Belépés
2019. április 20. szombat | 16. hét | 110. nap | 08:34 | Tivadar
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Budapest Gyerekszilvesztere a Veronaki Zenekarral a BJC-ben
A délelőtti programban a zenekar legnépszerűbb lemezeiről, a Gőgös Gúnár Gedeonról, a Libabálról, a Kiugrott a gombócról és a Világforgóról játszik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres által alapított Veronaki zenekar célja, hogy dalaik segítségével a gyerekek játékosan váljanak nyitott, zeneértő és zeneszerető közönséggé. Az együttes mesés világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik és alkot egyedülálló zenei világot, amely által a gyerekek olyan zenei stílusokat, fordulatokat ismerhetnek meg, amitől hallásuk finomul, zenei intelligenciájuk fejlődik.

A koncertre bárki hozhat magával olyan eszközt, amivel egy felvonulás kíséretében - az együttes tagjaival közösen - kiűzi a telet és minden rosszat, ami ebben az évben történt. De a koncerten felelevenítenek mágikus bőség- és szerencsevarázsló praktikákat, valamint az idő- és a szerelmi jóslások hagyományait is, délben pedig kölyökpezsgős koccintással búcsúznak az
velemenyezd, 2018. december 23. vasárnap, 11:49
Szent Iván éj
egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.


A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik.

Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

Európa-szerte nagy ünnep

A pogány szlávok a nyári napforduló ünnepén nagy tüzeket gyújtottak a fás, bokros vízpartokon.
Először csak énekeltek, ettek-ittak a tűz körül, külön a nők,
evavicus, 2018. június 25. hétfő, 15:59
Tallóztam
az elkövetkezendő évre, ám a babhoz több más hagyomány is kapcsolódik. Egyes helyeken azért ették, hogy sok csibéjük legyen az újévben, máshol lencsével kevert babot kentek az ökrök és a tehenek hátára, hogy szép kövérek és értékesek legyenek. A gombafogyasztás szintén a baromfineveléssel volt kapcsolatos, a babona szerint ugyanis, aki nem eszik gombát karácsonykor, nem lesz baromfia az újévben.

A karácsonyesti vacsoránál fontos szerepet kapott az alma, a dió és a sült tök is. Az almához szerelmi jóslások és szépségvarázslatok is tartoztak.

A lány az éjféli misére hívó első harangszókor a kútból húzott aranyvízbe tett almáról mosdik, hogy szebb legyen, aztán magával viszi a gyümölcsöt a misére, másnap pedig ha a ház előtt, az utcán eszi meg, megláthatja jövendőbelijét. Más helyeken az almát az állatok ételébe vagy vizébe tették, hogy ugyanolyan gömbölyűek és egészségesek legyenek. Szokás volt az is, hogy szenteste a családfő felvágta az almát annyi cikkre, ahányan az asztalnál ültek és
horvathnemagdi, 2017. december 22. péntek, 19:29
Nagypéntek
embereknek meg kell mosakodniuk, s a lovaikat is meg kell mosdatni.
Elsősorban a protestánsok körében ismert nagypénteki népszokás a Pilátus-verés, égetés, kergetés vagy pancilusozás. Ennek során gyerekek, fiatal fiúk óriási lármát csapva dorongokkal, botokkal döngetik a földet, vagy a templom elé hordott deszkákat, esetleg a templompadokat, s teszik mindezt abban a hitben, hogy ezzel Pilátust verik agyon, aki Jézust halálra ítélte.
A nagypéntekről nagyszombatra virradó éjszaka különösen alkalmas a szerelmi jóslásokra, melynek eredményeként a hajadon lány megtudhatja, ki lesz a jövendőbelije. Az egész napos böjt után, az esti mosakodást követően a lány a fésűt és a szappant egy törölközőbe csavarja, és a párnája alá teszi. Ha férjhez akar menni, a mosakodást követően nem szabad megtörölköznie, mert a hiedelem szerint, az a férfi lesz a párja, aki álmában megtörli a leány arcát.
Nagypénteken tilos volt a szántás, ha mégis sürgősen el kellett végezni, akkor az igavonó állatnak a ,,Ne
koszegimarika, 2016. március 25. péntek, 09:40
December 31. - Szilveszter napja
így búcsúztatták az óesztendőt és így kötötték egybe az óesztendőt az újjal.

