Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 06:36 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lángos
Burgonyás lángos 1.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, kevés tej, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez.

A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meglangyosítjuk, simára keverjük benne a cukrot és az élesztőt. Ha a burgonya kihűlt;beleszórjuk a lisztet és a többi nyersanyagot, majd az élesztős tejet is hozzáöntve összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát készítünk belőle, lisztezett deszkán félujjnyi
vastagra kinyújtjuk, és kis darabokra szaggatjuk. Tetejüket liszttel meghintjük, és letakarva, langyos helyen, egy órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt, kézzel kissé széthúzogatott lángosokat bő forró olajban pirosra sütjük.

Burgonyás lángos 2.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl langyos víz, 1-2 evőkanál olaj, só
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk, melegen áttörjük, hagyjuk langyosra kihűlni. Hozzáadjuk az
shr, 2016. november 14. hétfő, 07:04
Norilszk a világ legészakibb nagyvárosa.
Norilszk mintegy százhetvenötezer lakosú, sarkkörön túli város Oroszországban a Krasznojarszki határterületen, a Jenyiszej folyótól kilencven kilométerre keletre, a Tajmir-félszigettől délre. Norilszk gazdasági életében meghatározó a színesfémbányászat; ennek következtébe a város és közvetlen környéke súlyos környezetszennyezéssel küzd. Történelmének, fejlődésének fontos eleme a Gulag-rendszer részeként 1935-től 1956-ig fennállt Norillag munkatábor. Noha technikailag nem zárt közigazgatási egység, a városba külföldi állampolgárok csak engedéllyel látogathatnak.

Norilszk a Közép-szibériai-fennsík északnyugati részén, a Jenyiszej folyó és Putorana-fennsík között, a Tajmir-félszigettől közvetlenül délre, az északi sarkkörtől mintegy háromszáz kilométerre északra található. Murmanszk mellett Norilszk az egyetlen százezernél nagyobb lélekszámú sarkkörön túli város.

Nagy-Norilszk (hivatalosan a Norilszki Ipari Kerület) mintegy 4500 négyzetkilométer területű, és magában foglalja nemcsak magát a
schuro, 2016. március 26. szombat, 23:08
SZÉP ASSZONYOK EGY GAZDAG HÁZBAN /34.fejezet/
utazásáról
visszatérve, még hat feleség fogadta. Egy most hiányzik, a szeretett Hatodik. A fájó emléktől
meghatódva nem állta meg, hogy fel ne keresse Ping asszony elárvult pavilonját; negyedórát
töltött hálószobájában, csendes áhítatba merülve lélektáblája előtt. Azután a mindennapi
kötelességek újból elszólították onnan. Még ugyanazon a napon egy fél disznót, egy fél birkát,
két füstölt sonkát, két kacsát, tíz tyúkot, rengeteg rizst, metélt tésztát, főzeléket, különböző
nyersanyagot és fűszerféleséget küldött át fiatal kollégájának, Hounak jamenbeli szállására,
egy jókora kancsó finom bor kíséretében, s gondja volt arra is, hogy egy hozzáértő szakácsot
bocsásson rendelkezésére.
Az első éjszakát az Ötödiknél töltötte. Talán fölösleges is megemlítenünk, hogy a tizennégy
napi önmegtartóztatás után mindkét félben mérhetetlen szerelmi vágy lobogott. Aranylótusz, aki
örökösen azon fáradozott, hogy visszanyerje Hszi-men régi kegyeit, fáradhatatlannak
scorpionsrose, 2014. szeptember 28. vasárnap, 00:17
Román források szerint a Mol is érdeklődik az Oltchim privatizációja felől
cégeknek.

A portál közlése szerint az Oltchimet január végéig kellene magánosítani, de valamennyi potenciális vásárló kérésére másfél hónappal kitolták a határidőt. A társaság kikiáltási ára 305 millió euró, az érdeklődőknek 10 millió eurós részvételi garanciát, és a vételár 10 százalékát kell előlegként letétbe helyezniük.

