Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 18:10 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az e-cigaretta egy új kutatás szerint mégsem olyan ártalmatlan alternatívája a dohányzásnak
hangsúlyozták a kutatók.

Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Ahmad Besaratinia hangúlyozta, hogy az e-cigaretták párája nem teljesen vízpára, ahogy azt sokan képzelik. "Bár az e-cigaretta termékekben a legtöbb rákkeltő vegyület koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a cigarettafüsté, a rákkeltő anyagoknak nincs biztonságos szintje" - idézte a tudóst a tanulmányt ismertető medicalexpress.com.

Beraratinia aláhúzta, hogy a tanulmányban leírt molekuláris változások nem rákos elváltozások voltak, még csak nem is a rák jelei, inkább korai figyelmeztetést jelentettek egy olyan folyamatra, amely potenciálisan rákhoz vezethet, ha nem figyelnek rá.

A kutatásban 42 e-cigarettázó, 24 hagyományosan cigarettát szívó és 27 egyáltalán nem dohányzó ember szájából származó sejtek génkifejeződését vizsgálták meg. A génkifejeződés az a folyamat, amelynek során a génben rejlő információ megjelenik valamilyen fehérjében vagy RNS-ben, és ennek
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 18:11
Gyömbér
s az utóbbi években a modern orvostudomány is felfigyelt értékes tulajdonságaira. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása közismert.

Egy kis létszámú kutatás a gyömbér rák megelőző, illetve rákos sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta.

A vastagbélrák az egyik leggyakrabban előforduló rákféleség a modern világban, a halálozási rátáját tekintve pedig 2. a listán. Mint minden rákos betegség esetében, itt is a korai felismerés a legfontosabb.

A PubMed oldalán megjelent tanulmányban a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 2 g gyömbért kaptak 28 napos keresztül, míg a másik csoport tagjai placebo-t kaptak. 28 nap elteltével biopszia segítségével (a vastagbél falából vettek szövetmintát) olyan markereket vizsgálták, melyek hatással vannak a vastagbélrák kialakulására.

A tanulmány során megállapították, hogy a gyömbért szedő csoport markerei jobbak voltak, mint a placebo csoporté.

A kutatók szerint a gyömbér gátolhatja a
pacsakute, 2019. január 10. csütörtök, 10:19
A cékla
A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll.

Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.

A cékla ősi étel, amely vadon termett mindenfelé Észak-Afrika, Ázsia és Európa part menti övezeteiben. Ennek a gyorsan növő gyökérzöldségnek sok különböző fajtája van, melyek mélyvörös, sárga vagy fehér színűek és kerekded alakúak, de sok egyéb megjelenési formája is ismert.

A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény.A

cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan “diétás rostot" tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a
lovaszmarika, 2018. október 03. szerda, 18:21
Fokhagyma - amiért fogyasszuk gyakran
vagy placebót vagy 4 ml fokhagymakivonatot kaptak. Az egy év leteltével a szívkoszorúér meszesedésének mértéke egyharmadára lassult le azoknál, akik a fokhagymakivonatot szedték. A kutatók szerint "a fokhagyma jó hatással lehet azokra, akiknél magasabb a kockázata annak, hogy a jövőben szív-és érrendszeri problémák alakulnak majd ki."

4. Hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, mint bizonyos gyógyszerek

A Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban összehasonlították a fokhagymát tartalmazó tablettákat az atenolol nevezetű sikeres vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel, és a placebóval. A tanulmány szerint a napi 300-1500 mg mennyiség közötti fokhagymával jelentősen csökkenthető a szisztolés és diasztolés vérnyomás a magas vérnyomással diagnosztizált betegeknél az atenololhoz és a placebóhoz képest.

De hogyan is képes a fokhagyma arra, hogy csökkentse a vérnyomást? A fokhagymában lévő kénvegyületek behatolnak a vörös vérsejtekbe és átalakulnak
pacsakute, 2018. szeptember 21. péntek, 01:16
Brokkoliról jó tudni
szemmel nem látható, mégis nap mint nap rengeteg toxikus és szennyező anyaggal kerülünk kapcsolatba, amelyek veszélyt jelentenek az egészségünkre. Hozzáértők úgy vélik, hogy a brokkoliban megvan minden olyan természetes vegyület, amelyek növelheti a sejtek azon képességét, hogy ne csak alkalmazkodni tudjanak ezekhez a toxinokhoz, de ki is tudják védeni azok károsító hatásait.

