Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 02:56 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hagymás krumplis pogácsa.....
hagyma.


Hagymás krumplis pogácsa

Hozzávalók:
30 dkg hagymás tört krumpli
50 dkg finomliszt
1-2 evőkanál zsír
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 tojás
4 mokkáskanál só
kenéshez kevés tojás
kevésé reszelt sajt

Elkészítés:
Ha nincs kéznél hagymás tört krumpli, akkor 30 dkg krumplit főzzünk meg, törjük össze, és kevés zsiradékon dinszteljünk meg 5 dkg hagymát.
A tejben a cukorral futtassuk meg az élesztőt. Adjuk a krumplihoz a lisztet, a tojást, a sót, a megfuttatott élesztőt, és gyúrjunk belőle tésztát. Rakjuk félre, amíg megkel a kétszeresére.
Nyújtsuk ki vékonyan téglalap formára. Kenjük meg alaposan olvasztott zsírral, majd tekerjük fel, mint egy lekváros tekercset. Két végéről hajtsuk be középre, lapogassuk le, hagyjuk pihenni 20-25 percre.
Nyújtsuk ki centi vastagságúra, szaggassuk belőle pogácsákat, kenjük
agica2004, 2018. január 19. péntek, 16:02
Amit a tigrismogyoróról tudni érdemes
receptje" gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére. Az édes sármány gumója fontos szerepet játszik sok iparágban, a horgászatban történő felhasználása kisebb mértékű.


Az édes sármány gumója magas cukortalmú, mely ellenállhatatlan a pontyok számára

Ezekkel a furcsa, ráncos és tömör gumókkal 7-8 éve találkoztam először. Mi magyarok, akik a kukoricához, búzához és krumplihoz kötődünk, könnyen emlékezetünkbe véstük a furcsa tigriscsíkos golyókat, mint a pontyhorgászatra kiváló csalikat. Akkor még nem gondoltam, hogy milyen fantasztikus halakat fogok a későbbiekben az azóta tigrismogyoróként ismertté vált gumóval



A tigrismogyorót főzve, ízesítve egy rendkívül fogós csalit kaphatunk

Nincs túl nagy proteinértéke, de
jozsef_olah_9843, 2015. július 08. szerda, 14:05
Sült menyhal
Sült menyhal

Hozzávalók (4 adag)

- 1-1.2 kg menyhal
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só

körethez:
- 1 kg krumpli
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- diónyi libazsír
- 2 deci tejszín (vagy tejföl)
- só

Elkészítése:
A halak külső állaga megkívánta, hogy a mosás után alaposan besózzam őket, és állni hagyjam negyed órát. Ekkorra a só megtette áldásos hatását, és lemarta a nyálkás réteget. Lecsutakoltam, lemostam a halakat, hagytam lecsepegni. Fejüket-farkukat levágtam, nagyon finoman megsóztam, majd a tepsibe tettem őket. Két evőkanál olívaolajba beletörtem 4 gerezd fokhagymát, és ezzel bekentem a halakat. Így mentek bő fél órára a 210 fokos sütőbe. A krumplit megpucoltam, kevés sós vízben puhára főztem. A levét leszűrtem, összetörtem. Diónyi libazsírt olvasztottam, ebben megpirítottam egy fej apróra vágott vöröshagymát, és beletörtem 4-5 gerezd fokhagymát. Egy csipetnyi sót is kapott. Két deci
jozsef_olah_9843, 2015. április 08. szerda, 09:55
cukkini dicsérete
szaggatom a masszát, kicsit ellapogatom és pár perc alatt készre sütöm. Általában paradicsomsalátával tálalom, adhatunk mellé sajtot, uborkát, paprikát, pirítóst. Hasonlóan készíthetünk vagdaltat csillagtökből, burgonyából és sárgarépából, céklából, zellerből, karalábéból, lóbabból, zöldborsóból, brokkoliból. Az eljárás minden esetben azonos, a fűszerezést igazítsuk az adott zöldségfélékhez.


A hagyományos rakott krumplihoz is szoktam a szezonban cukkinit karikázni, ilyenkor paradicsomot, paprikát, padlizsánt is használok. A rakomány tetejére a tejföl mellett sok-sok reszelt sajt dukál, fűszerként pedig bazsalikom, kakukkfű, bors, esetleg zöldhagyma vagy póréhagyma zöldje. (A friss póréhagyma zöldje, ha nem használjuk fel, kiválóan alkalmas szárításra, később ízesítésre felhasználható, mint a snidling.)

