Belépés
2020. február 26. szerda | 9. hét | 57. nap | 11:50 | Edina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Karácsonyi patkók
5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy
víz a sziruphoz
- vaníliáscukor,
fahéj,
reszelt citromhéj,
mazsola ízlés szerint
- porcukor

Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni!
Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. Két edénybe kettéosztjuk a cukrot.
Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel,
suzymama, 2020. február 05. szerda, 16:39
Kókuszcsókos, vaniliakrémes csoda
elkészült kanalazzuk sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsi 28 x 38 cm átmérőjű legyen. Süssük 180 fokos sütőben 15 percet, majd rátesszük a kókuszos habot és még sütjük 10 - 15 percet.

Kókuszos habcsók készítése: a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot is és verjük tovább, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Simítsuk el a tésztán és süssük még 10 - 15 percet.

A krém elkészítése: a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a hideg tejben feloldott keményítőt és lassú tűzön főzzük. Kavargassuk folytonosan, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a vaníliaaromát. Takarjuk le fóliával és hagyjuk kihűlni. A puha vajat kavarjuk habosra és kanalanként adjuk hozzá a kihűlt krémet. A lecsepegtetett ananászt szeleteljük kisebb darabokra, keverjük bele a krémbe. A krémet simítsuk el a kihűlt tészta tetején. Verjük fel a tejszínt, kenjük rá a krémre, a tetejére pedig reszeljünk fehér csokoládét. Tegyük hűtőbe a süteményt és hagyjuk legalább
eva6, 2018. november 16. péntek, 14:37
Tojáslikőrös krém pisztáciával
,,Ha szeretsz, a szívedet belefőzöd az ételbe, a lelkeddel kavarod és a szemeddel őrződ, hogy aztán egész lényed forrón és lágyan az elé tedd, aki számodra a világon a legfontosabb."

1 dl tejben elkevertem simára
1 cs vaníliás pudingport.
3 dl tejet forrásig melegítettem
2 ek cukorral, majd állandó keverés mellett hozzáöntöttem a feloldott pudingport.
Besűrítettem.
Kevergetve kihűtöttem. hozzáöntöttem 1.2 dl tojáslikőrt,
1 cs vaníliás cukrot.
Kemény habbá vertem 3 dl tejszín 1 ek porcukorral.
Ennek a felét a krémbe forgattam.
Szétosztottam kelyhekbe.
A maradék kemény tejszínhabbal díszítettem és meglocsoltam tojáslikőrrel, megszórtam apróra vágott zöld pisztáciával.
suzymama, 2018. április 25. szerda, 14:12
Receptek az 1930-as évekből
megkelesztjük. Akkor meglisztezett gyuródeszkára borítva kis fánkszagatóval kiszagatjuk Minden sort megkenünk böven olvasztot vajjal meghintjük porczukorral és durván tört mandulával meg mazsolával és 1-1 kanál barack lekvárt kenünk rá. A formát csak félig töltsük meg aztán letakarva megkelesztjük, mig a forma tele lesz. Forró sütőben 1 óra hosszáig sütjük. Tej vagy borsodóval tálaljuk."

Kuglóf:

"10 dkg vajat habosra keverünk 9 dkg porczukorral. Hozzáteszünk 2-3 tojás sárgáját 2 dkg tejben feloldott élesztőt, 45-50 dkg lisztet, 10 dkg mazsolát és egy kis sót. Mindezt összekeverjük egy csésze langyos tejjel és jól kidolgozzuk, mig sima és hólyagos lesz és mig a kanálról leválik. Vajjal kikent vagdalt hámozott mandulával meghintett formában megkelesztjük és erős tűznél megsütjük."

Csokoládé-tekercs:

"6 tojás sárgáját, 12 dkg porczukorral, negyed óráig habosra keverünk, adunk hozzá 8 dkg reszelt csokoládét, 8 dkg lisztet és a 6 tojás fehérjének keményre vert habját.
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:36
Karácsonyi receptek
tovább keverjük, amíg alakíthatóvá válik, azután lapos tálon elrendezzük.

