Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 00:00 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szenteste napja
December 24-én minden évben eljön a szenteste napja.

A magyar népi hagyományban ezen a napon csak a ház körül szabadott dolgozni, a mezőn tilos volt tevékenykedni. Szintén nem volt szabad kölcsönadni, mert ez elvitte a szerencsét. Ezen az éjjelen merítették az ún. aranyos vizet vagy életvizet, melynek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Az éjféli mise alatt a pásztorok egyes vidékeken körbejárták a templomot, és zajkeltéssel (ostorcsattogtatás, kürtölés igyekeztek a gonoszt távol tartani. A mise után a gazdák megrázták a gyümölcsfákat, hogy bő termés legyen, illetve az állatoknak is különféle mágikus erővel bíró ételeket adtak (pl. szentelt ostyát, piros almát, hogy egészségesek maradjanak.

A családok böjtölnek, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt, de
koszegimarika, 2019. december 25. szerda, 08:14
Ismeretlen szerző: Levél Jézuskának
állták körül a karácsonyfát, a nagypapa pedig a karosszékében ülve, éppen hogy csak látta a karácsonyi gyertyák lobogó fényét. Érzéseit kimondani, a tüdejében elhatalmasodó daganatoktól már nem tudta.
A rengeteg játék, ruhanemű és csokoládé mellett, persze a nagypapának is jutott egy masnival átkötött kis doboz. Az egész család odagyűlt a fotelja mellé és mindenki kíváncsian várta, őt, vajon mivel lepte meg a Jézuska.
A nagypapi kinyitotta a dobozt, amelyben egy boríték volt. Mindenki türelmetlenül várta, mit tartalmaz a borítékba rejtett papír.
A következő sorokat kezdte felolvasni a nagymama:

Kedves Jézuska!
Én most először írok levelet neked, mert anyukám azt mondta, hogy te minden kívánságomat teljesíteni tudod...

A kislány egyből megismerte a Jézuskának írt levelét.
Felnézett a nagypapára, aki most őt nézte, szájának szegletében egy apró piciny mosollyal. Ez volt a nagypapa életének utolsó mosolya, ami csak a kislánynak szólt.

Ez a kislány, azóta
kohlinka, 2019. december 17. kedd, 17:23
Dino Buzzati: A colombre
ki a partra, a móló végibe. Mintegy ellenőrzésképpen, bár alapjában véve fölöslegesnek tartotta a szemlét. Ennyi idő után - még ha igaz is, amit apja mesélt róla - a colombre minden bizonnyal felhagyott az ostrommal.
De azért csak maradt, kővé dermedve, dobogó szível. Mert, lám, két-háromszáz méterre a mólótól, a nyílt tengeren, ott úszkált a baljós hal, igen, lassan úszkált föl-alá, időnként kiemelve pofáját a vízből, s a part felé kémlelve: mintha csak azt figyelte volna türelmetlenül, vajon Stefano Roi megérkezett-e végre.
Így az ellenséges lény, mely éjjel-nappal vár reá, afféle titkos rögeszméjévé vált Stefanónak. S megesett vele a messzi városban is, hogy az éjszaka kellős közepén arra riadt, nyugtalanság szorítja össze a szívét. Biztonságban volt, persze, több száz kilométer választotta el a colombrétól. S mégis, tudta, hogy túl a hegyen, a síkságokon, erdőkön, mezőkön túl, ott vár reá a cápa. S ha a Föld legfélreesőbb zugába költözik is, a colombre lesben fog állni az oda
lilagondolatok, 2019. november 15. péntek, 09:54
Viccek
hogy vegyen a gyógyszertárban szőrtelenítőt, azzal kenje be a macska fülét.
A nő bemegy a gyógyszertárba és kéri a szőrtelenítőt. A gyógyszerész odaadja és közben elmondja a tudnivalókat:
- Ha a hónalján használja, utána két napig ne használjon dezodort!
- Nem a hónaljamra kell - mondja a nő.
- Ha a lábáról szedi le a szőrt, akkor két napig ne hordjon harisnyát! - adja a tanácsait a gyógyszerész.
- Nem a lábamra kell - mondja a nő türelmetlenül. - A cicusomnak viszem.
- Ó... ez esetben két napig ne üljön biciklire...Haldoklik az öreg Kohn. Mondja a feleségének:
- Asszony, ha meghalok, minden vagyonomat temesd el velem!
Pár nap múlva a temetés után áll a sírnál Kohnné és a barátnője. Azt
mondja a barátnő:
- Ugye, nem voltál olyan hülye, hogy minden vagyonát eladtad, vettél egy nagy gyémántot, és betetted abba a kis dobozba az urad mellé!?
- Ó,
lovaszmarika, 2019. szeptember 05. csütörtök, 13:16
Mézes-diós sült szilva
Hozzávalók:
szilva
fél diók
fahéj
méz
Elkészítés:
A szilvákat felezzük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Bőven megszórjuk fahéjjal. Mindegyikre egy-egy fél diót helyezünk és csorgatunk rá mézet, ezt is jó bőven, lepje el a tetejét. Aztán betoljuk a kb. 200 fokos sütőbe és 25 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Lehet kínálni vanília fagyival és a tepsiben összefolyt méz-szilvalé keveréket sem szabad otthagyni.
U.i.: bármennyire gusztusos is, nem szabad türelmetlenül a tepsiben levő, még rotyogó mézes-szilvalébe belenyúlni, várjuk meg míg legalább nem forr
suzymama, 2019. augusztus 13. kedd, 09:13
Élvezd a jelenedet!
“Tanulj meg vidáman várakozni. Egyél, igyál, élvezd a jelenedet, és ne rontsd el azzal, hogy türelmetlenül vársz valamit vagy valakit."

