Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 02:53 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Svájci kutatók szerint az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedésre
szén-dioxid-koncentrációt, olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa".

A kutatók hat országot jelöltek meg az újraerdősítés "gócpontjaiként": Oroszország (151 millió hektár), Egyesült Államok (103 millió hektár), Kanada (78 millió hektár), Ausztrália (58 millió hektár), Brazília (50 millió hektár) és Kína (40 millió hektár).

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kulcs most a gyorsaság, ugyanis a bolygó melegedésével párhuzamosan fogynak az erdősíthető területek a trópusokon.

"Ugyancsak kulcsfontosságú, hogy védjük a már létező erdőterületeket, további klímavédelmi intézkedéseket tegyünk és folyamatosan csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagok használatát" - hangsúlyozta Crowther.

Más kutatók szerint azonban a tanulmány "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen". Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Myles Allen szerint az újraerdősítés csupán egyike a leghatékonyabb stratégiáknak és semmiképpen sem az elérhető legjobb megoldás a klímaváltozás problémájára,
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 14:42
A globális felmelegedés miatt egyre kevesebb a hal a Tanganyika-tóban
A világ egyik legfontosabb halforrása, Afrika legidősebb tava kulcsszerepet játszik a partja mentén élők élelmezésében. A kifogott hal mennyisége azonban jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, miközben a halászflották egyre nőttek.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) friss számában közzétett tanulmány szerint mégsem kizárólag a túlhalászat miatt fogy a hal a tóból, hanem a globális felmelegedés számlájára is írható a veszteség.

A Föld második legnagyobb édesvizű tava a környező Burundi, Tanzánia, Zambia és a Kongói Demokratikus Köztársaság lakossága fehérjeforrásának akár 60 százalékát is biztosítja, de emellett a fajok sokszínűségének is fontos gócpontja.

Az új tanulmány készítői a változások okait nyomozva megvizsgálták a tó fenekéről származó üledékmintákat. A minták és az ott talált kövületek vegyi elemzése azt mutatta, hogy a halmennyiség csökkenése és a hőmérséklet globális emelkedése egymással párhuzamosan zajlott.

A tudósok szerint a trópusi tavakban a
velemenyezd, 2016. augusztus 10. szerda, 19:52
A trópusok elnéptelenedését idézheti elő a globális felmelegedés
földön érzékelt következményeit. Ez azt jelenti, hogy még a legkisebb mértékű klímaváltozásnak is jelentős hatásai lehetnek.

"Nem az egyes fajok migrációs mintáiról készítünk specifikus előrejelzéseket, hanem arról, hogy a geofizikai kényszer - a trópusok melegedése - miatt fognak eltávolodni a fajok otthonaiktól, tulajdonképpen elhagyják a trópusokat az egyes fajok, hogy hűvösebb környezetet találjanak maguknak" - idézte Sobelt a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Mivel a trópusokon egyformán forróság van, ha csak kismértékben emelkedik is a hőmérséklet, a népesség elvándorol, enyhülést keresve.

A kutatók szerint az egyenlítői sáv szinte teljesen el fog néptelenedni, ami hatással lesz a térség ökoszisztémájára és az ott élő emberekre. Egyes kontinenseken és az óceániai szigetekről a lakosság legalább 1600 kilométer távolságra vagy még tovább fog vándorolni, hogy az általuk eltűrt hőmérsékleten belül maradjon.

A Scientific Reports folyóiratban ismertetett számítógépes
velemenyezd, 2016. június 13. hétfő, 14:41
A világ legmagasabb trópusi fáját találhatták meg Malajziában
A Malajzia egyik érintetlen vadonjában, a Maliau-medence erdőiben található sárga meranti (shorea faguetiana) fa 1,2 méterrel magasabb mint az eddig legmagasabbnak tartott trópusi fa, amely egy 88,3 méteres sárga meranti volt. Ez a fa a maláj Tawau-hegységben lévő nemzeti parkban nő - adta hírül a Cambridge-i Egyetem honlapja.

