Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 09:54 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Laboda gyógyhatásai
A spenóthoz hasonló az elkészítési módja és az íze is, hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Fontos A-vitamin forrás, fehérje- és ásványianyag-tartalma azonban nagyobb. Magjának lisztje az A-vitamin hiány kezelésére használható. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas.

A kerti laboda (Artiplex hortensis) a középkorban nagyon népszerű levélzöldség volt, mivel ásványi anyagokban és rostban nagyon gazdag, jó hatással van az emésztőrendszerre, így gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Rendszeresen termesztették és fogyasztották gazdagok és szegények egyaránt. A későbbiekben kiszorult a kiskertekből, és a spenót vette át a helyét, de Franciaországban a leveleiből még mindig gyakran készül főzelék - emiatt nevezik franciaspenótnak is. A spenóthoz hasonló az elkészítési módja és az íze is, hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, fontos A-vitamin forrás,
pacsakute, 2019. március 13. szerda, 20:30
Mákos pite
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt,
12 dkg zsír,
2 evőkanál tejföl,
csipet só

Töltelékhez:
20 dkg mák,
15 dkg cukor,
5 dkg búzadara,
3 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 db egész tojás,
baracklekvár (a kenéshez)

Elkészítése:

A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk, majd a tejet felforraljuk és belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt akkor hozzáadjuk a felvert tojássárgákat és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd a habbá vert tojásfehérjéket, lazán beleforgatjuk.

Jön a tészta készítése. A lisztbe elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt a liszttel, majd a tejföl is belekerül. Összegyúrjuk és két felé osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk az első tésztát. Zsírozott, lisztezett tepsibe (közepes méretű) tesszük, megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a mákos-darás krémet. Ezután kinyújtjuk a második tésztát is, és
suzymama, 2019. március 06. szerda, 11:32
Kókuszos tejberizs gyümölcsökkel
Hozzávalók:

20 dkg rizs
10 dkg cukor
5 dkg kókuszreszelék
8 dl tej
1 kivi
1 mangó
1 fürt szőlő
1 narancs
1 rúd vanília

Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, ízlés szerint feldaraboljuk.

A tejet felforraljuk, beletesszük a félbevágott vaníliarudat, a kókusz 2/3
részét, a cukrot és a rizst, és gyenge tűzön puhára főzzük.

Ha langyosra hűlt, kidobjuk belőle a vaníliarudat, megszórjuk a félretett
kókusszal, és a gyümölcsökkel tálaljuk.
klarika47, 2018. december 24. hétfő, 05:28
Kókuszkocka csoki krémmel töltve
aroma
A forgatáshoz:
30 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:
A tojásokból a szokásos módon piskótatésztát készítünk, belesimítjuk a sütőpapíros tepsibe, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt lapjával kettévágjuk.
A krémhez a margarint 15 dkg porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és a rumaromát. Az egészet krémesre keverjük.
A mártáshoz a kakaóport kikeverjük a cukorral, a pudingporral, a rumaromával és 2 dl tejjel. A maradék 4 dl tejet felforraljuk és hozzáöntjük a kikevert kakaós masszát. Állandóan kevergetve egyszer forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük.
A piskótát megkenjük a kakaós krémmel, ráhelyezzük a másik lapot és kockára vágjuk. A kockákat a csoki mártásba, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tepsi méret: 24*30
suzymama, 2018. december 13. csütörtök, 18:04
Mákos guba torta
Mákos guba torta, ennél finomabb édességet én még nem kóstoltam!
A mákos guba nagy kedvencünk, de ez a torta, elbűvölt! Elmondhatatlanul finom és nem is nehéz elkészíteni, a családi ebédek után remek választás.

HOZZÁVALÓK:
12 db kifli
1 l tej
3 db tojás sárgája
10 dkg vaj
1 cs vanília cukor
10 dkg cukor
15 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
A krémhez :
4 db tojás sárgája
8 dkg cukor
2 cs vanília cukor
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
15 dkg vaj
Tetejére :
3 dl habtejszín
1 cs zseléfix
egy kevés mák
ELKÉSZÍTÉS :

A kifliket karikára vágjuk. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal össze melegítjük, hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, és lassú tűzön besűrítjük.

A darált mákot a citrom héjával összekeverjük, majd beleöntjük a tejes folyadékhoz. Ezt ráöntjük a kifli karikákra, és megvárjuk, míg beszívja. 26 cm-es torta formát
suzymama, 2018. október 04. csütörtök, 08:50
H.Kohut Katalin: Aranygaluska
vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven cukros dióval. Újból kelesztjük kétszeresére a tepsiben, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, tépjük, majd vanília, vagy csokoládés sodót adunk hozzá.

Vanília és csokoládé sodó, hozzávalók:

1/2 liter tej
1 kávéskanál liszt
2 tojás
8 dkg cukor
2 cs. vaníliacukor, vagy 1/2 rúd vanília
2 dkg vaj

Elkészítés:

A tojássárgát 1 dl tejjel, a cukorral és liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliával felforraljuk és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrni nem szabad a sodónak, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja. Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat és ezzel fényesre kavarjuk. Hidegen, vagy melegen tálaljuk. Ha kihűlés közben besűrűsödne, tejszínnel, vagy tejjel higítjuk.

