Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 19:23 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Domonkos Jolán versei
megkapod.


TAPSIFÜLES

I.

Tapsifüles kertemben él,
látom minden hajnalon,
hogy dolgozik nagy serényen
szép piros tojásokon.

Örül, mikor elkészül egy,
bejön és megmutatja,
büszkeséggel a szemében
helyezi az asztalra.

Megdicsérem a munkáját
őszinte tisztelettel,
biztatom, hogy fessen tovább,
jusson minden gyereknek.

II.

Tapsifüles szorgos nyuszi,
tojásokat festeget,
ettől lesz majd húsvéthétfőn
csodaszép a reggeled.

Vörös színnel befuttatja,
így kapnak szép alapot,
ecsetével varázsol rá
sok-sok furcsa alakot.

Változatos, pöttyös, kockás,
mintás, picit virágos,
elbűvölő amit alkot,
mesések a tojások.

III.

Húsvéthétfő örömünnep,
Tapsifüles megpihen,
elvégezte a
menusgabor, 2019. december 09. hétfő, 15:00
Mikor készítettetek utoljára vargabélest?
Vargabéles

Hozzávalók:

40 dkg túró
25 dkg széles metélt
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 tojás
2 dl tejföl
1 csomag réteslap
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
zsemlemorzsa
Elkészítés ideje:

70 perc.

Elkészítés menete:

A tojásokat válaszd ketté, a sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. A túrót egy villa segítségével törd át, majd add a tojásos keverékhez. A citrom lereszelt héját, a mazsolát, valamint a tejfölt is keverd a masszához, végül a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan forgasd bele.

A metéltet sós, forró vízben főzd ki. Öblítsd át bő, hideg vízzel, és hagyd lecsepegni. A vajat olvaszd fel, és a felét keverd óvatosan a tésztához, majd add hozzá a túrós keveréket is. Egy tepsibe fektess bele két réteslapot, mindkettő tetejét kend át vajjal, illetve szórd meg zsemlemorzsával. Oszlasd el rajtuk egyenletesen a túrós keveréket, majd az egészre
suzymama, 2019. október 24. csütörtök, 21:01
Poller Ildikó
csodálva híres zuhatagát.

Szavanna közepén törtem magamnak utat,
oroszlánt követve, ki zsákmányt kutat.
Hatalmas elefánt elöl ijedten futottam,
dühödten támadott, mert kölykét zaklattam.

Afrika is csodás volt, mikor ott jártam,
több bennszülött törzset is találtam.
Néhányan barátságosan fogadtak,
de olyan is volt, kik kannibálok voltak.

Később egy lakatlan szigetre vetődtem,
ahol élelem beszerzéssel vesződtem.
Fára másztam fészek tojásokat lopni,
és hegyes karóval próbáltam halat fogni.

Éltem eszkimók közt jégkunyhóban,
részt vettem velük fókavadászatban.
A sámánnal kezdtem heves vitába
a szellemvilágról, de mind hiába.

Aztán lassan visszatért képzeletem:
miután rengeteg kalandot átéltem.
Becsukva szemem bárhová eljutok,
még oda is, melyről nem is
menusgabor, 2019. július 12. péntek, 20:15
Fejre állított almás pite
keksz
3 nagyobb alma
fahéj
Elkészítés:
Ilyenkor tavasszal még nincsen friss gyümölcsök. Az almát reszeljük és fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha az ama egy kicsit savanykás, nagyon kásás almák sem a legjobbak. A tepsit (24 x 34 cm) kibéleljük sütőpapírral, akár enyhén olvasztott vajjal vékonyan lekenjük.
Ha a keksz még nincs morzsásítva, akkor megtörjük és egyenletesen szétszórjuk a tepsi alján.
Erre a jön az alma, amit úgyszintén elegyengetünk a keksz tetején.
Ekkor a tojásokat ketté választjuk. A tojások sárgáját 4 kanál cukorral és vaníliával habosra keverjük, majd hozzá adunk 3 kanál olajt, 3 kanál lisztet és a végén fél tasak sütőport is óvatosan belekeverünk. Ezt az almára öntjük és elegyengetjük annak tetején.
A hat tojás fehérjét, 4 kanál cukorral kemény habbá verjük. 4 kanál lisztet és a sütőpor másik felét is hozzáadjuk. Ez az utolsó réteg, most ezt is ráöntjük és eligazítjuk a rétegzett süteményünkre. 40 perc alatt 180 °C sütőben megsütjük. Egy kicsit hűlni
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:28
Vizes piskóta
Hozzávalók:

18 dkg cukor
18 dkg liszt
4 tojás
8 kanál víz
1 mokkáskanálnyi sütőpor

Elkészítés ideje:

40 perc.
Elkészítés menete:

A tojásokat válaszd ketté, a hozzávalókat mérd ki, a sütőt pedig melegítsd
elő 180 fokra. Ha megvoltak az előkészületek, kezdődhet a móka. A tojások
fehérjét verd kemény habbá, a sárgájákat keverd simára a cukorral, majd
add ezt a keményre vert habhoz. Ha ez megvan, kanalazd hozzájuk a vizet,
majd egy szitán keresztül szórd rájuk a lisztet és a sütőport.

