Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 05:39 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Soltész Miklós: a táborozások megerősítik a fiatalokat közösségükben
magyarországi egyházi tábor több mint 70 millió forint támogatásban részesült. Az államtitkár kiemelte, hogy "ezek a táborok megerősítik keresztény közösségeinket, külhoniakat, magyarországiakat egyaránt".

A július 17. és 21. között zajló táborba elsősorban felvidéki magyar fiatalok érkeztek, de az anyaországból is jelentkeztek - mondta el az MTI-nek Kádek László táborvezető, aki felidézte, hogy 2015-ben szervezték meg először a tábort református mintára. Az idei a negyedik - folytatta -, eddig kétszer szlovákiai, kétszer magyarországi helyszínnel. A találkozóra olyan 16 és 35 év közötti fiatalokat várnak, akik elfogadják a keresztény értékeket. A mintegy 120 magyar fiatal között döntően katolikusok találhatók, de evangélikus és református fiatal is érkezett.

Az idei év központi témája az egyensúly Istennel és az emberekkel - közölte -, de a délutáni fakultációk és az esti evangelizációk számos más témát is érintenek, ilyen például a "Z generáció az egyházban", A szélsőséges csoportok és
velemenyezd, 2019. július 18. csütörtök, 18:12
Gulyás Gergely: a magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem nagyhatalmi érdekek
magyarságunkat."

Beszédében Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta, a palágykomoróci református templom rendkívül értékes építmény, amelynek a belsejében a restaurátorok igen értékes freskókat és számos építészeti emléket, köztük a kriptát tártak fel, ahol a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert Butler János gróf alussza örök álmát. Rámutatott, noha a régiót ma határok szabdalják részekre, a palágykomoróci templom egyik testvére megtalálható a magyarországi Csarodán, míg a másik a szlovákiai Kistoronyán, ami azt jelzi, a térség valamikor összetartozott, ahogy ma már összetartozik a magyarsága.

Kovács Attila, a 220 hívet számláló palágykomoróci református gyülekezet lelkipásztora igehirdetésében az összefogás fontosságát hangsúlyozva arra emlékeztetett, hogy Kárpátalja egyik legértékesebb templomának 20 évig tartó felújításán a kárpátaljai szakemberek mellett magyarországi építészek és marosvásárhelyi restaurátorok fáradoztak. A megújult Isten háza
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 17:31
Átadták Tatán az Építők parkját
Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Pons Danubii EGTC-n keresztül érkezett pályázati forrásból elkészült egy 120 férőhelyes parkoló, a létesítmény egy szlovák-magyar határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer része lesz.

A felújítás során egy-egy játszóteret hoztak létre kisebb gyerekeknek és kamaszoknak, valamint egy szabadsúlyos edzésre alkalmas pályát alakítottak ki. A labdajátékok kedvelőinek szabványos multifunkciós sportpályát és két kisebb pályát építettek kosárlabdapalánkkal és focikapukkal.

A park felújításával egyidejűleg lefektettek egy nagy átmérőjű csapadékvíz-elvezető csatornát, amely a park szomszédságában lévő kertvárosi városrészből az Öreg-tóba vezeti az esővizet, így megszűnnek az intenzív esőzéskor jelentkező vízkárok.
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 21:31
Menczer: külpolitikánk sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás
jogszabály egyúttal nemzetközi megállapodásokat is sért.

Ugyanakkor - mint kifejtette - az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megválasztása után "egészen óvatos" optimizmus jellemzi a magyar álláspontot azzal kapcsolatban, hogy ismét sikerül "a kölcsönös tisztelet talajára" helyezni a kétoldalú kapcsolatokat.