A brokkoliról már számtalan kutatás alkalmával bebizonyosodott, hogy méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Egy tanulmányban azt a megállapítást tették, hogy azok a menopauzán átesett nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak grillezett vagy füstölt húsokat és húskészítményeket, nagy kockázatnak teszik ki az egészségüket, hiszen ezzel a táplálkozással jelentősen megemelkedik a mellrák kialakulásának kockázata. Viszont a kockázatot csökkenteni lehet, ha keresztesvirágú zöldségeket, például brokkolit fogyasztanak, mert ez fokozza a májban a méregtelenítő enzimek termelődését. A brokkoliról ezen kívül az is bebizonyosodott, hogy a
pacsakute, 2018. február 20. kedd, 21:15
A cékla minden mérget kipucol
Hogyan használható a cékla májméregtelenítésre, agyserkentésre, béltisztításra?

A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.
A cékla ősi étel, amely vadon termett mindenfelé Észak-Afrika, Ázsia és Európa part menti övezeteiben. Ennek a gyorsan növő gyökérzöldségnek sok különböző fajtája van, melyek mélyvörös, sárga vagy fehér színűek és kerekded alakúak, de sok egyéb megjelenési formája is ismert. A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény.A cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan “diétás rostot" tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a szakértők szerint hatékonyan képes
suzymama, 2018. február 20. kedd, 09:53
Napi egy adag zöldsaláta fiatalon tarthatja az agyat
Egészségügyi Központjának kutatói a Neurology folyóirat legfrissebb számában publikálták tanulmányukat, amelyben arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld leveles zöldségekből készült saláta napi fogyasztása sokat segíthet az agy frissességének megőrzésében - ismertette a cikket szerdán a medicalexpress.com.

Martha Clare Morris, a Rush kutatója rámutatott: mivel egyre nő a demenciával küzdő idősek száma, rendkívül fontos a hatékony stratégiák kidolgozása az időskori elbutulás megelőzésére.

A tanulmányban szereplő eredmények arra utalnak, hogy a naponta zöld leveles salátát is fogyasztó idősek agyműködése lassabban hanyatlik, mint azoké, akik ritkán vagy soha nem esznek ilyesmit.

A Chicago környékén élő nyugdíjas közösségekből önkéntesen jelentkezők résztvevők állapotát 1997 óta kísérték figyelemmel a Rush emlékezetet és öregedést vizsgáló projektjében.

A táplálkozással kapcsolatos kérdőívet 2004 és 2013 között töltették ki 1068 jelentkezővel. Közülük legalább 960 főnél végeztek
velemenyezd, 2017. december 21. csütörtök, 15:02
MNB: a kkv-szektorban az exportpiacra lépés ösztönzi a termelékenység növelését
nagyvállalatok hasonló mutatójának, ami még régiós szinten is nagymértékű eltérés.

Kiemelte: a külkereskedelemben résztvevő vállalatok sokkal innovatívabbak és a termelékenységük is magasabb. Minél kisebb egy cég, annál több idő szükséges ahhoz, hogy az exportpiacra lépjen, gyakran akár négy évbe is beletelik a kijutás.

A jegybank igazgatója kifejtette: a kkv-k nem a magas tudásintenzitású ágazatokban exportálnak, inkább a feldolgozói külkereskedelem a jellemző.

Jelezte: a jegybanki elemzők a tanulmányban nemzetgazdasági szinten vizsgálták a vállalatok bérekre fordított kiadásainak arányát, az úgynevezett bérhányadot. Balatoni András kiemelte, akik relatív alacsony vagy relatív magas bért kaptak a 70-es években, azoknak a foglalkoztatottsági rátája nőtt, míg a közepes bérezésű, az úgynevezett tipikus "kékgalléros" szakmákban csökkenést lehetett megfigyel 2005-re az Egyesült Államokban, ami a bérekre is hasonlóan hatott.

Az Egyesült Államokban a személyi szolgáltatást nyújtó szakmák bére
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 13:53
A cukorbetegség előszobája: ezek a jelek
Emiatt gyakran csak akkor kerülnek orvoshoz, vagy kezdik meg a terápiát, amikor már késő. A nem kezelt cukorbetegség ugyanis lassan teljesen tönkreteszi a szervezetünket.
Agresszív vércukorszint csökkentéssel kivédhető a cukorbetegség

Egy friss kutatás kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik kezeltették prediabéteszüket, mintegy 56 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, míg a kezeletlen esetek közel kábé 70 százaléka végződik kettes típusú cukorbetegséggel. A tanulmányban a résztvevők harmadátvércukorszintcsökkentő gyógyszerrel, másik harmadát életmód változtatással, míg harmadik harmadát placebóval kezelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszeres kezelésen, illetve az életmódváltozáson átesett betegek még akkor is nagy eséllyel kerülték el a betegség kifejlődését a kezelést követő közel hat évben, ha csak rövidebb időre sikerült csökkenteni a vércukorértékeket. A placebóval kezelt csoport ellenben nem mutatott pozitív változásokat.

