Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 13:14 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márianosztra temploma
Koronázott Kegykép! A kegykép keletkezésének története elég vitatott, a Fekete Madonna kép Nagy Lajos uralkodása alatt Czestochowába kerül. Majd az 1.) 1700-as évek elején annak másolata visszaérkezik Nosztrára. Rövidesen megkezdődik “öltöztetése", lánc kerül a nyakába és Korona a fejére. 2.) Koronázására 1986-ban kerül sor. 3.) koronázására “2011. október 9-dikén került sor. Dr. Beer Miklós püspök, a Váci Egyházmegye főpásztora - nem mellesleg pálos konfráter, valamint Márianosztra plébánosa volt 1970 és 1976 között - 1500 zarándok előtt a magyar nemzet nevében helyezte el a koronát, és áldotta meg a Magyarok Nagyasszonya Márianosztrai megújult kegyképét." A Kegykép közelében csodás gyógyulások történnek a mai napig, amin egyáltalán nem csodálkozhat az ember.
...............
Fő oltár jobb
maroka, 2019. augusztus 21. szerda, 18:15
Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot...
Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot Zalaszentlőrincen
Püspökségi anyagi támogatással és a helybéliek munkájával két év alatt újult meg a település római katolikus temploma. A felújítás utáni újraszentelés vasárnap ünnepi szentmise kíséretében történt.
Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és zalaszentlőrinci hívek plébánosa Kiss L. Gábor celebrálta az újraszentelési ceremóniát, előtte pedig Csiszár László, a Zalaegerszeg közeli település polgármestere számolt be a templom történetéről és a felújítási munkálatokról.
.............
Ilyen kis községben, mint Zalaszentlőrinc, nagy jelentősége van minden mozzanatnak, amely a település arculatát szebbé, rendezettebbé teszi, hogy lakóink komfortos környezetben élhessenek - mondta a 250 lakosú község első embere.
A 15 évvel ezelőtti beavatkozás során a tetőszerkezetet tették rendbe, de az épület vizesedett, így
maroka, 2019. augusztus 16. péntek, 20:02
Szent Domonkos áldozópap 08.08
.............
Szent Domonkosra, a domonkos rend alapítójára és névadójára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 8-án.
Domonkos Domingo de Guzman néven született Spanyolországban, Caleruega városában 1170 körül. Szülei egyik nagybátyjához, Gumiel de Izán település esperes-plébánosához küldték, hogy ott kapja meg az alapvető iskolázást, és vezessék be őt a templomi szolgálatba. 1190-ben a palenciai székesegyház iskolájába került, majd teológiát tanult négy évig.
Amikor Kasztíliában éhínség volt, Domonkos még legnagyobb kincseit, könyveit is pénzzé tette, és árát a szegények között osztotta szét, mondván: ,,Mit tanulmányozzam én ezeket a holt pergameneket, miközben odakinn az utcán éhségtől esnek össze az emberek." Ez volt az első mondat, amelyet följegyeztek Domonkostól. Tanulmányai befejeztével Martin de Bazá püspök szentelte pappá, és felvette a szerzetesi fegyelemben élő kanonokok sorába. 1201-ben
maroka, 2019. augusztus 08. csütörtök, 10:29
Egyedülálló virágszőnyeggel ünnepelték úrnapját Csömörön
A hagyományokhoz híven ismét egyedülálló virágszőnyeget készítettek az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus tiszteletére a Pest megyei Csömör lakói június 23-án. Az ünnepi szentmisét Bokros Levente mesterkanonok, a település plébánosa mutatta be, aki a körmenetet is vezette.
Csömörön idén is közel két kilométeres virágszőnyeget készítettek a falu lakói az úrnapi körmenetre. A készülődés már hét közepén elkezdődött: szerdán és csütörtökön sokan indultak a virágszőnyeg keretét képező növényt, kutyatejet gyűjteni. A készítők szorgalmasan gyűjtögették a virágszirmokat, természetesen a virágpiacra is ellátogattak.
Június 22-én, szombaton délután kezdődött a butka-, azaz sátorépítés és a négy sátor helyszínén a koszorúkötés. A hagyományok szerint egy-egy butka belső oldalát több mint ötszáz virágkoszorú díszíti. Idén nagyon sok fiatal és gyermek is bekapcsolódott a munkálatokba.
..............
Ezúttal az Erzsébet utca
maroka, 2019. június 27. csütörtök, 21:32
Bemutatkoznak a Győri Egyházmegye újmisései
ima szövege. Ha szomorú vagyok, megvigasztal, ha öröm van a szívemben, Isten csatlakozik hozzá. A zsoltár sokszor arra rímel, ami éppen betölt engem..."
Both Zoltán, Varga Gábor és Méry László már gyermek-, illetve ifjúkorától papnak készült. A vágy egyre erősödött bennük, és az érettségi után elköteleződéssé vált. Június 15-én Győrben szentelte őket pappá Veres András megyéspüspök.
