Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 04:10 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mákos sütemény
tej
8 dkg cukor
1 ek méz
20 dkg darált mák
1 ek vaj
1 db tojás
1 csipet fahéj (őrölt)
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
12,5 dkg cukor
1/2 db citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 db tojás (+ 1 db tojássárgája a tetejère)
4 dkg liszt
5 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a puha vajjal, a cukorral, valamint a tojással, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a
suzymama, 2019. június 19. szerda, 10:34
Rakott túrós palacsinta krémes
Hozzávalók
Palacsintatészta
Töltelék:

50 dkg túró,
10 dkg cukor,
1 cs vanília cukor,
2 tojás,
1 citrom reszelt héja
Öntet:

2 tojás,
2,5 dl tej,
1 tasak vaníliás cukor,
5 dkg cukor.

Elkészítés

Elkészítés
Normál palacsintatésztát készítünk, amiből nem kell sok mert ketté kell vágni mindet (de inkább maradjon ki tészta, hiszen azt mással is megtöltheted). Mikor kihűltek a palacsinták, töltsük meg:

Töltelék: 50 dkg túró 10 dkg cukor 1 cs vanília cukor 2 tojás 1 citrom reszelt héja, ezeket a hozzávalókat jól összekeverjük és ha kell még cukor, azt pótóljuk. Ezzel megtöltjük a palacsinta tésztát és feltekerjük, majd kettévágjuk és jól kivajazott tepsibe rakjuk, ha egy sor kész a másikat kicsit eltolva egymástól ráfektetve tesszük rá.

Ha kész a pakolás jöhet az öntet: 2 tojás, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor jól összekeverjük és ráöntjük az egészre, majd sütőbe süssük
eva6, 2019. június 04. kedd, 09:42
Rácsos süti répalekvárral! :)
Hozzávalók:
5 db nagyobb répa
kb 8 dkg zsír
1 bögre rizsliszt
1 tojás
fél csomag sütőpor

Répalekvár készítése:
3 db répát megtisztítunk, apró kockákra vágunk, kevés vízben puhára főzzük eritrittel,esetleg cseppnyi gyömbérrel,fahéjjal,leturmixoljuk, átpasszírozzuk.

Linzertészta:
2 db répát megtisztítunk, lereszeljük, beletesszük a tojást, rizslisztet, sütőport, zsírral össze gyúrjuk.
Lehet ízesíteni csipetnyi fahéjjal, édesítőszerrel , vaníliával.
Kinyújtjuk a tésztát egész vékonyra. Széleit levágjuk, úgy hogy szögletes legyen. Rákenjük a tetejére a ,,lekvárt". A levágott szélekből vékony rácsokat sodrunk, és berácsozzuk a sütit.
Kb. 20 perc alatt megsül, kb 180 fokon sütőben.
suzymama, 2019. május 30. csütörtök, 19:44
A keresztyéneket Krisztustól lehetetlen elszakítani
,,Hasonlatos a mennyeknek országa a kovászhoz, amelyet vévén az asszony, három mérce lisztbe elegyíte, mígnem az egész megkele." (Mt 13,33)

