelékhez az almát meghámozzuk,
horvathnemagdi, 2015. február 02. hétfő, 17:21
1/10
Képek, videók
szari_fank.jpg
bubszi
2010. november 26. péntek, 04:26
harmadik orgonistánk 0630
maroka
2019. július 01. hétfő, 10:58
harmadik kör utáni eredmé
maroka
2018. december 11. kedd, 00:14
harmadikpng.png
sanci81
2018. november 11. vasárnap, 12:47
harmadik állomás0603_2.jp
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:29
harmadik állomás0603.jpg
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:29
böjte csaba_harmadik állo
maroka
2018. február 23. péntek, 19:05
Harmadik szem.jpg
sz719eszter
2018. február 22. csütörtök, 14:34
Advent harmadik vasárnap.
borigit
2017. december 17. vasárnap, 09:36
advent_harmadik_vasarn ap_
menusgabor
2017. december 04. hétfő, 12:28
harmadik_vasarnap.jpg
menusgabor
2017. december 04. hétfő, 12:26
harmadik vasárnap angyala
cuppika59
2017. december 01. péntek, 03:36
Debrecen_ a harmadik nap
maroka
2017. április 22. szombat, 10:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.