Nyáron gyakran kerül az asztalunkra a francia lecsó: apróra vágott lila- és vöröshagymát olívaolajon
faciendum, 2014. július 21. hétfő, 14:41
x
egészséges egész burgonyák, étolaj, só, kolbászkarikák, húsos szalonna- és sonkaszeletkék, sajtdarabok, hagymakarikák.
Elkészítés:
Az egészben hagyott, héjas krumplikat nagyon alaposan megmossuk, kefével lesikáljuk, az esetleg hibás részeiket eltávolítjuk.
Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
10-12 krumplihoz kb. Egy szilikonecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.
A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb. 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.
A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat még tíz percre
nagyuska, 2014. június 13. péntek, 17:21
Pikáns, egyszerű, egészséges: 4 mennyei sóskarecept
öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál citromlé
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Az almát ne pucold meg, csak a belsejét távolítsd el, és vágd apró kockákra, majd forgasd össze a sóskával. Az öntethez a hozzávalókat keverd el, majd öntsd a salátára, és sózd, borsozd. Tálald egyszerű sültek mellé, vagy akár egy szendvicshez.

Sűrű sóskamártás - sültekhez, tört krumplihoz

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sóskalevél
1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
tej/tejszín
Elkészítése: a sóskaleveleket mosd meg alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd őket kisebb darabokra. Egy lábos aljában hevíts olajat, dobd rá a felkarikázott hagymát, majd kissé párold meg. Csorgass rá mézet, majd dobáld rá a sóskaleveleket - lehet kisebb
suzymama, 2014. április 30. szerda, 19:34
Medvehagymás saláták, köretek
citromlével, de a tejföl eleve savanykás.

Medvehagymás rizs/ bulgur saláta
Alap: főtt rizs vagy leforrázott bulgur (búzatöret) kihűtve, amit, párolt vagy nyers zöldségekkel változatosan variálhatunk salátának. balzsamecettel, vagy citromos olajjal ízesíthető.
Variációk pl.:
Rizs/bulgur, apróra vágott medvehagyma, reszelt nyers sárgarépa, almakocka citromos olaj
Rizs/ bulgur, vörös bab (konzervből), medvehagyma balzsamecetes olaj

Medvehagymás krumplipüré
Tört krumplihoz melegen hozzákeverem az aprított medvehagymát, vajjal krémesítem, sózom. /vagy a tört krumplihoz az olajos medvehagymapépet keverem. (lehet csicsókával is keverni a burgonyát)

Kapros - medvehagymás burgonyaköret
Krumplit egészben, héjában megfőzöm.
Fele vaj fele olaj keveréken megfonnyasztom az apróra vágott kaprot és a nagyon apróra vágott medvehagymát. Majd még forrón meghámozva, félbe negyedbe vágva a krumplikat átforgatom a szinte forró olajos fűszeres keverékben.
taltos1, 2014. február 11. kedd, 12:35
Lusta asszony csirke combja
Lusta asszony csirke combja

Egy tepsibe annyi megtisztított egész combot teszünk amennyi szorosan elfér( az enyémbe10 nagy vagy 12 kisebb fér) a négy sarkába a tepsinek rakunk 4 húsleves kockát (én két marha és két tyúkhúsleves kockát szoktam)A közepére egyben teszünk egy megtisztított hagymát. Egy deci oliva olajat vízzel elkeverve ráöntünk hogy a feléig érjen a húsnak. Más fűszert nem igényel.180 fokon 120 percig sütjük. Fontos hogy közben a sütőt nem kell nyitogatni. Aztán csak kinyitjuk kissé a sütő ajtaját és pirosra sütjük a tetejét. A levéből szoktam keverni a tört krumplihoz ahhoz még kis vajat és tejfölt is keverek. Savanyúsággal nagyon finom .Omlós és puha. Jó étvágyat hozzá!

forrás: Retro Nosztalgia Rádió
yaskane, 2014. január 11. szombat, 22:23
Hagymás tört burgonya
Egyszerű és mégis remek köret. Elsősorban sültekhez szoktam kínálni, most a szilveszteri karaj mellé került újra elő. Pontos arányok nincsenek, ízlés szerint kerülhet a hagyma a krumplihoz, én most 5 nagyobb burgonyát és 2 nagy fej vöröshagymát használtam hozzá.