Ha egyszer az evangélium mint új kovász az emberi nemzetségbe (ezt jelenti a tészta) elegyíttetett, nem fogja erejét veszíteni a világ végeztéig, hanem áthatja mindazt a tömeget, amelynek üdvözülnie kell, mindenkihez eljut, akit erre méltattak, a pokol kapui ellenére is. És amiképpen lehetetlen, hogy a kovászt, miután a tésztába elegyítették, a tésztától valaha is szétválasszák, mert a tészta természetét már megváltoztatta, úgy lehetetlen az is, hogy a keresztyéneket Krisztustól elszakítsák. Mert ők Krisztust mint kovászt bekebelezték, így egy testté, egy anyaggá, egy tésztává, egy kenyérré lettek. Ezért hiábavaló az ördög fáradozása, hogy az egyházat a világból kiűzze és üldözze, vagyis hogy Krisztust a hívőktől, a kovászt a tésztától el akarja választani. Mert amiképpen az ember képtelen elkülöníteni a belekevert kovászt a tésztától, úgy az
kalmanpiroska, 2019. május 21. kedd, 18:40
Ferenc pápa szerdai beszéde:
Nem, a szeretet vidám, nem besavanyodott! Erre kiváló példát adnak ezek a nővérek. Isten áldja meg valamennyiüket!
A fiatalok tanúságtételén kívül Szkopjéban meghallgattam a papok és a megszentelt személyek tanúságtételét is. Olyan férfiak és nők ők, akik odaadták életüket Krisztusnak. Előbb-utóbb megkísérti majd őket a gondolat: ,,Uram, mi az én kicsiny odaadásom az Egyház és a világ problémáihoz képest?" Ezért emlékeztettem őket, hogy egy kicsinyke élesztő meg tudja keleszteni az egész tésztát, és egy kis tiszta, jól elkészített illatszer az egész környezetét be tudja illatosítani.
Ez a Jézus-Eucharisztia misztériuma, aki új élet magja az egész emberiségért. A Szkopje téren bemutatott misén - a mai Európa egyik félreeső helyén - ismét végbevittük Isten csodáját, aki kevés kenyérrel és hallal, ha megtörjük és szétosztjuk azokat, egész népsokaság éhségét csillapítja. Az ő kimeríthetetlenül szerető gondviselésébe ajánljuk azoknak a népeknek a jelenét és jövőjét, akiket ezen az
maroka, 2019. május 09. csütörtök, 17:15
Húsvétvasárnap 04.21
ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre. Hiszen meghaltatok, és életetek Krisztussal az Istenben van elrejtve.
Amikor azonban Krisztus, a mi életünk, újra megjelenik, vele együtt ti is megjelentek a dicsőségben.
Ez az Isten igéje.
- Vagy tetszés szerint:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek!
Testvéreim!
Nem tudjátok, hogy egy kevés kovász az egész tésztát megkeleszti? El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek, aminthogy kovásztalanok is vagytok? Hiszen húsvéti bárányunkat, Krisztust feláldozták!
Ünnepeljünk tehát, de ne a régi kovásszal, sem a romlottság és gonoszság kovászával, hanem a tisztaság és az igazság kovásztalan kenyerével!
Ez az Isten igéje.
Kol 3,1-4 vagy 1Kor 5,6b-8

ALLELUJA
Krisztus, a mi húsvéti Bárányunk már feláldozta magát. * Üljük meg tehát az Úrral a húsvéti lakomát. 1Kor 5,7b-8a - 2.
maroka, 2019. április 21. vasárnap, 07:46
Nagymamám konyhájából
csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
megnedvesedését a levegőben lévő párától, akkor rakj tartóba néhány
szem rizst! Magába szívja a nedvességet. Mellesleg a só ellentétesen
is használható: Ha párás a helyiség, egy tartóba kitéve magába szívja
a fölösleges párát a levegőből.
- Hűtőszekrénybe pedig kiváló szagtalanító a
klarika47, 2019. április 15. hétfő, 09:36
Medvehagymás-sajtos pogácsa
tejet fellangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy dagasztótálba szórjuk, megszórjuk a sóval, hozzámorzsoljuk a hideg vajat, beleöntjük az élesztős tejet. 1 tojássárgát elkeverünk a tejfölben és azt is hozzákeverjük. Az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 1/2 órát pihentetjük.
A medvehagyma leveleket megmossuk, konyhapapíron a lehető legjobban leitatjuk róluk a nedvességet, száráról lecsipkedjük, apróra összevágjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma és sajt felével. A hosszabbik végétől kezdve feltekerjük, háromba összehajtjuk (bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá). Kissé lenyomkodjuk és 1/2 órát pihenni hagyjuk. Ezután újra kinyújtjuk és a maradék medvehagymát, sajtot is elosztjuk rajta. Az előzőekhez hasonlóan összehajtogatjuk és megint 1/2 órát kelesztjük.
Ezután kb. 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel a tetejét
suzymama, 2019. április 08. hétfő, 22:02
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk.

