Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 21:25 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
II. János Pál ereklyéjét helyezték el a Szent István.......
György püspök úrnak, amikor arra kért, hogy elhozzam Szent II. János Pál pápa ereklyéit ebbe a csodálatos templomba" - fogalmazott Mieczysław Mokrzycki lembergi érsek a szertartás kezdetén, amikor hivatalosan is átadta az ereklyét a Szent István-bazilikának. II. János Pál egykori másodtitkára hozzátette: az ereklye legyen a pecsét, amely az Egyház egységét és az imában történő egyesülést jelképezi.
Köszönete mellett Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa elmondta, a közösség régi vágya teljesült, hiszen az ereklye megjeleníti a szent emberségét, akinek nemcsak közbenjárását kell kérnünk, hanem követnünk is kell őt mindenben.
Homíliájában Mokrzycki érsek személyes emlékeit elevenítette fel II. János Pál pápáról. Kifejtette, rendkívüli ember volt, pedig ugyanazon az úton járt, mint mindannyian, de egészen másként, egészen különleges módon. Ami őt egészen mássá tette, mint mi vagyunk, az a világra való rálátása, a magatartása, a viselkedése volt,
maroka, 2019. május 19. vasárnap, 17:44
Nigerben támadás ért egy templomot, megsebesült a plébános
Nigerben támadás ért egy templomot, megsebesült a plébános
2019. május 15., szerda | 20:59
A Száhel-övezetben egyre több keresztény közösség kerül veszélybe. Május 13-án ismeretlen tettesek megtámadtak egy plébániát a niameyi egyházmegyében található Dolbelben, közel a Burkina Fasó-i határhoz.
A Fides missziós hírügynökség helyi forrásai szerint a támadásban megsebesült Nicaise Avlouké, a templom plébánosa. Kéz- és lábsérülésével a helyi katonai kórházban ápolják. ,,Egy ideje már keringett a hír a plébánia és a papok ellen szerveződő támadásokról. A történtek is mutatják, hogy tovább romlott a biztonság a Burkina Fasóval határos nyugati területeken" - kommentálta az eseményeket a Fides hírügynökség egyik forrása. A védelmi erők nincsenek megfelelően felkészülve a száheli terrorizmus újabb fejezetére.
Nigeri sajtóforrások további részleteket közöltek a támadásról. ,,Május 13-án a plébánia ellen elkövetett atrocitás aznap már a harmadik volt: hétfő délután fegyveresek
maroka, 2019. május 15. szerda, 21:36
Mindszenty, mint plébános
Mindszenty József 27 éven át volt a zalaegerszegi Mária Magdolna templom plébánosa, amire a helyiek méltán büszkék. Az 1803-ban felavatott gyönyörű templom egykori papjáról számos történet kering, hogyan segítette a város szegény anyáit, miként juttatta vissza a földeket a tönkre ment parasztoknak, hogyan tréfálkozott a hívekkel, és miként tett meg mindent, hogy Isten háza az emberek otthona legyen
..................................
maroka, 2019. április 07. vasárnap, 22:50
Felújították a Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnáját
solnhofeni mészkő burkolatát.

Az eredetileg Szent Lipótról elnevezett kápolna 1986-ban kapta új nevét, a Szent Jobb-titulus arra utal, hogy 1951-től a 2017-ig, a felújítási munkák kezdetéig itt őrizték Szent István király jobb kézfejének ereklyéjét.

Bukta Norbert festőművész, a bazilika művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: az elmúlt években olyannyira megnövekedett a templom turistaforgalma, hogy egyre nehezebben tudta ellátni többféle, idegenforgalmi és hitéleti funkcióit. A bazilika plébánosa, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök ezért kérte, hogy újítsák fel a kápolnát, a "nagytemplomban lévő kistemplomot", amely a jövőben "bensőséges hitéleti események" helyszíne lesz. A reggeli szentmiséket is itt tartják mostantól.

A Szent Jobb 2017-ben a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé került, így a látogatók bármikor megnézhetik a nemzeti ereklyét - tette hozzá a művészeti vezető.

