Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 03:53 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Boncsér Árpád szobor
Petőfi Sándor - Fa leszek, ha...

Fa leszek, ha fának vagy virága.
Ha harmat vagy: én virág leszek.
Harmat leszek, ha te napsugár vagy...
Csak, hogy lényink egyesüljenek.

Ha, leányka, te vagy a mennyország:
Akkor én csillaggá változom.
Ha, leányka, te vagy a pokol: (hogy
Egyesüljünk) én elkárhozom.

Szalkszentmárton, 1845. augusztus 20. - szeptember 8. között

A vers volt a szobor ihletője, nagyon szeretem Boncsér Árpád alkotásait.
liliana01, 2020. február 02. vasárnap, 13:05
Kati néni
ugyanis, hogy
aki megsimogatja Kati néni, a fehérvári fertályos asszony orrát, annak
bizony szerencséje lesz.

Így aztán ezt nem is mulasztja el senki, jártában-keltében oda-odanyúl
és végigsimít a jó asszony orrán. Fénylik is az rendesen a sok kéztől,
de nem bánja. Csak tolja bronz kocsiját, és mosolyogva nézi a
járókelőket.

Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában,
a Liszt Ferenc sétálóutcában található. A szobor ihletője Molnár Imréné
Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is árulta döcögős kocsiján a
portékáit - tejet, tejfölt és a sült liba- és kacsafertályokat - az egykori
fehérvári piacon.

A piac utolsó soraiban üldögélő néni minden arra járót Marikának
szólított és mindenkihez volt egy-két kedves szava.

A bronzszobor Kocsis Balázs alkotása, 2001. november 25-én avatták
többéves kálvária után, mivel a szakhatóságok többszöri alkalomra se
klarika47, 2019. szeptember 08. vasárnap, 07:22
205 éve született Garay János
hazafias "iránykölteményeit". 1842-ben megindította a Regélő Pesti Divatlapot, ami két esztendő múlva Pesti Divatlap címen a korszak egyik vezető irodalmi folyóirata lett. Romantikus történelmi, népbarát szellemet mutató elbeszélő költeményei és jól megformált Bécs-ellenes balladái igen népszerűek voltak. A nagyot mondó katona alakját kitűnően formázta meg ,,Az obsitos" (1843) című szatirikus elbeszélő költeményében, fő művében, mely Kodály Zoltán ,,Háry János" című dalművének ihletője. 1853-ban bekövetkezett halála sok szenvedésének vetett véget, 1853. november 5-én, délelőtt 10 órakor hunyt el tüdő-szélhűdésben, életének 41. évében. 1853. november 8-án helyezték örök nyugalomra.

A köztudatban Garay János mint Az obsitos költője, Háry János alakjának megteremtője maradt halhatatlan. Az antológiák őrzik még Kont című történelmi balladáját is, amely hosszú időn át a legnépszerűbb szavalnivalók közt volt divatos. A gazdag életműből a többit alaposan elhalványította az idő.
menusgabor, 2017. október 10. kedd, 21:30
ÁPRILIS 24. – JÉKELY ZOLTÁN SZÜLETÉSNAPJA – 1913
mulandóság szorongató élményéről beszél (Csontjaimhoz), ezt a természet eleven világa és a szerelem ellensúlyozza; verseiben az életöröm is megjelenik (Szép nyári zenekar). Érzékletes képekben idézi föl a főváros, főként Buda: a Városmajor, Zugliget hangulatát (Éjfél Budán, Téli éjszakák), az erdélyi városok és tájak emlékét, élményvilágát (Nagyvakáció az enyedi kollégiumban, Kalotaszegi elégia). Lírája elégikus, Krúdy Gyula ,,ködlovagjainak" életérzését fejezi ki (Rezeda Kázmér búcsúja). Ihletője az emlék és az álom, de gondolati síkon is megküzd szorongató élményeivel: az erdélyi magyarság tragikus történetével (A marosszentimrei templomban) és azzal a nyugtalansággal, amelyet a törékeny emberi élet és a végtelen univerzum összehasonlítása okoz (Csillagtoronyban).). A ,,nyugatos" líra és az erdélyi magyar költészet hagyományait követi, hat rá a modern francia költészet is, költői nyelvében a zenei hatásoknak van szerepe. Regényeiben nosztalgikus érzéssel idézi föl ifjúsága erdélyi és
akiram45, 2015. április 24. péntek, 09:17
Szent Márton ünnepségsorozat Szombathelyen
A Szent Márton ünnepségsorozat hagyományosan vallási alapokon nyugvó, kiemelt eseménye Szombathelynek, amely Szent Márton püspök nevéhez és a hozzá kapcsolódó legendakörhöz fűződik. A savariai születésű Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, ma is Európa egyik legkedveltebb szentje, nevét sok száz település és templom viseli.

