Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 02:55 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Több vezető cseh sajtófotós lemondta részvételét a Czech Press Photo versenyen
A verseny kritériumairól évek óta folyó vita a tavalyi győztes képe miatt élesedett ki. Tavaly a nemzetközi zsűri a fődíjat Lukas Zeman szabadúszó fotósnak ítélte oda. A fődíjas képen egy Borneó szigetén élő nőstény orangután látható a kölykével, amely a képaláírás szerint haldoklik. A profi cseh fotósok azonnal vitatták a kép hitelességét, bírálták, hogy a zsűri egy amatőr munkát díjazott, amelynek igazságtartalmát nem lehetett leellenőrizni, s ezért kérték a döntés átértékelését. A zsűri ezt elutasította.

Stanislav Lhota főemlőskutató szerint a fényképen látható kismajom "minden valószínűség szerint" nem haldoklik, hanem anyja karján pihen vagy alszik.

"Csak a rendelkezésünkre álló információk és a kép ereje alapján dönthetünk" - mondta Joao Silva, a zsűri tagja, ismert dél-afrikai-portugál fotós, hozzátéve, hogy a választás mellett szólt az is, hogy a fotó egy komoly ökológiai problémát mutatott be.

Neves cseh fotósok sora már akkor nyílt levélben szólították fel a rendezvény
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 11:01
Sziget - Társadalmi célú üzeneteket is népszerűsítenek
Az idén 25 éves Szigetre, amely augusztus 8-tól 15-ig tart, életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az Afro-Latin-Reggae Faluban például például One hour - One love címmel naponta kezdődnek beszélgetések, melyek témái - egyebek mellett - az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, a klímaváltozás, de vizsgálják a rasszizmus és tolerancia, nacionalizmus és multikulturalizmus, migráció és integráció kérdéseit is.

Az egyik leglátványosabb program a Szigeten a Nagy Utcaszínház. Idén a Wired Aerial Theatre angol társulat As the world tipped című előadása is látható lesz, mely a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Sétáló utcaszínházak közt érkezik a Kamchátka társulat, előadásuk az emberi
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 15:33
Ma 49 éve történt az emberiség történelmének leggrandiózusabb vállalkozása: az ELSŐ HOLDRASZÁLLÁS! - És...?
nagyjából százada annak, mint amilyen kb. 500 millió évvel korábban volt!... Ám az emberi faj, MA létezik a bolygón! (500 millió éve, még az ember legősibb-őse sem létezett... A légköri szén-dioxid aránya is, mintegy másfélszerese volt a jelenleginek!)
Azt is leírtam, hogy JELENLEG, éppen az ellenkezője igaz annak, mint amit az 5-ös összehord...: az emberiség egyetlen év alatt, mintegy 5 000-szer több káros anyagot bocsájt a Föld légkörébe, mint a bolygó összes vulkánja!...

A LÉNYEG: Az ökológiai változások TRENDJE az, ami riasztó!
a) 50 év alatt, mintegy 1,5 °C-nyit emelkedett a Föld légkörének átlaghőmérséklete! (...És az egy évre vetített hőmérséklet-növekmény, FOLYAMATOSAN GYORSUL!)
b) Az Északi-sark jégsapkája, DÁRMAI MÓDON csökken! (Az Észak-nyugati átjárón való áthaladás, már télen sem kockázatos...)
c) Szibéria és Kanada úgynevezett permafrost talaj-régiói, amelyek egykor, egész éven át fagyottak voltak, NYÁRON, MOCSÁRRÁ VÁLTOZNAK! (Ez, széndioxid felszabadító hatású
foxworkinspace, 2018. július 24. kedd, 22:45
Nagytakarítás miatt bezárt a Fülöp-szigeteki Boracay-sziget
érdeke, hogy fél évig tartson a zárlat" - tette hozzá.

Az elmúlt évben több mint kétmillió turista látogatott Boracayra, hogy finom homokú tengerpartjaiban, csodás naplementéiben gyönyörködjön, és élvezze pezsgő éjszakai életét - 56 milliárd pezó (275 milliárd forint) bevételt generálva. A turisták, az infrastruktúra elhanyagolása és számos egyéb tényező azonban egy évtized alatt "ökológiailag halott" szigetté tette Boracayt a kormány tanulmánya szerint.

A sziget csupán 30 ezer embert képes befogadni, de általában 70 ezren nyüzsögnek ott: 50 ezer lakos és 20 ezer turista. A hatóságok szerint ráadásul több száz betelepülő illegálisan épített házat és egyéb építményeket az erdőkben és védett területeken az évek
schuro, 2018. április 28. szombat, 21:56
Szigetközről a Föld Napján
Tegnap az általam készített Szigetköz, a Duna gyöngysora c. bemutatófal előtt ismeretterjesztő, népszerűsítő előadást tartottam a kollégistáknak a Föld Napja alkalmából.Az előadás témája egyrészt a 1992-es elszenvedett ökológiai katasztrófa és napjaink helyzete, másrészt a táj lakói, értékei, harmadrészt az idelátogatók lehetőségei voltak. Ez utóbbi igencsak fontos volt, hisz a kollégisták a legkevésbé szigetköziek.
zoldkaszino, 2018. április 24. kedd, 04:50
Állatok által ihletett épületek
a New York állambeli Niagara Falls-ban.

