Belépés
2019. február 16. szombat | 7. hét | 47. nap | 13:06 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bemutatták Debrecen város borait
Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: három kategóriában - fehér- és vörösbor, illetve pezsgő - 15 borvidék 67 pincészet 126 bora versengett azért, hogy egy évig viselhesse palackján a Debrecen város bora címkét.

Évről évre nő a résztvevők érdeklődése a verseny iránt és egyre jobb minőségű borok kerülnek az úgynevezett "vakkóstolással" pontozó zsűritagok asztalára - tette hozzá a polgármester, majd bejelentette: 2019-ben a város fehérbora címet a mádi Demetervin pincészet 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el.

Debrecen idei vörösbora a szekszárdi Vida Péter pincészetének 2016-os évjáratú Ölelés nevű merlot bora lesz, míg a város pezsgője címet egy évig a Sauska Tokaj Kft. Brut száraz furmint, hárslevelű, chardonnay fehér pezsgője viselheti.

A győztes borászok szombaton a város bálján vehetik át az elismerésüket és ott szolgálják fel első alkalommal a díjazott borokat, amelyekből ezer-ezer palack, illetve 600 pezsgő készül, s helyi éttermek
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 15:01
Különleges bejgli karácsonyra
narancshéj
6 evőkanál narancslekvár
20 dkg mazsola

Elkészítés:
A kandírozott narancshéjat és a mazsolát aprítsuk fel, majd daráljuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott étcsokoládét, a kakaóport és a lekvárt. Jól dolgozzuk össze, majd kenjük a tésztára.

*
- Forralt boros-aszalt szilvás töltelék
Különleges töltelék, tele a tél ízeivel és illataival. Ha kedveled a kulináris különlegességeket, ezt a receptet egyenesen imádni fogod!
Hozzávalók:
1,5 dl száraz vörösbor
10 dkg aszalt szilva
fahéj
1 vanília rúd
2 teáskanál méz
10 dkg cukor
1 dl víz
4 db egész szegfűszeg
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
Az aszalt szilvát vágjuk szeletekre és szórjuk meg fahéjjal. A cukrot és a vizet a fűszerekkel együtt tegyük fel főni. Lassú tűzön készítsünk belőlük szirupot, majd adjuk hozzá a vörösbort, a mézet és az aszalt szilvát. Addig főzzük, míg a szilva puha nem lesz, a leve pedig sűrű, szirupos állagú. Ha a
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
A tökéletes forralt bor ( recept )
forralt bor különösen közel áll a szívemhez. Ahogy beköszönt az ősz és túl vagyunk a szüreten, alig várjuk, hogy az újbor letisztuljon, és készülhessen belőle egy jó kis fűszeres változat.

A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból, a vörös talán a gyakoribb, de én nagyon szeretem fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.

A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor az ízélmény is kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Mi legtöbbször csak narancsot teszünk még bele pluszban, de lehet citromot vagy almát is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, akár cider is, ezt is tovább ízesíthetjük. A lényeg, hogy felejtsük el, hogy a rossz bor jó lesz majd forraltnak.

A tökéletes forralt
pacsakute, 2018. december 05. szerda, 17:47
Itt a forralt borozás szezonja.
Itt a forralt borozás szezonja. Adventi vásárban vagy a hideg téli estéken jól jön egy bögre forralt bor. Most hoztunk nektek egy tuti receptet is hozzá!
...........
Hozzávalók:
0,7 l száraz vörösbor
0,3 liter víz
2 dl kreolszirup
Melegítsd a bort a vízzel 80-90 fokosra, hogy az alkoholtartalma megmaradjon. Húzd le a tűzről, és mérd hozzá a szirupot. Keverd össze és fogyaszd egészséggel!
*
- A kreolszirup elkészítése:
,5 l víz
40 dkg cukor
1 cs. szegfűszeg
3 ek. szegfűbors
5 szem csillagánizs
4 szál fahéjrúd
1 db narancs leve és lehámozott héja
1 citrom lehámozott héja
Rakjuk fazékba a fűszereket, és mérjük rá a vizet. Tegyük a tűzre, és forrás után közepes lángon főzzük tovább. Közben hozzáadjuk a citrom és a narancs vékonyan lehámozott héját. Innentől nincs más dolgunk, mint 1 órán át főzni. Az édes szirup leszűrve, hűtés nélkül 1
maroka, 2018. november 27. kedd, 11:52
Bólé
Déli-gyümölcs-bólé

0,5 dl konyak,
0,5 l vörösbor,
1 üveg száraz pezsgő,
1 db narancs,
1 db banán,
1 db citrom,
2 db mandarin,
1 doboz ananászkonzerv,
2 evőkanál porcukor,
4 kockacukor.

