Belépés
2019. november 18. hétfő | 47. hét | 322. nap | 13:16 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hardi Richárd szemorvos tanúságtétele
Imába kapaszkodva Afrikában.
épekkel gazdagon illusztrált előadásban ismertette afrikai misszióját Hardi Richárd szemorvos, a kongói Mbuji Mayi városában található Szent Rafael szemklinika (COR) alapítója november 13-án este a budapesti Párbeszéd Házában. Hardi Richárd beszélgetőpartnere Sajgó Szabolcs SJ, a józsefvárosi jezsuita intézmény igazgatója volt.
Hardi Richárd kamaszként ismerte meg testközelből Afrikát: édesapja Algériában vállalt munkát, ahova követte családja is. ,,Ekkor csípett meg egy légy, ami megfertőzött Afrika szeretetének vírusával" - mondta tréfásan a kezdetekről. Attól kezdve folyamatosan vágyott vissza a kontinensre, s e vágya csak erősödött, miután 1992-ben belépett a Nyolc Boldogság Közösségbe, s megtudta, a rend 1982 óta tart fenn kórházat Zairéban, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Kabinda városában működő kórházban éppen szemészorvost kerestek, így Richárd testvér szakorvosi vizsgáját követően útra is kelt, kezében egy műszerekkel teli
maroka, 2019. november 15. péntek, 14:37
32. évközi hét szerda 11.13
szétsugárzom az isteni fényt és szeretetet. Az örök világosság felé vezető utamon legyen közbenjáróm édesanyád, Szűz Mária, aki méhében hordozott téged, a világ világosságát! Segíts, hogy letérjek a bűn sötét útjáról és mindig a hit világosságának útján járjak!

Elmélkedés
A történetnek szép a befejezése, ebből vonhatjuk le a magunk élete számára a tanulságot, amely azzal szemben domborodik ki, ami előzőleg történt. Azért értékes az egy ember hálája, mert a többiek hálátlanok voltak. Nézzük a történetet. Jézus leprás betegek csoportjával találkozik, tíz személlyel. Ők betartják a törvényi előírásokat, miszerint nem érintkezhetnek egészséges emberekkel, ezért megállnak a távolban és kiáltozva kérik az Úr segítségét: ,,Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!" A tiszteletteljes megszólítás és a kérés nyilvánvalóan annak a kifejezése, hogy bíznak Jézus gyógyító erejében, hisznek abban, hogy a Mester meg tudja őket szabadítani betegségüktől.
A gyógyuláshoz még Jézus érintésére sincs
maroka, 2019. november 13. szerda, 08:41
Megbékélési és Együttműködési Díjjal tüntették ki Matl Péter kárpátaljai szobrászt
Kásler Miklós a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen hangsúlyozta: mindent meg kell őrizni múltunkból, ami értékes, amit a Kárpát-medencében felhalmoztak "az itt élő emberek, később nemzetek", és mindenen változtatni kell, amit a 20. század elrontott.

A megbékélés fontosságát hangsúlyozva közölte: a Kárpát-medence tökéletes földrajzi, politikai és gazdasági egység, és a történelem bizonyította, hogy "működni is képes".

A térségben élő népekkel közös értékeket sorolva a miniszter úgy fogalmazott, hogy a Szent Korona-eszme "ezer évre biztosította a jogot, a rendet, az erők egyensúlyát nemcsak a király és a nemzet, hanem az ég és a föld között is".

A 20. században egy vesztett háború után "Szent István birodalma hétfelé szakíttatott", amiből rengeteg probléma adódott "minden utódállamnak" - közölte, majd kijelentette: "mindenki viselte a saját keresztjét, amit ideje lenne lerakni".

