Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 06:38 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Könyvhét - Változatos programok Szegeden
Bár a hivatalosan ötnapos rendezvény megnyitóját csak június 13-án tartják az egészen a hónap végéig tartó programok sora már vasárnap elkezdődött: kávéházakban, könyvtárakban és művelődési intézményekben kínálják a könyvújdonságokat, zajlanak a dedikálások, beszélgetések és zenei előadások.

A Tisza-parti városban a rendezvények hagyományos központi színtere a Dugonics tér, itt állnak majd a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is.

Az idei könyvhetet Grecsó Krisztián nyitja meg, ebből az alkalomból adják át az Év könyve díjat, valamint az önkormányzat könyvkiadási támogatásait is. A következő nap tartják a könyvtár olvasásnépszerűsítő játéka, a Könyvkirály eredményhirdetését és mutatják be a Szegedi Horizont 2019 antológiát, amely a városhoz kötődő írók, költők mintegy húsz magyar nyelvű lapban tavaly megjelent műveiből nyújt válogatást.

Számos tematikus program színesíti a kínálatot, színpadra lépnek
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 12:01
A magyarok története: Atilla, a szakrális király valódi por
portréjaAttila kora egyik leghatalmasabb nomád birodalmát uralta 434-től, befolyása Közép-Európától a Kaszpi-tengerig, a Közép Ázsiai sztyeppéktől a mai Németországig, a Fekete tengertől a Balti-tengerig terjedt.


A történettudomány elfogultságain, a szándékosan meghamisított, démonizált hun vezér képén és az egyéni értelmezéseken túl létezik Atilla király valódi mivolta. Vegyük számba a fellelhető valamennyi történelmi és spirituális kútfőt, miközben a megismerés őszinte szándéka vezérel bennünket!Arra most külön nem térek ki, hogy szerintem miért írják át rendszeresen, teljesen elfogultan a történelmet az aktuális hatalmak. Erre mindenkinek egyénileg kell
menusgabor, 2019. március 02. szombat, 21:00
Demonstrációt tartottak az akadémiai dolgozók Budapesten
akciót azért hirdették meg, hogy kiálljanak Magyarország legnagyobb kutatóhálózatának megtartása mellett - mondta Szilágyi Emese szervező a résztvevőknek, akik megtöltötték az MTA Széchenyi téri épülete előtt lévő parkoló területét. Hozzátette: az élőláncos szolidaritási akciót azért kedd délutánra szervezték, mert akkor az MTA elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét.

Szilágyi Adrienn, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa a fiatal kutatókat képviselve a tudományos közösség egységének fontosságát hangsúlyozta. "Az Akadémiai Dolgozók Fórumának célja, hogy kiálljon az akadémia jelenlegi szervezeti felépítéséért, az egységes kutatóhálózatért, továbbá finanszírozási rendszerének fenntartásáért, szakmai és pénzügyi függetlenségének megőrzéséért, valamint az ehhez szükséges garanciák biztosításáért" - hangsúlyozta.

Elfogadhatatlannak nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:12
Könyv jelent meg a Bojtorján együttes történetéről
"Engem elsősorban az érdekelt, milyen volt a zenekar viszonya a hatalommal, a kor hivatalos kultúrpolitikájával. A Bojtorjánnak a tiltott és a tűrt határmezsgyéjéről sikerült eljutnia az abszolút támogatott kategóriába. Nagyon izgalmas volt utánajárni, hogy ez miként sikerülhetett" - mondta Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatala által gondozott kötet szerzője az MTI-nek.

Kiemelte: a Bojtorján sikereihez nélkülözhetetlen volt a zenekar vezetője, a produceri vénával megáldott Kemény Győző menedzseri képessége, emellett az együttes kompromisszumkészsége. A későbbi sikeres formációt megalapozó zenekar 1972-ben alakult, 1974-ben vette fel a Bojtorján nevet.

A klasszikus ötös felállás 1977-től 1988-ig működött, ebben Pomázi Zoltán (gitár, ének), Vörös Andor (steelgitár, bendzsó, mandolin, ének), Kemény Győző (hegedű, konga, ének), Buchwart László (akusztikus gitár, mandolin, ének) és Barna Zoltán (dob, ének) szerepelt - ők (Szenes László basszusgitárossal kiegészülve) a
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 13:41
Államtitkár: "rendkívüli és egyedülálló ügy" a NATO-tagság
Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóköpont Történettudományi Intézete és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) által kiadott, Brüsszelből jelentve - Titkos NATO jelentések az átalakuló Kelet-Európáról, 1988-1991 című, Kecskés D. Gusztáv által szerkesztett dokumentumkötetet hiánypótlónak nevezte az államtitkár.

Sztáray Péter hangsúlyozta: a kötet remekül mutatja be a brüsszeli szakértők reményét, óvatosságát és a stratégiai átalakulás okozta félelmeit az 1980 évek végén Közép- és Kelet-Európában beindult folyamatokkal kapcsolatban, utóbbi kapcsán azt említve meg: nagyjából 1994-95-re a NATO végrehajtotta az új helyzet igényelte átalakulást.