A dél-romániai Ramnicul Valcea városban működő Oltchim petrokémiai társaság azt követően került kritikus helyzetbe, hogy a Petrom társaság két éve bezárta az Oltchim számára nyersanyagot biztosító Pitesti-i Arpechim kőolaj-finomítót. A vagyonkezelő közölte, a Mol egyelőre nem mutatott érdeklődést az Arpechim megvásárlására.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban vállalta az Oltchim privatizációját. A társaság 2012 őszén történt eladási kísérlete azonban kudarcba fulladt, miután kiderült, hogy a győztesnek nyilvánított Dan Diaconescu üzletember nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi garanciákkal. A társaságot 2013 elején fizetésképtelenné
velemenyezd, 2014. január 15. szerda, 12:03
A paleolit diétáról
A paleolit diéta a gyakorlatban:
A Paleolit étrend károsnak tart minden olyan élelmiszert, amely termelési folyamaton esett át. Követőinek étkezésére általánosan jellemző, hogy nem használnak cukrot az ételek ízesítéséhez.A cukor helyettesítésére a xylitet(nyírfacukor) illetve az eritritet ajánlják

Elutasítanak viszont számos alapvetően fontos nyersanyagot is, amivel a táplálkozástudomány szakértői nem értenek egyet. Nem fogyasztanak ugyanis tejtermékeket, gabonaféléket, pl. tésztát, kenyeret, hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) valamint kukoricát és burgonyát sem. (Pedig ezek az élelmiszerek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, rostanyagogat tartalmaznak.) Étrendjük viszont a sok zöldség és gyümölcs mellett kevés telített zsiradékot tartalmaz.
Kérdés azonban, hogy megvalósítható-e a paleolit diétával a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, hiánytünetek nélkül.

A paleolit étrend gyakorlati javaslata azt jelenti, hogy az élelmiszer-energiabevitel aránya 56-65%-ban
pacsakute, 2013. november 09. szombat, 06:03
szeretettel
konyhafőnök megkérdezése után voltak hajlandóak megfőzni a tojást, egy ócska lábaskában, amit már amúgy is el akartak dobni, de csak azzal a feltétellel, hogy a szobámban eszem meg, és nem a közös étkezdében, nehogy a többi lakó megundorodjon a látványtól.

És most ejtsünk néhány szót az italokról is.

Érdekes az a mód, ahogyan különböző éghajlati és egyéb viszonyok között lakó emberek feltalálják magukat, hogy valamiféle szeszes italt állítsanak elő. Bárhol találnak hozzá megfelelő nyersanyagot.

Az amazonasi őserdőkben a bennszülöttek chichát készítenek. Ehhez a törzs minden nőtagja, a legfiatalabbtól a legöregebbig, főtt kukoricát rág össze, amit egy fateknőbe köpködnek. Vizet adnak hozzá, majd a masszát összekeverik és rostán átszűrik. A nyál hatására a chicha megerjed és kukoricasörré forr. Ám legtöbbször az indiánoknak nincs türelmük kivárni és még erjedés előtt megisszák.

Hónapokon keresztül csak chichát ittam, semmi mást.

Tanzániában banánborral
sayuri, 2013. október 08. kedd, 13:10
szeretettel
hangszert?

Úgy éltek itt közöttünk máris, mint egy távoli, messze jövő hirdetői, első csírái annak a másik életnek, szférák hangjainak, Beatrice mennyei koronájának, kit Kepler és Dante álmodott meg, e formátlan zörejek őskori káoszában, amit mi életnek nevezünk, anyagnak és erőnek.

Itt élnek már valóban, emberi kéz alkotja őket, egyelőre, s mi barbár együgyűségünkben halott szolgáinknak hisszük őket ezért, holott egyszerűen ők használják fel a mi kezünket és ösztönünket, mint valami nyersanyagot, tápszert és formáló erőt, amiből ama túlsó, valódi lét formálja ki önmagát - a túlsó lét, melynek ők lesznek uralkodói.

Nem értitek?

Próbáljátok elgondolni magatokban, eldalolni, ha tudjátok, a példát.