Ez egy ravasz, életművészeti tanács. Egy fontos mondat van benne: “Élvezd a jelenedet" - bármilyen hétköznapi is. Ha értéktelen, hamis gyöngyöket fűzöl egy szálra, az egész semmit se fog érni.

Az életünk: gyöngysor. Minden nap és minden óra egy-egy gyöngy rajta. Ha nem ragyog külön-külön mindegyik, vacak lesz az életed. Azt várni, hogy a holnap vagy a holnapután megváltja a jelenedet, hamis reménység és önbecsapás. Mert holnapután már újra várod a holnapot, és holnap a jövő hónapot és évet - ha nem tudsz teljes szívvel és lélekkel jelen lenni,
lovaszmarika, 2019. július 14. vasárnap, 16:53
Halálos baleset történt elektromos rollerrel Párizsban
A hétfői tragédiát a rendőrség szerint az okozta, hogy a rollerező nem adta meg az elsőbbséget a teherautónak. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol életét vesztette.

Áprilisban egy 80 éves gyalogost sodort el elektromos rollerrel egy férfi a párizsi körgyűrűn kívül, Levallois-Perret nyugati elővárosában, az idős nő a helyszínen meghalt.

A bérelhető elektromos meghajtású rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, számukat csaknem 20 ezerre becsülik, és folyamatosan gondot okoznak a párizsi önkormányzatnak azzal, hogy szabályozás hiányában az emberek bárhol letehetik őket használat után. Lerobbant rollerek hevernek a város legszebb parkjaiban, de még a Szajnába is bedobálják őket a hidakról. A gyalogosok sincsenek biztonságban a járdát is elfoglaló divatos kétkerekűektől.

A francia fővárosban 12 független elektromosroller-szolgáltató cég működik, több mint az egész Egyesült Államokban.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a múlt héten jelentette be,
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:18
Tilos ezentúl az elektromos rollereket a járdán hagyni Párizsban
"A rollerekkel ezentúl az úttesten, az autók és motorok számára kijelölt helyeken kell leparkolni" - mondta sajtótájékoztatóján a főpolgármester, azt is javasolva, hogy a szolgáltatók óránkénti 20 kilométeres sebességre csökkentsék a rollerek maximális sebességét Párizsban, s ha lehetséges óránkénti 8 kilométerre a sétálónegyedekben.

A rollerek használatát a főváros betiltja a párizsi közparkokban és játszótereken is, a bukósisak viselését pedig ajánlatossá teszi.

A sajtótájékoztatón bejelentett intézkedések július elején lépnek életbe.

Az elektromos meghajtású rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, számukat jelenleg 15 ezerre becsülik, s folyamatosan gondot okoznak a párizsi önkormányzatnak azzal, hogy szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után.

Párizshoz hasonlóan a többi francia város is türelmetlenül várja az elektromos meghajtású rollerek és kerékpárok használatának szabályairól szóló törvényt, amelynek tervezetét jelenleg
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 17:32
Szenvedés
,,De ha türelmetlenül elengeded a keresztet,
nem találod meg újra ezen a világon,
de a másikban sem, itt, és egyedül csak itt
szenvedhetsz Isten ügyéért.
Más szóval tökéletesebben fogjuk
szolgálni Őt, szeretni Őt, dicsérni Őt és munkálkodni érte;
egyre közelebb és közelebb kerülünk Hozzá teljes gyönyörűséggel;
de akkor többé nem szenvedésre hív el,
ami itt a megbízatásuk.
Nem tudnál egy órát szenvedni - talán kettőt?"

-Ugo Bassi-
kalmanpiroska, 2019. május 19. vasárnap, 16:47
humor
az irodában mindenki 50 dollárt szokott adni

.Két régi cimbora beszélget. Egyikük megkérdezi a másikat:- Te, ha én elmennék hozzátok és teherbe ejteném a feleséged, miközben te horgászni vagy, akkor utána ellenségek lennénk?

A másik elgondolkozva vakargatja a fejét:- Hát azt nem tudom, hogy ellenségek lennénk-e, de hogy kvittek igen, az biztos!