Pénteken 16 órakor a Szombathely főterén álló Szentháromság szobortól indult egy séta, amely idegenvezetéssel járta végig a szülőváros Szent Mártonhoz köthető emlékhelyeit. Szombaton a helyi skanzenben megnyílik a Szent Márton Országos Nagyvásár, ahol kézművesek és árusok kínálják portékáikat. Ugyancsak szombaton avatják fel a Via Savaria - Tours-i Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Szombathely és Kercaszomor közötti szakaszának infrastrukturális fejlesztéseit Nádasdon.

November 9-én veszi kezdetét az a helytörténeti felfedezőjáték, amelyet a szombathelyi Agora Gyermekek Háza, a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogató Központ közösen szervezett. November
velemenyezd, 2011. november 04. péntek, 17:07
Augusztus 20. - Szervátiusz Tibor nagyon örül az elismerésnek
ettől kezdve rendszeresen kiállított Bukarestben, Kolozsvárott, majd Zágrábban, Szófiában. A nemzetközi figyelmet 1965-1967 között készült Kolozsvári Krisztus című fémplasztikájával váltotta ki. 1967-ben szerepelt az antwerpeni IX. szobrászati biennálén. Fa-, kő-, márvány-, fémszobrokat, domborításokat készít. 1971-1972 között édesapjával közösen alkották Tamási Áron síremlékét.

1977-ben a Securitate zaklatásai miatt Magyarországra települt. Budapesten először 1983-ban állított ki. Munkáinak egyik ihletője a magyar történelem. 1996-ban Budapesten kőből megfaragta a három méter magas Magyar Oltárt. A millenniumra készítette Győrben a Boldogasszony-követ. 2001-ben avatták fel a budapesti Szabó Ervin Könyvtár kertjében Bartók-kompozícióját. Többször megfaragta Petőfi, Ady, Dózsa alakját. Kolozsvárott őrzik Móricz Zsigmond portréját a színház bejárójában. Szobrot mintázott Kós Károlyról, Németh Lászlóról, Szabó Dezsőről, ismert Nagy László fejfája és Eötvös József emlékoszlopa.

2001-ben
velemenyezd, 2011. augusztus 19. péntek, 18:17
Petőfi Sándor oszes versei
emlékére Cipruslombok Etelke sírjáról címmel.
Ugyancsak 1845 tavaszán - felmondva szerkesztői állását, de költőként a lapnál maradva - kelt útra a Felvidékre, ahol három hónapot tartózkodott. Eközben bejárta Eperjest, Késmárkot, Iglót, Rozsnyót, Rimaszombatot, Losoncot, népszerűsítve önmagát, de fiatal költő- és írótársait is. Mindenütt ünnepléssel fogadták, erről Úti jegyzetek című írása is tanúskodik.
Még ugyanebben az évben ismét megszólaltak a szerelem hangjai Petőfi költészetében. Verseinek ihletője ezúttal a gödöllői jószágigazgató szőke szép leánya, Mednyánszky Berta volt, ki elfogadta a költő udvarlását. Ám apja nem nézte jó szemmel e kapcsolat lehetőségét és saját őseire, nevére hivatkozva elutasította Petőfit Bertától. A lányhoz fűződő érzelmeinek kifejezéseként 1845 őszén önálló kiadásban megjelent a Szerelem gyöngyei című versciklus. Ezt költeményeinek második kötete követte Versek címmel.
Vörösmarty Athenaeuma közben megszűnt. Mivel Petőfi kizárólag a Pesti Divatlapnak írt
gizellalapu, 2011. február 12. szombat, 06:59
Balassi Bálint (1554-1594)
Bálint BalassiBalassi Bálint statue at the Kodály körönd in Budapest