,,Hittanórán fellángolt a szívem" - fogalmaz Zoltán arra az időre emlékezve, amikor plébánosa az elsőáldozásra készítette fel őket. Maráz Sándor atya megragadó személyiség volt a gyerekek számára. ,,Értett a fiatalokhoz, nagyon szerettük a hittanóráit. Jó volt látni őt a szószéken, vonzó volt, ahogy ki tud állni az emberek elé, és csodáltuk, hogy milyen szépen végzi a liturgiát. Gyerekként örömmel közreműködtünk ebben." Zoltán már akkor a papságra készült, amikor jelentkezett a győri bencésekhez, és érettségi után rögtön felvételét kérte a szemináriumba.
Az ott töltött hat év
maroka, 2019. június 25. kedd, 21:02
A hétvégén újra szentmisét ünnepelnek a Notre-Dame-ban
a Notre-Dame-ban
...........
Szűk körű szentmisét tartanak a párizsi Notre-Dame-ban június 15-én, szombaton - számol be a La Croix francia katolikus lap. A párizsi érsek által bemutatandó szentmisén körülbelül húsz, a katedrális életében jelentős egyházi személy fog részt venni, a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulóján.
Az ünnepi alkalom részleteiről Patrick Chauvet, a templom plébánosa számolt be a Famille Chretienne katolikus lapnak. A szentmise főcelebránsa Michel Aupetit párizsi érsek lesz. Az ünnepi alkalmon a főpásztor mellett hét pap fog koncelebrálni, a Notre-Dame egyik sértetlenül megmaradt hátsó oldalkápolnájában, ahol a szentmisén elhelyezik a székesegyház legbecsesebb és sikeresen kimentett ereklyéit: Jézus töviskoronáját, keresztjének egy darabkáját és az egyik szöget, amivel a keresztre szögezték a római katonák. Ez lesz az első liturgikus esemény a templomban az áprilisi
maroka, 2019. június 12. szerda, 16:57
II. János Pál ereklyéjét helyezték el a Szent István.......
György püspök úrnak, amikor arra kért, hogy elhozzam Szent II. János Pál pápa ereklyéit ebbe a csodálatos templomba" - fogalmazott Mieczysław Mokrzycki lembergi érsek a szertartás kezdetén, amikor hivatalosan is átadta az ereklyét a Szent István-bazilikának. II. János Pál egykori másodtitkára hozzátette: az ereklye legyen a pecsét, amely az Egyház egységét és az imában történő egyesülést jelképezi.
Köszönete mellett Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa elmondta, a közösség régi vágya teljesült, hiszen az ereklye megjeleníti a szent emberségét, akinek nemcsak közbenjárását kell kérnünk, hanem követnünk is kell őt mindenben.
Homíliájában Mokrzycki érsek személyes emlékeit elevenítette fel II. János Pál pápáról. Kifejtette, rendkívüli ember volt, pedig ugyanazon az úton járt, mint mindannyian, de egészen másként, egészen különleges módon. Ami őt egészen mássá tette, mint mi vagyunk, az a világra való rálátása, a magatartása, a viselkedése volt,
maroka, 2019. május 19. vasárnap, 17:44
Nigerben támadás ért egy templomot, megsebesült a plébános
Nigerben támadás ért egy templomot, megsebesült a plébános
2019. május 15., szerda | 20:59
A Száhel-övezetben egyre több keresztény közösség kerül veszélybe. Május 13-án ismeretlen tettesek megtámadtak egy plébániát a niameyi egyházmegyében található Dolbelben, közel a Burkina Fasó-i határhoz.
A Fides missziós hírügynökség helyi forrásai szerint a támadásban megsebesült Nicaise Avlouké, a templom plébánosa. Kéz- és lábsérülésével a helyi katonai kórházban ápolják. ,,Egy ideje már keringett a hír a plébánia és a papok ellen szerveződő támadásokról. A történtek is mutatják, hogy tovább romlott a biztonság a Burkina Fasóval határos nyugati területeken" - kommentálta az eseményeket a Fides hírügynökség egyik forrása. A védelmi erők nincsenek megfelelően felkészülve a száheli terrorizmus újabb fejezetére.
Nigeri sajtóforrások további részleteket közöltek a támadásról. ,,Május 13-án a plébánia ellen elkövetett atrocitás aznap már a harmadik volt: hétfő délután fegyveresek
maroka, 2019. május 15. szerda, 21:36
Mindszenty, mint plébános
Mindszenty József 27 éven át volt a zalaegerszegi Mária Magdolna templom plébánosa, amire a helyiek méltán büszkék. Az 1803-ban felavatott gyönyörű templom egykori papjáról számos történet kering, hogyan segítette a város szegény anyáit, miként juttatta vissza a földeket a tönkre ment parasztoknak, hogyan tréfálkozott a hívekkel, és miként tett meg mindent, hogy Isten háza az emberek otthona legyen
..................................
maroka, 2019. április 07. vasárnap, 22:50
Felújították a Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnáját
solnhofeni mészkő burkolatát.