Megjegyezte, a nyolc, fél-fél éves időszakot értékelő elemzésből jól kirajzolódik a kép arról, miként próbálnak kevés, jórészt közvetett információból a sötétben tapogatózva képet alkotni a nyugati elemzők a történésekről és azok mozgatórugóiról, 1989 nyarára jutva arra a felismerésre, hogy a Szovjetunió felbomlása és egy
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 12:31
Szilveszter napja
A Wikipédiából

December 31-e I. Szilveszter pápa ünnepe, így az 1582-es naptárreform után több kultúrában - köztük a magyarban - Szilveszter napjának, röviden szilveszternek nevezik az év utolsó napját. Szilveszter 314 és 335 között volt a katolikus egyház feje, pápaságának egyik jelentős teendőjeként megszervezte az egyházi életet Rómában. A történettudomány által nem igazolt középkori legendák szerint meggyógyította, megtérítette, és megkeresztelte Nagy Konstantin császárt.[4]

Szokások, ünneplés

Az óévet búcsúztató zajos mulatságokat az ókori római szaturnáliák leszármazottjának tekintik, melyeket lakoma, lármázás, dorbézolás jellemeztek.
A szaturnáliák pogány szokását a középkori Franciaországban támasztották fel a január 1-e körül tartott ,,bolondok ünnepe" (festum fatuorum) képében, mely A párizsi Notre-Dame regényben is nagy szerepet kap. Az ilyen ünnepségeket az egyház a 15. században hivatalosan betiltotta, de továbbéltek a
lovaszmarika, 2018. december 31. hétfő, 10:48
Hazaárulás, történelemhamisítás, káosz - a Sargentini-vita
TÖRTÉNELEMHAMISÍTÁS, KÁOSZ... A SARGENTINI-VITA
Stoffán György 2018. 09. 11. - 16:19

A magyar történelmet a mai magyar fiatalok nem ismerik. A rendszerváltás után harminc évvel is még a marxista hamisításokat, és a Hunsdorfer-i finnugorizmust gyömöszölik a fiatalok fejébe, de úgy, hogy semmi ne maradjon bennük ezekből a beteges hazug állításokból, amelyeket a hivatalos történésztársadalom egyetlen szó nélkül elvisel, noha ők is csapán ostoba teóriákat gyártanak a marxista történettudomány mezsgyéjén.

Persze az is igaz, hogy vannak történelmi korok, amelyekről bizonyos érzékenységek miatt kell - kötelező - hazudozni, mint a vízfolyás.

Áldott emlékű dr. Vas József szaléziánus tanár, a szentendrei ferences gimnáziumban - a legádázabb kommunista korban, amikor a tanári kar egyik tagja az iskolából nem a kolostorba ment, hanem jelenteni -, úgy tanította a történelmet, hogy leadta az anyagot, ami kötelező volt, majd eltétetett a padról papírt és
menusgabor, 2018. szeptember 11. kedd, 22:15
Kásler: a kormány mindent megtesz azért, hogy szabadságban élhessünk
ott hullik a forgács.

A diktatúra az diktatúra, a gyilkosság pedig gyilkosság, akármilyen elv nevében történjék is - jelentette ki.

A kommunista és a náci rendszerben csupán a gyilkolás technikája különbözött - vélekedett M. Kiss Sándor.

A tudományos főigazgató-helyettes szerint 1990-től új útra lépett az ország.

Rafal Rogulski, a magyar, a német, a lengyel és a szlovák kulturális miniszter által 2005-ben megalakított Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata elnevezésű történettudományi szervezet titkárságának vezetője azt mondta, évek óta azért dolgoznak, hogy augusztus 23. olyan szimbólumként rögzüljön, amely felidézi az áldozatok emlékét.

Az emléknap "hidegleléses borzongást" idéz elő azokban, akik ismerik a történelmet - fogalmazott.

A rendezvényen felszólalt Galgóczy Árpád költő, műfordító, Gulág-túlélő, valamint Tóth István tanár, egykori Gulág-fogoly is.

Az ünnepség beszédekkel kezdődött. Ezeket emlékséta követte, amely a Kossuth Lajos tértől a Cipők a Duna-parton
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 23:13
A pálos rend megtöretése...
Vereb Péter unokája volt. Miért van ennek a kérdésnek jelentősége? Azért, mert ha valóban a Vereb család a Hunyadi család őse, a Hunyadiak és a pálos rend kapcsolata újabb adalékokkal gazdagodik. A Vereb család alapította 1370-ben Mátraverebély-Szentkút második kegytemplomát, átépítve az eredeti kis gótikus templomot. Ebben az évben pálos kolostor alapítására is sor került.

A kegytemplomban áll ma is Vereb Péter síremléke, a családi címerrel. Fráter Lénárt kutatásait sokáig mellőzte a történettudomány, de a pálos keresztes kő feltárása új megvilágításba helyezi Lénárt testvér megállapításait. A családi címer és a pálos keresztes kő közötti kapcsolat első pillantásra laikus számára is megállapítható

Vereb Péter sírkövének felirata:

,,Itt nyugszik a rettenthetetlen legyőzhetetlen katonának, Péter mesternek, György fiának, Erdély egykori alvajdájának, e templom alapítójának teste, aki meghalt 1403-ban"

A sírkő nemcsak a pálos kereszt miatt
simocsi, 2017. június 05. hétfő, 08:46
A magyar királyok koronázási érméiről szóló kötetet mutattak be Budapesten
szeretnék megjelentetni.