Díszítéshez: gyümölcsdarabok, narancs és citromspirál.

A megmosott narancs héját dörzsöljük át a kockacukrokkal és a cukrokat dobjuk
a bólés tál aljába. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a narancsot és a banánt,
valamint karikázzuk fel a megmosott citromot is /héjastól!/ és a gyümölcsöket
tegyük a kockacukrok mellé a tálba.
Szórjuk meg porcukorral, keverjük össze és tegyük fél órára hűtőszekrénybe.
Az ananász levet keverjük össze a konyakkal. a hűtött gyümölcsökhöz keverjük
hozzá az ananászt és a konyakos ananászlevet és öntsük rá a vörösbort is.
A félkész italt 2 napig érleljük lefedve hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt díszítsük fel a tálat, tegyük bele a jégkockákat és öntsük fel
az italt jégbe hűtött
klarika47, 2018. szeptember 30. vasárnap, 11:34
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
módszerrel, de cukros káposztával töltjük.
A lángosokat egyenként óvatosan megsodorjuk és serpenyőben, mindössze két evőkanál
olajon mindkét oldalukon megsütjük. Idő közben a tetejét is átkenjük olajjal, hogy a
fordítás után az is szép piros legyen.

Dámvad pörkölt vargányával
Hozzávalók: (8 főre) 3 kg vadhús vegyesen (gerinc, oldalas, lapocka, comb), 25 dkg
vargánya, 20 dkg házi füstölt szalonna, 30 dkg újhagyma (vagy vöröshagyma), 10
dkg sertészsír, 2 dl száraz vörösbor, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 tv-paprika, 4
babérlevél, 8 szem borókabogyó, 5 dkg őrölt paprika, só, őrölt feketebors, 4
gerezd fokhagyma.
A vadhúst lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk a csontos részeket is, a faggyút
eltávolítjuk. Több vízben alaposan átmossuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, és a bográcsban kisütjük a zsírját. A pörcöket kiszedjük.
A vöröshagymát felszeljük, majd a zsírban megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről,
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Aszalt szilvás kacsamell
hozzávalók 4 főre
15 dkg aszalt szilva
2 dl száraz vörösbor
2 db bőrös, kicsontozott kacsamell (egyenként kb. 300 grammosak)
1 zsemle
3 dl tej
1 tojás
1 nagyobb alma

őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió

elkészítés
Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk, a zsemlét pedig a tejbe.
A kacsamellek bőrös oldalát keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba.
A megpuhult, kicsavart zsemlét összekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott szilvával. Hozzáadjuk a tojást, a durvára reszelt almát, sózzuk és kevés gyömbérrel, szerecsendióval ízesítjük. A masszát fél órán át állni hagyjuk.
A kacsamelleket, húsos oldalukkal felfelé fektetve, beborítjuk az almás-szilvás töltelékkel. Félbehajtjuk őket és madzaggal átkötözzük.
Tepsire helyezve forró (220 fok, légkeverés) sütőbe dugjuk a húsokat és kb. 16-20 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve, fogyasztás előtt, rácson pihentetjük a kacsamelleket 5
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:12
AUGUSZTUS HAVI MENÜ AJÁNLAT 2.
VÖRÖSBOROS SZILVALEVES
Hozzávalók: 75 dkg szilva, 10-15 dkg cukor ízlés szerint, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dl száraz vörösbor, 1 teáskanál liszt, 3 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj, fél citrom héja, 1 mokkáskanál só

2 dl vízbe szórjuk a fűszereket, és fedő alatt 10 percig forraljuk. ezután leszűrjük, a levet 6 dl vízzel és a vörösborral összeöntjük. a megmosott, kimagozott szilvát beletesszük a vörösboros vízbe és megsózzuk, majd fedő alatt 5 percig főzzük.
A megfőtt gyümölcsből egy merőkanálnyit félreteszünk, és hagyjuk kihűlni. ezután kevés gyümölcslével turmixgépbe öntjük, tejföllel, tejszínnel és liszttel péppé keverjük. Ezzel a péppel behabarjuk a forrásban levő levest, és állandó keverés közben legalább 5 percig forraljuk. Csak ekkor tesszük bele a cukrot. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük. Csészékbe jéghidegen tálaljuk.
Tanács: Egy-egy evőkanál jól behűtött, cukor nélkül felvert tejszínhabbal díszíthetjük.
lizawolf, 2018. augusztus 27. hétfő, 18:43
A szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték Villányban a kékoportó szüretelését
Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.