A díjazott Matl Pétert méltatva a miniszter azt mondta, hogy a szobrászművész minden művében
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 20:02
Az odafent valók – Ötéves lett az első,
Az odafent valók - Ötéves lett az első, Boldog Meszlényi Zoltánról elnevezett templom.
Amikor Meszlényi Zoltán segédpüspököt esztergomi lakásáról 1950-ben elhurcolták, történetét mélységes csend vette körül. Évtizedekig senki nem mert nyilvánosan beszélni róla, mintha valami szörnyű dolgot követett volna el. Pedig ő csak hűséges volt Krisztushoz és az Egyházhoz.
A tíz éve boldoggá avatott vértanú püspökről elnevezett XI. kerületi templomban október 31-én, mindenszentek előestéjén Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét. A liturgián koncelebrált Musits Antal plébános és a Budai-Középső Espereskerület papjai.
A Boldog Meszlényi Zoltán-templom alapkövét Erdő Péter bíboros helyezte el 2013. április 23-án, Szent Adalbert ünnepén a XI. kerületi Etele úton; a templomot a vértanú püspök boldoggá avatásának ötödik évfordulóján, 2014. október 31-én szentelte fel. Az új, építészeti szempontból is különleges templomot a Jahoda és Páricsy Építésziroda tervezte. Az 1931-ben alapított Szent
maroka, 2019. november 01. péntek, 14:07
Felgyógyult súlyos sérüléseiből, miután Márton Áron ......
Felgyógyult súlyos sérüléseiből, miután Márton Áron püspökhöz imádkoztak érte
Egy súlyos balesetet szenvedő, majd csodával határos módon felépülő segédlelkész történetét dokumentálta Darvas-Kozma József csíkszeredai címzetes esperes a Márton Áron a mi ,,szent" püspökünk - Napló egy csodáról című könyvében. A kiadvány, amelyet először hétfőn mutattak be a csíkszeredai Millenniumi templomban, hozzájárulhat az erdélyi nagynevű püspök boldoggá avatási eljárásának elkezdéséhez
............
Tíz évvel ezelőtt Mihai Zoltán Lajos, az akkor 26 éves csíkszeredai segédlelkész súlyos közúti balesetet szenvedett Csíkszereda közelében, Csibánál, és a helyszínen kétszer kellett újraéleszteni. Többek között traumás agysérüléssel, többszörös agyi zúzódásokkal, kómás állapotban, és nyílt lábtöréssel szállították a csíkszeredai kórházba, ahol az orvosok a marosvásárhelyi szakorvosokkal
maroka, 2019. október 29. kedd, 21:54
Szlovén miniszterelnök: nagyon jók a magyar-szlovén kapcsolatok
A szlovén kormányfő magyar kollégájával, Orbán Viktorral tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: megbeszélésük fő témája a gazdasági együttműködés elmélyítése volt. Kitért az infrastrukturális összeköttetések megteremtésének jelentőségére, továbbá a turizmus erősödésére is.

A két ország párbeszéde rendszeres és intenzív, és közös céljuk a kapcsolatok szorosabbra fűzése, hiszen fontos, hogy "olyan szomszédunk legyen", aki megért és tisztel - közölte. Hozzátette: ez a további együttműködés alapja.

Megjegyezte: a magyar és a szlovén nemzetiségnek is fontos szerepe van a kétoldalú együttműködésben, és jó, hogy a magyar kormány nagy figyelmet szentel a helyi szlovén közösségnek.

Marjan Sarec a migrációról azt mondta: a legjobb lenne azokon a területeken megoldani a problémákat, ahonnan az emberek megindulnak, ott kell olyan körülményeket teremteni, hogy ne induljanak el. Az EU-nak közös politikát kell kialakítania e kérdésben - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kifejtette:
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 15:21
Több mint száz animációs film az idei Primanima-fesztiválon
A nyolcadik alkalommal megrendezett mustrán a hazai és külföldi diákok, valamint pályájuk elején álló alkotók rövidfilmjei mellett egész estés filmek, nemzetközi workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is színesítik a programot. A Primanima idén kiemelten foglalkozik a kortárs animációs dokumentumfilmekkel. A gyerekek számára összeállított gazdag mesefilm-válogatást országszerte és a határon túl is vetítik a fesztivállal egy időben, újdonságként pedig külön filmprogram várja a kamaszokat is - írja a közlemény.

A fesztiválra mintegy 700 filmet neveztek, ezek közül választott ki az előzsűri 60 animációt, amelyek a diák-, diploma- és elsőfilm kategóriákban versenyeznek. Emellett 45 animáció szerepel a gyerekfilmes és 15 kisfilm az újonnan létrehozott PrimaTeen versenyprogramban.

A fesztivál versenyprogramjában olyan sikerfilmek láthatók, mint a cseh Daria Kascejevová Diák Oscar-díjas Lány című stop-motion alkotása, Andrasev Nadja Szimbiózis című filmje, Buda Flóra Anna Entropia című,
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 14:31
Győrffy-Deák Éva
GYŐRFFY-DEÁK ÉVA

Győrffy-Deák Éva ( 1961. szeptember 20. - )


ÁLMODJUK TOVÁBB

A jótétlélek minden kóborlót begyűjt.
Erőn felül segít, amíg csak bírja.
Teréz anyának sokakkal se sikerült,
Tisztelet a neve és a sírja.

Ma is van még rengeteg szegény pára.
Vihar jön, nagy eső, nincs erő,
Hitel vagy háború, s oda a háza.
Nyomora elől menekül ő.

Lennon zongorára írt békedalát
Mai ifjúság is elképzeli.
Milliókkal álmodjuk ma is tovább,
Dédunokánk talán megérheti.
menusgabor, 2019. október 24. csütörtök, 21:00
Ma kezdődik az Orosz Zenei Fesztivál
A Szabó Marcell zongoraművész által alapított programsorozat idén hat orosz zeneszerző munkásságát öleli fel, a koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.A fesztiválon több programmal emlékeznek meg Muszorgszkij születésének 180. évfordulójáról, előadás lesz az életéről és levelezéséről, elhangzanak részletek az Egy kiállítás képei című műből, operáiból pedig filmvetítést tartanak az Orosz Kulturális Központban.