Az úzvölgyi katonatemető ügyét említve Menczer Tamás arra is rámutatott: a Romániával kialakult konfliktusokat úgy kell rendezni, hogy a közép-európai együttműködést "ne nehezítsék el". Szlovákiát stratégiai szövetségesként és fontos gazdasági partnerként jellemezte az államtitkár. Értékelése szerint talán még soha nem volt olyan jó a viszony Szerbiával, mint jelenleg. "Modellértékűnek gondoljuk az ottani kisebbségpolitikát" - hangoztatta.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek a nyári egyetem résztvevőihez szóló üdvözletét Lőrinczi Zoltán, az Emmi Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta. Történelmi példákat is említve a magyar
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 11:51
Csend Háza épül Mátraverebély-Szentkúton
ismertette Orosz Lóránt OFM kegyhely igazgató.
Emellett szabadtéri recepcióval, egészségügyi eszközökkel és kerti berendezésekkel is bővült a zarándokhely infrastruktúrája. Orosz Lóránt elmondta: örömteli, hogy mind a kerti eszközöket, mind pedig az orvosi felszereléseket be tudták már szerezni, így készülhetnek a búcsúszezonra.
A park karbantartására, a zarándokok egészségügyi biztonságát szolgáló orvosi szoba felszerelésére és a kegyhelyre érkezők fogadására létrehozott szabadtéri recepcióra szlovák-magyar együttműködési program keretében kapott támogatást a kegyhely. A program jóvoltából szigetelik a kegytemplomot, sor kerül külső festésre, aszfaltozásra és egy fedett foglalkoztató megépítésére is, emellett restaurálnak műtárgyakat, nyílászárókat cserélnek, valamint tájépítészeti munkálatok is zajlanak majd.
A határon átívelő, a ferences kulturális örökség megőrzését szolgáló SKHU/1601/1.1/060 MONUMENTIS projekt (mely az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program
maroka, 2019. június 20. csütörtök, 23:34
Nemzeti összetartozás napja - Országszerte megemlékezéseket tartanak
nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond ünnepi köszöntőt a Parlament előtt. Ezt követően Szarka Tamás vezényletével több ezer diák énekli el a Kézfogás című dalt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: a nemzeti összetartozás napján 94 külhoni testvériskolával rendelkező iskola, összesen 188 iskola tanulói vesznek részt a programokon. A magyar iskolákból 2600, külhoni iskolákból csaknem 2300 gyerek érkezik, Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából és a Kárpátaljáról.

Szintén Budapesten, az Arénában István, a király előadással emlékeznek meg.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ülést tart. Napirendjük szerint a 2020. év nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról szóló határozati javaslatról tárgyalnak majd.

Emellett országszerte és a határon túlon is megemlékeznek a trianoni békeszerződés 99. évfordulóján. Megemlékezést tartanak többek között, Pécsen, Miskolcon, Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron,
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 07:04
Esztergomban lakossági fórumon tiltakoztak a Párkányba tervezett hulladékkezelő ellen
Magyarország jelezte, hogy a tervezett beruházás miatt hatásviselő félnek tekinti magát, és az országhatáron átterjedő hatások miatt nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást kezdeményez.

Orbán Hunor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezetője ismertette, a minisztérium a szakértői konzultáció és a nyilvános fórum információinak figyelembe vételével alakítja ki a Green Park Sturovo projektre vonatkozó végső álláspontot, amelyet az Espooi egyezmény értelmében az engedélyező szlovák hatóságnak figyelembe kell vennie.

Németh Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője szerint a tervezett eljárás elavult, a műszaki részletek nem világosak, ezért nem támogatja, hogy a hatástanulmányokat bármilyen hatóság elfogadja.

A fórumon több esztergomi lakos emelte fel a szavát a tervezett beruházás ellen, kifogásolva a helyszín kiválasztását és a várható környezeti hatásokat.

A párkányi önkormányzat képviselői is elmondták, hogy a testület is elutasítja a
velemenyezd, 2019. május 30. csütörtök, 22:18
Magyar-szlovák turisztikai összefogás a Duna mentén
Popovics György (Fidesz-KDNP) a Duna-Gerecse Megyei TDM Kft. tulajdonosainak képviselőjeként elmondta, a határon átnyúló rendszerben 150 helyen vehetnek igénybe kedvezményeket azok a látogatók, akik a programban szereplő 30 szálláshely valamelyikén legalább két éjszakát eltöltenek.

A Dunamente Card birtokában például ingyenes a tömegközlekedés több városban, illetve térítésmentesen látogathatók a múzeumok, emellett további, száznál több szolgáltatás árából vehető igénybe kedvezmény, akár ötven százalékos mértékig.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyszínek között található a komáromi Monostori erődö és a Klapka György Múzeum, az észak-komáromi Öregvár, a tatai Kuny Domokos Múzeum, a patfürdői strand és a Lábatlan-Karva révátkelő.

A kedvezményeket nyújtó partnerek főbb csoportjai a múzeumok és egyéb kulturális bemutatóhelyek, a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, valamint a vendéglátóhelyek.
velemenyezd, 2019. május 01. szerda, 19:42
EP-választás - Még egy hétig regisztrálhatnak a határon túliak az EP-választásra
Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint jelenleg 116 582 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben.

Az NVI a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagot, amely tartalmazza a szavazólapot is.

Az NVI csak azoknak juttatja el a szavazási levélcsomagot, akiknek a központi névjegyzék nyilvántartása alapján sem Magyarországon, sem másik EU-s tagállamban nincs lakcímük, így tehát nem szavazhatnak levélben a romániai és szlovákiai magyarok.

A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten is május 11-től. Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban lévő szavazólap-átvételi címet adott meg, a szavazási levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI.

A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a már szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 11-től levélszavazatukat
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 10:38
EP-választás - DK: csalásra ad lehetőséget a választási törvény módosítása
Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a levélben szavazó határon túli magyarok névjegyzéke nem nyilvános, ezeket az adatokat a másik országnak sem adják ki, nincs kapcsolat a két ország hatóságai között. Így előfordulhat, hogy egy magyar-szlovák kettős állampolgár leadja szavazatát Szlovákiában, majd Magyarországon levélszavazás formájában.