Szaloncukor
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fővő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Dsida Jenő versei ( 1 )
Jenő

Csöndes minden

Lám, lám itt csöndes minden,
egyszerű szobában lakom, fehérre
meszelt falak közt, még a falutól
is távol. Itt nincsenek dübörgő
rotációsok, nincsenek zakatoló
festékszagú, piszkos hétköznapok,
örökös itt a csend és a vasárnap.
Az ablakom a mély fenyvesre nyílik,
mozdulatlanok az örökzöld lombok,
lehet nagyokat, tisztákat lélegzeni,
a felhők is hallgatagok, szinte
odafagytak a tiszta égre.
És valahogy ez mégsem a feloldott
bánat, a méltóságos nyugalom;
ez csak a kimaradt szívdobbanás
különös csendje, csak beletörődés,
fenségessé dermedt nyugtalanság.

1929

-------

Dsida Jenő

Dal az elmaradt vallomásról

Úgy vágyna hozzád
ezer puha szó,
ezer csudaszó,
színes, szomorú
szerelemmel lázadozó.

Úgy beborítna,
mint földet az ég,
mint fénnyel az ég
a remegő rózsát,
mely lengve,
kkm, 2017. augusztus 22. kedd, 06:40
Habos, kókuszos kifli
Habos, kókuszos kifli
Elkészítés módja

Az élesztőt a tejben feloldom, majd a tészta többi hozzávalóját egy tálba teszem, összekeverem és hozzáadom a feloldott élesztőt, végül az egészet összegyúrom és simára kidolgozom. Amíg elkészítem a tölteléket addig hidegre teszem a tésztát. A tojásfehérjét gőz felett a porcukorral jó kemény habbá verem. A tésztát kiveszem a hűtőből és 3 egyforma részre osztom. A tésztákat egyenként, kis téglalap alakúra kinyújtom, kb. 25x30 as nagyságúra. A tésztát sárgabaracklekvárral lekenem, erre a hab egyharmadát ráteszem, amit egyformán elkenek, majd jól megszórom a kókuszreszelékkel, végül az egészet feltekerem mint a roládot. Egy közepes pogácsaszaggatóval a feltekert rúdból holdacskákat szaggatok, amit sütőpapiros sütőlapra teszek és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütöm. A másik két tésztával is ugyanígy járok el. Ebből a mennyiségből 39-40 darab
nanoka72, 2017. május 25. csütörtök, 09:33
Kevert túrós süti
hozzávalók / 4 adag

30 dkg tehéntúró (tehén)
30 dkg finomliszt
30 dkg porcukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej (-1)

elkészítés

A tojásokat a porcukorral kikeverjük, beletörjük a túrót.
Hozzáadjuk a kevés tejben feloldott sütőport, a citromhéjat, vaníliás cukrot, és beleadagoljuk a lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
A 150-170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 25-30 percig /tűpróbáig/ sütjük.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 32x35 cm
bkisseva, 2017. február 07. kedd, 09:57
Pogácsa receptek
bekockázzuk és kiszaggatjuk.Vajjal vékonyan kikent tepsibe egymástól tisztes távolságra rakjuk,mert sütés közben megnő és dülöngél.Tetejét tojásal megkenjük és előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük.



Tepertős pogácsa másképpen:

Hozzávaló: 30 dkg liszt, 8 dkg töpörtyű, 10 dkg disznózsír, 2db tojás sárga, 1,5 dkg élesztő, csapot kk. só, tejfől

30 dkg lisztből, 8 dkg apróra vágott töpörtyűből,10 dkg tiszta disznózsírból 2 tojás sárgából a tejben feloldott 1,5 dkg élesztőből és a csapot kk. sóból tésztát gyúrunk. A tejfől annyi legyen,hogy a rétestésztánál valamivel puhább legyen a tészta. Jól kidolgozzuk. Háromszor egymás után kinyújtjuk,ezután kb. két ujjnyi vastagra hagyva,tetejét késsel bevagdósva,pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Tepsibe rakva egy-másfél óráig pihentetjük azután tojással megkenjük és jó meleg sütőben sütjük.



