Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:29 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csirkecomb jóasszony módra
jóasszony módra


Hozzávalók

6-8 db csirkecombfilé
50 dkg gomba
5-6 fej vörös-, vagy lila hagyma
20-30 dkg kolozsvári szalonna
só, bors
petrezselyem
liszt
kevés olaj

Elkészítése:

A csirkecombot sóval, borssal meghintjük, és félretesszük. Addig a gombát tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel. A szalonnát vágjuk kisebb kockákra, a hagymát mérettől függően negyedekbe, vagy nyolcadokba.

Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk. A húsokat lisztben megforgatjuk, és az olajra téve lepirítjuk. Mivel a combok kicsit vastagabbak, mint pl. a sertéskaraj, ezért én kevés vizet alá szoktam önteni, és lefedem a serpenyőt, hogy legyen ideje belül is jól átpuhulni a húsnak. Ha puha, süssük vissza zsírjára (hagyjuk a vizet elpárologni), és szedjük ki a combokat. Tartsuk melegen!

A serpenyőben
vorosrozsa66, 2018. november 19. hétfő, 20:30
sütőtökös kelkáposzta kolbásszal
30 dkg sütőtök
1 kis db kelkáposzta
20 dkg főzőkolbász
5 dkg kolozsvári szalonna
5 szál kakukkfű
1 kávéskanál római kömény
3 ek olívaolaj
1 kis db vöröshagyma

elkészítés
A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, és megpirítjuk az olíván. Rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, megdinszteljük.
Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, kelkáposztát és főzőkolbászt.
Ízesítjük sóval, friss kakukkfűvel és római köménnyel.
Többször óvatosan megkavarva roppanósra pirítjuk-pároljuk az egészet.
faciendum, 2018. október 27. szombat, 18:38
Vegetáriánus "szalonnát" állítottak elő egy ukrán agráregyetem diákjai
Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változatának receptje meglepően egyszerű. A műszalonna növényi olajból és zselatinból áll.

Dmitro Bigyuk, az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára szerint a vegetáriánus szalonna egészséges alternatívája az igazinak, hiszen nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat.

Az egyetemi tanár elmondta, hogy többféle zsírtartalmú és ízesítésű műszalonnát tudnak készíteni, így sósat, paprikásat, illetve egyéb fűszerekkel ízesítettet, de akár savanyú vagy édes ízűt is. Állítja, hogy megfelelő fűszerezéssel íze megkülönböztethetetlen az igazi szalonnáétól.
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 19:18
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
zsírral.

Tőtike tormalevélben
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 kg darált sertéshús, 3 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt
feketebors, 30 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 7 dl
paradicsomlé, 1 dl ecet, tormalevél, másfél evőkanál őrölt paprika.
Két liter vizet felforralunk két csapott evőkanál sóval, és egy deci ecettel. A
tormaleveleket alaposan átmossuk, majd a forró vízben átforgatjuk, megfonnyasztjuk.
Kiszedjük, és hagyjuk hűlni.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk. Ráborítjuk a darált húst, belevágunk két
vöröshagymát, egy kisebb fej fokhagymát. Ízesítjük őrölt borssal, egy evőkanál sóval,
másfél evőkanál őrölt paprikával, majd a rizst is hozzáadva alaposan összekeverjük.
A meghűlt levelek vastagabb ereit kivágjuk, mindegyiket elfelezzük, ezek közepébe egy
evőkanálnyi tölteléket halmozunk. Felcsavarjuk, két oldalról bedugjuk, hogy ne folyjon
ki főzés közben.
Egy lábas alját tormalevelekkel kibélelünk, ezekre
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Beke Sándor: Elégia a Hargitához.
pitvarában
szomorú tücsök
muzsikál bánatában.

Ahogy haladok
fölfelé az úton,
megszorul a szívem,
s az erdő alá nézek:
úgy tűnik,
mintha még
regélnének ott,
mintha a fenyők alatt
egy konyhaszéken ülve
ezelőtt száz évvel
elaludt volna a század -

Az Ivó-patakhoz közel
játékba merült
gyermekek futkorásznak.
Az új filegória mellett,
a kirakott tűzhelyen
füst táncol felfelé,
mozgást látok:
szalonnát sütnek
a serény édesanyák
meg a sürgő-forgó leányok.

Menta- s vadcsombor-legelőn
fürge, hosszú lábú szöcskék
pattannak játékosan
a fénysugárban.
Az éktelen melegben
egy őzike fel-felemeli a fejét,
mikor meglát,
de mintha itt se lennék,
a tücskök dalán
álmélkodik tovább -
ez az ő országa.

