Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 08:07 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITM: az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat támogatják az energetikai innovációs pályázaton
Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a szaktárca közleménye szerint elmondta, a márciusban meghirdetett kiírások az energetikai innováció olyan kulcsterületein segítik mintaprojektek megvalósítását, amelyek jelentősen hozzájárulnak az energiahatékonyság, valamint a helyben elérhető, megújuló energiaforrásokra alapozott ellátásbiztonság növeléséhez.

Az összesen 12 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás célja az innovatív energetikai megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amely az első lépést jelenti a Nemzeti Energiastratégia innovációs fejezetének végrehajtásában. A márciusban meghirdetett kiírások az energetikai innováció olyan kulcsterületein segítik mintaprojektek megvalósítását, mint a karbonmentes energiatermelés integrációját megkönnyítő power-to-gas technológiák, a naperőművek térnyerésével párhuzamosan szükségessé váló hálózat-okosítások, a települési energiaellátás földgázt kiváltó, megújuló erőforrásokat hasznosító
velemenyezd, 2020. július 08. szerda, 11:11
PM: önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben is
A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, mert így a járvány újabb hulláma esetén sem lesz kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak - írják a közleményben.

Megerősített hazai egészségügyi gyártás nélkül kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ország, ha a globális ellátási láncok időlegesen megszakadnak - emelte ki Varga Mihály.

Mint mondta: a kormány célja, hogy felkészüljön egy esetleges következő járványhelyzetre, valamint arra, hogy folyamatosan biztosítható legyen az egészségügyi ellátás. A kórházi adósságrendezéskor megkezdett munkát folytatva a Pénzügyminisztérium egyeztetéseket folytatott olyan egészségipari szereplőkkel, akikkel lehetőség van a szükséges kapacitások megteremtésére - tájékoztatott a szaktárca.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján meghatároztuk az egészségügyben használt kritikus termékköröket, amelyekre természeti, ipari vagy biológiai katasztrófa, veszélyhelyzet
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 13:41
ITM: 5G hivatalos tájékoztató honlap indult
Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre - írta közleményében a szaktárca. A távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett számos további területen eredményez változásokat. Új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többi között a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, a mezőgazdaságban, a sportban és a szórakoztatóiparban is - tették hozzá.

A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29 százaléka, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 16:13
Koronavírus - Spanyolországban 48 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban
vannak kórházban, 527 pácienst intenzív osztályon ápolnak - részletezte, hozzátéve, hogy az elmúlt egy hónapban azonosított esetek harmada tünetmentes volt.

A SARS-CoV-2 nevű vírus miatt 56-an veszítették életüket az elmúlt egy hétben. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint március 10-e óta az állam egyebek mellett 130,4 millió szájmaszkot és 5,3 millió gyorstesztet osztott szét a tartományok és különböző szociális szervezetek között.

Spanyolországban június 21-én jár le a belföldi szabad mozgást korlátozó szükségállapot, amely tizenkét hete van érvényben. Azokban a tartományokban, ahol a járványügyi enyhítések elérték az utolsó fázist, például Andalúziában vagy Baszkföldön, az autonóm kormány már engedélyezte a lakhely szerinti megye elhagyását, ám a
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 19:03
Indul a Tématerületi Kiválósági Program 2020: több mint 44 milliárd forint forrás a következő két évre
rámutattak, hogy a magyar kutatók innovatív ötletei a legnehezebb helyzetekben is óriási segítséget jelenthetnek. Az intézmények kiválóságát ösztönző eddigi programok integrált támogatási konstrukcióként, Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020) néven folytatódnak, ezt finanszírozza a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a következő kétéves időszakban mintegy 44,3 milliárd forinttal - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a szaktárca közleménye szerint.

A megújuló rendszer célja továbbra is az, hogy egyszerűsített formában, kutatás-fejlesztési és innovációs fókusszal támogassa az egyetemi tudásközpontokat és kutatóhelyek hatékony szakmai munkáját - tudatták.

