Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 22:01 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Június közepéig jelentkezhetnek a középiskolás diákok a Mathias Corvinus Collegium képzésére
A programban részt vevő tanulók négy- és nyolchetes e-learning-kurzusok közül választhatnak. Modern kori történelem, közgazdaságtan, nemzetközi kapcsolatok, társadalmi tanulmányok, pszichológia, jog, valamint magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztés is szerepel a palettán - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott ismertetőben.

Az online képzés mellett havonta egy személyes készségfejlesztő napot is tartanak, amikor a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy ismert és elismert szakértők által tartott előadásokon és tréningeken vegyenek részt. Az érdeklődők valamennyi kurzus tematikáját és bemutatkozó videóját a program online felületén tekinthetik meg.

A Mathias Corvinus Collegium középiskolás programja már több mint tizenöt éve működik. A 2013 óta Erdélyben is elérhető képzéseken több mint négyszáz erdélyi magyar tanuló vesz részt, de a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is rendszeresen jelentkeznek középiskolások a programra. Ma már több mint 1700 fiatal fejlesztheti magát
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 12:52
A korábbiaknál kétszer többen kaphatnak rektori ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen
A juttatásra pályázók közül azokat választják ki, akik a legjobb pontszámmal jutnak be és első helyen jelölték meg Pécs egyetemét a felvételin. A bővítéssel kétszáz önköltséges és kétszáz államilag támogatott hallgató számára lesz elérhető a tanulmányokat segítő juttatás.

A közleményben idézték Miseta Attila rektort, aki azt hangsúlyozta: "befogadó egyetemként a PTE alapértéke, hogy a szociális helyzet nem foszthat meg senkit a továbbtanulás esélyétől", ma pedig a társadalmi szolidaritás kiemelten fontos.

Az ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetem kétszáz hallgató számára egy, komplex intézményfejlesztés megvalósítását célzó, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében elnyert forrásból finanszírozza - írták.
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 18:12
Koronavírus - Többnyire online vizsgákat tartanak a vidéki egyetemeken
vizsgázót egy ember bekíséri a terembe, ott ellenőrzi személyazonosságát, megmutatja neki a vizsgázóprogramot és a távkapcsolatot biztosító eszköz használatát, a vizsga ideje alatt pedig felügyel. A rektori utasítás szerint egyik vizsgáról sem készülhet kép- vagy hangfelvétel.

A Soproni Egyetemen is hasonló intézkedést vezettek be, a záróvizsga kivételével személyes megjelenést igénylő vizsgát nem lehet tartani. A záróvizsgák során az egészségügyi előírásokat betartják. Azok a hallgatók, akik olyan tanulmányokat, kutatásokat folytatnak, amelyek igénylik az egyetem területén való személyes jelenlétet, egyedi kérelem alapján, dékáni engedéllyel mehetnek be.

A Kaposvári Egyetemen jellemzően online módon tehetik le vizsgáikat és záróvizsgáikat a hallgatók. Az intézmény az MTI érdeklődésére közölte, hogy a gazdaságtudományi, a pedagógiai, a Rippl-Rónai művészeti, az agrár- és környezettudományi karuk közül az utóbbinál mérlegelik a hagyományos vizsgák megtartását is, az igények felmérése folyamatban
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 16:42
Rozmaring gyógyhatásairól
segítségével.

A rozmaring neurológiai védelmet is biztosít, állítják ezt a szakemberek. A rozmaring egyik értékes összetevője a karnozinsav, amely eredményesen harcol az agyban keletkező szabad gyökök ellen. A szabad gyökök azért olyan veszélyesek, mivel ez oxidatív stresszt okoz, amely negatívan hat az agy működésére, és annak funkcióit is jelentősen csökkenteni tudja. A rozmaringról tehát az bizonyosodott be, hogy védelmet élvezhetünk általa az agy károsodásával szemben.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a rozmaring segít megakadályozni, pontosabban lassítani az agyi öregedési folyamatokat. A rozmaringnak tehát terápiás hatása is van, elsősorban az Alzheimer-kór megelőzésében találták hasznosnak a kutatások alkalmával.

A rozmaringban található karnozinsav a szem egészségének támogatásában is aktívan részt vesz. A kor előrehaladtával egyre gyakoribb betegség a makuladegeneráció. Azonban a rozmaring segítséget nyújthat ezzel a betegséggel szemben.

A
pacsakute, 2020. május 05. kedd, 23:57
A gyömbér 11 varázslatos hatása az egészségre
vércukorszintet.

Megelőzi az Alzheimer-kórt
Mivel a oxidációs stressz és a gyulladás ismerten az egyik kiváltó oka lehet az Alzheimer-kórnak , nem csoda, hogy a gyulladáscsökkentp tulajdonságok, amikkel a gyömbér rendelkezik megelőzik ennek a rettenetes betegségenk a kialakulását. Emellett ez a kutatás bizonyítja , hogy ,, a gyömbér kivonat növeli a figyelmet és kognitív folyamatokat az egészséges, középkorú nőknél".