Amati hegedűt készít.

És Paganini megszólaltatja.

S ekkor dermedten hallgat el Amati s minden szív, aki hallja s maga a művész is, akinek a kezében megszólalt.

Ki hiszi el, hogy e bűvöletet és e hatalmat, mely lenyűgözte őket,
sayuri, 2013. június 14. péntek, 16:12
Tejfölös lángos recept
Hozzávalók:

1 db tojás
25 dkg liszt
1 mk cukor
1 tk vöröshagyma
30 dkg burgonya
2 dkg élesztő
1 kh szerecsendió (őrölt virág)

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meghámozva áttörjük. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne a cukrot és az élesztőt. Ha a burgonya kihűlt; beleszórjuk a lisztet és a többi nyersanyagot, majd az élesztős tejet is hozzáöntve összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát készítünk belőle, lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kis darabokra szaggatjuk. Tetejüket liszttel meghintjük, és letakarva, langyos helyen, egy órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt, kézzel kissé széthúzogatott lángosokat bő forró olajban pirosra sütjük.
kovacs_zsoka, 2013. január 20. vasárnap, 23:27
Paleo-diéta
számítógép előtt töltött órák) elterjedésével párhuzamosan nagyobb adagokat eszünk, napi átlag 200-300 kcal-val többet, mint 20 évvel ezelőtt.

A Paleo-étrend

A Paleo-étrend károsnak tart minden olyan élelmiszert, amely termelési folyamaton esett át. Követőinek étkezésére általánosan jellemző, hogy nem használnak cukrot az ételek ízesítéséhez.A cukor helyettesítésére a xylitet(nyírfacukor) illetve az eritritet ajánlják

Elutasítanak viszont számos alapvetően fontos nyersanyagot is, amivel a táplálkozástudomány szakértői nem értenek egyet. Nem fogyasztanak ugyanis tejtermékeket, gabonaféléket, tésztát, kenyeret, hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) valamint kukoricát és burgonyát sem. (Pedig ezek az élelmiszerek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, rost anyagokat tartalmaznak.) Étrendjük viszont a sok zöldség és gyümölcs mellett kevés telített zsiradékot tartalmaz. Kérdés azonban, hogy megvalósítható-e ezzel a diétával a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás,
horvathnemagdi, 2012. november 23. péntek, 17:24
Ove Berglund svéd orvos, műfordító kapja a Tóth Árpád-díjat
Kányádi Sándor és Weöres Sándor műveit ismertette meg a svéd közönséggel. A kötetek nagy részét saját költségén adta ki a kiadója, a Brända Böcker kiadó - tájékoztatta az MTI-t a Budavári Önkormányzat.

Ove Berglund nem beszél magyarul, mégis azt vallja, hogy "a magyar az istenek nyelve, és azért teremtették, hogy az emberek költeményeket írjanak rajta" - idézi az alkotót az önkormányzat közleménye, amely kitér arra is, hogy a fordító a verseket először nyersfordításban fordíttatja le, majd a nyersanyagot ülteti át a versritmus, a szakaszbeosztás és rímképlet szerint svéd nyelvre.

Az első József Attila-kötet 2004-ben jelent meg a Brända Böcker kiadó gondozásában En eld som bränner mig (Tűz, ami eléget) címmel. Az azóta eltelt időben két Kányádi Sándor-, egy Babits Mihály-, egy Weöres Sándor-verseskötet és egy Lázár Ervin-mese jelent meg a kiadásában. Legutóbb, 2010 februárjában egy Radnóti Miklós-kötetet mutatott be a közönségnek. A Krig, död, kärlek című kötetben Ove Berglund harmincnégy
velemenyezd, 2012. augusztus 31. péntek, 17:04
Krémek készítése házilag/általános szabályok
Mielőtt elkezdenénk a krémek házi készítését, figyelnünk kell néhány pontra, amelyek a valódi sikert hozzák a saját készítésű krémjeinknek. Ahogy a kozmetikai termékek előállításánál szokás, a mi konyhai kozmetikánkban is az első helyen a higiénia álljon.

