Belépés
2018. december 19. szerda | 51. hét | 353. nap | 06:35 | Viola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A zöldtea jótékony hatásai
A zöldteát sokkal régebbi idők óta fogyasztják, mint a kávét.

Az elkészítési módja miatt is egészségesebb, mint az egyéb, koffeintartalmú italok. A tealeveleket gőzölik, így meggátolják az oxidációt, amely miatt - a fekete vagy oolong teák fermentálási folyamatával ellentétben - a levelet antioxidáns tartalma magas marad.

A Kínából származó teaféle mára az egész világon közkedvelt ital lett, valamint rengeteg egészséges étel, ital, étrend-kiegészítő, és kozmetikum alapanyaga. Orvosi kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. A többi teafélékhez viszonyított alacsonyabb koffeintartalma miatt nem növeli a vérnyomást, flavonoid tartalma pedig antioxidáns és anti-karcinogén hatású.

A legjobb hatás érdekében teafűből készítse a teát, ne a filteres zöldteából. Az íze is finomabb, valamint az antioxidáns tartalma is magasabb.

Alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik,
pacsakute, 2018. december 18. kedd, 18:01
A zöldtea jótékony hatásai
A zöldtea jótékony hatásai

A zöldteát sokkal régebbi idők óta fogyasztják, mint a kávét.

Az elkészítési módja miatt is egészségesebb, mint az egyéb, koffeintartalmú italok. A tealeveleket gőzölik, így meggátolják az oxidációt, amely miatt - a fekete vagy oolong teák fermentálási folyamatával ellentétben - a levelet antioxidáns tartalma magas marad.

A Kínából származó teaféle mára az egész világon közkedvelt ital lett, valamint rengeteg egészséges étel, ital, étrend-kiegészítő, és kozmetikum alapanyaga. Orvosi kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. A többi teafélékhez viszonyított alacsonyabb koffeintartalma miatt nem növeli a vérnyomást, flavonoid tartalma pedig antioxidáns és anti-karcinogén hatású.

A legjobb hatás érdekében teafűből készítse a teát, ne a
vorosrozsa66, 2018. október 10. szerda, 20:26
Mi a külömbség a fekete és a zöld tea között ?
és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején (valószínűleg a borkedvelők kezdeményezésére) a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi (baktériumos) erjedés nem történik.

-szárítás (tüzelés) során megállítják az oxidációs folyamatot, és hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.

A zöld teát nem fermentálják:

Kínában forró vaslábosokban pörkölik a tealeveleket néhány percig , majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még kétszer (vagy többször) megismétlik.
Japánban egy keverővel ellátott forgó hengerben 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket, majd szállítószalagon hűtik, ezután ismételt felmelegítés után sodorják. Ezt ismételt hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.
A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását: a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt
margitanya, 2011. március 07. hétfő, 11:15
Biztosan tudsz mindent a
nagy hatást gyakorol. Általában a hajtás levélrügyét és az alatta lévő két fiatal levelet szedik le. A legtöbb helyen ezt máig kézzel végzik, a talajszinttől számított magasságtól függően évi 15-35 alkalommal. Minél zsengébbek a levelek, annál finomabb a tea. A különféle elnevezéseket a levelek nagysága adja - teás dobozokon látható például a Flowery Orange Pekoe (a levélrügy sodrott vége), az Orange Pekoe (az első kihajtott, zsenge levél) vagy a Pekoe (a második levél) elnevezés. A tealeveleket származási helyükön dolgozzák fel, és a kész tea kerül nemzetközi forgalomba.

Teacsoportok

A teát feldolgozása alapján csoportosíthatjuk:

Fekete tea - a tealevelek szárítását és sodrását követi a fermentálás, amely általában a kiterített, lyukacsos szalagon futó tealevelek meleg levegővel való átfújását jelenti. Ennek során, a hőmérséklettől és időtartamtól függően oxidáció indul be. A fekete tea fermentálása teljes oxidációval jár, ettől a levelek
horvathnemagdi, 2011. február 14. hétfő, 19:52
A tea feldolgozása
enzimek működését a hőmérséklet emelésével állítják le. A szárítók első traktusában 80-100 oC-ot tartanak fenn. Az illékony aromaanyagok nagy része a meleg hatására elvész. A klorofill feofitinné alakul át, a teaflavinokkal és a tearubiginokkal együtt ez határozza meg a fekete tea színét.
A hagyományos üzemi szárítók lyukacsos szállítószalaggal működnek, de a meleg levegőt használó fluidágyas szárítók is elterjedtek.