Enyhíti az émelygést és a hányást
Klinikai tanulmányok bizonyították a gyömbér hatékonyságát az émelygés és hányinger nyugtatásában. Kutatások azt is alátámasztották, hogy segíthet a kemoterápia általi kiváltott émelygés és hányás enyhítésében. A legtöbb tanulmány pozitív hatást talált ezeknek az agresszív terápiáknak a mellékhatásainak kezelésében. A gyömbér egy erőteljes opcoó lehet azok számára, akik ilyen mérgező gyógyászati terápián mennek keresztül.

Véd az UV sugarakkal szemben
A kutatási adatok tanúsága szerint a gyömbér képes
pacsakute, 2020. május 04. hétfő, 22:08
Koronavírus - Törökországban stagnál a halálozások száma, jelentősen csökkent az új eseteké
közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy ramadánkor minden egészséges hívőnek Allah parancsa szerint kötelessége böjtölni, aminek elhalasztása nem lehetséges. Nyomatékosították: szakértőktől származó információk értelmében egészséges emberek böjtölése nem jelent külön kockázatot a betegség terjedése szempontjából. Ezen felül ugyancsak leszögezték: nincs arra vonatkozóan bizonyítékra alapozott orvosi megállapítás, hogy a böjtölés negatívan hat az immunrendszerre, ellenkezőleg, vannak olyan tudományos tanulmányok, amelyek a böjtölésnek az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól szólnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a napokban a ramadánnal kapcsolatban azt jelezte: célkitűzésük, hogy a böjti hónap során is "a legmagasabb szinten" betartassák az óvintézkedéseket, és az ország utána visszatérhessen "a megszokott kerékvágásba".

Törökország 31 nagyobb városában - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 21:48
Levél 2.
(férfiak: 79,5 év, nők: 83,7 év).
Az elhunytak 10 százaléka 90 év fölötti, 90 százalékuk 70 év fölötti volt.
Az elhunytak legfeljebb 0,8 százaléka nem szenvedett semmilyen idült betegségben.
Az elhunytak kb. 75 százaléka kettő vagy több, kb. 50 százaléka három vagy több krónikus betegségben, a többi között szívbetegségben, cukorbetegségben, rákban szenvedett.
Öt elhunyt volt 31-39 éves, mindannyian súlyos betegséggel küzdöttek.
Vádaskodás 9.

"Szerintem hatalmas tanulmányok születnek majd a pánik lélektanáról, miután mindenki felismeri, hogy a corona vírus nem rendkívüli helyzet, nem életveszély, egy az influenzától különböző, de annak károkozásánál is gyengébb szokásos éves légúti vírus"

Dr.Knut Wittkowski neves epidemiológus, aki 20 évig volt a New York Rockefeller University Epidemiológiai és Biostatisztikai Szak vezetője a következőképp nyilatkozott:

"Egy szokványos, az influenzához hasonló megbetegedéssel van dolgunk. Nincs olyan tudományos
simocsi, 2020. április 19. vasárnap, 06:53
Koronavírus - Folytatódik a koronavírussal fertőzöttek számának csökkenése Ausztriában
Anschober egészségügyi miniszter "kiegyensúlyozottnak és stabilnak" nevezte a helyzetet. A tárcavezető szerint lényeges, hogy a lakosság minél magasabb hányada számára hozzáférhető legyen a koronavírus-teszt. Kifejtette: az idősotthonokat és a gondozóházak lakóit, valamint a kereskedelmi dolgozókat részesítik előnyben; őket tesztelik a közeljövőben. Leszögezte: ha csökken a fertőzésgyanús esetek száma, akkor "gyorsabbak leszünk, és gyorsabban tudunk majd beavatkozni". Az Európa más országaiban végzett tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy a koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak fele otthonokban él.

Stájerország tartományban rendőrségi nyomozás indult gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt, mivel 39 gondozó és itt élő nyugdíjas koronavírus-tesztje lett pozitív, és 12 haláleset közül hat esetben koronavírus okozta megbetegedés volt a halálok. A kedvező tendenciának köszönhető, hogy az orvosok ismét megnyithatják praxisukat. Hétfőtől pedig a gyorséttermek is ismét megnyithatnak,
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 19:03
Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és tanár
"Legenda volt, a prototípusa mindannak, amin New Orleans-i dzsesszt értünk" - fogalmazott LaToya Cantrell, a város polgármestere szerda éjszakai Twitter-bejegyzésében.

Apja, Ellis L. Marsalis Sr. az amerikai polgárjogi mozgalom aktív szereplője volt: a New Orleans külvárosában általa vezetett Marsalis Motelben gyakran megfordult Martin Luther King baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, de a zenész Ray Charles is.

Ellis Marsalis Jr. 1955-ben a Dillard Egyetemen diplomázott komolyzenei tanulmányokból, a hetvenes években a Loyola Egyetemen szerzett mesterdiplomát, ezután a Virginia Commonwealth University-n és a New Orleans-i Egyetemen tanított, ahol a dzsessz tanszéket vezetett tizenkét éven át. 2008-ban beiktatták Louisiana állam Hírességek Csarnokába, három évvel később a Marsalis család megkapta a dzsessz mesterei kitüntetést a Művészetekért Nemzeti Alapítványtól az amerikai zenéhez és kultúrához nyújtott hozzájárulásért.