Vajas pogácsa:

Hozzávaló: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 5 db tojás, 2 dl tejfel, 0,5-1 dl tej,3
bkisseva, 2017. január 27. péntek, 08:00
Pozsonyi kifli és diós, mákos bejgli
1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej.
A tészta kenéséhez 1 tojás fehérje, és sárgája.
Bár a pozsonyi kifli és a bejgli készítésének írott és íratlan szabályai vannak, ennek a legfőbb karácsonyi süteménynek a receptjét mégis érdemes újra meg újra közreadni, mert valami apró, kis részletében minden mestercukrász igyekszik sajátosat adni. Így van ez a Gerbeaud esetében is.
A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dekagrammos tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.
A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. A máktöltelék ugyanígy készül.
Pozsonyi kiflinél a kis
faciendum, 2016. december 21. szerda, 20:45
Habos sztracsatella
Hozzávalók:
Piskóta:

6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt

Krém:

1 cs étkezési zselatin
2 ek narancsszörp
1 narancs leve és héja
20 dkg porcukor
3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín) habbá verve
10 dkg étcsokoládé,
2 cs vaníliás pudingpor
1 liter tej

Elkészítése:

A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon piskótatésztát készítünk, egy 22*38 cm-es kivajazott és lisztezett tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.

A pudingporokat elkeverjük a tejben a cukorral és sűrűre főzzük. Még melegen hozzáadjuk a narancs héját, majd kihűtjük.
Ha kihűlt belekeverjük a szörpöt, a narancs levét, 5 dkg reszelt csokoládét, a felvert habtejszínt és a fél dl vízben feloldott zselatint. Az egészet alaposan elkeverjük és a piskótára simítjuk.

A maradék reszelt csokit rászórjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd
bkisseva, 2016. december 10. szombat, 17:33
Mandulás szelet és Színes krémes
25 dkg. ráma, 30 dkg.porcukor,6 tojás sárgája,30 dkg. liszt,1 dkg szalalkáli,4 evőkanál tej.Sárgája,porcukor,ráma, habosra keverni közben apránként hozzáadni a tejben feloldott szalalkálit,felverjük a fehérjét kemény habnak, hozzáadjuk a felvert sárgájához és mint a piskótánál fokozatosan belekeverjük a lisztet. 3 részre osztani, az egyik marad fehér, a másikba egy evőkanál kakaót keverünk, a harmadikba egy zöld mandula aromát, gáztepsi alján sütőpapíron megsütjük a lapokat,180 fok légkeverés , nagyon hamar megsül, figyelni kell. pár perc.ha a lapok kisültek lehúzni róla a papírt. kihűteni. A krém fél liter tejet 5 evőkanál liszttel csomómentesre keverünk, majd felfőzzük mint a pudingot, 25 dkg rámát 20 dkg,.porcukorral 1 cs vanilliával kikeverünk, hozzákeverjük a kihűlt péphez, és a lapokat tetszés szerinti sorrendben megtöltjük. Tetejére csokimáz vagy reszelt csoki. ez már a saját ízlésed szerint lehet. Másnapig hagyni összeérni.
( Margit Mauer receptje, facebook, Házi Sütijeink)

8 tojásból
bkisseva, 2016. november 03. csütörtök, 19:48
1/32
Képek, videók
0 Karácsonyi fenyő c4d290
lovaszmarika
2020. január 03. péntek, 14:39
karácsonyi cica0102.jpg
maroka
2020. január 02. csütörtök, 10:55
karácsonyi angyalka0102.p
maroka
2020. január 02. csütörtök, 10:54
karacsonyi_fohasz_albe rt_
menusgabor
2019. december 28. szombat, 20:59
0 a karácsonyi kép - Horv
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:12
0 a egy Karácsonyi kép, s
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:05
0 a a Karácsonyi képeslap
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 15:32
0 A Karácsonyi kép, kise
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 15:29
Karácsonyi
eva6
2019. december 26. csütörtök, 12:57
karácsonyi.jpg
foldinefehereva
2019. december 25. szerda, 16:44
Egy régi délelött gyorsan
chillik
2018. január 20. szombat, 05:21
ELillan gyorsan.....jpg
rozsaschvalm
2017. július 27. csütörtök, 22:10
A Mkulás gyorsan eljő
sanci81
2015. november 15. vasárnap, 11:31
Ha gyorsan....jpg
pacsakute
2015. november 04. szerda, 19:07
Elillan gyorsan a nyár.jp
rozsaschvalm
2015. augusztus 10. hétfő, 14:15
Címkék
szokásos módon, saját ízlésed, legfőbb karácsonyi, vajat gyorsan, 1930-as évekből, szemeddel őrződ, tésztát kiveszem, 150-170 fokra, pudingporokat elkeverjük, tálba teszem, krém elkészítése, krémbe forgattam, mennyiségből 39-40, kókuszos habot, felvert sárgájához, dörzsölés után,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.