Schanda Tamás elmondta: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pénteken hirdeti meg az új TKP2020 pályázati felhívást, és erről közvetlenül is tájékoztatja az érintett intézményeket.

"Nem engedjük, hogy a koronavírus okozta rendkívüli helyzet
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 18:12
Fokozatos nyitás a cél a magyar-német idegenforgalmi kapcsolatokban
A szaktárca közleménye szerint az online megbeszélésen elhangzott: Németország Magyarország legfontosabb forráspiaca, az elmúlt évtizedben a német vendégek száma ötödével nőtt. A kétoldalú kapcsolatok újbóli megerősödésére adhat okot, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után a szakmai várakozások szerint a saját szervezésű utazások számának jelentős növekedésére lehet számítani.

Az online egyeztetés Palkovics László és Peter Altmaier német gazdasági és energetikai miniszter májusi tárgyalásának folytatásaként valósult meg, a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselőinek részvételével.

Az ITM adatai szerint a turizmus teljes hozzájárulása a magyar GDP-hez tavaly meghaladta a 10 százalékot, a vendégéjszakák száma 2010 óta 60 százalékkal nőtt. Az összesen 31,3 millió éjszakai tartózkodásból több mint kétmillió a hazánkba látogató 624 ezer német turistához kötődött 2019-ben. Az eredményhez hozzájárult, hogy az elmúlt évben a legnagyobb német városokból heti 179 járattal volt elérhető
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 17:22
Koronavírus - Spanyolország hat tartományában egy hete nem hunyt el senki a fertőzésben
nem igazolt eseteket is, akik idősotthonokban, szociális intézményekben és saját lakásukban hunytak el. A szaktárca jelentésében ezek nem szerepelnek.

A kormány jövő keddi ülésén javaslatot fogad el arról, hogy a parlament hosszabbítsa meg a március 15. óta érvényben lévő szükségállapotot június 21-ig. A tervek szerint a járványügyi korlátozásokat június végéig oldják fel fokozatosan és júliustól az országot újból megnyitják a nemzetközi turizmus előtt.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) közleménye szerint a külföldi turisták elmaradásával a dél-európai országot áprilisban mintegy hétmilliárd euró veszteség érte. A korábbi évek alapján több mint hétmillió látogatót vártak a határokon kívülről ebben az időszakban.

A gazdasági motorjának számító ágazatban már márciusban is komoly visszaesés történt, miután lezárták a határokat a járvány miatt.

Január és április között 10,6 millió külföldi turista érkezett, akik 11 milliárd eurót költöttek el, szemben a tavalyi 21,4 millió látogatóval,
velemenyezd, 2020. június 01. hétfő, 19:16
Színház- és Filmművészeti Egyetem: kevés a rendelkezésre álló idő a modellváltás lebonyolítására
Az intézmény az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a sajtóból értesültek arról, hogy benyújtották a vonatkozó törvénymódosítást, és meglepetésükre az alapítványi modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebb került: 2020. szeptember 1-je lenne.

Kitértek arra, hogy egy a törvénytervezettel foglalkozó interjúban Bódis József államtitkár a modellváltás előnyei mellett érvelt, ugyanakkor azt mondta, hogy az egyetemnek vannak a "vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai".

Megítélésük szerint az SZFE elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát. A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak - írták.

Félrevezetőnek és sajnálatosnak nevezték, hogy elhangozhatott az a - véleményük
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 15:01
Koronavírus - Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt tettek feljelentés a madridi tartományi elnök ellen
Az családok szerint az autonóm kormány a nyilvánvaló veszély ellenére nem hozott időben megfelelő intézkedéseket ezekben az intézményekben, emiatt átláthatatlan helyzet alakult ki, ráadásul a rokonok nem kaptak felvilágosítást szeretteikről.

Kiadott közleményükben hangsúlyozták továbbá a tesztek, a védőfelszerelések hiányát és a fertőzöttek nem megfelelő elkülönítését is. Mindezek miatt a hozzátartozók az érintett otthonok vezetőit is feljelentették.

