Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 03:16 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
Tészta:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a
koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 db nagy krumpli főtt, / nekem 35 dkg volt a 2 db/.2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 jó evőkanál tejföl, 10 dkg zsír, + 5, 10 dkg a kenéshez, só ízlés szerint, pici tej, 1 kenhető krémsajt, kb. 10-15 dkg kemény sajt, + a tetejére, kb 20 dkg. Az élesztőt pici tejben, /kb.fél deci/, felfuttatom, hozzá adom az élesztőhöz, és a többi hozzávalóhoz. Jól kidolgozom géppel. Ne legyen túl lágy mert akkor szétfolyik a tepsiben, /közepes keménységű/. Picit hagyom kelni, kinyújtom, megkenem a krém sajttal, megszórom a trapistával, meglocsolom kicsit zsírra, és összehajtom. Hagyom kelni. Kelés után még 1x kinyújtom, megkenem olvasztott zsírral, és összehajtom. Megint hagyom kelni. Kinyújtom megint, és megkenem megint olvasztott zsírral. Nem kell tocsogni a zsírban, épp hogy vékonyan bekenni. Összehajtom, és kinyújtom 1-másfél centire. Ki hogy szereti. Szaggatom, és rakom a tepsibe. Hagyom kelni, kb fél órát. Sütés előtt kenem le tojással, és szórom meg sajttal, köménnyel. Kb 10-15 perc alatt
bkisseva, 2018. február 02. péntek, 10:52
Sajtos,sonkás buci
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 ek. cukor
egy csapott ek. só
2 dl étolaj
Töltelékhez:
30 dkg sonka
1 nagy doboz tejföl
1 konzerv kukorica
fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só bors
Tetejére:
1 tojás
1 dl tejföl
trappista sajt

Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatom. Tálba teszem a lisztet, a sót, cukrot, étolajat, és a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel bedagasztom. Amikor kész, meleg helyen tovább kelesztem még kb. 1 órát.
A töltelék:
A tejfölbe ízlés szerint fokhagymakrémet nyomok, sózom, borsozom, végül összekeverem. A kockára vágott sonkát, kukoricát, és a finomra vágott vöröshagymát hozzáteszem a tejfölös alaphoz, és jó alaposan összekeverem.
A kelt tésztát vékonyra nyújtom, nagyobb darabokat (kockákat) vágok belőle, a közepére halmozom a tölteléket. A széleket középre hajtogatom, nem baj, ha néhol kikandikál egy kis töltelék. A tetejüket bekenem a tejföl és tojás keverékével, majd
simocsi, 2017. augusztus 30. szerda, 20:06
élesztős burgonyás lángos !
Frank J . könyvéből !

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt áttört burgonya
1 egész tojás
1.5 dl tej
2 dkg élesztő
1 ek. olaj
1 tk. só
alngyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd mindent egybe keverek össze. alaposan kidolzom , félujjnyi vastagra kinyújtom , fánk szaggatóval kiszaggatom .
langyos helyen hagyom állni fél órát, majd kissé széthúzogatva olajban kisütöm .
ibolya58, 2017. június 10. szombat, 09:54
Fánk gyűrű
Hozzávalók:

2-3 dl meleg tej
3 dkg élesztő
5dkg porcukor
50 dkg liszt
5dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
késhegynyi só

Elkészítése:

Az élesztőt cukorral a tejben felfuttatom. A lisztet, a vajat, a tojás sárgáját, a késhegynyi sót egy tálba ki mérem, hozzá öntöm a felfutott élesztős tejet és dagasztom, amíg hólyagos, táltól elváló tésztát kapok. A tál oldalát és tészta tetejét lisztezem, duplájára kelesztem és lefedem konyha ruhával.

Ha megkelt, lisztezett deszkán kb ujjnyira nyújtom, tetszőleges méretűre szagatom, közepébe lyukat szúrok ujjal, forró olajban aranybarnára sütöm mind két oldalát, melegen porcukrozom.
koszegimarika, 2017. január 06. péntek, 18:10
Pille könnyű fánk
Hozzávalók:

2-3 dl meleg tej
3 dkg élesztő
5dkg porcukor
50 dkg liszt
5dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
késhegynyi só

Elkészítése:

Az élesztőt cukorral a tejben felfuttatom. A lisztet, a vajat, a tojás sárgáját, a késhegynyi sót egy tálba ki mérem, hozzá öntöm a felfutott élesztős tejet és dagasztom, amíg hólyagos, táltól elváló tésztát kapok. A tál oldalát és tészta tetejét lisztezem, duplájára kelesztem és lefedem konyha ruhával.