Óriás rák a Yangcheng tó partján, Suzhou, Jiangsu tartomány, Kína. A 75 méter hosszú és 16 méter magas 3 szintes épület belsejében a Rák Ökológiai Múzeum található.

Arany teknős pavilon a Bach Duong tó partján, Hebei tartomány, Kína. A 1680 m2-es épület, hossza 68 méter, szélessége 46 méter és 18 méter
schuro, 2018. április 22. vasárnap, 21:14
Közel harmincmilliárd forintból állítják helyre a Mosoni-Duna torkolati szakaszán a vízszintet
A 2021 májusáig tartó beruházás keretében egy olyan komplex műtárgyat alakítanak ki, ami az árvízkapu funkciót is biztosító vízszintszabályozó műből, hajózsilipből és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát biztosító hallépcsőből áll. A műtárgy fölött egy üzemi hidat építenek, a hajózsilip mellett pedig egy kétszintes kezelőépületet.

Az új torkolat részben a Farkasúsztatói ágon, részben pedig a Torda szigeten keresztül, a jelenlegi torkolatnál mintegy másfél kilométerrel feljebb vezeti majd a Mosoni-Duna vizét a Dunába, a jelenlegi meder pedig a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő felett kerül áttöltésre. Ez a mederáttöltés, illetve árvízvédelmi töltés a mértékadó árvízszintekre fog kiépülni, a csónakok kézi átemelésére pedig csónakátemelő rámpát és sólyákat alakítanak ki.

A beruházás azért szükséges, mert az 1950-60-as évektől a Dunán jelentős medersüllyedés alakult ki, melynek következtében lesüllyedtek a kis- és közepes vízszintek, a Mosoni- Duna torkolatánál a kisvízszintek
velemenyezd, 2018. március 20. kedd, 17:05
2018. évi történelmi évfordulók 02. 01.
Február 1. az év 32. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 333 (szökőévekben 334)
nap van hátra.

Névnapok: Ignác + Birgit, Brigitta, Cinella, Cinna, Cinnia, Efraim, Fiametta, Gitta, Imodzsen,
Imogén, Innocencia, Kincső, Szevér, Vincencia, Virgínia

Politikai események

772 - I. Adorján pápa megválasztása.
1839 - Báró Wesselényi Miklóst a királyi tábla háromévi fogságra ítéli a szatmári közgyűlésen tett kormányellenes nyilatkozata miatt.
1849 - A szerbek bevonulnak Zentára, az orosz csapatok megkezdik Brassó megszállását.
1861 - Texas az amerikai polgárháború során kiszakad az Amerikai Egyesült Államokból.
1917 - A németek korlátlan tengeralattjáró-háborút hirdetnek.
1918 - Kitör a cattarói matrózlázadás.
1924 - Anglia elismeri a Szovjetuniót, és felveszi vele a diplomáciai kapcsolatokat (,,a Szovjetunió elismerésének elve").
1938 - Sztranyavszky Sándor és Darányi Kálmán kezdeményezésére megalakul a Gömbös Gyula
ametiszt54, 2018. február 01. csütörtök, 15:22
2018. évi történelmi évfordulók 02. 01.
Február 1. az év 32. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 333 (szökőévekben 334)
nap van hátra.

Névnapok: Ignác + Birgit, Brigitta, Cinella, Cinna, Cinnia, Efraim, Fiametta, Gitta, Imodzsen,
Imogén, Innocencia, Kincső, Szevér, Vincencia, Virgínia

Politikai események

772 - I. Adorján pápa megválasztása.
1839 - Báró Wesselényi Miklóst a királyi tábla háromévi fogságra ítéli a szatmári közgyűlésen tett kormányellenes nyilatkozata miatt.
1849 - A szerbek bevonulnak Zentára, az orosz csapatok megkezdik Brassó megszállását.
1861 - Texas az amerikai polgárháború során kiszakad az Amerikai Egyesült Államokból.
1917 - A németek korlátlan tengeralattjáró-háborút hirdetnek.
1918 - Kitör a cattarói matrózlázadás.
1924 - Anglia elismeri a Szovjetuniót, és felveszi vele a diplomáciai kapcsolatokat (,,a Szovjetunió elismerésének elve").
1938 - Sztranyavszky Sándor és
skorpiolilike, 2018. február 01. csütörtök, 15:21
Rendhagyó közönségnap a Műcsarnokban
Pénteken 13 órától a soproni Roth Gyula Erdészeti Szakgimnázium tanulói fát ültetnek az épület melletti parkos területen Sebastiao Salgado tiszteletére, majd 15 órától kerekasztal-beszélgetés következik az ökológiai problémák iránt elkötelezett, közösségszervező művészetről és tudományról. Bevezetőt tart és a beszélgetést vezeti: Nina Czeglédy magyar származású kanadai művész, kurátor; beszélgetőtársai Borsos Balázs kulturális antropológus, Keserü Katalin művészettörténész, Bubla Éva, Kondor Attila és Menasági Péter képzőművészek, valamint a megjelentek lesznek - közölte az MTI-vel a Műcsarnok.