A csokoládé sodó készítéséhez a vanília sodót 2 szelet csokoládéval
kohlinka, 2018. szeptember 27. csütörtök, 15:21
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
bográcsban kisütjük a zsírját. A pörcöket kiszedjük.
A vöröshagymát felszeljük, majd a zsírban megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről, és
beleforgatjuk a vadhúst. Visszatesszük, és addig sütjük, míg a hús külsején kéreg
képződik.
A hideg sertészsírban elkeverjük az őrölt paprikát, majd apró darabkákban beleszeljük a
tv-paprikát. Paradicsomlével felöntjük, simára kidolgozzuk, félretesszük.
Egy kisebb lábasban a vörösbort felmelegítjük a babérlevelekkel és a borókabogyókkal.
Felforraljuk, majd a lángot elzárva pár percig állni hagyjuk, hogy a fűszerek íze átjárja a
bort.
Közben a húsra sót, őrölt borsot és fokhagymát teszünk. Szűrőkanálon keresztül
hozzáöntjük a bort, és további fél óráig főzzük.
A vargányát összevágjuk.
A pörköltben elkeverjük a paprikás zsírt, átrottyantjuk, majd utolsóként beletesszük a
vargányát, és a kiszedett szalonnapörcöket is.
Pár perc múlva friss kenyérrel és savanyúsággal tálalhatjuk.

Töviskes
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Rozéra sült kacsamell narancsos sárgarépalekvárral
Hozzávalók:
- 4 db kacsamell - 1 liter zöldséglé - 200 gr polenta (puliszka) - 2 dl tej - 15 dkg szeletelt, pirított mandula - só - bors - 4 evőkanál narancsos répalekvár
A kacsamellet beirdaljuk, majd serpenyőben, a bőrével lefelé addig sütjük, míg a zsírját kiengedi. Ezután 80 fokos sütőben 20-30 perc alatt rózsaszínre sütjük. A zöldséglevet felforraljuk, beleöntjük a polentát és a vajat. 1 percig forraljuk, majd fedővel letakarva 10 perc alatt készre pároljuk. Hozzákeverjük a 2 dl tejet és a pirított mandula szeleteket. Narancsos répalekvárral tálaljuk.
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:24
Almás (meggyes) krémes
cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj. A sütemény tetejére porcukor.
A lisztet tálba borítjuk, beletesszük a vajat, a sütőport, a tojásokat, a zsírt, a porcukrot, és ezt tejföllel összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a krémeket.
A megtisztított, lereszelt almát vajon annyi cukorral megpároljuk, hogy a savanykás íze megmaradjon. Fahéjjal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
A pudingport kevés tejjel és három evőkanál cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyre tesszük.
A megpihent tésztát három részre osztjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú lappá kisodorjuk, és sodrófa segítségével, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben világosra sütjük.
A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk.
Az egyik lapot egy tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre a vajas vaníliakrém
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:35
Tejbegriz kirántva
Hozzávalók: 1 liter házi tej, 25 dkg búzadara, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 1 vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa. A tálaláshoz fahéjas porcukor, lekvár.
Három dl tejben elkeverjük a cukrot és a búzadarát. Ízesítjük csipetnyi sóval és vaníliás cukorral.
A megmaradt tejet felforraljuk, és a búzadarás keveréket apránként hozzáadjuk. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a tejbegríznél is sűrűbb állagú masszát kapunk.
Egy tepsit hideg vízzel kiöblítünk, ebbe borítjuk a megfőtt darát. Elsimítjuk, és teljesen kihűtjük. Kockákra, vagy téglalapokra vágjuk, majd panírozzuk.
A tojásokat felütjük, és kicsi sóval elkeverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát összeöntjük. A gríz darabkákat először lisztes morzsába forgatjuk, majd tojásba mártjuk, és újra visszatesszük a zsemlemorzsába.
Forró olajban szép színesre sütjük. Lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral, vagy lekvárral kínáljuk.
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:32
Kráter szelet
Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 dl tej, 1 dl étolaj, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó.
A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor. A tetejére: 3,5 dl 20%-os tejföl, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor. A tepsihez zsír és liszt.
Először a pudingot készítjük el. Fél dl tejjel elkeverjük a pudingport. A többi tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, és belefőzzük a kikevert pudingport is. Félretesszük, és teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a sütemény tésztáját. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz porcukrot, vaníliás cukrot, tejet, étolajat és kakaóport keverünk. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, és apránként a masszához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is beleforgatjuk.
A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, és elegyengetjük benne a kakaós piskótát. A kihűlt pudingból kisebb evőkanálnyi halmokat szaggatunk a tésztába, ezzel együtt toljuk az
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:19
Konyhai kisokos
mártjuk.

A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a főzővízbe egy kevés tejet öntünk.

A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.

A kávéfőzőnkben lerakódott
skorpiolilike, 2018. július 31. kedd, 14:15
1/180
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
E-vitamin.jpg
pacsakute
2019. február 26. kedd, 21:21
C vitamin.jpg
pacsakute
2019. február 20. szerda, 22:46
téli vitaminok0219.jpg
maroka
2019. február 19. kedd, 11:49
K vitamin tartalmú tápany
pacsakute
2019. február 03. vasárnap, 11:19
vitamin sokaság0129.jpg
maroka
2019. január 29. kedd, 22:40
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
vitamin csendélet0916.jpg
maroka
2018. szeptember 17. hétfő, 11:51
K-vitamin tartalmú táplál
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:08
B6 vitamin.jpg
pacsakute
2018. március 18. vasárnap, 16:27
Vitaminok télre
pacsakute
2018. február 21. szerda, 20:41
Természetes vitaminok.jpg
pacsakute
2018. február 20. kedd, 21:20
vitamin mix
taltos1
2018. február 03. szombat, 22:37
Címkék
foltra öntsünk, búzadarás keveréket, vajjal össze, gyümölcsöket megmossuk, kakaóport kikeverjük, kifliket karikára, egészet krémesre, tojás sárgáját, tojásokat szétválasztjuk, tészta készítése, vadszárnyasok mellehúsát, konyhai mosogatónk, pörcöket kiszedjük, paprikás zsírt, fonott kosarunk, kihűlt pudinghoz,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.