Prokofjev zenekari darabjai közül az I. Zongoraverseny szólal meg, emellett Glinka kamaradarabjai, Rimszkij-Korszakov dalai és Szkrjabin zongoraművei is a középpontba kerülnek. A fesztivál egyik fénypontjaként Csajkovszkij Vesperását hallhatja a közönség a Szent István-bazilikában. A fesztivál meghívására fellép egy orosz guszliegyüttes is, amelynek tagjai tradicionális pengetős hangszereikkel bepillantást engednek az orosz népzenébe.

Lukácsházi Győző
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 07:04
Ferenc pápa: A gyerekek és az idősek gondozása
Szeptember 30-án, hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa a gyerekek és az öregek gondozásáról beszélt, mely a remény kultúráját teremti meg. A családokban és a társadalomban nem szabad elhanyagolni sem a fiatalokat, sem az időseket.
A napi olvasmány Zakariás próféta könyvének egy része volt, amelyben Jeruzsálem újjáépítéséről jövendöl. ,,Ezt ígéri most a Seregek Ura: Ülnek még öreg emberek és öreg asszonyok Jeruzsálem utcáin, és kinek-kinek bot lesz a kezében napjainak nagy száma miatt". Ferenc pápa arról beszélt, hogy az élet tisztelete Isten jelenlétének a jele: ,,Szép látvány Jeruzsálem terein a padon ülő idősek közössége, akik mellett gyerekek hancúroznak. Amikor bőségesen vannak öregek és gyerekek! Amikor egy nép gondjába veszi az öregeket és a gyermekeket, az a gazdagság jele, kincs, Isten jelenléte és a jövő ígérete".
Ferenc pápa szeretett prófétája, Joel képéhez fordult, aki szerint ,,az öregek álmokat látnak és a
maroka, 2019. október 03. csütörtök, 14:45
Szent Mónika Közösségek Találkozója 2019.10.01
Mohos Gábor segédpüspök szentmiséje.
Videó

Szent Mónika Szent Ágoston édesanyja, a férjes asszonyok és anyák védőszentje.
............................
Mónika életének titka az Isteni Bölcsesség, a megtestesült Ige iránti szeretet.
- Szent Ágoston így fejezi be édesanyja történetét: a könyvében.
Nyugodjék békében a férjével együtt, aki előtt és aki után nem volt más férje, akinek szolgált, s akiben megteremtette a türelem gyümölcsét, mert őt is megnyerte, Uram, neked. Add, hogy mindnyájan, akik ezt olvassák, oltárodnál megemlékezzenek Mónikáról, a te szolgálódról, és vele együtt Patriciusról is, aki egykor az ő férje volt, s kinek testéből, nem tudom hogyan, engem is erre az életre vezéreltél. A jámbor lelkek emlékezzenek meg róluk, akik az én szüleim voltak ebben a mulandó világosságban, s akik most már belőled, az Atyából és a katolikus Anyából a testvéreim, és velem
maroka, 2019. október 03. csütörtök, 14:08
Migrációs vita kerekedett az olaszországi Bolognában egy tészta körül Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:
Matteo Maria Zuppi Bologna érsek kezdeményezte, hogy a város védőszentje Szent Petronius október 4-i ünnepére készítendő tortellino az idén ne sertés-, hanem baromfihúsból készült tölteléket kapjon.

Legyen ez a "befogadás" tortellinója! - javasolta a közép-olaszországi város katolikus vezetője, akit Ferenc pápa szombaton avat bíborossá.Zuppi érsek saját városában a szegények segítőjeként ismert, amiért kiérdemelte az "utca püspöke" elnevezést. Más egyházi vélemények szerint a könnyedebb tésztatöltelék nem csak az esetleg muzulmán vallású bevándorlóknak szól, hanem a város idősebb és diétásan táplálkozó lakosságának is szól.

Az első bolognai püspök, az 5. században élt Szent Petronius ünnepnapján a város utcáin és éttermeiben rendezett népünnepségen a tipikus helyi gasztronómiai specialitásként ismert tortellinót szolgálják fel levesben. Az évszázados és védett recept szerint a tészta tölteléke sertéshúsból készül.

Az érsek kezdeményezése széles vitához vezetett. Ivana Barbieri, az olasz
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 18:13
1/202
Képek, videók
Hardi Richárd Kongóban
sacimama
2013. június 04. kedd, 23:52
Kongói galamb.jpg
farkas1945
2013. szeptember 18. szerda, 11:08
Kongói réce.PNG
farkas1945
2013. augusztus 08. csütörtök, 12:02
kongói hajviselet.jpg
grimilda
2009. május 03. vasárnap, 11:58
Kongói táncmaszk
butababa
2006. szeptember 19. kedd, 23:00
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
Budapesti-reggel-2016- 12-
lilagondolatok
2016. december 13. kedd, 10:38
A budapesti Állatkert
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:22
Budapesti béke.jpg
chillik
2016. február 20. szombat, 05:28
Budapesti tervek 2016
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:24
Elefántház -Budapesti áll
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 17:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.