Bálint Balassi and the landscape of Esztergom (etching by István Orosz)

]
\
Balassi Bálint


Balassi Bálint

Született Zólyom
1554. október 20.
Elhunyt Esztergom-szentkirályi katonai tábor
1594. május 30. (39
46elizabett, 2011. február 02. szerda, 05:23
Bali Nóra : ANGYALEMBEREK
ugyanazt tettük: rávezettük az embert a tudásra.
Minden korszak hitrendszerében ott van a tudás képviselője, aki általában a főistenek tiltása ellenére elindítja az emberek fejlődését az öntudatlan gyermekkorból a felnőtté válás felé, hogy egyszer majd méltó társai lehessenek a teremtőjüknek. Ezt minden vallás bűnnek bélyegzi, pedig e nélkül nem lenne gondolkodó ember, aki aztán létrehozza az egész vallási rendszert, se pap, aki ezt hirdethetné. Szóval akkor most bűnbak vagyok, vagy az egész rendszer ihletője?
Amúgy minden intézményesített vallás hozzám tartozik. Ahol az önálló hit vagy gondolat helyett megmondják, hogy mit hihetsz, mit kötelező gondolnod, ahol gyereknek tekintenek, ott nincs önállóság, nincs szabadság, ott gondolatrabság van, az pedig az én birodalmam. Figyeld csak meg az ájtatos embereket, miközben buzgón vetik a keresztet magukra. Rajzold rá a mozdulatukra a vonalat, és nézd meg, milyen jelet látsz?
Megjelent előttem a levegőben egy papi ruhás alak, amint az oltár előtt
korall44, 2010. július 23. péntek, 14:20
Angkor
időből származnak Angkor Thom hatalmas emberi arcot ábrázoló tornyai Buddha, illetve Bodhisattva Lokeshvara vonásaival, amelyeket több kisebb templom mellett a Bajon-templomban és ,,nagy város" kapudíszein (Gopura) is megismételtek. A király elkötelezett híve volt a történelmi Buddha, Siddhartha Gautama alakjának is, akinek a Bajon főtemplom központi szentélyét ajánlotta, és Prajnaparamitának (a ,,tökéletes bölcsesség" buddhista kifejeződésének), aki a Ta Prohm templomkolostor ihletője volt. II. Dzsajavarman uralma alatt a buddhizmus tantrikus iskolájának tanai is teret nyertek, amelynek jellegzetes megnyilvánulása Hevajra istenség kiemelt tisztelete. 1295-ben, amikor Szrindravarman magához ragadta a hatalmat, az uralkodó vallási irányzat a théraváda buddhizmus volt, amely Srí Lankáról indulva egész Délkelet-Ázsiában elterjedt. Ma is ezt az irányzatot követi Kambodzsa, Thaiföld, Mianmar és Laosz lakosságának többsége.

Angkor történelme szerint a khmerek általában harc és
schuro, 2009. május 11. hétfő, 08:44
József Attila születésnapja
,,antifasiszta népfrontpolitika" osztotta meg nézetüket. 1933 nyarán a költő megjelentette Az egységfront körül című cikkét, amelyben bírálatot mondott a párt felett. 1934 elején kapcsolata megszakadt a kommunista mozgalommal.[1] a pszichoanalízis felé fordult. Ekkor írta híres Eszmélet-ciklusát is.