Azt sem zárja ki semmi, hogy valaki levélben szavaz, majd ha van magyar lakcíme, akkor Magyarországra átlépve normál módon is leadja szavazatát - mondta Arató Gergely, hangsúlyozva: ez választási csalás, mert a kettős szavazást tiltják a szabályok, de nincsenek garanciák, amelyek szavatolják, hogy a szabályt nem szegik meg, és nincs olyan ellenőrző mechanizmus, amely ellenőrizné a szavazás menetét. Emiatt a DK az Európai Bizottsághoz fordult és levelet írt az Európai Néppárt, valamint az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltjének, mivel ez a csalási lehetőség az európai politizálást is érinti - jelezte az
velemenyezd, 2019. március 23. szombat, 12:52
Hétfőig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programra
területekről, akik a magyar közösségek számára hasznosítható tudással, közösségépítésben szerzett tapasztalattal rendelkeznek.

A kiválasztott ösztöndíjasok a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Dél-Amerika, a Dél-Afrikai Köztársaság, Európa, Ausztrália és Új-Zéland, Törökország és Izrael magyar közösségeihez utazhatnak, míg a Petőfi Sándor-program célterületei Bosznia-Hercegovinát, Csehországot, Horvátországot, Lengyelországot, Macedóniát, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát, Szlovéniát és Ukrajnát érintik.

A részletes pályázati felhívás és a jelentkezési adatlap elérhető a www.korosiprogram.hu, a www.petofiprogram.hu és a www.nemzetiregiszter.hu oldalon.

Az államtitkárság 2013-ban indította útjára a Kőrösi Csoma Sándor-programot, majd 2015-ben annak mintájára a Petőfi Sándor-programot. Előbbi célja a diaszpórában élő magyar közösségek megerősítése, míg utóbbi a Kárpát-medencei szórványban élő magyarság támogatását tűzte ki célul. A programok kiemelt célja
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 12:31
Grezsa: a magyar állam meghatározó szerepet szeretne játszani a Kárpát-medence jövőjében
nemzetépítésben, amelynek lényege, hogy közös hazánknak tekintve a Kárpát-medencét mindannyian egy nemzeti közösség tagjai vagyunk.

Hangsúlyozta: arról a jövőről szól a befektetés a felvidéki magyar óvodákba, amelyben a magyar állam meghatározó szerepet szeretne játszani a Kárpát-medencében. Ez a szerep elképzelhetetlen a külhoni magyar közösségek nélkül - tette hozzá.

Grezsa István rámutatott: reményeik szerint az óvodaprogram amellett, hogy a helyi magyar közösséget erősíti, segíteni fogja a magyar-szlovák államközi viszonyok megerősödését is. Hozzáfűzte: az óvodaprogram hozzájárulhat, hogy megszerveződjön a rég várt felvidéki magyar politikai egység is.

A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: folytatódik a program keretében felújított óvodák átadása a Felvidéken, ahol az ilyen intézmények száma már a százhoz közelít, ami jelzi a program sikerét. Hozzáfűzte: a felújítások mind keleten, mind pedig nyugaton jól haladnak a Felvidéken, és hasonló a helyzet az új létesítmények tekintetében is,
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 15:02
1/81
Képek, videók
soltész-miklós-párvála szt
margoboszi
2013. december 17. kedd, 17:31
megerosites07.jpg
lenke1964
2015. június 22. hétfő, 11:36
Isten szeretete megerősít
sacimama
2014. december 09. kedd, 00:54
megerosit.jpg
lilagondolatok
2014. november 12. szerda, 00:18
Aki megerősít.png
pacsakute
2012. december 19. szerda, 18:53
átjáró híd megerősítése
peterimajoridozsahe
2009. december 11. péntek, 16:10
Krisztus megerősít!.jpg
szilvia108
2009. július 22. szerda, 11:25
őszi táborozás
eva6
2016. október 26. szerda, 17:25
Alkotó Kör Táborozás
bzsuzsanna
2016. július 23. szombat, 23:13
Nyári táborozás
bedmarika47
2014. augusztus 14. csütörtök, 07:52
táborozás kicsit másképp
hajnalka0327
2011. november 12. szombat, 18:05
Velencei táborozás2010-9.
tarsoly-galeria
2010. július 27. kedd, 06:28
Velencei táborozás2010-8.
tarsoly-galeria
2010. július 27. kedd, 06:28
Velencei táborozás2010-7.
tarsoly-galeria
2010. július 27. kedd, 06:28
Velencei táborozás2010-6.
tarsoly-galeria
2010. július 27. kedd, 06:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.