A madridi tartományi kormány adatai szerint március eleje óta 5972 koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset történt az autonóm közösség területén működő idősotthonokban és szociális intézményekben, amelyből 1249 esetben igazolta vizsgálat a fertőzést. A többieknél fennálltak ugyan a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket, de nem készült teszt, amely ezt megerősítette volna.

A gyanús, de nem tesztelt esetek nem kerülnek bele az egészségügyi minisztérium központi statisztikájába, amely szerint 231-gyel nőtt a regisztrált fertőzöttek
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 19:53
AM: 25 milliárd forint többlettámogatással segíti a kormány az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat
A miniszter a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatási programok célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme. Ezek a kezdeményezések csaknem 35 ezer vállalkozást, ezeken keresztül mintegy 140 ezer foglalkoztatottat érintenek.

A 25 milliárd forintos többletforrásból 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az élelmiszeripar, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh és kecske-, a nyúl-, a húsmarha- és a tejelő szarvasmarha ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői - emelte ki Nagy István.

Hozzátette, hogy a válságkezelési intézkedéseik finanszírozása érdekében külön egymilliárd forintos vissza nem térítendő többlettámogatásban részesülnek a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szervezetek. Ennek keretében a termékeik karitatív szervezeteken keresztül történő ingyenes szétosztása és a
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 15:02
Palkovics: már több mint 100 ezer munkavállalón segít a munkahelyvédelmi bértámogatás
A szaktárca szerdai közleménye szerint a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy minél több munkahelyet megvédjen, és annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a járvány tönkretett. Ennek érdekében, a gazdaságvédelmi intézkedések legfontosabb eszközeiként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programokat indított.

A munkahelyvédelmi bértámogatás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül állami támogatást igénybe véve. A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjárműjavításból és a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatást Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből igényelték.

Palkovics László kiemelte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan és a lehető leggyorsabban elvégzik, eddig közel 45 ezer munkavállaló támogatásáról született kedvező döntés. A
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 11:26
Koronavírus - ITM: taroltak a magyar ötletek az európai online innovációs versenyen
A szaktárca, a Design Terminállal együttműködve, nemzeti kurátorként támogatta a közel 250 magyar jelentkező részvételét.

Az Európai Bizottság és az Európai Innovációs Tanács a tagországok együttműködésével szervezett kreatív online versenyt a koronavírussal kapcsolatos társadalmi kihívások leküzdésére alkalmas innovatív megoldások megtalálása érdekében 2020. április 24. és 26. között. Az #EUvsVirus hackathonon összesen 2160 projekt érkezett be a szervezőkhöz, amelyből a nemzetközi zsűri 117 innovatív megoldást jutalmazott, a legjobb hat csapatból kettő magyar.

A rangos hazai elismerések után európai szinten is díjazták a magyar egyetemistákból álló Team Discover csapatot. Dános Péter, Elődi Márton, Knébel Miklós, Lakatos Péter, Mitnyik Levente és Nagy Kristóf egy 3D-nyomtatással készült, szenzorokkal ellátott szemüveggel neveztek a versenyre, amely az egészségügyi dolgozók munkáját segítheti. Az Élet & Egészség kategória kiemelt győztese meghívást kap az Európai Innovációs Tanács rendezésében
velemenyezd, 2020. április 30. csütörtök, 21:58
1/62
Képek, videók
Hűsítő megoldások
janna53
2013. június 22. szombat, 21:11
feladatok és megoldások10
hollygergo
2009. január 08. csütörtök, 15:31
megoldások
marci30
2008. május 22. csütörtök, 14:25
A megoldások értékelése
gyalikviz
2006. október 29. vasárnap, 22:44
erösödünk energetikailag
paniko
2007. december 11. kedd, 19:47
E-MAIL-IMG_0019-1-KADE R.j
grimilda
2009. február 01. vasárnap, 12:03
Nemzeti Palota, Barcelona
pacsakute
2020. július 05. vasárnap, 15:27
Etosba Nemzeti Park Namíb
pacsakute
2020. június 04. csütörtök, 22:14
érdekes nemzeti zászlónk0
maroka
2020. június 03. szerda, 14:12
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.