Belépés
2019. szeptember 17. kedd | 38. hét | 260. nap | 09:15 | Zsófia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Több mint 20 adag ételt készítenek el a Tirpák Fesztiválon
A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első napján huszonnyolc főzőcsapat készíti el a Kossuth téren az "ősök" és a szabolcsi tájegység csaknem negyven tradicionális ételét, többek közt például a szabolcsi töltött káposztát, a görhét, a töltött lángost, a gombóclevest, a tört- és bivalypaszulyt, káposztás sztrapacskát, a vegyes tirpák rétest, a csörögét vagy tepertős pergelt hagymával készült puliszkát is - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A hazai profi és amatőr, valamint az Eperjesből és Szatmárnémetiből érkezett főzőcsoportok legjobbja vándorserleget vihet majd haza, de a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb standnak, a legjobb hangulatú csapatnak járó díjakat és a közönség elismerését is.

Vasárnap már harminc csapat teszi ki üstjeit és edényeit a város főterére, a bogrács- és grillbajnokság menüiben az öhön, a lencsegulyás, a
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 15:12
Hatlapos, ahogy én készítem
Nekem meg van a szalalkális recept, ezért közreadom: Ez a sütemény 2-3 napig garantáltan puha marad

Hozzávalók

A tésztához

60 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs. szalalkáli
1 ek. zsír
1/4 liter tej

A krémhez

25 dkg cukor,
1 liter tej,
2 dkg kakaó,
4 evőkanál liszt

Elkészítése

A lisztben a szalalkálit elkeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk, utána jön a cukor és a tejjel rugalmas tésztát készítünk. 6 egyenlő méretű cipót készítünk belőle.

A tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, majd tepsi hátán (gáz tepsi méret) világosra sütjük! Vigyázni kell vele, mert ekkor még törékenyek a lapok!
A krémhez a cukrot lábasban karamellizáljuk, (nem szabad megégnie) majd felöntjük 8 dl tejjel és felforraljuk. A lisztet és a kakaót a maradék 2 dl tejjel simára keverjük. A felforrt karamellás tejhez adjuk, és forrásig főzzük, állandó kevergetés mellett.

A kész lapok közül
suzymama, 2019. augusztus 31. szombat, 15:27
Brokkoli
A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!
A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.
Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így
lovaszmarika, 2019. augusztus 30. péntek, 10:30
Hozzávalók: tésztához: 6 tojás 3 dl tej 2 dl olaj 22 dkg l
tasak sütőpor

A krémhez:

15 dkg fehér csokoládé
12 dkg kókuszreszelék
5 dl tej
2 tojássárgája
1 teáskanál étkezési keményítő
15 dkg cukor
3 dl habtejszín
15 dkg meggy (befőtt)
1 tasak zselatin
A tetejére:
5 dkg kókuszreszelék
2 tasak vaníliás cukor

Tepsi méret. 30x36 cm egybe sütöm a kakaós lapot, kihűlés után kettévágom a tésztát.

Előkészületi idő: 60 perc
Sütési idő: 40 perc

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és az olajt, jól összekeverjük. A lisztet, a vaníliás cukrot, a kakaót és a sütőport is belekeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a másik masszába. A tésztát elosztjuk két sütőpapírral bélelt tepsiben és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Amíg elkészül, megcsináljuk a krémet. A tejet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és felforraljuk, majd belekeverjük a darabokra
koszegimarika, 2019. július 07. vasárnap, 22:16
Könnyű és fenséges meggyes süti egyszerűen ,
hozzávalói - közepes méretű tepsihez
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
20 dkg ráma
1 csomag sütőpor
35 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
5 tojás fehérje habbá verve
2 dl tejföl
1 kg meggy kimagozva
esetleg cukrozott fahéj, cukor és mandula forgács a tetejének a megszórásához

elkészítése:

Az 5 tojás sárgáját,
a 35 dkg cukrot,
és a 20 dkg rámát jól kikeverjük,
a lisztben elkeverjük a sütőport és belerakjuk a rámás masszát,
ezután kerül bele a tejföl és a citrom reszelt héja,
végül óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját is,
közepes méretű tepsibe öntjük és a tetejére rárakjuk a kimagozott meggyet,
nekem még sose sikerült túl sok meggyet tenni a tetejére, mindig úgy érzem, hogy még mehetett volna rá,
közepesen meleg, kb. 180 fokos sütőben a piskótához hasonlóan sütjük,
azaz az első 10 percben nem szabad kinyitni az ajtót,
kb. 30-40 perc kell sütéshez,
próbatűvel megszúrjuk a
suzymama, 2019. június 29. szombat, 17:13
Félórás, foszlós sós-vajas kifli bögrésen
kiflihez:

A tésztához:
- háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
- negyed bögre étolaj (fél dl)
- szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
- három és fél bögre fehér finomliszt ( 45 dkg)
- fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás

A sós vajhoz:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- fél evőkanál só

A kenéshez:
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis
eva6, 2019. június 04. kedd, 14:09
Kapros túrós
Hozzávalók

25 dkg liszt,
3 dkg cukor,
1 tojás,
5 dkg zsír vagy kb, 2 dl tej,
só,
2 dkg élesztő

Töltelék

40 dkg túró,
3 kanál cukor,
2 tojássárga,
1 kanál dara,
1 kanál apróra vágott zöld kapor

Elkészítése

Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a “Kelt pite"
módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a
kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és
zsírral bekent tepsibe helyezzük.