Az eredetileg Szent Lipótról elnevezett kápolna 1986-ban kapta új nevét, a Szent Jobb-titulus arra utal, hogy 1951-től a 2017-ig, a felújítási munkák kezdetéig itt őrizték Szent István király jobb kézfejének ereklyéjét.

Bukta Norbert festőművész, a bazilika művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: az elmúlt években olyannyira megnövekedett a templom turistaforgalma, hogy egyre nehezebben tudta ellátni többféle, idegenforgalmi és hitéleti funkcióit. A bazilika plébánosa, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök ezért kérte, hogy újítsák fel a kápolnát, a "nagytemplomban lévő kistemplomot", amely a jövőben "bensőséges hitéleti események" helyszíne lesz. A reggeli szentmiséket is itt tartják mostantól.

A Szent Jobb 2017-ben a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé került, így a látogatók bármikor megnézhetik a nemzeti ereklyét - tette hozzá a művészeti vezető.

Galina Zoltán építész, a felújításért felelős tervező felidézte: a bazilika szentélye
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 13:11
Nem csak kenyérrel él az ember, avagy böjti kihívás.
február 25-én tették közzé a ,,Szólj be a papnak" blogon.
Ebben a kihívók - Hofher József SJ, a Szent Ignác Jezsuita Roma Szakkollégium lelkésze; Németh Áron református lelkipásztor; Restás László adventista lelkipásztor; Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója; Tokodi László OP szerzetes és Tóth László, a debreceni Megtestesülés-templom plébánosa - beszélnek arról, mi a böjt.
*
A böjt: az Istennel való kapcsolatunk helyreállítása. (Németh Áron)
- A böjt az önmegtagadás egyik formája, ami a korlátozásban nyilvánul meg - nem arról mondunk le, ami eleve rossz, hanem valamiről lemondunk, ami kellemes és jó számunkra. Közben pedig a még nagyobb jó, Isten felé fordulunk. (Tokodi László OP)
- A böjt értelme, hogy minél jobban leszűkítsem a figyelmemet Istenre, Isten akaratára, háttérbe szorítva azokat a testi
maroka, 2019. február 27. szerda, 09:19
Havonta egyszer Magyar misét tartanak
2000-en vallották magukat magyar ajkúnak és római katolikusnak. Példaként Jászvásárt is felhozta, ahol régóta tartanak magyar nyelvű miséket havonta egyszer és a nagyobb ünnepek alkalmával.
A kérést hét csángó egyesület is támogatta és Petru Gherghel jászvásári püspök jóváhagyta.
Január 27-étől kezdődően tehát minden hónap utolsó vasárnapján magyarul szól az ige a bákói Szent Miklós-templomban. A magyar miséket Felix Măriuț, Forrófalva (Fărăoani) és Andrei Varga, Szárazpatak (Valea Seacă) plébánosa tartja majd.
Nyisztor Tinka, a Moldvai Csángó magyarok Szövetsége (MCSMSZ) vallási ügyekért felelős vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a jászvásári püspökség 1884 óta íródó történetében először tartanak úgy magyar misét az egyházmegye területén, hogy azt a püspökség vezetése rendelte el és rendszeres jellege van.
Csángóföld ,,magyarabb" falvaimban elvétve, ünnepi alkalmakkor akadt példa magyar nyelvű misézésre, de ezeket többnyire vendég - magyarországi vagy erdélyi
maroka, 2019. január 23. szerda, 16:09
1/25
Képek, videók
s_márianosztra0817_37. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:41
s_márianosztra0817_27. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:40
s_márianosztra0817_28. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:39
s_márianosztra0817_33. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:38
s_márianosztra0817_32. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:37
s_márianosztra0817_31. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:36
s_márianosztra0817_30. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:35
s_márianosztra0817_45. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:08
marianosztra-kalvaria_ 6.J
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 19:07
s_márianosztra0817_35. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 18:51
s_márianosztra0817_34. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 18:50
s_márianosztra0817_36. jpg
maroka
2019. augusztus 21. szerda, 18:49
Koronázott T.csillag
csalogany13
2009. október 20. kedd, 19:34
A humor koronázott király
sarkadykati
2009. április 01. szerda, 12:54
Címkék
zalaegerszegi Mária, felújításért felelős, Szent II, reggeli szentmiséket, katedrális életében, hétvégén újra, érettségi után, település arculatát, Fekete Madonna, önmegtagadás egyik, Mieczysław Mokrzycki, épület vizesedett, főpásztor mellett, püspökség vezetése, szerzetesi fegyelemben, újraszentelési ceremóniát,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.