A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét "jó erős átlagosnak" nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.

Nagy Gergely az MTI érdeklődésére jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt - a korábbiakon túl - nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.

Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztettMerlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t.
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 14:20
Stifado - Ciprusi pörkölt
Stifado

1/2 kg marhalábszár
1 dl olívaolaj
2 dl száraz vörösbor
3 db vöröshagyma
3 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál fahéj
1 babérlevél
néhány szem boróka bogyó
1 teáskanál chili
só, bors

Az olajon megpirítjuk a megtisztított, kockákra vágott marhahúst, ha a nyers színét elvesztette, hozzáöntjük a bort és 10 percig főzzük. Majd hozzáöntünk egy pohár vizet és beledobjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomokat és a fűszereket. Kuktában kb. egy óra alatt készre főzzük. Lehet friss kenyérrel, tésztával, burgonyával is tálalni, de én most rizzsel készítettem.
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 14:24
Tallóztam
Marhagulyás csipetkével

Hozzávalók:
60 dkg marha lábszár
40 dkg burgonya
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 közepes nagyságú hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1-2 szál zellerlevél
1 doboz pritamin
1 evőkanál étolaj
1 tojás
10 dkg liszt

őrölt pirospaprika
bors
kömény
kakukkfű
1 marhahúsleves-kocka
1 dl száraz vörösbor
gulyáskrém
házi paprikakrém

Elkészítés: A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk.

Utána 2 liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

A lisztből kis sóval, vízzel, 1 tojással kemény tésztát készítünk, és csipetkét szaggatunk belőle, és a
horvathnemagdi, 2018. január 30. kedd, 20:30
A MINDENTUDÓ SÓ 1.
azokat.

- A divatos márvány asztallapról sóba mártott nedves ronggyal távolíthatjuk el a foltokat. Az így kezelt felületet tiszta vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.



- A friss vérfoltokat legkönnyebben úgy lehet eltávolítani, hogy hideg vízbe áztatjuk a textíliát. Az áztató vízbe tegyünk sót. Így kevésbé roncsolódik az anyag.

- A vörösborfoltok eltávolítására is alkalmas a só. Hintsük, a szennyezett felületre és öntsünk rá ásványvizet. A felesleges nedvességet itassuk fel és cseppentsünk citromlevet a foltra. Kezelés után mossuk ki a textíliát.

- A szőnyegen levő vörösbor folt eltávolítását az előbbiek szerint végezzük el, de ne tegyünk rá citromlevet.

- A bársonnyal kárpitozott bútorokat a sós vízbe mártott kefe tisztítja meg legjobban a portól.

- A fonott kosarat, vesszőből készült, festetlen bútort
lizawolf, 2018. január 29. hétfő, 18:03
1/91
Képek, videók
a cápának bemutattam apát
soni96
2009. január 28. szerda, 17:54
Laci bemutatta Piszni
pirine
2008. június 15. vasárnap, 20:47
bemutatta.jpg
szidi001
2008. május 19. hétfő, 14:51
Ezer évig.jpg
kohlinka
2014. május 21. szerda, 08:39
40 évig minden este
rodes53
2012. június 27. szerda, 10:16
Zsuzsim 25 évig itt volt
orban47
2012. június 20. szerda, 05:32
A Dacia 1100, 4 évig gyár
wob
2012. május 09. szerda, 09:13
SaabSK37EViggen.jpg
sztana45
2010. május 27. csütörtök, 16:23
11 évig ebben az egységbe
sziszka11
2010. május 15. szombat, 20:36
Diónk volt 3és fél évig
dnemethk
2009. augusztus 11. kedd, 16:26
Ezer évig várok....bmp
mester126mari
2009. május 09. szombat, 13:24
Ezer évig várok rád.jpg
nyta100
2009. március 08. vasárnap, 18:00
934_egy-evig-maradsz.j pg
csumike
2008. december 28. vasárnap, 08:34
Mostar régi 427 évig állt
dnemethk
2008. augusztus 17. vasárnap, 19:55
Briana Evigan
szotyi95
2008. augusztus 12. kedd, 17:37
Címkék
szilva puha, apróra vágott, évig viselhesse, zsemlét pedig, napokban elkezdte, forralt bort, győztes borászok, szőlősgazdák bizakodók, Nagy Gergely, hideg téli, vízzel 80-90, cukrokat dobjuk, bográcsban kisütjük, szennyezett felületre, szokásosnál öt-hat, Vida Péter,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.