Az utolsó évek

1933 nyarán részt vett az Írók Gazdasági Egyesületének lillafüredi rendezvényén, ahol megismerte Marton Márta művészettörténészt, akibe beleszeretett. Ő az ihletője az Óda című költeménynek. Szántó Judit féltékenység miatt öngyilkosságot kísérelt meg. 1934-re már olyannyira elhidegültek egymástól, hogy Attila Hódmezővásárhelyre utazott.

Már korábban, 1930-tól pszichoanalitikus-kezelésnek vetette alá magát, dr.Rapaport Sámuel pszichiáterhez járt két éven keresztül. Egy időre a kezelések abbamaradtak, ezt nehezen viselte. Ebben az időszakban állította össze és adta ki gyűjteményes kötetét, a Medvetáncot.

1935-től már nem Rapaport kezelte, hanem
kohlinka, 2009. április 11. szombat, 10:41
Jegyzetek
Fehérvárcsurgón találkoztam a Károlyi J. féle parkban, amikor ott jártunk megbeszélni a táborozásunkat. Egy napot ott töltöttem, és a parkban szó szerint megtörtént ez az esemény.

Kis csibék (ŐF)
Nagykanizsai rendtársaimnak tartottam lelkigyakorlatot, s közben legtöbbször a kertben sétáltam. Annak folytatása volt a gazdasági udvar: ott spacíroztak el a tyúkanyóval ezek a kis csibék.

Harangvirág (ŐF)

Útféli bokor (ŐF)

Tűzvész
Ennek két ihletője van. Az egyik maga a tény a téma. Sokat gyóntattam akkoriban, és sok nehéz esetem volt. A másik élmény egy tényleges tűzvész emléke. Egy kirándulásunkon a Nagykevélyen szálltunk meg, késő este nagyon messziről valami tüzet vettünk észre. Gyerünk oltani. Szentendrén égett egy faház, mikor odaértünk a tulajdonos meg a lakója veszekedett, melyik a felelős, kinek kell oltania. Úgy rájuk rivalltam hogy elszégyellték magukat. Cserkészeim addigra hozzáfogtak az oltáshoz magam is fölmásztam a háztetőre, együtt
hidaszl, 2008. szeptember 10. szerda, 08:57
Képek, videók
boncsér árpád fotó.jpg
liliana01
2018. augusztus 01. szerda, 21:45
Országos verseny volt
korosigaborne
2011. február 28. hétfő, 15:43
Itt is verseny volt...let
konalali
2009. augusztus 26. szerda, 15:32
Kemény verseny volt...
mihio5
2006. október 12. csütörtök, 10:16
ez király verseny volt! :
csetanna1987
2006. szeptember 19. kedd, 09:08
Tulipánminta ihletője
rece-fice
2008. november 04. kedd, 11:01
szalkszentmárton-petőf i
lacipecsenye
2012. július 26. csütörtök, 23:41
Szalkszentmártonban
baggio64
2007. október 05. péntek, 13:57
IMF-hitelből egyesüljenek
furaila
2017. március 27. hétfő, 15:21
mennyorszag-3-352653b9 c1.
menusgabor
2020. február 08. szombat, 19:34
Mennyország v pokol.png
menusgabor
2019. december 18. szerda, 21:04
Mennyország és pokol.jpg
menusgabor
2019. december 18. szerda, 21:02
Mennyország.jpg
menusgabor
2019. január 16. szerda, 18:51
Út a mennyországba
sanci81
2018. július 24. kedd, 17:35
A mennyországban járok
sanci81
2018. július 19. csütörtök, 17:23
Címkék
Tours-i Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Szombathely, Móricz Zsigmond, papi ruhás, fertályos asszony, bronzszobor Kocsis, irányzatot követi, marosszentimrei templomban, egyik maga, erdélyi magyarság, Szent Márton Országos Nagyvásár, egész rendszer, zenei hatásoknak, nagyot mondó, pszichoanalízis felé, magyar történelem, Bali Nóra,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.