Kidolgozás közben alaposan megpaskoljuk, hogy sima, hólyagos legyen. Ekkor beledolgozzuk a tejfölt is. Lisztezett gyúródeszkán három cipót alakítunk belőle.
Tetejüket kicsit megsodorjuk, olajjal, vagy langyos zsírral átkenjük, és 40 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót összekeverjük a cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
A tejfölös öntethez öt tojást kettéválasztunk.
A sárgákhoz cukrot, tejfölt, majd a kemény-re
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Részeges pogácsa
lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről, majd alulról, majd balról jobbra, illetve jobbról balra.
A hajtogatott tésztát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára vagy pár órára, majd azt követően fél óránként háromszor hajtogatjuk.
Utána kb. 2 cm
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Tíz perces fánk
Hozzávalók: 1 egész tojás, 1,5 dj tejföl, 3 ek porcukor, kb 20-25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, egy csipet só

ízlés szerint: 1 tk rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.

Az egész tojást a tejföllel és a porcukorral habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőpot, ízlés szerint a rumaromát, és a citrom reszelt héját, majd az összetevőkből könnyen nyújtható tésztát készítünk.

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban kisütjük oly módon, mint a hagyományos fánkot.

A kiszaggatott tésztát, beletesszük az olajba, majd 1,5 percig fedő alatt közepes lángon karamellbarnára sütjük Ezután megfordítjuk az olajban, majd amikor a másik oldala is megsült a kész fánkot szalvétára szedve
eva6, 2019. március 09. szombat, 17:30
Mákos pite
kenéshez)

Elkészítése:

A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk, majd a tejet felforraljuk és belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt akkor hozzáadjuk a felvert tojássárgákat és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd a habbá vert tojásfehérjéket, lazán beleforgatjuk.

Jön a tészta készítése. A lisztbe elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt a liszttel, majd a tejföl is belekerül. Összegyúrjuk és két felé osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk az első tésztát. Zsírozott, lisztezett tepsibe (közepes méretű) tesszük, megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a mákos-darás krémet. Ezután kinyújtjuk a második tésztát is, és ráhelyezzük a mákos-krém tetejére. Villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel. Forró sütőben sütjük. Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral és szeleteljük.

U.I.:
A mákon kívül, dióval és almával is elkészíthető. Nagyon finom!
recept Nagyi
suzymama, 2019. március 06. szerda, 11:32
1/615
Képek, videók
emeletes mákos sütemény.j
feviroza
2015. június 06. szombat, 17:44
mákos sütemény.jpg
erzsikepuskas
2014. január 13. hétfő, 07:55
kekszes__makos_sutemen y_5
erzsikepuskas
2013. december 15. vasárnap, 13:50
Francia mákos sütemény.jp
erzsikepuskas
2013. december 15. vasárnap, 13:49
almas_makos_sutemeny.j pg
nagyjulianna955
2010. augusztus 29. vasárnap, 10:23
Kevert mákos sütemény.jpg
veronika74
2009. június 17. szerda, 14:20
pulykamell-töltelékhez
iraziviki
2009. szeptember 29. kedd, 18:26
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Nah vajjon ki???
hajnaltunder
2007. április 12. csütörtök, 17:57
nah vajjon mit néznek...x
iduka
2007. március 17. szombat, 14:23
0 csodás pihentető vasárn
lovaszmarika
2018. június 21. csütörtök, 16:29
Pihentető,kellemes hétvég
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:53
Pihentető szép napot...
cuppika59
2017. szeptember 01. péntek, 18:01
Pihenteto hetveget
borigit
2017. július 14. péntek, 14:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.