Ellis Marsalis Jr. zongorajátékában kerülte a hagyományos New
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 09:51
A vadon élő emlősök nőstényei tovább élnek, mint a hímek
Ez az eredmény jóval nagyobb eltérést mutat, mint amit korábbi tanulmányok találtak az embereknél, ahol a nők átlagosan 8 százalékkal élnek tovább a férfiaknál - emlékeztetett rá a BBC hírportáljának cikke.

A tudósok úgy vélik, a vadon élő nőstény és hím állatok élettartama közötti különbség a nemekre jellemző tulajdonságok kombinációjától és a környezeti tényezőktől függ.

Az emberi populációkban a nők tovább élnek a férfiaknál, ezt támasztja alá, hogy a 110 éven felüliek közül tíz emberből kilenc nő. A kutatók szerint ez a minta az első hiteles születési nyilvántartások megjelenése, a 18. század óta jellemzően megfigyelhető.

Az állatfajokkal kapcsolatban az adatok, köztük a vadon élő emlősök nagyszabású felméréseinek hiánya miatt eddig nem álltak rendelkezésre hasonló összegzések.

Most azonban egy nemzetközi kutatócsoport megvizsgálta a nemekre jellemző halálozást 101 vadon élő emlősfajnál.

Az elemzett populációk 60 százalékában a nőstények túlélték a hímeket, átlagosan 18,6
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 14:02
A szennyezett levegő növeli a túlsúly kockázatát
emésztést és kölcsönhatásban van az immunrendszerrel.

A gáznemű szennyező ózon különösen veszélyes, a tanulmány szerint ugyanis a fiatal felnőttek esetében, akik több ózonnak vannak kitéve, kisebb a mikrobióm diverzitása, és több olyan baktériumfajjal rendelkeznek, melyek a túlsúllyal és a betegségekkel állnak összefüggésben.

"Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a légszennyező anyagok egész sor egészségügyi hatással bírnak" - mondta el Tanya Alderete, a kutatás vezető szerzője, utalva azokra a tanulmányokra, melyek a szmogot összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesszel, az elhízással és a gyulladásos bélbetegségekkel. A szakértő szerint a kutatás eredménye arra utal, hogy a bélben bekövetkező változások idézik elő a betegségeket.

A tanulmány nem is lehetne aktuálisabb: az amerikai városok levegőjének minősége több évtizednyi javulás után ismét romlani kezdett. Az ország több állama - Kalifornia, Texas, Illinois, Connecticut, Indiana, New Jersey, New York és Wisconsin - régióit is
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 12:42
Koronavírus - MSZP: a kormány azonnal állítsa le a "szennyvíziszapbizniszt"!
Az ellenzéki politikus kifejtette, tavaly májusba világított rá, hogy a kabinet "pöcegödröt csinál az országból" azzal, hogy nagy mennyiségben engedi szennyvíziszap behozatalát. Korózs Lajos szerint bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tett arra, hogy augusztus 31-e után nem jön több szállítmány a valóságban az önkormányzati választás után is "dübörgött szennyvíziszap behozatala". Emiatt pedig emberek millió vannak kitéve fertőzésveszélynek, hiszen a legfrissebb tanulmányok alapján a koronavírus vizelettel és széklettel is terjed - tette hozzá.

Kiemelte, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjének kérdésére a horvát környezetvédelmi miniszter közölte, tavaly májusban 30 ezer, júliusban pedig további 20 ezer tonna szennyvíziszap magyarországi elhelyezéséről kötöttek szerződést horvát és magyar vállalatok.

Korózs Lajos emellett rendőrségi iratokra hivatkozva közölte, két olasz vállalat, egyikük a koronavírus-fertőzésben erősen érintett Velence melletti településről
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 12:01
1/109
Képek, videók
Collegium Maius udvara
mecsery
2010. február 25. csütörtök, 04:21
esti Collegium Novum
mecsery
2010. február 25. csütörtök, 04:18
Collegium Novum
mecsery
2010. február 25. csütörtök, 04:07
300px-Collegium_Budape st.
clarustherm
2008. július 15. kedd, 14:18
Collegium Szeben 1.JPG
szilika
2007. február 06. kedd, 17:07
Collegium Szeben.JPG
szilika
2007. február 06. kedd, 17:03
Collegium Szatmár 2.JPG
szilika
2007. február 06. kedd, 16:56
Collegium Szatmár 1.JPG
szilika
2007. február 06. kedd, 16:40
Collegium Mátészalka 6.JP
szilika
2007. február 06. kedd, 16:34
Collegium Mátészalka 5.JP
szilika
2007. február 06. kedd, 16:22
Collegium Mátészalka 4.JP
szilika
2007. február 06. kedd, 16:03
Collegium Mátészalka 3.JP
szilika
2007. február 06. kedd, 15:56
Középiskolai tankönyvek
bredaj
2012. szeptember 23. vasárnap, 09:11
az egyik középiskola
mecsery
2010. december 25. szombat, 01:17
Ady középiskola Zilah
drkerekesmaria
2010. január 22. péntek, 09:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.