Belépés
2019. augusztus 25. vasárnap | 34. hét | 237. nap | 17:46 | Lajos, Patrícia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék
A londoni FTSE-100 mutató 0,38 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,15 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,14 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,78 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,83 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,17 százalékkal esett.

A nap vesztesei az autóipari vállalatok voltak, a szektor teljesítményét tükröző alindex 2 százalék körüli mértékben csökkent.

A befektetőket megrémítő események Kínában kezdődtek. A kínai kormány bejelentette, hogy mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura vet ki 5-10 százalékos pótvámot a kínai árukra kirótt legutóbbi amerikai büntetővámokra válaszul, és ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25 százalékos, illetve a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámot.

Erre Donald Trump amerikai elnök egy sor Twitter-üzenetben azt ígérte, hogy még péntek este válaszol a kínai döntésre. Az amerikai vállalatokat felszólította, hogy azonnal kezdjék
velemenyezd, 2019. augusztus 23. péntek, 19:12
A vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom júniusban az euróövezetben
százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban.

Elemzők havi szinten 0,2 százalékos emelkedést vártak a májusi 0,6 százalékos csökkenés után. Éves összevetésben 1,3 százalékos emelkedésre számítottak az elemzők a májusi 1,0 százalékos növekedés után.

Az Európai Unióban havi szinten 1,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző hónapban mért 0,7 százalékos visszaesés, illetve 1,1 százalékos növekedés után.

Az euróövezeti adatok azt mutatják, hogy a lakossági fogyasztás erőteljes maradt az ipar nehézségeinek dacára. Költekezésre bátorítottak az emelkedő bérek és a feszes munkaerőpiac, a munkanélküliségi ráta 2008 júniusa óta a legalacsonyabb szintre, 7,5 százalékra süllyedt. Ugyanakkor a feldolgozóipar kilátásai makacsul gyengék a globális kereskedelmi viták és a lassuló gazdasági növekedés hatására.

Az amúgy gyenge negyedévet záró erős júniusi kiskereskedelmi adatok némi megnyugvást jelenthet az Európai Központi
velemenyezd, 2019. augusztus 02. péntek, 12:21
Több mint hatéves mélypontra gyengült az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye
Júliusban az előző havi 47,6 pontról 46,5 pontra süllyedt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben az IHS Markit felmérése szerint.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója zsinórban a hatodik hónapja, február óta tartózkodott a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alatt. A júliusi 46,5 pont 2012 decembere óta a leggyengébb érték.

A termelés és a foglalkoztatottság hat éve nem tapasztalt gyors ütemben csökkent júliusban, miközben meredeken esett vissza a megrendelések állománya. Az árak az utóbbi három év leggyorsabb ütemével csökkentek, mivel a vállalatok árengedményekkel próbálták fékezni az eladások csökkenését. A kilátásokat tükröző mutatók is romlottak. A termeléshez felhasznált erőforrások beszerzésének üteme utoljára 2012-ben csökkent ilyen nagy mértékben, a
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 11:31
Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék
A londoni FTSE-100 mutató 0,66 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,49 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,61 százalékkal, Madridban pedig 0,70 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,72 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,69 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,46 százalékkal csökkent.

A nap hangulatát megalapozta a tőzsdenyitás előtt közzétett adatsor, amely arról tanúskodott, hogy a német gyáripar megrendelései a vártnál nagyobb mértékben csökkentek májusban. Mindez a napokban közölt és ugyancsak csalódást keltő kiskereskedelmi és munkanélküliségi adatokkal együtt "fékezésre" késztette a befektetőket. Pénteken a német iparvállalatok alindexe 1,8 százalékkal esett.

Mérlegfőösszege alapján a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank 2,47 százalékos pluszban zárta a kereskedést Frankfurtban annak nyomán, hogy bejelentették, távozik a banktól Garth Ritchie, a
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 19:22
Vártnál jobban gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése júniusban
Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán azt közölte végleges adatként, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,2 pontra emelkedett júniusbanaz előző havi 51,8 pontról. Az előzetes adat 52,1 pont volt.

Ugyancsak szerdán közölt adat szerint az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe tavaly október óta legmagasabb szintre, 53,6 pontra erősödött a májusi 52,9 pontról. Az előzetesen közölt júniusi érték gyengébb volt, 53,4 pont.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.

A kompozit BMI a legmagasabb értéket Írországba érte el, 54,4 ponttal, ami négyhavi csúcsnak felel meg. A francia mutató héthavi csúcsra, 52,7 pontra nőtt, gyengébb lett az
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 11:21
Enyhén gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése júniusban
52,9 pontról. Elemzők változatlan értékre, 52,9 pontra számítottak.

A feldolgozóipar beszerzésimedzser-indexe minimálisan emelkedett, 47,7 pontról 47,8 pontra nőtt. Elemzők jobb adatra, 48,0 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban és Franciaországban is a vártnál erősebben nőtt a magánszektor.

Németországban a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 55,6 pontra nőtt a májusi 55,4 pontról, a feldolgozóiparé pedig 44,3 pontról 45,4 pontra emelkedett, míg a kompozit BMI 52,6 ponton maradt.