Ha megkelt, lisztezett deszkán kb ujjnyira nyújtom, tetszőleges méretűre szagatom, közepébe lyukat szúrok ujjal, forró olajban aranybarnára sütöm mind két oldalát, melegen porcukrozom.
bkisseva, 2017. január 04. szerda, 12:07
Diós, mákos, fahéjas kalács
liszt
5 dkg élesztő
14 dkg cukor
1 teáskanál só
2,5 dl tej
1 dl olaj
2 tojás
Töltelék

20 dkg darált dió vagy mák
15 dkg cukor
6 dkg margarin
1 citrom reszelt héja, leve
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola
1 dl tej
Fahéjas töltelék

3-4 evőkanál fahéj
15 dkg cukor
4 dkg margarin
5 dkg mazsola
Kenéshez

1 db tojás
2 evőkanál tej

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben.
A lisztet összekeverem a cukorral, sóval, hozzáadom az élesztős tejet, a tojásokat és az olajat keverőgéppel jól kidolgozom. Nedves ruhával letakarva egy órát kelesztem.
A mákot, diót, a cukorral, vaníliával, mazsolával, tejjel összekeverem és hozzáadom a citromhéjat és levet. A margarint felolvasztom, hagyom langyosra hűlni. A megkelt tésztát kettőre osztom és kinyújtom, megkenem a margarinnal és a dió vagy mák töltelékkel és két oldalról feltekerem, mint a piskótát. Kikent
bkisseva, 2016. november 15. kedd, 19:36
Húsvéti recept gyűjtemény
salátával bélelt tálba szedjük. Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.

Ínyenc sonkás kenyér
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb főtt, kicsontozott füstölt hús), 15 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 5 dkg margarin, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, fokhagymapor, só, pástétomfűszer és törött fekete bors, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dl szódavíz.
Előkészítés: az elmorzsolt élesztőt fél dl meglangyosított, cukros tejbe keverem és felfuttatom. (Akkor futott fel az élesztő, ha a bögréből - amiben összekevertem az élesztőt és a tejet - ki akar futni.) Közben a sonkát ledarálom. Az átszitált lisztet, a még langyos burgonyát, a langyos margarint, a sót, a fűszereket és a felfutott élesztőt összedolgozom a megmaradt langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tészta legyen.
Elkészítése: a tésztát egy mély edényben jól kidolgozom, végül a darált sonkát is beledagasztom. Lisztezett mély tálba teszem a tésztacipót, tetejét is
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
Diós, mákos, fahéjas kalács
liszt
5 dkg élesztő
14 dkg cukor
1 teáskanál só
2,5 dl tej
1 dl olaj
2 tojás
Töltelék

20 dkg darált dió vagy mák
15 dkg cukor
6 dkg margarin
1 citrom reszelt héja, leve
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola
1 dl tej
Fahéjas töltelék

3-4 evőkanál fahéj
15 dkg cukor
4 dkg margarin
5 dkg mazsola
Kenéshez

1 db tojás
2 evőkanál tej

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben.
A lisztet összekeverem a cukorral, sóval, hozzáadom az élesztős tejet, a tojásokat és az olajat keverőgéppel jól kidolgozom. Nedves ruhával letakarva egy órát kelesztem.
A mákot, diót, a cukorral, vaníliával, mazsolával, tejjel összekeverem és hozzáadom a citromhéjat és levet. A margarint felolvasztom, hagyom langyosra hűlni. A megkelt tésztát kettőre osztom és kinyújtom, megkenem a margarinnal és a dió vagy mák töltelékkel és két oldalról feltekerem, mint a piskótát. Kikent
reifregina, 2016. március 01. kedd, 13:51
Leveles töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: kb. 80 db pogácsához

40 dkg finomliszt
1 poharas tejföl
3 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
1 ek só
1 db tojás +1 db a lekenéshez
10 dkg zsír
20 dkg töpörtyű
őrölt bors

A tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen felfuttatom.
A töpörtyűt húsdarálóval megdarálom, tetszés szerint sózom, borsozom.
Egy tálba teszem a tészta hozzávalóit és kézi keverőgéppel, dagasztó szárral jól kidolgozom.
Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, 1 cm vastagra nyújtom és rákenem a darált töpörtyűs massza felét.
A megkent tésztát jobbról, balról, majd alulról és felülről a harmadáig hajtom.
Pihentetés nélkül ismét kinyújtom, a maradék töpörtyűs masszát rákenem, majd ismét hajtogatom és 1,5 cm vastagságúra nyújtom.
A tetejét éles késsel berácsozom és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a
bkisseva, 2016. február 25. csütörtök, 09:10
Farsangi fánk
Hv: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 6 dkg vaj, 5 tojássárgája, 2 ek cukor, 1 ek rum, 51dkg liszt, só, 1 l. olaj

A tésztát meleg helyen készitem. Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatom. A vajat habosra keverem, és jól összedolgozom az öt tojássárgájával. Ha megkelt a kovász, hozákeverem a tojások sárgájával kikevert vajat, a megmaradt cukrot, tejet és a rumot. Végül a lisztet megsózom, és azt is hozzákeverem. Utána alaposan dagasztom a tésztát. A fánktészta akkor jó, ha tele van fényes, apró hólyagokkal.

A tésztát meleg helyiségben addig kelesztem, amig térfogatának a kétszeresére nem duzzad. Ezután óvatosan ráhelyetem a finoman belisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel hüvelykujj vastagságúra lapitom. Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatom, kenőtollal beolajozom, és kb. 30 percig pihentetem.

3-4 ujjnyi magas, meleg olajban, fedő alatt sütöm. Egyszerre csak annyit, hogy a megnövekedett fánkok ne érjenek egymáshoz. Egy-egy oldalát 4-5 percig sütöm, szép
bkisseva, 2016. január 29. péntek, 13:29
Meggyes-pudingos ökörszem
pihe-puha, vanília pudingos meggyes sütit? Nem csak a gyerekek szeretik.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
10 dkg margarin
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 dl tej
2 vaníliás cukor
2 tojássárgája

a pudinghoz:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
3 kanál cukor
3 vaníliás cukor
4 dl tej
2 tojás fehérje

kb fél üveg meggy
1 tojás a süti szélének lekenéséhez

Elkészítése:
A tejben az élesztőt felfuttatom, a, tészta többi alapanyait beleteszem egy tálba, és mikor felfutott az élesztő, ráöntöm, összegyúrom. Ezután letakarom, hogy keljen egy kicsit.

Közben megfőzöm a pudingot a cukrokkal. Felverem a tojás fehérjét, és összekeverem a pudinggal. Hagyom hűlni. A tésztát visszaverem, és hagyom még kelni.

Mikor jól megdagad, lisztezett deszkára teszem, és kb 1 cm vastagra nyújtom. Kb. 5 centi átmérő szaggatóval kiszaggatom. Mikor kiszaggattam, egy feles pohár aljával mindegyik kis
horvathnemagdi, 2016. január 18. hétfő, 11:44
1/21
Képek, videók
Szalagos magnó
eva6
2018. május 03. csütörtök, 11:41
cica fehér szalagos
kicsoda57
2017. október 13. péntek, 14:11
Szalagos bagoly 2016-02-0
margoboszi
2016. március 05. szombat, 14:20
Szalagos bagoly család 2
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:58
Szalagos bagolyfiókák 20
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fiókák 2
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fióka kuk
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fióka 20
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
szalagos fülgomba
lilagondolatok
2016. február 09. kedd, 10:41
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
A maradék idő.jpg
cipello
2018. május 18. péntek, 14:50
A maradék idő
irmus
2017. január 15. vasárnap, 09:45
a maradék
snbela44
2016. március 18. péntek, 08:47
maradék + édes burgonya
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:35
Katona Bálint - Maradék i
margoboszi
2015. november 24. kedd, 12:20
Címkék
tojás fehérjét, legvégén adom, maradék tejjel, megkelt tésztát, kockára vágott, közepére halmozom, többi hozzávalóhoz, tojások sárgájával, fánktészta akkor, tetejét éles, megkent tésztát, átszitált lisztet, felfutott élesztőt, langyos margarint, vajat habosra, tejben felfuttatom,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.