Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 06:40 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Iván-nap
anyának, akinek elhalt gyermeke, Szent Iván napja előtt nem szabad gyümölcsöt ennie. A tűzugrálás alkalmából tűzbe dobott gyümölcsnek is fontos szerepe volt, → mágikus tárgyként használták. A tűzben sült almát a gyermekeknek szórták, hogy egészségesek maradjanak; Szeged vidékén a fog- és hasfájás orvossága volt, Baranyában a sírokra is tettek a sült almából. Csongrádon azt tartották, hogy a tűzbe azért kell almát dobni, hogy az elhunyt rokonok is élvezzenek a gyümölcsből. Szerelemvarázsló (→ szerelmi varázslás) szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz, éppúgy mint → esővarázslás. A Szent Iván-naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszéd népektől kerültek hozzánk, másrészt egyházi közvetítéssel. Érdekes, hogy a népi kultúrában a szlávos Szent Iván név használatos e nap és rítusai jelölésére. - Irod. Bellosics Bálint: Magyarországi adatok a nyári napforduló ünnepéhez (Ethn., 1902); Marót Károly: Szent Iván napja (Ethn., 1939); Dömötör Tekla: Naptári ünnepek -
liliana01, 2019. június 24. hétfő, 19:08
Szombaton jön a virághold.
havi telihold idején jóval több kisbaba születik, és az édesanyák teje is gyorsabban, intenzívebben indul be, mint az év más időszakaiban, ez számukra a termékenység, a bőség szimbóluma volt.
Sejtelmes és érzéki a Skorpió telihold
A Bika havában felragyogó telihold a Skorpió jelében jár, amely érezhető átalakulásra, változtatásra, az önismeret elmélyítésére ösztönöz mindenkit. Nem mellesleg a Bika az érzékiségével, míg a Skorpió a legszenvedélyesebb csillagjegy tulajdonságával lobbantja fel a szerelmi vágyat mindenkiben, de a megérzések, a mély érzelmek is felerősödnek ezekben a napokban.

A telihold ugyanakkor a feszültséget, a türelmetlenséget is jócskán felfokozza. Számos megfigyelés igazolja, jóval több ilyenkor a baleset, de a párkapcsolati feszültségek is nagyon könnyen kiütközhetnek. A heves érzelmek a szerelemben épp úgy tombolnak, mint az élet bármely más területén. Nagyon apró szikra is elég lehet szombaton a robbanáshoz.

Erre alkalmas a szombati telihold
A
eva6, 2019. május 17. péntek, 20:23
Budapest Gyerekszilvesztere a Veronaki Zenekarral a BJC-ben
A délelőtti programban a zenekar legnépszerűbb lemezeiről, a Gőgös Gúnár Gedeonról, a Libabálról, a Kiugrott a gombócról és a Világforgóról játszik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres által alapított Veronaki zenekar célja, hogy dalaik segítségével a gyerekek játékosan váljanak nyitott, zeneértő és zeneszerető közönséggé. Az együttes mesés világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik és alkot egyedülálló zenei világot, amely által a gyerekek olyan zenei stílusokat, fordulatokat ismerhetnek meg, amitől hallásuk finomul, zenei intelligenciájuk fejlődik.

A koncertre bárki hozhat magával olyan eszközt, amivel egy felvonulás kíséretében - az együttes tagjaival közösen - kiűzi a telet és minden rosszat, ami ebben az évben történt. De a koncerten felelevenítenek mágikus bőség- és szerencsevarázsló praktikákat, valamint az idő- és a szerelmi jóslások hagyományait is, délben pedig kölyökpezsgős koccintással búcsúznak az
velemenyezd, 2018. december 23. vasárnap, 11:49
Szent Iván éj
egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.


A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik.

Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

Európa-szerte nagy ünnep

A pogány szlávok a nyári napforduló ünnepén nagy tüzeket gyújtottak a fás, bokros vízpartokon.
Először csak énekeltek, ettek-ittak a tűz körül, külön a nők,
evavicus, 2018. június 25. hétfő, 15:59
Tallóztam
az elkövetkezendő évre, ám a babhoz több más hagyomány is kapcsolódik. Egyes helyeken azért ették, hogy sok csibéjük legyen az újévben, máshol lencsével kevert babot kentek az ökrök és a tehenek hátára, hogy szép kövérek és értékesek legyenek. A gombafogyasztás szintén a baromfineveléssel volt kapcsolatos, a babona szerint ugyanis, aki nem eszik gombát karácsonykor, nem lesz baromfia az újévben.

A karácsonyesti vacsoránál fontos szerepet kapott az alma, a dió és a sült tök is. Az almához szerelmi jóslások és szépségvarázslatok is tartoztak.