Mindeközben 14 és 18 óra között installációkkal és performanszokkal várják az érdeklődőket a Genesis című kiállítás terében Lipkovics Péter és az egri Eszterházy Károly Egyetem természetművészet szakos hallgatói, Koller Margit és a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatói, valamint Kudász Gábor Arion és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói.

A közönségnapon a Műcsarnok 50 százalékos
velemenyezd, 2017. november 01. szerda, 13:02
A súlyosan fenyegetett gerinces fajok csaknem fele szigeteken él
folyóiratban megjelent tanulmány készítői a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetettként vagy súlyosan veszélyeztetettként szereplő 1189 szárazföldi gerinces fajt - kétéltűeket, hüllőket, madarakat és emlősöket - azonosítottak és térképeztek fel 1288 szigeten.

Ezután megnézték, hogy vannak-e nem őshonos, invazív gerincesek, például patkányok vagy macskák az adott szigeteken. A világon egyedülállónak számító adatbázis az egyes szigetekre vonatkozó társadalmi, politikai és ökológiai információkat is tartalmaz.

A tanulmány vezető szerzője, Dena Spatz szerint az adatbázis révén sokkal tudatosabb és hatékonyabb természetvédelmi intézkedéseket lehet kidolgozni.

A szigetek mindössze 5,3 százalékát alkotják a Föld szárazföldi területeinek, mégis az 1500 óta feljegyzett kihalások 61 százaléka ezeken az izolált területeken ment végbe. A kipusztulások többségéért az invazív fajok - különösen a rágcsálók és a macskák - a felelősek, amelyek az esetek legalább 44 százalékában
velemenyezd, 2017. október 26. csütörtök, 16:03
Hamarosan kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok
A SZIN a zenei műfajok terén igazán sokszínű, a keményvonalas muzsikáktól kezdve az elektronikus és világzenén át a pop előadóig mindenki képviselteti magát.

A nyitónapon érkezik dubstep, trance és drum and bass ütemekkel átitatott dalaival az Enter Shikari, majd a Tankcsapda lép színpadra. A zárónapon exkluzív élő show-val és legnagyobb slágereivel jelentkezik Naugthy Boy, de a Tisza-parton táncoltat még Inna és Észtországból érkezik NOËP, aki indie inspirálta dalait keveri dance ütemekkel.

A világzene szerelmeseinek is lesz különlegesség: a Shantel&Bucovina Club Orkestar a legnagyobb tömegeket megmozgató fesztiválokon lép fel a Glastonburytől a Szigetig, koncertezik a "Balkán rezeseinek királya" Boban Markovic és zenekara, valamint visszatér az őrületes táncmulatságairól híres Russkaja is.

A hazai szakma színe-java is "felvonul" a Tisza-parton, fellép a Halott Pénz, a Wellhello, a Blahalouisiana, a helyi kötődésű Honeybeast, az idén tízéves Budapest Bár, a Csík zenekar a Kürtős
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 13:41
1/9
Képek, videók
Czech_Republic_Houses_ Riv
lolo57
2017. április 29. szombat, 11:03
czech010.jpg
charlotteani
2016. április 30. szombat, 01:19
Czech Republic
sanci81
2015. június 21. vasárnap, 13:45
256px-Karlovy_Vary_Cze ch.
menusgabor
2015. június 20. szombat, 20:07
Karlovy-Vary-Czech-Rep ubl
menusgabor
2015. június 20. szombat, 20:06
Karlstein Castle,Czech Re
menusgabor
2015. június 19. péntek, 22:07
Snowy Forest, Czech Repub
maxxx
2015. január 10. szombat, 12:34
800px-L-159_ALCA_Czech _Ai
sanyi1959
2014. július 05. szombat, 11:28
Czech_Prague.jpg
skorpiolilike
2010. november 07. vasárnap, 16:58
PR Shot for Czech Republ
impromtu
2010. július 27. kedd, 08:46
JC in Czech Republic Juyl
impromtu
2010. július 27. kedd, 08:43
cura_jose Czech Rep July
impromtu
2010. július 27. kedd, 08:38
Részvételi igazolólap.JPG
takacsjozsefne
2014. május 15. csütörtök, 19:30
reszvetel-ii-janos-pal -pa
isti53
2011. március 17. csütörtök, 07:14
Címkék
beruházás azért, 2021 májusáig, Lukas Zeman, Naugthy Boy, világon egyedülállónak, jelenlegi meder, idelátogatók lehetőségei, zsűri tagja, Dena Spatz, hazai szakma, 1680 m2-es, döntés átértékelését, Kudász Gábor Arion, szerbek bevonulnak, diplomáciai kapcsolatokat, emberiség egyetlen,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.