Zöld tea

A zöld teát nem fermentálják. Kínában a tealeveleket forró vaslábosban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik. Japánban a leveleket 15-20 másodpercig gőzölik egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, ezután ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.

A gőzölés vagy pörkölés egyik legfontosabb biokémiai következménye, hogy a polifenol-oxidáz enzim elveszti
donaldduck, 2010. október 24. vasárnap, 12:31
Zöldtea
Kevesen tudják, hogy a zöldtea gyűjtőfogalom, világszerte számtalan fajtája létezik. Kóstolhat akár japán, kínai, vietnámi, vagy tajvani teafüvet mindegyik más ízvilággal lepi meg. Közös jellemzőjük, hogy nincsenek fermentálva (azaz erjesztve, mint a borok, sajtok, dohány és a fekete tea), a tealeveleket leszedés után rögtön leszárítják, gőzölik, vagy megpirítják.

A zöldtea teljesen más ízvilággal bír, mint a megszokott feketetea. Egészen visszafogott, gyenge, szokatlan íz jellemző rá, amit meg kell tanulni értékelni, akárcsak a jó bort. A zöldtea ízére rá kell hangolódni. A japán teákat gőzöléssel készítik, jellegzetesen nyers, enyhén fűre emlékeztető aromával rendelkeznek. A kínai teák esetében az a meghatározó, hogy az ország melyik tartományából származnak. Olyan jelentős eltérések figyelhetőek meg az egyes kínai zöldteák között, mint a magyar és a francia bor esetében. A kínai teát nem gőzöléssel szárítják meg, hanem pirítják, vagy füstölik.
relisisi, 2009. január 14. szerda, 20:27
Fehér tea
Ódákat zengnek róla, a teák királyának nevezik. A császárok örök elixírjeként tisztelt fehér tea (bái chá), a dél-kínai Fujian tartományból származik. Évente csak egyszer, tavasszal néhány napig lehet szedni, lehetőleg szép napos időben.
A teához a teacserje felső leveleit használják, mert a hatóanyag csak a ki nem nyílt levélrügyekből vonható ki. Ilyenkor a növény rügyeit még fehér, selymes burok védi, nevét is a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható bolyhok fehér színéről kapta. Leveleit szinte egyáltalán nem gőzölik, ezért lágy az íze. Egy kiló fehér tea előállításához kb. 30 000 kézzel szedett bimbóra van szükség.
A legenda szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg fogyasztóját, ezért több mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A termesztéséről, pedig úgy tartják, hogy az évnek mindösszesen csak két napján lehetett leszedni, s a császár italához csupán szűzleányok érhettek, akik egy aranyolló segítségével gyűjtötték be a rügyeket. Ennyit a mendemondákról! Ami
eva0817, 2008. november 04. kedd, 08:58
Képek, videók
Vilmos-Katalin-jótékon ysá
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:38
Jótékony célra 021.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 020.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 019.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 017.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 016.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 015.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 014.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 013.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 011.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 010.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 009.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
zoldtea02.jpg
taszat
2017. november 11. szombat, 09:49
Zöldtea.gif
pacsakute
2013. október 15. kedd, 18:33
Zöldteás mártogató.JPG
pacsakute
2013. július 12. péntek, 19:50
Címkék
császár italához, tealeveleket leszedés, hagyományos üzemi, legtöbb helyen, egész világon, többi teafélékhez, évnek mindösszesen, tealeveleket származási, egyes kínai, hatóanyag csak, legjobb hatás, legenda szerint, műveletet újabb, fermentáció kifejezés, zöldtea ízére, különféle elnevezéseket,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.