Galina Zoltán építész, a felújításért felelős tervező felidézte: a bazilika szentélye
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 13:11
Nem csak kenyérrel él az ember, avagy böjti kihívás.
február 25-én tették közzé a ,,Szólj be a papnak" blogon.
Ebben a kihívók - Hofher József SJ, a Szent Ignác Jezsuita Roma Szakkollégium lelkésze; Németh Áron református lelkipásztor; Restás László adventista lelkipásztor; Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója; Tokodi László OP szerzetes és Tóth László, a debreceni Megtestesülés-templom plébánosa - beszélnek arról, mi a böjt.
*
A böjt: az Istennel való kapcsolatunk helyreállítása. (Németh Áron)
- A böjt az önmegtagadás egyik formája, ami a korlátozásban nyilvánul meg - nem arról mondunk le, ami eleve rossz, hanem valamiről lemondunk, ami kellemes és jó számunkra. Közben pedig a még nagyobb jó, Isten felé fordulunk. (Tokodi László OP)
- A böjt értelme, hogy minél jobban leszűkítsem a figyelmemet Istenre, Isten akaratára, háttérbe szorítva azokat a testi
maroka, 2019. február 27. szerda, 09:19
Havonta egyszer Magyar misét tartanak
2000-en vallották magukat magyar ajkúnak és római katolikusnak. Példaként Jászvásárt is felhozta, ahol régóta tartanak magyar nyelvű miséket havonta egyszer és a nagyobb ünnepek alkalmával.
A kérést hét csángó egyesület is támogatta és Petru Gherghel jászvásári püspök jóváhagyta.
Január 27-étől kezdődően tehát minden hónap utolsó vasárnapján magyarul szól az ige a bákói Szent Miklós-templomban. A magyar miséket Felix Măriuț, Forrófalva (Fărăoani) és Andrei Varga, Szárazpatak (Valea Seacă) plébánosa tartja majd.
Nyisztor Tinka, a Moldvai Csángó magyarok Szövetsége (MCSMSZ) vallási ügyekért felelős vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a jászvásári püspökség 1884 óta íródó történetében először tartanak úgy magyar misét az egyházmegye területén, hogy azt a püspökség vezetése rendelte el és rendszeres jellege van.
Csángóföld ,,magyarabb" falvaimban elvétve, ünnepi alkalmakkor akadt példa magyar nyelvű misézésre, de ezeket többnyire vendég - magyarországi vagy erdélyi
maroka, 2019. január 23. szerda, 16:09
Nyitott szívek, nyitott kapuk temploma.
Osztie Zoltán a folyamatos szentségimádás tapasztalatairól.
2019. január 12. szombat 19:59
Először indult Budapesten állandó szentségimádás tavaly január elsején a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban. Ezzel kapcsolatban egy esztendő után felkerestük a templom plébánosát, Osztie Zoltánt, hogy beszéljen a tapasztalatokról, eredményekről, tervekről és nehézségekről.
Folyamatos szentségimádásról beszélve nehéz eredményekről, tapasztalatokról beszélni, annak ellenére, hogy az állandó jelenlétet, az imádságos környezetet és még számtalan dolgot biztosítani kell a templom folyamatos nyitva tartása érdekében. Mindez sikerült? Mik a tapasztalatok? Eredményes volt a kezdeményezés? Mindig voltak hívek, akik imádkoztak az Oltáriszentség előtt?
- Végtelen boldog vagyok. De boldog mindenki a környezetemben, hogy belevágtunk ebbe a nagy vállalkozásba. El kell ismernem, kockázatos vállalkozásba kezdtem. Nem volt nyilvánvaló, hogy egész évben minden órát sikerül biztosítani
maroka, 2019. január 13. vasárnap, 13:43
Idézet Böjte Csaba atyától 11.14
Melbourneben és az egész Viktória államban lakó római katolikus magyar testvéreink lelkipásztora, plébánosa - Laczkó Mihály atya - meghívására, a Szent István királyról elnevezett ökumenikus magyar templomban tartottam szentmisét november 11-én. A melbourne-i magyar közösség 25 évvel ezelőtt építette ezt az impozáns templomot és magyar kulturális központot, így ezen a szép napon a negyedévszázados évfordulót ünnepelve, búcsús szentmisét tartottunk! Ugyancsak ez alkalommal ünnepelte a helyi közösség az 50 évvel ezelőtt a Dél csillaga alatt létrejött Vitézi Rend helyi szervezetének a születésnapját!
Jó volt találkozni, együtt imádkozni, jó testvérekként elbeszélgetni a szentmise után a finom ebéd mellett, az itt élő sok - sok nagyszerű emberrel! 2009-ben mutattam be ünnepi szentmisét itt e templomban, és akkor a helyi közösséggel egy szép platánfát ültettünk a pálmafák közé! A fa gyökeret eresztett, és Istennek hála szépen növekszik Ausztrália földjében! A csatolt képek e szép ünnep alkalmával készültek,
maroka, 2018. november 14. szerda, 14:59
Mátyás király és az egyház címmel nyílt kiállítás a Mátyás-templomban
férfi szerzetesrend, a pálosok bőkezű támogatója is volt.

Megjegyezte: Galeotto Marzio olasz humanista feljegyzéseiből tudható, hogy olykor teológiai fejtegetésekbe is bocsátkozott, például arról, hogy Jézus miért az őt háromszor is megtagadó Péter apostolt tette meg az egyház fejének.

Elmondta azt is: korabeli források bizonyítják, hogy a szerzetesrendeket támogató, egyházi építkezéseket támogató király "mély hittel élt".

Süllei László, mesterkanonok, érseki helynök, a Mátyás-templom plébánosa arról beszélt, hogy Mátyás király és az egyház kapcsolata nem volt konfliktusmentes, de ez a kiállítás az uralkodó mecénási tevékenységét mutatja be.