Tisztítsunk meg tehát minden alkalmazott eszközt és a munkafelületünket. Különösen fontos a krémes tégely fertőtlenítése. Ehhez olcsó izopropil-alkoholt töltsünk egy szórófejes flakonba, és minden részt szórjunk be vele. Ennek az értelme, hogy az eszközeink felszínén esetlegesen megtalálható baktériumok elpusztuljanak. Egy kicsit hagyjuk hatni az alkoholt, aztán tiszta vízzel öblítsük le. Figyeljünk oda, hogy mossuk meg a kezünket, mielőtt a krémes tégelyt megfogjuk, ez is segít megelőzni a baktériumképződést a saját készítésű krémünkben.

Ha nem szeretnénk alkohollal dolgozni, az összes eszközt betehetjük egy edény vízbe és rövid ideig forralhatjuk. Bár időigényesebb, de olcsóbb is, és ugyanazt a célt szolgálja.

Készítsünk
pacsakute, 2012. július 07. szombat, 07:50
Kapanyél, avagy egy baleset története.
kis kapával aminek hatására a nyél menten kettétört. Elmentem a boltba venni egy új nyelet bele, de nem kaptam. Egyszer a piacon bóklásztunk, amikor egy árusnál megláttunk egy kis kapába való nyelet. Meg is vettük és amikor hazaértünk bele is tettem a kapába. Nem igazán szerettük, mert gömbölyű volt a nyél kialakitása, ami miatt nagyon kellett szorítani, hogy ne forduljon el a kapa. Úgy voltam vele, mihelyt lehetőség lesz rá ki is cserélem. Nemrégiben a szerencse rám mosolygott, mert tudtam venni nyersanyagot a nyélnek. Mivel még elég vizes volt a fa, ezért hagytam száradni egy kicsit.
2012 május 29 emlékezetes nap lesz a számomra, igaz látható nyom is emlékeztet rá amíg élek. Elérkezettnek láttam az időt, hogy új nyelet kapjon a kis zöldségeskapa. Ebéd után lementem a pincébe, elővettem a faanyagot és nekiláttam a nyél elkészítéséhez. Azért, hogy gyorsabban haladjak beindítottam a gépgyalut. Ezt a munkagépet még én készítettem, igaz csak az asztalt, mert a tengelyt azt készen vettem. Nagyon sokat
tailor, 2012. május 31. csütörtök, 12:09
1/6
Képek, videók
burgonyás lángos....
szupermami
2011. február 28. hétfő, 15:24
Burgonyás lángos1.JPG
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:11
Burgonyás lángos.JPG
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:11
Burgonyás lángos sajttal.
maryenne
2009. március 28. szombat, 11:50
Burgonyás lángos.
maryenne
2009. március 28. szombat, 11:49
burgonyatál készen
ibolya58
2009. szeptember 19. szombat, 19:14
burgonyatál sütés előtt
ibolya58
2009. szeptember 19. szombat, 19:13
Édes burgonya.jpg
pacsakute
2019. július 18. csütörtök, 23:08
Burgonya ABC.jpg
pacsakute
2019. január 23. szerda, 19:33
Petrezselymes burgonya
irmus
2018. július 11. szerda, 06:59
Fűszeres burgonya
irmus
2018. március 06. kedd, 16:21
Lila burgonya.jpg
pacsakute
2018. február 04. vasárnap, 18:49
Hagymás szelet - Burgonya
irmus
2018. január 12. péntek, 08:52
rántott burgonya 001.JPG
katalinkohut
2017. május 14. vasárnap, 09:10
Csirkemell burgonyával, b
irmus
2017. március 22. szerda, 07:48
Címkék
szervezet számára, emberek költeményeket, Budavári Önkormányzat, vagyonkezelő közölte, paleolit diéta, amazonasi őserdőkben, azóta eltelt, chicha megerjed, városba külföldi, törzs minden, Norilszki Ipari Kerület, társaság 2012, Weöres Sándor-verseskötet, paleolit diétával, burgonya kihűlt, szeretett Hatodik,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.