A krumplit meghámoztam, kockákra vágtam és sós vízben puhára főztem. Közben a hagymát is megtisztítottam, közepes kockákra aprítottam, majd zsíron megdinszteltem és kissé meg is pirítottam. A megfőtt krumplit leszűrtem, krumplinyomóval alaposan összetörtem és a hagyma javát a dinszteléshez használt zsírral együtt hozzákevertem. A maradék hagymát a tetejére tettem.
A zsírtól krémes, puha köretem lesz, nem szoktam sok zsírt adni hozzá, de nem is sajnálom kimondottan belőle, mert akkor száraz lesz a köret.
tinka1951, 2013. december 26. csütörtök, 11:16
Fogyókúra: Húsmentes diétával napi fél kilót fogyhatsz!
ebéd

Pirított burgonya
Főzz meg héjában 30 dkg burgonyát. Vágd hosszában ketté és rakd vágott felével felfelé tűzálló tálba. Tisztíts meg 20 dkg sampinyont, 10 dkg mini paradicsomot, mindkettőt vágd ketté és szórd a krumplira. Sózd, borsozd, szórd meg 1 evőkanál felaprított bazsalikommal, 5 dkg reszelt gouda sajttal és a 180 °C-os sütőben süsd kb. 10 percig.

Keverj el 3 evőkanál natúr joghurtot csipetnyi sóval, borssal, kevés citromlével és locsold 10 dkg vegyes zöldsalátára. A krumplihoz fogyaszd el. 350 kcal

1. nap vacsora

Fenyőmagos saláta
Piríts meg 1 teáskanál fenyőmagot (zsiradék nélkül). Hámozz és moss meg 25 dkg sárgarépát, és reszeld apróra. Csepegtess rá 1 evőkanál citromlét, enyhén sózd, borsozd.

Apríts fel fél csokor snidlinget, és keverd a répához. Vágj szeletekre 5 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült rozs bagettet, pirítsd meg egy serpenyőben 1 evőkanál olajon, és dörzsöld be fokhagymával. Szórd a salátára
tinka1951, 2013. december 16. hétfő, 09:59
Karácsonyi menü - újragondolva
bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors; a krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykát kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a baconnal beborítjuk és megkötözzük. Ezután 220 fokon 50 percig sütjük. Ezt követően lejjebb vesszük a hőmérsékletet (180 fokra) és további 3 órára a sütőben hagyjuk. 2 és fél óra múlva megszabadítjuk a húst a bacontól, hogy színt
tinka1951, 2013. december 13. péntek, 16:33
1/3
Képek, videók
krumplis órület.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:46
krumplis muffin.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:45
krumplis muffin.jpg
snbela44
2016. december 06. kedd, 21:14
krumplis órület.jpg
snbela44
2016. december 05. hétfő, 02:56
Krumplis pogácsa
irmus
2016. szeptember 29. csütörtök, 15:14
virslis-krumplis golyók.j
yvett789
2015. január 21. szerda, 19:39
Egyszerű-krumplis-pogá csa
yvett789
2015. január 10. szombat, 12:17
majonezes_krumplisali. jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:38
Sült krumplis tészta
cipello
2014. november 13. csütörtök, 18:05
Töltött krumplis fánk!.jp
gaby73
2014. október 10. péntek, 19:56
krumplis pogácsa recepthe
erzsikepuskas
2014. január 27. hétfő, 11:30
Csésze cukorral
eva6
2017. május 27. szombat, 10:56
Hagyma cukorral
sanci81
2014. december 30. kedd, 19:29
mecsestarto_cukorral_9 463
maris40
2014. január 21. kedd, 11:46
kávé cukorral.png
sakira
2013. december 15. vasárnap, 11:30
Címkék
felkarikázott hagymát, tört krumplihoz, szezonban cukkinit, sütőben hagyjuk, tepsinek rakunk, lábos aljában, francia lecsó, lekváros tekercset, tejföl mellett, egészben hagyott, krumplik tetejét, krumplik nagyságától, eljárás minden, krumpliszemeket sütőpapírral, zsírtól krémes, adott zöldségfélékhez,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.