Mint mondta, Mátyás és az egyház kapcsolatáról beszélve meg kell említeni Vitéz János váradi püspököt, európai hírű humanistát, aki előbb Mátyás nevelője, majd esztergomi érsek volt, de mert szembeszállt Mátyás önkényével, az uralkodó bebörtönöztette. A következő esztergomi érsek, Peckenschlager János III. Frigyeshez szökött Mátyás elől. Ezt
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 17:54
Az édesanya akkor szereti a gyermekét igazán....
Az édesanya akkor szereti a gyermekét igazán, ha a gyermeke apját szereti, és az édesapa akkor szereti igazán a gyermekét, ha gyermeke anyját szereti.
Szeptember 2-án délelőtt 9 órakor Székely János megyéspüspök mutatta be a Veni Sancte szentmisét a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola közössége számára.
A szentmise főcelebránsa Székely János megyéspüspök volt, aki Wimmer Roland, a Szent László-templom nemrég kinevezett plébánosa meghívására érkezett a városba. Az iskola képviseletében a szülői munkaközösség vezetője, Németh László fogadta a hagyományok szerint kenyérrel és sóval a megyéspüspököt.
A tanévnyitó szentmise keretében búcsúzott el Ördög Tibor igazgató Orbán István esperes-kanonoktól, aki annak idején, 1996-ban elindította a katolikus iskolát, és aki idén nyugdíjazását kérte. Az iskola lelkivezetőjétől a tantestület a tanévnyitó értekezleten köszönt el; valamint üdvözölhették a városba érkező új káplánt, Bokor Zoltánt
maroka, 2018. szeptember 15. szombat, 10:37
Giuseppe Puglisi, a maffia áldozata, a hit vértanúja
problémáinak és különösen a fiataloknak. Figyelemmel kísérte a II. vatikáni zsinatot, a kiadott dokumentumokat terjesztette a hívek között, különösen a liturgia megújítása, a világiak szerepe, az ökumené, a helyi egyházak témájában kiadott írások érdekelték. Vágya kezdettől fogva az volt, hogy a keresztény közösség Jézus Krisztust testesítse meg ott, ahol él, vagyis tegye magáévá a területen élők minden gondját.
1970-től '78-ig a Palermóhoz közeli, ősi vérbosszúlánc sújtotta Godrano település plébánosa volt, a megbocsátás erejével sikerült kibékítenie az egymással szemben álló családokat.
1978-tól a palermói kis szeminárium prorektorává nevezték ki, és a hivatásokért felelős központ igazgatója lett. Matematikát és hittant is tanított több iskolában, 1978-tól élete végéig pedig a palermói II. Viktor Emánuel Gimnáziumban is tanított, ahonnan rendszeresen hívta a közép- és felső osztálybeli fiatalokat a külvárosokba, hogy foglalkozzanak az ott élő gyerekekkel. 1990-től a nehéz helyzetbe került
maroka, 2018. szeptember 12. szerda, 22:42
Gyémántmiséjét Bindes Ferenc és Németh István
Szülőfalujában, a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn ünnepelte gyémántmiséjét a Győri Egyházmegye két nyugalmazott lelkipásztora, Bindes Ferenc és Németh István augusztus 4-én.
.......
Bindes Ferenc és Németh István hatvan évvel ezelőtt egy hét különbséggel mutatta be első szentmiséjét a hegykői Szent Mihály-plébániatemplomban. Most közös gyémántmisében adtak hálát az elmúlt hatvan esztendőért, azért, hogy Isten szívére ölelte és megtartotta őket. A jubiláns lelkipásztorokkal koncelebrált Reisner Ferenc, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora. A két jubiláns visszaemlékezésében elmondta, hogy mélyen hívő, vallásos családból származnak. Bindes Ferenc számára meghatározó volt nagybátyja példája, akit követett a papi hivatásban. Németh István szinte a hegykői templomban nőtt fel, családján kívül akkori plébánosától kapta az indíttatást a papságra. Nehézségek ugyan akadtak az életükben, de a hat évtizedes
maroka, 2018. augusztus 23. csütörtök, 12:08
1/24
Képek, videók
jános pál pápa erekje0519
maroka
2019. május 19. vasárnap, 17:43
jános pál pápa grafiti.jp
maroka
2019. május 03. péntek, 18:23
jános pál pápaés terézany
maroka
2019. május 01. szerda, 14:10
jános pál pápa0425.jpg
maroka
2019. április 25. csütörtök, 14:06
2_jános pál pápa0417.jpg
maroka
2019. április 17. szerda, 08:37
fiatalon jános pál pápa03
maroka
2019. március 28. csütörtök, 17:20
boldog jános pál pápa0123
maroka
2019. január 23. szerda, 11:09
Szent II_jános pál pápa.j
maroka
2019. január 06. vasárnap, 23:17
jános pál pápa1231.jpg
maroka
2018. december 31. hétfő, 13:22
szent II_jános pál pápa12
maroka
2018. december 31. hétfő, 09:19
fiatal jános pál pápa1229
maroka
2018. december 29. szombat, 14:37
jános pál pápa1216.jpg
maroka
2018. december 16. vasárnap, 22:24
szent István jobb 1207.jp
maroka
2018. december 07. péntek, 18:29
17623-szent-istvan-nap ok-
vorosrozsa66
2018. augusztus 20. hétfő, 20:10
Szent István király - Szo
menusgabor
2018. augusztus 20. hétfő, 12:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.