A híd alatti
alacsony vízesésben,
a korhadó fagyökér körül
virgonc hableányok
születnek a vízsugárban,
s
marcyt, 2018. augusztus 01. szerda, 07:20
mustárszószos csirke
tej
3 evőkanál méz (szigorú diétában 1/2 tk. Lovely Sweet édesítő)
3 evőkanál mustár
1,5 evőkanál darált fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál keményítő összekeverve 1 evőkanál vízzel
só, bors
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem

1. Keverd össze a mézet (vagy az édesítőt), a mustárt, az olajat, a fokhagymát és a sót. Alaposan forgasd át a pácban a húsdarabokat, majd tedd egyelőre félre tálat.

2. Egy serpenyőben süsd ki a felkockázott szalonnát. A már ropogós szalonnadarabkákat szedd ki szalvétára, majd ugyanebben a serpenyőben pirítsd át a pácból kiemelt csirkét. Nem kell teljesen megsütnöd, csak majdnem készre, hiszen még újra fogod hőkezelni a mártással együtt. Tedd ki a húst egy tányérra.

3. A megmaradt mustáros páchoz öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, a serpenyőben keverve kezdd el melegíteni, majd öntsd hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Keverd folyamatosan, míg szépen besűrűsödik az állaga.

4. Az elősütött
faciendum, 2018. július 09. hétfő, 19:11
A hypertonia kezelése: ajánlások és a valódi világ
haszonnal járó túlmunkára szánt időt sportolásra cserélni.

A nyugati típusú civilizációban élőket kisgyermekkoruktól kezdve kellene egészséges életmódra nevelni. Ez szép szóval is megy, de annak a hatékonysága kisebb, mint a törvény szigora: ha a dohány- és alkoholtermékek csak speciális elárusítóhelyeken kaphatók, ha az iskolai és közétkeztetés sószegény, zsírszegény és gyümölcsben gazdag, ha mindennap van tornaóra az iskolákban stb. Tetszeni fog ez azoknak a gyerekeknek, akik otthon sózott szalonnát esznek, szüleik a szobában egymásra fújják a cigarettafüstöt és reggeltől estig tévé vagy számítógép előtt ülnek?

A válasz egyértelmű.

Az életmód-változtatás magas-normális vérnyomás esetén a hypertonia prevenciójára, enyhe hypertoniában a gyógyszeres kezelés késleltetésére, olykor megelőzésére, az alkalmazott gyógyszerek számának és dózisának csökkentésére, a terápiarezisztencia áttörésére alkalmas.

Evidenciaszintje összesítve és minden elemére külön-külön I/A, tehát
yaskane, 2018. július 05. csütörtök, 12:33
Fáy Ferenc
nem vivő
kis őrhelyén, te nem virágzó,
árnyékod árnyékában fázó
koldus-se-becsülte szegény.

Állj meg gyökeredig repedt,
villám-hasított életed
üszök-sebében, mely fölött
Isten már markába köpött
s kegyelme fejsze-fénye ül
napjaid gallyai körül.


HAJNAL, KANÁSZTÜLÖKKEL


Hajnalban kelt. Falás szalonnát,
hagymát evett s egy korty törkölyt ivott.
Rágyújtott. Aztán köhécselt a csendben
s az egyunalmú égre ásított.

Kopott volt már, akár az őszi,
fülledt avarban rothadó levél.
Hetvenhat év... Hány néma, szürke reggel
annak, ki már csak magával beszél.

Neve se volt. Vagy hogyha volt is,
kit érdekelt, ki törődött vele?
Tudták a fák és őrizték a rétek:
az Isten szép, zöld keresztlevele.

Tülkébe fújt: kapú csapódott,
kazlak
menusgabor, 2018. április 17. kedd, 15:45
Öntött saláta
Öntött saláta (Edit dédi):

Először is vagdoss fel némi szalonnát apróra, és kezd el kisütni a zsírját. Jót tesz neki, ha a kisült zsírt néha leöntöd róla, és egy nagyobb konyhai szerszámmal kinyomkodod a magától kijönni nem akaró zsírt. Mindezt addig csináld, amíg finom ropogós nem lesz a szalonna, és a bögrében össze nem gyűlt némi szalonnazsír.
Közben a másik kezeddel keverj össze egy cukros-ecetes salátalét (olyasmit, amilyet modjuk az uborkasalátára szoktál önteni), és forrald fel.
Ha van harmadik kezed is, akkor moss meg egy-két fej salátát, szedd le a külső csigarágta koszos leveleit, és vágd fel 4-6 darabra, úgy ahogy az almát, vagy a szülinapi tortát szoktad. A torzsáját is kivághatod.
Ha ügyes és gyors voltál, akkor eddigre kisült a szalonna és felforrt a salátalé, tehát itt az ideje, hogy a salátalevet összekeverd a szalonnazsírral. Tedd a salátadarabokat egy nagy tálba, öntsed nyakon a salátalével, aztán gyorsan rakjad tányérra. A szalonnát szórd a tetejére, és hamar edd
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:40
Sült csirkecomb Budapest raguval
HOZZÁVALÓK
1,5 kg csirkecomb,
1 dkg zsír,
10 dkg füstölt szalonna,
20 dkg csirkemáj,
20 dkg gomba,
2 fej vöröshagyma,
2 db paprika,
2 db paradicsom,
10 dkg zöldborsó (fagyasztott,olvasztott),
1 csokor petrezselyem,
2 kg burgonya,
só,
fűszerpaprika




A raguval kezdjük, hiszen ezt az ételt a pörköltfélékhez soroltam. Kevés zsiradékot hevítünk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Félrehúzva feloldjuk benne a fűszerpaprikát. Kevés vizet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a csirkecombok csontjait, megsózzuk és borsozzuk. 30 percig főzzük.