Az óriás fát a kutatók a terület biodiverzitásának megőrzése céljából végzett felderítő repülések során fedezték fel.

A fa pontos magasságát egyetlen módon lehetett megállapítani, ha valaki felmászik rá és mérőszalaggal megméri. Egy térségbeli tapasztalt famászó, Unding Jami a közelmúltban mászta meg és mérte meg a fát.

A fa lejtőn áll, ezért lejtőn lefelé 91 méter magas, lejtőnek felfelé 88 méter. "Átlagmagasságát 89,5 méterben állapítottuk meg" - magyarázta David Coomes, az egyetem növénytudomáyni tanszékének kutatója.

A fa nagyjából olyan magas, mintha 65 ember állna egymás vállán, vagy egymásra raknának 20 londoni emeletes buszt. Néhány méterrel
velemenyezd, 2016. június 08. szerda, 18:32
Megnyertem!
Szombat délután tartották az idei irodalmi pályázat eredményhirdetését a Gödöllői Városi Könyvtárban és Információs Központban. A Gödöllői Irodalmi Díjat 2012-ben alapították és azóta évente más témában várják a versben és prózában megfogalmazott gondolatokat.
Idén Időkapszula - Gödöllői Irodalmi Díj 2016 címmel hirdette meg a pályázatot Gödöllő Város Önkormányzata, a Gödöllői Városi Könyvtár Irodalmi KerekAsztala, az Irka és a Gödöllői Ottlik Kör a település és a gödöllői kistérség tehetséges, pályakezdő irodalmi alkotóinak felkutatására, támogatására, elindítására az írói pályán, s tevékenységük elismerésére.
Az ez évi pályázat címe arra utalt, hogy idén 50 éve város Gödöllő. A témával kapcsolatban olyan pályaműveket vártak, melyek múlt, jelen és jövő kapcsolatát idézik meg, vagy a mai kor emberének üzenetét küldik a jövőnek, de beküldhettek fantasztikus vagy utópisztikus írásokat
gallokovacs, 2016. június 06. hétfő, 12:47
Ma 76 éve született...
van. Vajon lesz valaha is?
(33. oldal)

A határ.

Már mindennel megküzdöttem, amivel lehet, aminek éle van és vág, hegye van és szúr, marka van, szorít. Békésen nézem a békét, egyikéből a sok millió ablaknak. Kezem már birtokosaként nyúl söröspoharam után, szám magáét hörpöli. Már csak egyetlen bajom van, de ennek nincs éle, hegye, marka, erre nincs szó, erre csak parancs van: lenni kell.
Nem vagyok trópusi növény, hogy gyökereim levegővel táplálkozzanak. Nem élek trópusokon, ahol a levegő nedvessége pótolni képes a földét. Európai növény vagyok, botorul és gonddal metszve, degenerálttá és nemessé keresztezve. Szinte már nem is vagyok, csak helyem van, százezer, múltból, jelenből, lehetőségből összefutó szál találkozási helye.
(...)

Ez jön a múltból, a mérhetőből és mérhetetlenből, és közben tudom - nem ez a lényeg. A lényeg: a határ.
Amit át kell lépni.
De minden lépésre van egy határ.
Az elsőn átdob a természet, és máris állat
gabfe, 2016. március 18. péntek, 18:39
A makadámdió.
rendszerint egy gömbölyű magot zár körül, és megérve felhasad. A maghéj gyengén ráncos, egyébként sima, világosbarna, fás és 2-5 mm vastag. A bézs színű, gazdag zsírtartalmú mag dióbélszerű és kellemes ízű.

A nagyon ízletes makadámdiómagokat nyersen vagy pörkölve fogyasztják, valamint süteményekhez, édességekhez és jégkrémhez használják. Népszerűsége rövid idő óta igen megnőtt a trópusokon kívül, ezért a betakarított termések nagy részét exportálják.