Keverd az egészet egyneművé, majd bélelj ki egy tepsit vagy egy kapcsos
tortaformát, egyengesd el benne a masszát, és már mehet is a sütőbe.
Ha szép aranybarna, már kész is van, tűpróbával nem árt ellenőrizni.
klarika47, 2018. december 24. hétfő, 06:21
Bájos Angelika szelet
olaj
2 ek víz
6 g sütőpor

Diós lap:

7 tojás
14 dkg porcukor
8 dkg liszt
8 dkg darált dió
6 g sütőpor

Krém:

25 dkg vaj
25 dkg margarin
30 dkg cukor
3 vaníliás pudingpor
9 dl tej
10 dkg darált dió
3 darab 3 az 1-ben kávé
4 dl Extra Jam (baracklekvár)
2 kk rumaroma vagy rum

Elkészítése:

A lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipet sóval keményre felverjük, a sárgákat pedig a cukorral, olajjal, vízzel kihabosítjuk. A habhoz adjuk a sárgát, a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Egy 30*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk és a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbát végezzünk! A másik lapot is így készítjük, csak azt dióval.

A pudingporokat csomómentesen elkeverjük a tejben, majd felfőzzük. A cukrot akkor adjuk hozzá, ha levettük a tűzről, majd addig
vorosrozsa66, 2018. november 21. szerda, 18:54
Hólabda torta
kakaópor
2 kk sütőpor
6 tojás
3-4 ek hideg víz
csipet só
18 dkg cukor
1 vaníliás cukor

Vanília krémhez:

1 tasak(10 g zselatin)
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 vanília rúd
2,5 dl tej
3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)

A bevonathoz:

10 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
3-3 dkg fehér csokoládé olvasztva

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat ketté választjuk. A cukrot a fehérjéhez adjuk és kemény habbá verjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, liszttel, keményítővel, sóval és a sütőporral. A sárgákat alaposan kikeverjük a vízzel. A fehérjéhez felváltva keverjük hozzá a lisztes keverékkel és eldolgozzuk, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd belesimítjuk a tésztát és 180 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tojás
vorosrozsa66, 2018. november 21. szerda, 18:45
Muskátli
földön! Legalábbis nem ilyen mértékben.
A dunántúli nagyközség egyik boltja mellett egy akácfa deszkakerítésen, egy iskolás füzetlapra írt hirdetésre lettem figyelmes: Csemegeszőlő eladó 60 forintért. Szent István út 65. Ez a hirdetés egészen más volt, mint a többi, odacsalogatott. A betűk, az a néhány betű mintha lelkes lett volna, felfelé vékonyabb, lefelé vastagabb és igen formásak voltak, mintha nem is írták, inkább rajzolták volna. Én nem bánom, legyen írva, de akkor úgy írva, mint ahogyan a tojásokat írják Húsvétra. Közgazdasági, marketing szempontból értéktelen és amatőr, mindenféle profi jellegtől mentes.
A néhány betűs szöveget olvasva ott láttam a bikkfából készült iskolapadban a kezdő kisiskolást, aki igen szépet rajzolva akar írni, és magában mintha félne is a tanító bácsi szigorú tekintetétől. Néhány kisiskolás ezt olyan komolyan veszi, hogy keze írásában még hat-hét-nyolc évtized után is kisiskolás marad, és ez meg is látszik a 60 Ft-os csemegeszőlőt hirdető betűkön.
Csak egy pár
klarika47, 2018. szeptember 19. szerda, 16:33
Pudingos almás pite
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 kocka (25 dkg) Ráma margarin
25 dkg cukor
2 dl tej
4 tojás
1 tasak vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg alma
1 tasak vaníliás pudingpor
cukor/méz ízlés szerint
1,5 dl víz
1 tasak vaníliás cukor
őrőlt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint (vagy 1 tasak almás sütemény fűszerkeverék)

Először elkészítem a tölteléket: az almát megmosom, meghámozom és lereszelem. Lábosba teszem, öntök rá kb 1,5 dl vizet, mézzel-cukorral, vaníliával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítem és megpárolom. A végén hozzáadom a kevés vízzel elkevert pudingport, és összefőzöm. Félreteszem hűlni. Amíg kihűl, elkészítem a tésztát.
A tojásokat a cukrokkal habosra kavarom, hozzáadom a puha margarint, a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Összedolgozom, ketté veszem. Egyik felét sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, elosztom rajta a kihűlt almás tölteléket. Erre kerül a maradék
bkisseva, 2018. május 31. csütörtök, 10:06
Csíkos süti
Három vékony piskótalapot kell készíteni, két sima és egy kakaós. A recept ugyan az mindháromnál.