A magyar koronázások és a Szent Korona újabb kori, 1526 utáni története a magyar tudományosság nagy adóssága volt - fogalmazott Pálffy Géza történész, a Lendület Szent Korona Kutatócsoport vezetője és a kötet egyik szerzője. Hangsúlyozta: a csapat az elmúlt öt évben számos levéltári és múzeumi alapkutatást végzett el, eredményeiről 250 tudományos publikációban és 10 önálló kötetben számolt be 11 különböző nyelven.

A csapatnak sikerült leszámolnia azzal a magyar történettudományban bevett tézissel, miszerint magyar király csak az lehet, akit Székesfehérvárott a Szent Koronával az esztergomi érsek koronáz meg. Ezzel szemben a 17. században öt magyar koronázóváros is volt, köztük Sopron, ahol ennek az emléke teljesen kifakult a kommunizmus alatt - emelte ki Pálffy Géza, aki kitért arra is: a csoport megtalálta a Szent Korona legkorábbi hiteles és színes ábrázolását egy 16. századi Habsburg-családtörténeti munkában. Emellett kikutattak egy I. Lipót által kézzel írt hétoldalas
velemenyezd, 2017. február 21. kedd, 12:31
Pausits István megemlékező beszéde 2016. október 23-án
nyugati kapcsolataikat, saját magukra szabott privatizációs és egyéb törvényekkel először a gazdasági, pénzügyi és a médiahatalmat, majd ezt követően - három ízben - a politikai hatalmat is megkaparinthatták. A politikai hatalomba való visszatérésük után már nem a Szovjetuniónak engedelmeskedtek minden tekintetben, hanem Moszkva helyett a nemzeti érdeket ismét feladva most már az Egyesült Államokat mint nagyhatalmat, vagy éppen Brüsszelt szolgálták és szolgálják ki minden kritika nélkül.
A történettudomány a XX. században két totális diktatúrát különböztet meg. A kommunizmust és a nácizmust tanórákon, tudományos konferenciákon, előadásokon még össze is hasonlítják. Ebből minden gondolkodó ember számára világosan látszik, hogy e két diktatúra elveiben, gyakorlatában és kiszolgálóiban nagyon nagymértékben hasonlít egymásra. Sajnos ennek ellenére a nyugati világ e két diktatúrával szemben kettős mércét alkalmaz. Míg a nácizmussal és korábbi kiszolgálóikkal szemben nagyon helyesen zéró toleranciát mutat,
otvenhatosemlekev2016, 2016. december 13. kedd, 10:31
1956 - A forradalmat idéző rendezvénysorozat kezdődik Kolozsváron
Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyesület 22 szervezettel karöltve szervezi meg a rendezvénysorozatot, amely az 1956-os emlékév eseményei közé illeszkedik.

Hangversenyeket, kiállításokat, történelmi előadásokat, könyvbemutatókat, középiskolai vetélkedőt, felolvasóestet, rendhagyó történelemórát, történettudományi konferenciát, színházi előadást és filmklubot is szerveznek a rendezvénysorozat részeként.

Szombaton az MTVA/MTI archívumában őrzött fotókból nyílik kiállítás, amely 56 felvételen idézi fel a forradalmat kiváltó szovjetesítést, a forradalmi eseményeket, az azokat követő retorziókat és Nagy Imre újratemetését.

Október 23-án a kolozsvári unitárius templomban tartanak ökumenikus istentiszteletet a forradalom évfordulója alkalmából, este a Kolozsvári Magyar Opera termében gálaelőadást tartanak, amelynek műsorán Beethoven Egmont nyitánya és Mozart Requiemje szerepel.

Október 30-án Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet, amelyen először
velemenyezd, 2016. október 11. kedd, 20:03
1/13
Képek, videók
veterán autók Szegeden.jp
agica2004
2018. április 04. szerda, 21:33
lovas fogat Szegeden.jpg
agica2004
2018. március 24. szombat, 18:51
Szegeden
sanci81
2017. augusztus 06. vasárnap, 13:47
Szegeden
orban47
2017. április 17. hétfő, 07:57
O.V.--Botka Szegeden.jpg
agica2004
2017. január 30. hétfő, 13:07
Hooligans- Szegeden 2015.
agica2004
2015. június 18. csütörtök, 16:34
Áder-Szegeden-.jpg
agica2004
2015. március 31. kedd, 18:53
Áder Szegeden.jpg
agica2004
2015. március 31. kedd, 18:53
elefántok--Szegeden.jp g
agica2004
2014. június 06. péntek, 18:08
elefántok-Szegeden.jpg
agica2004
2014. június 06. péntek, 18:07
Kodály Szegeden
agica2004
2014. április 13. vasárnap, 18:52
krisztiánnév.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:47
krisztián névv.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:47
krisztián névd.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:47
Berki Krisztián
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.