Amíg a tészta a sütőlemezen kel, elkészítjük a tölteléket.

A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy
kanál darával, a tojások habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük.
Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel:

Egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Utána még
2-3 percre a sütőbe tesszük,
klarika47, 2019. május 25. szombat, 12:01
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba.


Bodzás palacsinta

Hozzávalók:

bodzavirágok
porcukor

A palacsintatésztához:

liszt, cukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
kevés olaj

tej

Elkészítése:

A bodzavirágokat megmossuk, lecsepegtetjük. A többi hozzávalóból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a bodzavirágokat egyenként belehelyezzük, és ráöntünk kb. 3 evőkanálnyi palacsintatésztát. Úgy is megpróbálhatjuk, hogy a virágot megmártjuk a tésztában. Ha átsült az egyik oldala, megfordítjuk. Miután mindkét oldala megsült, kivesszük, a felesleges olajat lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tánczos Erzsébet
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
Mákos lepény
30 dkg liszt,,12 dkg zsír,2 evőkanál tejföl,csipet só,

Töltelék hozzávalói
20 dkg darált mák,15 dkg porcukor,5 dkg búzadara,3 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja,2 db tojás
A tészta kenéséhez baracklekvár.

Elkészítése
Először a tölteléket készítjük el. A tejben felfőzzük a búzadarát, belekeverjük a mákot és hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a grízes mákot és óvatosan a tojások keményre vert habját.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a zsírral és a tejföllel. Kétfelé vesszük a tésztát, felét kinyújtjuk alaposan kizsírozott tepsibe fektetjük, tetejét vékonyan megkenjük barack lekvárral. Erre kenjük az elkészített tölteléket, ráfektetjük a második kinyújtott lapot.Tetejét villával meg szurkáljuk, hogy a gőzök távozni tudjanak. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Hűlés után kockákra vágjuk, tetejét porcukrozva
suzymama, 2019. május 11. szombat, 15:51
Püspök szelet
könnyű, habos, míg a leveles tésztától enyhén roppanós a kakaótól és a fahéjtól különlegesen illatos. Minden követelménynek eleget tesz.

Hozzávalók:

1 csomag (25 dkg) leveles tészta
1 ek holland, cukrozatlan kakaópor
1 kk fahéj

Krém:

250 ml habtejszín
25 dkg mascarpone sajt
1 csomag zselatinfix por
4 ek porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 csipet só

Elkészítése:

A kakaóport és a fahéjat keverjük össze. Ennek a keveréknek a felét szórjuk a felületre, ahol a tésztát nyújtani fogjuk. A tésztát ezután nyújtsuk ki, és a tetejét is hintsük meg a keverék másik felével. Kezünkkel egyengessük el rajta.

A kinyújtott tésztát függőlegesen vágjuk 3 részre, és tegyük sütőpapíros tepsire. A tetejükre helyezzünk egy újabb réteg sütőpapírt, és tegyünk rá egy másik tepsit. Ez a lépés azért nagyon fontos, mert így a tészta nem fog túlságosan
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:38
Ropogós Túrós táska kelesztés nélkül otthon sütve
Ropogós Túrós táska kelesztés nélkül otthon sütve

HOZZÁVALÓK

25 dkg liszt
10 dkg vaj
4 dkg zsírt
egy kiskanál cukor
csipet só
1 tojás
2 dl tejföl
3/4 csomag élesztő

ELKÉSZÍTÉSE

A 25 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 4 dkg zsírt, egy kiskanál cukrot, csipet sót, 1 tojást 2 dl tejfölben elhabart élesztővel összegyúrjuk.

Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis téglalap alakú tésztákat vágunk belőle, ízesített túróval megtöltjük, tojás sárgájával megkenjük az összehajtogatott tésztát, sütjük.
koszegimarika, 2019. március 16. szombat, 20:37
Sajtos- túrós rudak
Hozzávalók:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
25 dkg rámamargarin, ( vagy 20 dkg vaj)
2 kávéskanál só,

A kenéshez egy tojás,
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt (én trappista sajttal szórtam meg)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, összegyúrjuk a túróval és a margarinnal. Hideg helyre tesszük.(1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is lehet. Majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot. Egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rudakat vágunk belőle. Sütőpírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Nem terül szét, inkább magasabb lesz a sütőben. Én most ilyen hosszú rudakat vágtam, de lehet kisebbekre is szelni.
recept Nagyititka házias
suzymama, 2019. március 06. szerda, 13:17
1/690
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
Nagyvárosi híd este.gif
pacsakute
2015. december 02. szerda, 21:06
Nagyváros.gif
pacsakute
2015. november 18. szerda, 21:49
Nagyvárosi lét
sanci81
2015. szeptember 06. vasárnap, 12:51
Nagyvárosok magánya.jpg
chillik
2015. augusztus 14. péntek, 12:31
nagyváros.gif
szicu
2015. május 02. szombat, 17:55
nagyváros
laszlolaszlone
2014. július 31. csütörtök, 11:22
1 nagyváros.jpg
bnedora
2014. január 07. kedd, 19:33
Nagyváros.jpg
zsokaoldala
2013. augusztus 26. hétfő, 15:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.