A lány az éjféli misére hívó első harangszókor a kútból húzott aranyvízbe tett almáról mosdik, hogy szebb legyen, aztán magával viszi a gyümölcsöt a misére, másnap pedig ha a ház előtt, az utcán eszi meg, megláthatja jövendőbelijét. Más helyeken az almát az állatok ételébe vagy vizébe tették, hogy ugyanolyan gömbölyűek és egészségesek legyenek. Szokás volt az is, hogy szenteste a családfő felvágta az almát annyi cikkre, ahányan az asztalnál ültek és
horvathnemagdi, 2017. december 22. péntek, 19:29
Nagypéntek
embereknek meg kell mosakodniuk, s a lovaikat is meg kell mosdatni.
Elsősorban a protestánsok körében ismert nagypénteki népszokás a Pilátus-verés, égetés, kergetés vagy pancilusozás. Ennek során gyerekek, fiatal fiúk óriási lármát csapva dorongokkal, botokkal döngetik a földet, vagy a templom elé hordott deszkákat, esetleg a templompadokat, s teszik mindezt abban a hitben, hogy ezzel Pilátust verik agyon, aki Jézust halálra ítélte.
A nagypéntekről nagyszombatra virradó éjszaka különösen alkalmas a szerelmi jóslásokra, melynek eredményeként a hajadon lány megtudhatja, ki lesz a jövendőbelije. Az egész napos böjt után, az esti mosakodást követően a lány a fésűt és a szappant egy törölközőbe csavarja, és a párnája alá teszi. Ha férjhez akar menni, a mosakodást követően nem szabad megtörölköznie, mert a hiedelem szerint, az a férfi lesz a párja, aki álmában megtörli a leány arcát.
Nagypénteken tilos volt a szántás, ha mégis sürgősen el kellett végezni, akkor az igavonó állatnak a ,,Ne
koszegimarika, 2016. március 25. péntek, 09:40
December 31. - Szilveszter napja
így búcsúztatták az óesztendőt és így kötötték egybe az óesztendőt az újjal.

A Homoród menti falvakban este tizenegy óra tájban először a nagyharanggal, majd a kisharanggal harangoztak. A falu népe közben egyházi énekeket zengedeztek - legalább nem hallatszott, ha valaki hamisan énekelt... Ezután egy szép szál legény kiállt a torony ablakába és elbúcsúztatta az óévet, majd az összes harangot együttesen meghúzva köszöntötték az újévet.


JÓSLÁSOK:
A szerelmi jóslások ideje is az év utolsó napja.

A legegyszerűbb:

A lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

Gombócokba gyúrták a lányok a kiszemelt ifjak neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz
felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

Néhol ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtették, s azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém. Alakjából megtudhatták a leendő férj nevének
lenke1964, 2015. december 30. szerda, 13:39
Ne feledjük értékeinket
Úgy tartották, hogy amelyik szelet benedvesedik,
az annak megfelelő hónap csapadékosabb lesz a következő esztendőben.
December 13-át eleink dologtiltó napként tartották számon.
Ezen a napon nem végezhettek házimunkát, mert úgy tartották, hogy ha aznap például varrnak, akkor a tyúkok fenekét is bevarrják, ezzel pedig azt kockáztatnák, hogy a következő évben nem lesz tojás.
Ezen a napon fokhagymával kenték be az ajtófélfát, és elrejtették a seprűket a boszorkányok elől.
Szerelmi jóslások is kötődtek ehhez a naphoz: az eladósorban lévő lányok a számukra kedves fiúk neveit cetlikre írták, majd azokat gombócba rejtették. Karácsonyig mindennap egyet elégettek belőlük, úgy tartották, hogy az utolsó megmaradó gombócban szereplő férfinév lesz a jövendőbelijük neve.
Lucaszék készítése
Ma is él a köztudatban a ,,lassan készül, mint a lucaszéke" mondás, ugyanis december 13-ától egészen Ádám-Éva napjáig, december 24-ig dolgoztak rajta, mindennap szigorúan csak egy
koszegimarika, 2015. december 13. vasárnap, 12:09
November 30.András napja
házasságjósló, varázsló nap, melynek a népi hitvilág mágikus erőt tulajdonított. Andrást a nép házasságszerző szentnek tartja, ami valószínűleg ahhoz az egyházi hagyományhoz kapcsolódik, hogy a pap az András napjához legközelebb eső első adventi vasárnapon olvassa fel híveinek az elmúlt egyházi év eseményeit, a házasságkötéseket, születéseket. De hozzájárul Szent András házasságsegítő szentként való tiszteletéhez a téli napfordulós pogány hiedelem továbbélése is, miszerint az ilyen hosszú éjszaka a szerelmi varázslások legalkalmasabb ideje.