Észak-Ausztrália trópusi területeiről származik, és az utóbbi időben fokozódó méretekben ültetik Hawaiin, Kelet-Afrikában, ritkábban Délkelet-Ázsiában és a trópusi Amerikában.

Viszonylag szárazságtűrő, így
schuro, 2016. március 16. szerda, 21:46
Kányádi Sándor: Kakukk
legismertebb madárfaj, nem mintha olyan sok lenne belőle, hogy minden bokorban láthatnánk egyet, de jellegzetes hangja miatt, mely messzire elhallatszik és nagyon könnyen azonosítható, sok ember tud létezéséről. Fura hangja sok nép nyelvében megtalálható, mint a madár neve: angolul cuckoo, németül kukuck, oroszul kukuska, görögül kokkyx a kakukk. A kakukkalkatúak rendjébe mintegy 150 madárfaj tartozik, legismertebb közülük a rajzfilmhős kengyelfutó gyalogkakukk (Geococcyx californianus). A legtöbben faj a trópusokon él.
A kakukk legismertebb sajátossága az a tény, hogy mindig más madarak fészkébe csempészi tojásait, és azok költik ki és nevelik fel helyette a fiókákat. A kakukk gyakorlatilag semmilyen utódgondozást nem végez. Az ilyen fajokat obligát (jelentése: kötelező) költésparazitának nevezik. Arisztotelész, az ókori görög polihisztor már 2300 évvel ezelőtt bemutatta a kakukk parazita vonásait. Ami egyébként nem csupán a kakukkokra jellemző, a seregélyek, a vízityúk és más madarak tojói is, ha
klementinagidro, 2016. február 24. szerda, 21:22
Először szaporodtak a Jáva szigetén őshonos zöld pávák Rákóczifalván
Hozzátette: azért is nagy különlegesség a kis páva születése, mert a trópusokon őshonos faj teljesen más klímához szokott. A jövevény a hideg hónapokat a fűtött kifutóban tölti.

A faj egyedei tartástól függően akár tíz évig is élhetnek, ivaréretté körülbelül három éves korukra válnak. A kifejlett példány teljes farkhosszával több mint 2 méter, súlya elérheti a 6 kilogrammot - tájékoztatott.

A zöld pávák mindenevők, magvakkal, rovarokkal, hajtásokkal, rügyekkel, fiatal levelekkel és gyümölcsökkel táplálkoznak.

Papi Bernadett elmondta: a látogatók számára egész évben nyitva tartó Éden Madárparkban egyetlen zöld páva szülőpár él, de rajtuk kívül több, mint ötven fajta madárkülönlegességet mutatnak be.

Több mint húsz fajta, Tajvanból, Tibetből, Mianmarból és Kínából érkezett díszfácán ékesíti a parkot. Otthont ad a madárpark tíz-tizenkét afrikai seregélynek és más gyümölcsevő madaraknak, különleges foglyok, fürjek, egzotikus gerlék is élnek ott.

Papi Bernadett szólt arról, hogy
velemenyezd, 2016. január 09. szombat, 12:12
Stefan Zweig: Ámok
STEFAN ZWEIG
ÁMOK