A Homoród menti falvakban este tizenegy óra tájban először a nagyharanggal, majd a kisharanggal harangoztak. A falu népe közben egyházi énekeket zengedeztek - legalább nem hallatszott, ha valaki hamisan énekelt... Ezután egy szép szál legény kiállt a torony ablakába és elbúcsúztatta az óévet, majd az összes harangot együttesen meghúzva köszöntötték az újévet.


JÓSLÁSOK:
A szerelmi jóslások ideje is az év utolsó napja.

A legegyszerűbb:

A lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

Gombócokba gyúrták a lányok a kiszemelt ifjak neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz
felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

Néhol ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtették, s azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém. Alakjából megtudhatták a leendő férj nevének
lenke1964, 2015. december 30. szerda, 13:39
Ne feledjük értékeinket
Úgy tartották, hogy amelyik szelet benedvesedik,
az annak megfelelő hónap csapadékosabb lesz a következő esztendőben.
December 13-át eleink dologtiltó napként tartották számon.
Ezen a napon nem végezhettek házimunkát, mert úgy tartották, hogy ha aznap például varrnak, akkor a tyúkok fenekét is bevarrják, ezzel pedig azt kockáztatnák, hogy a következő évben nem lesz tojás.
Ezen a napon fokhagymával kenték be az ajtófélfát, és elrejtették a seprűket a boszorkányok elől.
Szerelmi jóslások is kötődtek ehhez a naphoz: az eladósorban lévő lányok a számukra kedves fiúk neveit cetlikre írták, majd azokat gombócba rejtették. Karácsonyig mindennap egyet elégettek belőlük, úgy tartották, hogy az utolsó megmaradó gombócban szereplő férfinév lesz a jövendőbelijük neve.
Lucaszék készítése
Ma is él a köztudatban a ,,lassan készül, mint a lucaszéke" mondás, ugyanis december 13-ától egészen Ádám-Éva napjáig, december 24-ig dolgoztak rajta, mindennap szigorúan csak egy
koszegimarika, 2015. december 13. vasárnap, 12:09
November 30.András napja
házasságjósló, varázsló nap, melynek a népi hitvilág mágikus erőt tulajdonított. Andrást a nép házasságszerző szentnek tartja, ami valószínűleg ahhoz az egyházi hagyományhoz kapcsolódik, hogy a pap az András napjához legközelebb eső első adventi vasárnapon olvassa fel híveinek az elmúlt egyházi év eseményeit, a házasságkötéseket, születéseket. De hozzájárul Szent András házasságsegítő szentként való tiszteletéhez a téli napfordulós pogány hiedelem továbbélése is, miszerint az ilyen hosszú éjszaka a szerelmi varázslások legalkalmasabb ideje.

A lányoknak számtalan praktikát, jósló cselekményt kellett végezniük, hogy meg tudják ki lesz a férjük. Többnyire a lányoknak magányosan, titokban kellett ezeket a praktikákat elvégezniük. Az egész napos böjt után, ha párnájuk alá férfi fehérneműt rejtettek, álmukban minden valószínűség szerint megismerték jövendőbelijüket. Az is eredményesnek bizonyult, ha András napján hallgatták honnan jön a kutyaugatás, ugyanis abból az irányból várhatták leendő férjüket.
chillik, 2015. november 30. hétfő, 09:57
Névfordulók,neves napok 3.
káposztát, mert ki tudja, milyen időjárás következik (pl. a sok esőtől kirepedeznek a szép káposztafejek). Néhol pedig ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje.
Karafiáth Orsolya nevét már jó néhány éve ismeri a versolvasó közönség. Mert nemcsak jó költő, de jó anekdotázó is. Kicsit bolondos, kicsit karádys, különféle csillogó jelmezekben pompázó feminista nő. Extravagáns, harcos, ugyanakkor nyílt és őszinte játékosa az irodalomnak.

Karafiáth Orsolya a szerelem költője. Jobban mondva a szerelmi bánaté. Hisz egy csúfos kidobásnál vagy faképnél hagyásnál ösztönzőbb ihletforrás aligha kell: "Szembenézek a szomorú ténnyel: uram, ön visszautasított. Hiába hát a szűk szoknya, kacér dekoltázs - képzete hegy-völgyemet nem járja már". Legszebb verseit mindig kudarcélményből írja, az első költemény is szerelmi bánatnak köszönhető.