Ezután a csontokat kivesszük, és az alapot szitán áttörjük. Beletesszük a fagyasztott zöldborsót, készíthetjük frissből is, akkor viszont a borsót főzzük meg előre.

Kipirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, a gombát, a májat és a paradicsomot. Rövid pirítás, majd hozzáadjuk a pörkölt levét és összeforraljuk. A
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 21:29
Bakonyi csirkemellragu
vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt pirospaprika
2 fehér paprika
1 paradicsom
20 dkg csiperkegomba szeletelve (vagy konzerv)
2 dl tejföl
1 ek liszt
1 kk mustár

A körethez:

40 dkg (fusilli) tészta
1 kisebb ek só
1 ek étolaj

Elkészítése:

A húst szeletekre vágom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm 1 dl vízzel és fedő alatt párolom.

A szalonnát apró csíkokra szelem, zsírjára sütöm.

Közben a hagymát finomra vágom, a fehér paprika magházát kivágom, majd felszeletelem és a paradicsomot is.
Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprikát és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból és ezzel helyettesítettem.

A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a szeletelt gombát, paprikát, paradicsomot, meghintem pirospaprikával, hozzáadom az
vorosrozsa66, 2018. március 16. péntek, 14:50
Sült csirkecomb, baconos-tojásos rizzsel
finom bacon szalonnát apró kockákra darabolok, száraz serpenyőben elkezdem olvasztani, pirítani, és amikor már szép szint kapott, és kisült a zsírja, hozzá adtam a tegnapi rizst. Ezzel jól össszepirítottam, és alaposan felvertem 2 tojást, amivel szintén alaposan összesütöttem. És már kész is a köret.
Amíg ezzel foglalatoskodtam, a csirkecomb szinte magától elkészül. Amikor a kúra ideje alatt főzök ilyesmit, akkor a következők szerint járok el. A csirkecombokat megmostam, és olyan tepsibe készítem, amibe rácsot lehet tenni. Hogy a husi ne érintkezzen a tepsivel. Ez azért jó, mert a husit, így tudok ténylegesen párolni, majd aztán sütni. Így finom ropogós lesz a végeredmény, és nem szárad ki.
A combokat picit sóztam, és a következő zöldfűszerek keverékével kentem be. petrezselyem, rozmaring, kevés citrom hélya, és kevés mustár keveréke, valamint frissen őrölt bors. Ennyi. ezzel kenem be a husikat, a rácsra tszem őket, és a rács alá vizet öntök. Így a husi nem a vízben ázik, és fő, hanem párolódik a
bkisseva, 2018. február 22. csütörtök, 11:43
1/103
Képek, videók
Csirkecomb-figyelő
sanci81
2018. augusztus 05. vasárnap, 18:16
Sült csirkecomb
irmus
2018. július 11. szerda, 06:59
Pikáns csirkecombok póréh
vorosrozsa66
2018. május 21. hétfő, 15:41
Csirkecomb
irmus
2018. április 07. szombat, 10:49
Sült csirkecombok petrezs
irmus
2018. március 06. kedd, 16:04
Rizses csirkecomb párolt
irmus
2017. május 20. szombat, 18:09
Sült csirkecomb - spárga-
irmus
2017. május 13. szombat, 18:41
Sült csirkecomb Kukoricás
irmus
2017. április 10. hétfő, 07:24
grilles csirkecomb
irmus
2017. március 12. vasárnap, 08:55
Ananászos csirkecombok
borcsamama
2016. február 09. kedd, 19:40
Fokhagymás csirkecombok
lilagondolatok
2015. május 29. péntek, 11:23
sült csirkecombok almával
erzsikepuskas
2013. december 07. szombat, 15:03
spanyol csirkecombok
borcsamama
2013. február 17. vasárnap, 17:14
csirkecombok-szoszban. jpg
kis-vakond
2012. augusztus 27. hétfő, 19:18
boros_csirkecombok.jpg
skorpiolilike
2010. december 04. szombat, 08:23
Címkék
szalonnát vágjuk, kisült zsírt, tegnapi rizst, rácsra tszem, felkockázott sütőtököt, csirkecombok csontjait, tücskök dalán, szalonna zsírján, állati eredetű, kolozsvári szalonnát, húst szeletekre, serpenyőben keverve, raguval kezdjük, deci ecettel, borsót főzzük, apró kockára,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.