/Részlet/

A csillagok éppúgy tündököltek, mint tegnap, a remegő
hajót szétszórt fénybe borítva, fenn, a
magasban pedig Dél Keresztje lobogott, akárcsak tegnap - a trópusokon az éjszakák és a
nappalok egyformábbak, mint mifelénk -, csak belőlem hiányzott a tegnapi lágy, álmatag,belső ringatás. Valami felzaklatott és vonzott, azt is tudtam, hová: a hajóorr sötét szegletébe,
hogy megtudjam, vajon a titokzatos idegen ott ül-e megint. Megkondult a hajóharang.
Elindultam. Lépésről lépésre mentem előre, nem tudtam, mit akarok, mégis arra tartottam.
Még nem voltam a hajó orránál, mikor valami hirtelen felparázslott, mint egy vörös szem - a pipája fénye. Ott ült tehát.
Akaratlanul visszahőköltem és megálltam. A következő
pillanatban, mikor tovább akartam menni, a sötétben valami mozgolódást láttam;
gabfe, 2015. február 22. vasárnap, 18:07
Az influenza megelőzése D-vitaminnal
fogalmazta meg 1981-ben, hogy az influenza szezonalitása - általa meg nem fejtett okokból - az UV sugárzás, azaz a napfény intenzitásával függ össze (Hope-Simpson, 1981). Mint rámutatott, a vírus kimutatható jelenléte önmagában nem vezet járványhoz, csak a késő őszi-téli időszakban. Pl. a Hong-kongi vírust 1968 augusztusában mutatták ki először Angliában, de nem okozott járványt, annak ellenére, hogy az új vírussal szemben mindenki védtelen volt. A hideg hatás teóriát alaposan cáfolja, hogy influenza a trópusokon is van, s a legsúlyosabb járvány mindig az esős időszakban van, amikor az UV sugárzás a leggyengébb.

A szokatlan teóriával azonban nem igen foglalkoztak, mert nem lehetett vele mit kezdeni. Mivel a D-vitamin rákellenes hatásáról 1980-ban jelent meg az első tanulmány, érthető, hogy ebben a korban a D-vitamin immunológiai hatásairól még mit sem tudtak. Az elmúlt harminc év kutatásainak hatására a D-vitamin immunológiai szerepe egyre világosabb. Világosabb - de csak kutatók szűk körében,
horvathnemagdi, 2014. október 16. csütörtök, 15:14
Mi mindent kell még lenyelnünk.
Gyógyszerhatóság (Food and Drug Administration) megköveteli, hogy amennyiben az étel tartalmazza azt, a ,,bíbortetű kivonat" vagy a kármin fel legyen tüntetve a címkén.

Gin-tonik malária ellen?

A kinin enyhíti a malária tüneteit, valamint ez adja a keserű ízt a toniknak, a gyomorkeserűknek, néhány aperitifnek vagy szénsavas üdítőnek.

A legenda szerint gin-tonikot brit hivatalnokok készítettek először, akik a malária elleni ellenszert szerették volna finomabbá tenni a trópusokon. Gyógyszerekben a kinin komoly mellékhatásokat okozhat, azonban kis mennyiségben az alkoholban ártalmatlan.
Mi az a rózsaszín nyálka (pink slime)?

Így nevezik a sovány, finoman texturált marhahúst - marhahúsnyesedék ammóniagázzal lefújva, ami megöli az E. colit vagy a szalmonellát. Majd mindezt összekeverik a darált marhahússal, hogy az olcsóbb legyen. 2012-ben a ,,rózsaszín nyálka" elleni tüntetések hatására olyan cégek, mint a McDonald's, a Taco Bell,
horvathnemagdi, 2014. szeptember 15. hétfő, 14:56
1/7
Képek, videók
Globális felmelegedés köl
sz719eszter
2016. március 26. szombat, 12:39
globális felmelegedés
lacika1974
2015. március 19. csütörtök, 06:19
Globális felmelegedés4794
lilagondolatok
2014. június 26. csütörtök, 12:04
tetőklíma-felmelegedés
yakin
2013. október 09. szerda, 13:15
globális felmelegedés.jpg
agica2004
2011. január 24. hétfő, 15:40
globális felmelegedés.jpg
szalai0913
2010. március 10. szerda, 08:20
globális felmelegedés.jpg
rneckernusz
2010. január 20. szerda, 10:18
Globális felmelegedés.jpg
mezixy
2009. december 09. szerda, 19:18
globalis_felmelegedes. jpg
dnemethk
2009. szeptember 18. péntek, 19:52
globális felmelegedés
blognagyi
2008. július 08. kedd, 21:19
globális felmelegedés
faciendum
2007. augusztus 03. péntek, 18:06
globális felmelegedés.gif
agica2004
2007. július 04. szerda, 15:31
A leghatékonyabb eszköz.j
rozsa123
2010. június 05. szombat, 19:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.