Az orvos alaposan megvizsgálja a beteget, ellenőrzi a leleteit, de meg sem szólal, csak hümmög a papírok felett.A beteg türelmetlenül kérdezi:- Doktor úr, hát mi bajom van?- Azt majd a boncolás mutatja meg.

Csirketenyésztő bemegy a bárba, rendel egy pezsgőt és odaül a pulthoz egy szintén pezsgőt iszogató nő mellé. A nő ránéz, és csodálkozva kérdi:-
Maga is ünnepel?- Igen, ez egy különleges nap nekem.-
Micsoda egybeesés! Nekem is különleges ez a nap..-
Ez tényleg nagyszerű. Mit ünnepel?-
Régóta szerettünk volna gyereket a férjemmel és ma kiderült, hogy végre terhes vagyok.-
Micsoda egybeesés! Én
lovaszmarika, 2019. május 08. szerda, 16:57
Nevessünk
adni.


Két régi cimbora beszélget. Egyikük megkérdezi a másikat:
- Te, ha én elmennék hozzátok és teherbe ejteném a feleséged, miközben te horgászni vagy, akkor utána ellenségek lennénk?
A másik elgondolkozva vakargatja a fejét:
- Hát azt nem tudom, hogy ellenségek lennénk-e, de hogy kvittek igen, az biztos!


Az orvos alaposan megvizsgálja a beteget, ellenőrzi a leleteit, de meg sem szólal, csak hümmög a papírok felett.
A beteg türelmetlenül kérdezi:
- Doktor úr, hát mi bajom van?
- Azt majd a boncolás mutatja meg.


Csirketenyésztő bemegy a bárba, rendel egy pezsgőt és odaül a pulthoz egy szintén pezsgőt iszogató nő mellé. A nő ránéz, és csodálkozva kérdi:
- Maga is ünnepel?
- Igen, ez egy különleges nap nekem.
- Micsoda egybeesés! Nekem is különleges ez a nap..
- Ez tényleg nagyszerű. Mit ünnepel?
- Régóta szerettünk volna gyereket a férjemmel és ma kiderült, hogy végre
lovaszmarika, 2019. április 28. vasárnap, 16:14
Egy magyar nábob - történelmi film
sárban.
Párizsban Griffard bankár újabb kölcsönt adott Abellinónak, aki megpróbálta Chataquela, az afgán táncosnő kegyeit elnyerni. Neki sem sikerült, ahogyan a párizsi aranyifjak közül senkinek sem, a ,,Tűz leánya" megközelíthetetlen volt. Szentirmay Rudolf is beleszeretett az asszonyba, félelmetes fogadást ajánlott gúnyolódó barátainak. Chataquela is megszerette a magyar nemest, ezért Londonba utazott, hogy visszakérje férjétől a selyemövét, ami a házasságukat jelképezte. Rudolf türelmetlenül várta kedvesét, közben találkozott a Magyarországra készülő Wesselényi Miklóssal és Barna Sándor asztaloslegénnyel. Eszékiék társaságában tudta meg, hogy a szerelme tűzhalált halt Londonban. Mivel Chataquela férje meghalt, a szokásjog arra kötelezte a nőt, hogy végezzen magával. A megtört Szentirmay is visszautazott Magyarországra.
A nábob a birtokán üdvözölte a szomszédait: Szentirmay grófot és hitvesét. A névnapi ünnepség fénypontja a pünkösdi király választás volt, ennek a küzdelmeiből Kis
maroka, 2019. március 15. péntek, 16:33
1/168
Képek, videók
0 a Szenteste 64331a594b.
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:13
szenteste 2.png
sz719eszter
2018. december 24. hétfő, 18:05
Szenteste.png
sz719eszter
2018. december 24. hétfő, 18:05
Szenteste.png
kkm
2017. december 17. vasárnap, 08:53
szenteste12.20.jpg
vicus54
2016. január 02. szombat, 15:49
december24szenteste178 601
vicus54
2016. január 02. szombat, 15:45
Szenteste
sacimama
2015. december 25. péntek, 00:11
karácsony szenteste
sacimama
2015. december 20. vasárnap, 18:41
Elérkezett a szenteste
anna4459
2015. december 19. szombat, 21:35
- , 00 szenteste.jpg
pirosrozsa35
2015. február 02. hétfő, 19:47
szentestee.jpg
zsokica45
2014. december 29. hétfő, 17:19
Magyar népi hímzésvilág
irmus
2018. július 31. kedd, 14:14
magyar_nepi_motivum.gi f
idgie1975
2010. április 03. szombat, 17:26
magyar népi arcok.jpg
agica2004
2009. október 02. péntek, 09:33
Címkék
Szentirmay Rudolf, elektromos rollereket, múlt héten, város legszebb, karácsonyi gyertyák, házasságukat jelképezte, nagypapa pedig, boríték volt, birtokán üdvözölte, macska fülét, Stefano Roi, szolgáltatók óránkénti, párizsi aranyifjak, gazdák megrázták, messzi városban, egész semmit,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.