Franciaország esetében az összetett BMI értéke 52,9 pontra, héthavi csúcsra emelkedett júniusban az előző havi 51,2 pontról. A szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index 53,1 pontra nőtt a májusi 51,5
velemenyezd, 2019. június 21. péntek, 11:41
Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok
Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 24 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 63 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 28 emelkedhet a nyitásban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) nyíltpiaci bizottsága nem változtatott az irányadó kamatsávon, de jelezte, hogy lazíthatja monetáris politikáját, már akár a jövő hónapban kamatcsökkentést hajthat végre az éleződő kereskedelmi feszültségek és a gyenge infláció miatt növekvő aggodalmak következményeként. A döntés kihirdetése után az arany ára ötéves csúcsra emelkedett, a dollár gyengült, a kötvényhozamok csökkentek, például a tízéves amerikai államkötvény hozama 2 százalék alá esett.

A japán jegybank csütörtökön tartott ülésén ugyancsak változatlanul hagyta monetáris politikáját, későbbre tartogatja fogyatkozó munícióját, miközben a globális növekedési kilátások romlása arra sarkallt más nagy központi bankokat, hogy újabb gazdaságösztönző intézkedéseket
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 08:41
Londoni elemzők: az MNB "nem siet" a monetáris szigorítással
keresleti nyomás enyhítése révén, a romló külső környezet pedig az importált inflációt csökkenti.

A BofA Merrill Lynch Global Research elemzőstábja szerint ugyanakkor jelenleg az MNB monetáris politikájának enyhítése sem valószínű, bár az várható, hogy az egyre komorabbá váló globális gazdasági háttér "enyhítési hangvételű értekezéseket inspirál" a jegybank berkeiben.

A cég elemzői szerint mindazonáltal a tényleges magyarországi monetáris enyhítés feltétele valószínűleg az, hogy elsőként az euróövezeti jegybank (EKB) hajtson végre ilyen irányú fordulatot, emellett az MNB esetleges enyhítési irányváltása függ a forintárfolyamtól is.

Más nagy londoni házak is azon a véleményen vannak, hogy jelenleg nincs napirenden az MNB monetáris politikájának szigorítása.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői nemrégiben szintén Budapesten jártak, és erről összeállított, a minap Londonban bemutatott ismertetőjükben
velemenyezd, 2019. június 15. szombat, 23:19
Gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése februárban
által várt, az előzetessel megegyező 51,4 pontos értéknél.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 52,8 pontra, ugyancsak 3 havi csúcsra nőtt a januári 51,2 pontról. A végleges adat jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 52,3 pontos értéknél.

A BMI-mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Az euróövezeti magánszektor növekedésének ütemét a feldolgozóipar fogta vissza februárban. A feldolgozóipar teljesítménye közel öt és fél év óta először csökkent, romlott a termelésre és az új megrendelésekre vonatkozó almutató is.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság magánszektora egyaránt erősebben nőtt az előzetesen közölt értékekhez képest, a francia gazdaság november óta először, ha szerény mértékben is, de bővült.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 50,4 pontra emelkedett
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 11:46
Tőzsde - Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók
A londoni FTSE-100 mutató 0,19 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,04 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,38 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,15 százalékkal emelkedett, Madridban viszont 0,49 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,06 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,04 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,20 százalékkal esett.

A nap vesztesei az erős kínai kitettségekkel rendelkező európai autóipari vállalatok voltak, alindexük 1,55 százalékkal csökkent, a Faurecia és a Valeo francia, valamint a Hella német társaság árfolyama 3 százalék körüli mértékben esett.

Nyomás alá kerültek a bankok is. A Julius Baer, Svájc harmadik legnagyobb tőzsdén jegyzett hitelintézete 4,42 százalékos mínuszban zárt, mert csalódást okozott éves eredményeivel. A spanyol bankok közül a Caixabank és a Banco Sabadell több mint 4,5 százalékot veszített értékéből, miután egy sor
velemenyezd, 2019. február 04. hétfő, 18:22
Négyéves mélypontra lassult az euróövezeti magánszektor növekedése decemberben
feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Decemberben gyakorlatilag stagnált az új megrendelések állománya, a foglalkoztatottságának növekedésének üteme kétéves mélypontra esett és romlott az üzleti hangulat. A gazdasági növekedés hónapok óta tartó lassulását tovább súlyosbították a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásai, valamint az autók iránti kereslet további gyengülése.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország és Franciaország magánszektorának teljesítménye egyaránt négyéves mélypontra zuhant.

Németország esetében az összetett beszerzésimenedzser-index 0,1 ponttal 52,2 pontra, 48 havi mélypontra csökkent, miközben elemzők emelkedésre, 52,5 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 52,5 pontra, héthavi mélypontra, a feldolgozóipari pedig 51,5 pontra, 33 havi mélypontra esett.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében nemcsakhogy a vártnál sokkal
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:42
Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok
Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,36 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,55 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,45 százalékkal emelkedhet a nyitásban.

Eseményekben és adatokban gazdag nap áll a befektetők előtt. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza őszi gazdasági előrejelzését az Európai Unió egészére és egyes tagállamaira vonatkozóan, a Nemzetközi Valutaalap pedig ugyancsak közzéteszi az Európa gazdasági kilátásairól szóló terjedelmes beszámolót.

A német és a francia statisztikai hivatal délelőtt ismerteti a szeptemberi külkereskedelmi adatokat, míg a nagyvállatok közül egyebek között a Société Générale, a Commerzbank, a Siemens, a Skanska és a Generali számol be harmadik negyedéves teljesítményéről.

Az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának kétnapos ülését követően - közép-európai idő szerint este nyolc órakor - közzéteszik a kamatdöntést. A piacok egybehangzóan arra
velemenyezd, 2018. november 08. csütörtök, 08:30
1/22
Képek, videók
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
fidesz-csökkenés.jpg
agica2004
2015. április 10. péntek, 15:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.