Hozzávalók: (3x)
2 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
1 kk szódabikarbóna
1 kis pohár tejföl
(a kakaós réteghez 2 ek kakaópor)

Krémhez:
1/2 liter tej
3 ek liszt
1 Rama
20 dkg porcukor
1 citrom leve

Elkészítés:
A tojásokat egészben felverjük a cukorral, majd hozzá adjuk a lisztet, szódabikarbónát és végül a tejfölt. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Addig a krémet elkészítjük. A tejben a lisztet csomómentesre keverjük és felfőzzük, amíg hidegszik, a margarint kikeverjük a porcukorral. Ha kihűlt, összedolgozzuk és hozzáadjuk a citrom levét.
A piskótalapokat megtöltjük a krémmel, ha gondoljátok hagyjatok a tetejére is egy vékony réteget, amit csokireszelékkel megszórhattok. Pihentessük hűtőben, majd hosszában ketté vágva vékony szeleteket kreálunk.

facebook, Vasas Gábor És
bkisseva, 2018. április 09. hétfő, 11:45
Debreceni krémes
kakaópor
½ csomag sütőpor
1 csipet só
6 ek kristálycukor
Krém:
5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
6 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 db citrom reszelt héja és a leve
15 dkg cukor
1 csomag 50 dkg-s mirelit leveles tészta

Elkészítés:

Piskóta készítés: A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéket a sóval, cukorral kemény habbá verjük ,majd hozzá keverjük a tojások sárgáját. A lisztet a kakaóport, sütőport összekeverjük. Egy fakanál segítségével a cukros tojáshabba keverjük. 22×36 cm-es tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát bele öntjük, majd 180 fokra melegített sütőben 20-22 perc alatt vagyis tűpróbáig sütjük.

A megsült piskótáról a sütőpapírt levesszük. Hagyjuk kihűlni, majd keresztbe elvágjuk, így két lapunk lesz. A mirelit leveles tésztát szoba
vorosrozsa66, 2018. március 27. kedd, 17:46
Csokoládétorta,
étcsokoládé
15. dkg vaj
15 dkg. liszt
6 tojás
20 dkg. porcukor
egy csipetnyi só
egy csipetnyi fahéj

A krémhez:

20 dkg. étcsokoládé
2 tojás
20 dkg. porcukor
10 dkg. vaj
4 evőkanál rum

Díszítéshez:

10 dkg. csokoládé reszelék

Elkészítése:

A vajat kikeverjük a fele cukorral, a másik felét egyelőre félretesszük. Mikor már krémes állagú, hozzáadjuk a fahéjat. A tojásokat szétválasztjuk és a 6 sárgáját hozzákeverjük a vajas krémhez, majd a lisztet is összedolgozzuk vele. A tojásfehérjéből és a maradék cukorból kemény habot verünk, hozzáadjuk a csipetnyi sót. Közben a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és mikor langyos hozzákeverjük a vajas masszához. Mindenképpen várjuk meg, amíg langyos lesz! Ezt követően a tojáshabot és a masszát óvatosan összekeverjük, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát kivajazott tepsibe tesszük és 200 fokon 25-30
nanoka72, 2018. február 20. kedd, 08:12
1/35
Képek, videók
Domonkos Jolán - Tavasz
sanci81
2015. március 06. péntek, 17:57
1.Büszkeséggel tölt el...
anci-ani
2018. március 13. kedd, 10:37
Tisztelettel.png
sz719eszter
2016. május 20. péntek, 15:12
tisztelettel adózva
orban47
2015. augusztus 29. szombat, 19:20
Tisztelettel.png
pacsakute
2012. október 17. szerda, 17:15
Idősseknek tisztelettel !
hajduandras
2010. február 27. szombat, 20:03
Ditke megdícsért szíből89
charlotteani
2016. március 11. péntek, 13:22
büszkén megmutatja a toll
biharijudit
2015. május 25. hétfő, 15:03
Új kéEmike megmutatja.JPG
domka
2009. május 26. kedd, 11:18
megmutatják nekünk, hogya
ibolya64
2008. november 22. szombat, 23:35
megmutatja a kicsit
agica2004
2008. február 17. vasárnap, 22:23
Margitka megmutatja hogya
borcsimama
2007. május 22. kedd, 06:27
Timi megmutatja...
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:32
Apa megmutatja mit tud.jp
balogh66
2006. szeptember 29. péntek, 19:11
Szilárd megmutatja, hogy
csigamalac
2006. szeptember 06. szerda, 18:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.