A lányoknak számtalan praktikát, jósló cselekményt kellett végezniük, hogy meg tudják ki lesz a férjük. Többnyire a lányoknak magányosan, titokban kellett ezeket a praktikákat elvégezniük. Az egész napos böjt után, ha párnájuk alá férfi fehérneműt rejtettek, álmukban minden valószínűség szerint megismerték jövendőbelijüket. Az is eredményesnek bizonyult, ha András napján hallgatták honnan jön a kutyaugatás, ugyanis abból az irányból várhatták leendő férjüket.
chillik, 2015. november 30. hétfő, 09:57
Névfordulók,neves napok 3.
káposztát, mert ki tudja, milyen időjárás következik (pl. a sok esőtől kirepedeznek a szép káposztafejek). Néhol pedig ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje.
Karafiáth Orsolya nevét már jó néhány éve ismeri a versolvasó közönség. Mert nemcsak jó költő, de jó anekdotázó is. Kicsit bolondos, kicsit karádys, különféle csillogó jelmezekben pompázó feminista nő. Extravagáns, harcos, ugyanakkor nyílt és őszinte játékosa az irodalomnak.

Karafiáth Orsolya a szerelem költője. Jobban mondva a szerelmi bánaté. Hisz egy csúfos kidobásnál vagy faképnél hagyásnál ösztönzőbb ihletforrás aligha kell: "Szembenézek a szomorú ténnyel: uram, ön visszautasított. Hiába hát a szűk szoknya, kacér dekoltázs - képzete hegy-völgyemet nem járja már". Legszebb verseit mindig kudarcélményből írja, az első költemény is szerelmi bánatnak köszönhető.

Karafiáth Orsolyának ezer arca van. Hol vörös loknikkal, festett fejkendővel, hol harmincas éveket idéző, méregzöld flitterekkel robban színre. Kiderül, a
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 20:23
Kutatók éjszakája - Több mint száz programot tart a Debreceni Egyetem
rektorhelyettese kiemelte: a kutatók éjszakájának célja, hogy bemutassák, a tudomány nem misztikus dolog, hanem mindenki számára megérthető, kézzelfogható és sokkal érdekesebb, mint azt gondolnánk.

Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének docense arról beszélt, hogy a Kutatók éjszakája ugyanolyan sokszínű lesz, mint az egyetemen folyó képzés: a műszaki tudományoktól a néprajzig terjed majd a kísérletezések, bemutatkozások tárháza.

Hozzátette, hogy a hagyományok továbbörökítése jegyében szerelmi jóslásokkal, főzési fortélyokkal és népviseletekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők a tanszék dolgozói és hallgatói segítségével.

Emellett szerepelnek a programban látványos kísérletek, a fizikusok például sötétben tartanak bemutatót, míg az Élettani Intézet munkatársai az újraélesztést és egyéb beavatkozásokat ismertetik meg az érdeklődőkkel. A bölcsészettudományi programok között szerepel kulturális antropológiai utazás, amelyen az antropológiai filmkészítés rejtelmeivel is
velemenyezd, 2014. szeptember 23. kedd, 14:23
Nyári napforduló
erők

A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték.
Füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel.
Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.
A nyári napforduló ünnepét egykor a jövendőmondásra is különösen alkalmasnak tartották.
erzsikepuskas, 2014. június 25. szerda, 09:28
1/5
Képek, videók
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
tüzugrás.jpg
gosztmagdi
2012. május 18. péntek, 09:06
Tűzugrás.jpg
szilvesztertibi
2010. június 28. hétfő, 10:13
Tuzugras_logo_200.jpg
isti53
2009. november 12. csütörtök, 15:43
Tűzugrás éjjel
phagnes
2009. május 17. vasárnap, 15:12
tűzugrás
kissmama
2008. június 13. péntek, 09:33
Tűzben sült kolbász.jpg
dnemethk
2012. június 30. szombat, 00:22
Jó éjszakát gyermekeknek.
suzymama43
2014. október 04. szombat, 15:55
Gyermekeknek.bmp
bongyi53
2009. március 14. szombat, 17:34
Gyermekeknek
vidakmargit
2009. január 03. szombat, 21:23
Gyermekeknek
cipello
2008. április 03. csütörtök, 09:07
Címkék
gyerekek olyan, egész napos, tyúkok fenekét, szlávos Szent, asztalnál ültek, koncerten felelevenítenek, hajadon lány, kisharanggal harangoztak, elkövetkezendő évre, önismeret elmélyítésére, délelőtti programban, abban található, egyetemen folyó, elmúlt egyházi, gombafogyasztás szintén, Szent Iván,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.