Forrás: Budai
skorpiolilike, 2017. január 21. szombat, 17:46
Csaknem másfél milliárd munkahely függ a világon a beporzó állatoktól
eredményei szerint a beporzó állatok közvetlenül felelősek a fontos terménytípusai háromnegyedének fejlődéséért. Ilyen termények például a gyümölcsök, gabonák és mogyorófélék, a kávé és a kakaó is.

Ez különösen a világ szegényebb, vidéki közösségei, vagyis a főként a mezőgazdaságból élők hetven százaléka számára kiemelt jelentőségű. A mezőgazdaságban 1,4 milliárd embert alkalmaznak, ez a világ gazdasági szempontból aktív munkaerejének mintegy egyharmada" - olvasható a Nature című lapban megjelent tanulmányban.

A beporzásban résztvevő állatok nagyrészt méhek lepkék, pillangók, darazsak és bogarak, de bizonyos növények esetében madarak, denevérek és gyíkok végzik a beporzást, egyes esetekben pedig a szél viszi a virágport.

A szakértők szerint az állatok által beporzott növények döntő jelentőségűek az emberek kiegyensúlyozott táplálkozása szempontjából, mivel olyan fontos összetevőket tartalmaznak, mint az A- és C-vitamin, a kalcium, a fluorid és a folsav. A beporzók eltűnésével ezért
velemenyezd, 2016. november 29. kedd, 21:33
A fejelés befolyásolja a futballisták agyműködését és memóriáját
jelentős hatással vannak az agy egészségére, kiváltképpen, ha ismételten történnek, mint ahogyan ez a fejelésnél meg is valósul. Tekintve, hogy a világon rengetegen űzik ezt a sportot, fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mi történik az agyukban és milyen hosszú távú következményei lehetnek" - mondta az idegkutató.

A szakértők szerint tovább kell vizsgálni, hogy az agyi elváltozásoknak hosszú távú hatásuk is lehet-e az agy egészségére. Májusban az angol labdarúgó szövetség bejelentette, hogy tanulmányban tárják fel a futball és az agyi betegségek közötti lehetséges összefüggéseket.

A bejelentést megelőzte a 2002-ben agyi trauma következtében elhunyt brit csatár, Jeff Astle családjának kampánya. A halottkémi vizsgálat Astle halálának okát foglalkozás körében szerzett betegségnek nevezte, utalva arra, hogy a férfi rendszeresen fejelt bőr labdákba.

Gordon Smith, a skót labdarúgó szövetség egykori elnöke szerint Skóciának meg kellene fontolnia, hogy követve az amerikai példát megtiltsa a fiatal
velemenyezd, 2016. október 24. hétfő, 19:49
Az olíva olaj meglepő gyógyhatása
Az olívaolaj ártalmatlanná teszi a szállóport

Olívabogyó és a belőle készült olaj szép üvegedényekben.
Úgy tűnik, az olívaolaj képes megvédeni az ereket a szállópor és a levegőszennyeződés káros hatásaitól, és így megakadályozza a szív- és érrendszeri problémákat. Amerikai tudósok megállapították egy tanulmányban, hogy az olívaolaj megóvta a tesztszemélyeket a környezet által előidézett oxidatív stressz szokásos következményeitől, és ezzel képes hozzájárulni a szívproblémák és az érelmeszesedés megelőzéséhez.

A levegőszennyeződés károsítja a szív- és érrendszert
A szabad gyökök agresszív molekulák, amelyek minden egyes sejtet megtámadhatnak, és ún. oxidatív stresszhez vezethetnek. A szabad gyökök által okozott károk sokfélék lehetnek: az oxidatív stressz növeli számos betegség rizikóját, pl. a szív-érrendszeri problémákét és a daganatét. A sejtek örökítő
pacsakute, 2016. szeptember 25. vasárnap, 22:03
1/16
Képek, videók
Alternatíva.jpg
pacsakute
2013. május 26. vasárnap, 20:59
large_dohanyzas_leszok as_
charlotteani
2016. március 18. péntek, 00:26
dohányzás.jpg
kicsoda57
2014. november 01. szombat, 16:26
Tilos a dohányzás.jpg
dnemethk
2014. március 02. vasárnap, 16:57
dohanyzas0Small.jpg
wiwat
2013. szeptember 05. csütörtök, 16:05
A dohányzás.jpg
farkas1945
2013. február 03. vasárnap, 10:28
A dohányzásra....
rodes53
2012. szeptember 03. hétfő, 10:59
A dohányzás
lacika5
2012. augusztus 12. vasárnap, 09:30
a dohányzás káros....
agica2004
2012. március 06. kedd, 18:49
tilos a dohányzás.jpg
agica2004
2011. július 28. csütörtök, 15:06
20110228dohanyzas.jpg
agica2004
2011. március 03. csütörtök, 14:24
20110215dohanyzas.jpg
agica2004
2011. február 16. szerda, 13:50
Dohányzásra kijelölt hely
pici08
2011. január 22. szombat, 13:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.