Karafiáth Orsolyának ezer arca van. Hol vörös loknikkal, festett fejkendővel, hol harmincas éveket idéző, méregzöld flitterekkel robban színre. Kiderül, a
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 20:23
Kutatók éjszakája - Több mint száz programot tart a Debreceni Egyetem
rektorhelyettese kiemelte: a kutatók éjszakájának célja, hogy bemutassák, a tudomány nem misztikus dolog, hanem mindenki számára megérthető, kézzelfogható és sokkal érdekesebb, mint azt gondolnánk.

Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének docense arról beszélt, hogy a Kutatók éjszakája ugyanolyan sokszínű lesz, mint az egyetemen folyó képzés: a műszaki tudományoktól a néprajzig terjed majd a kísérletezések, bemutatkozások tárháza.

Hozzátette, hogy a hagyományok továbbörökítése jegyében szerelmi jóslásokkal, főzési fortélyokkal és népviseletekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők a tanszék dolgozói és hallgatói segítségével.

Emellett szerepelnek a programban látványos kísérletek, a fizikusok például sötétben tartanak bemutatót, míg az Élettani Intézet munkatársai az újraélesztést és egyéb beavatkozásokat ismertetik meg az érdeklődőkkel. A bölcsészettudományi programok között szerepel kulturális antropológiai utazás, amelyen az antropológiai filmkészítés rejtelmeivel is
velemenyezd, 2014. szeptember 23. kedd, 14:23
Nyári napforduló
erők

A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték.
Füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel.
Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.
A nyári napforduló ünnepét egykor a jövendőmondásra is különösen alkalmasnak tartották.
erzsikepuskas, 2014. június 25. szerda, 09:28
Szent Iván éj
- részlet -
Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően - világszerte - örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

Szent Iván hava (Nyárelő, Napisten hava) Junónak, a Holdistennőnek a hónapja, aki a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget. Kedvenc madara a páva.

Június 21-e, a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, és ennél fogva a fény diadalának ünnepe volt, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A természettel összhangban
anna4459, 2014. június 24. kedd, 10:01
Luca napja
borjúkötéllel járta a házakat. Arcát liszttel, nyúlbőrrel, vagy szitával fedte be (vele, általa az áhított tisztaság, a szűzség volt jelen - a nyúl a keleti zodiákusban a szűz havának jelölője). Kopogtatás nélkül lépett be az ajtón, s a kezében tartott Márton-napi lúdszárnnyal (angyalszárnnyal) simogatta végig a háziak arcát, a falon lévő tárgyakat; a sarkokra keresztet "rajzolt" a szárnnyal, és hátrafelé lépegetve némán távozott. Ő nem az európai rontó-bontó lucapucát idézte meg. Legelterjedtebbek a szerelmi jóslások voltak. Leggyakrabban derelyét főztek ezen az estén. Mindegyikbe egy fiúnevet rejtettek el. A derelyét vagy gombócokat forró vízbe dobták, majd azt, amelyik elsőnek ''felugrott'', gyorsan kikapták. Az abban elrejtett fiúnév jelentette a jövendőbeli keresztnevét. Vagy ólmot öntöttek, hogy megtudhassák leendő férjük foglalkozását. Egy másik jóslás szerint a papírszeleteket a lányok egyesével a tűzbe dobták. Csak az utolsó cédulát hagyták meg, mert a ráírt név mutatta a vőlegény nevét. Egyes
szupernagyi, 2013. december 13. péntek, 15:34
1/5
Képek, videók
Parlament Budapest
eva6
2019. február 16. szombat, 14:53
Budapest régen
eva6
2019. február 16. szombat, 12:44
Budapest karácsonyi fényb
eva6
2018. december 20. csütörtök, 16:57
Budapest eate
eva6
2018. december 14. péntek, 21:23
beyond-budapest-igy-el tek
foldinefehereva
2018. december 04. kedd, 22:30
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
7702519c67b1budapest.g if
vicus54
2018. május 15. kedd, 19:34
budapest0424.jpg
maroka
2018. április 24. kedd, 11:30
Budapest 01.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:56
Budapest 02.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:56
Budapest 03.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:55
Budapest 04.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:55
zenekarral jöttem!
aranyibarbara
2009. augusztus 25. kedd, 19:42
hammerfall zenekarral
lonesoul
2007. február 28. szerda, 16:01
Címkék
egész napos, lányok átugráltak, egyetemen folyó, műszaki tudományoktól, kiszemelt ifjak, derelyét vagy, vízbe cseppenő, Karafiáth Orsolya, sarkokra keresztet, falu népe, elkövetkezendő évre, állatok ételébe, délelőtti programban, ugrások magasságából, sült almából, gyerekek olyan,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.