Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 07:52 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bemutatták Debrecen város borait
Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: három kategóriában - fehér- és vörösbor, illetve pezsgő - 15 borvidék 67 pincészet 126 bora versengett azért, hogy egy évig viselhesse palackján a Debrecen város bora címkét.

Évről évre nő a résztvevők érdeklődése a verseny iránt és egyre jobb minőségű borok kerülnek az úgynevezett "vakkóstolással" pontozó zsűritagok asztalára - tette hozzá a polgármester, majd bejelentette: 2019-ben a város fehérbora címet a mádi Demetervin pincészet 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el.

Debrecen idei vörösbora a szekszárdi Vida Péter pincészetének 2016-os évjáratú Ölelés nevű merlot bora lesz, míg a város pezsgője címet egy évig a Sauska Tokaj Kft. Brut száraz furmint, hárslevelű, chardonnay fehér pezsgője viselheti.

A győztes borászok szombaton a város bálján vehetik át az elismerésüket és ott szolgálják fel első alkalommal a díjazott borokat, amelyekből ezer-ezer palack, illetve 600 pezsgő készül, s helyi éttermek
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 15:01
Különleges bejgli karácsonyra
narancshéj
6 evőkanál narancslekvár
20 dkg mazsola

Elkészítés:
A kandírozott narancshéjat és a mazsolát aprítsuk fel, majd daráljuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott étcsokoládét, a kakaóport és a lekvárt. Jól dolgozzuk össze, majd kenjük a tésztára.

*
- Forralt boros-aszalt szilvás töltelék
Különleges töltelék, tele a tél ízeivel és illataival. Ha kedveled a kulináris különlegességeket, ezt a receptet egyenesen imádni fogod!
Hozzávalók:
1,5 dl száraz vörösbor
10 dkg aszalt szilva
fahéj
1 vanília rúd
2 teáskanál méz
10 dkg cukor
1 dl víz
4 db egész szegfűszeg
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
Az aszalt szilvát vágjuk szeletekre és szórjuk meg fahéjjal. A cukrot és a vizet a fűszerekkel együtt tegyük fel főni. Lassú tűzön készítsünk belőlük szirupot, majd adjuk hozzá a vörösbort, a mézet és az aszalt szilvát. Addig főzzük, míg a szilva puha nem lesz, a leve pedig sűrű, szirupos állagú. Ha a
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
A tökéletes forralt bor ( recept )
forralt bor különösen közel áll a szívemhez. Ahogy beköszönt az ősz és túl vagyunk a szüreten, alig várjuk, hogy az újbor letisztuljon, és készülhessen belőle egy jó kis fűszeres változat.

A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból, a vörös talán a gyakoribb, de én nagyon szeretem fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.

A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor az ízélmény is kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Mi legtöbbször csak narancsot teszünk még bele pluszban, de lehet citromot vagy almát is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, akár cider is, ezt is tovább ízesíthetjük. A lényeg, hogy felejtsük el, hogy a rossz bor jó lesz majd forraltnak.

A tökéletes forralt
pacsakute, 2018. december 05. szerda, 17:47
Itt a forralt borozás szezonja.
Itt a forralt borozás szezonja. Adventi vásárban vagy a hideg téli estéken jól jön egy bögre forralt bor. Most hoztunk nektek egy tuti receptet is hozzá!
...........
Hozzávalók:
0,7 l száraz vörösbor
0,3 liter víz
2 dl kreolszirup
Melegítsd a bort a vízzel 80-90 fokosra, hogy az alkoholtartalma megmaradjon. Húzd le a tűzről, és mérd hozzá a szirupot. Keverd össze és fogyaszd egészséggel!
*
- A kreolszirup elkészítése:
,5 l víz
40 dkg cukor
1 cs. szegfűszeg
3 ek. szegfűbors
5 szem csillagánizs
4 szál fahéjrúd
1 db narancs leve és lehámozott héja
1 citrom lehámozott héja
Rakjuk fazékba a fűszereket, és mérjük rá a vizet. Tegyük a tűzre, és forrás után közepes lángon főzzük tovább. Közben hozzáadjuk a citrom és a narancs vékonyan lehámozott héját. Innentől nincs más dolgunk, mint 1 órán át főzni. Az édes szirup leszűrve, hűtés nélkül 1
maroka, 2018. november 27. kedd, 11:52
Bólé
Déli-gyümölcs-bólé

0,5 dl konyak,
0,5 l vörösbor,
1 üveg száraz pezsgő,
1 db narancs,
1 db banán,
1 db citrom,
2 db mandarin,
1 doboz ananászkonzerv,
2 evőkanál porcukor,
4 kockacukor.

Díszítéshez: gyümölcsdarabok, narancs és citromspirál.

A megmosott narancs héját dörzsöljük át a kockacukrokkal és a cukrokat dobjuk
a bólés tál aljába. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a narancsot és a banánt,
valamint karikázzuk fel a megmosott citromot is /héjastól!/ és a gyümölcsöket
tegyük a kockacukrok mellé a tálba.
Szórjuk meg porcukorral, keverjük össze és tegyük fél órára hűtőszekrénybe.
Az ananász levet keverjük össze a konyakkal. a hűtött gyümölcsökhöz keverjük
hozzá az ananászt és a konyakos ananászlevet és öntsük rá a vörösbort is.
A félkész italt 2 napig érleljük lefedve hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt díszítsük fel a tálat, tegyük bele a jégkockákat és öntsük fel
az italt jégbe hűtött
klarika47, 2018. szeptember 30. vasárnap, 11:34
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
módszerrel, de cukros káposztával töltjük.
A lángosokat egyenként óvatosan megsodorjuk és serpenyőben, mindössze két evőkanál
olajon mindkét oldalukon megsütjük. Idő közben a tetejét is átkenjük olajjal, hogy a
fordítás után az is szép piros legyen.

Dámvad pörkölt vargányával
Hozzávalók: (8 főre) 3 kg vadhús vegyesen (gerinc, oldalas, lapocka, comb), 25 dkg
vargánya, 20 dkg házi füstölt szalonna, 30 dkg újhagyma (vagy vöröshagyma), 10
dkg sertészsír, 2 dl száraz vörösbor, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 tv-paprika, 4
babérlevél, 8 szem borókabogyó, 5 dkg őrölt paprika, só, őrölt feketebors, 4
gerezd fokhagyma.
A vadhúst lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk a csontos részeket is, a faggyút
eltávolítjuk. Több vízben alaposan átmossuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, és a bográcsban kisütjük a zsírját. A pörcöket kiszedjük.
A vöröshagymát felszeljük, majd a zsírban megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről,
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Aszalt szilvás kacsamell
hozzávalók 4 főre
15 dkg aszalt szilva
2 dl száraz vörösbor
2 db bőrös, kicsontozott kacsamell (egyenként kb. 300 grammosak)
1 zsemle
3 dl tej
1 tojás
1 nagyobb alma

őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió

elkészítés
Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk, a zsemlét pedig a tejbe.
A kacsamellek bőrös oldalát keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba.
A megpuhult, kicsavart zsemlét összekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott szilvával. Hozzáadjuk a tojást, a durvára reszelt almát, sózzuk és kevés gyömbérrel, szerecsendióval ízesítjük. A masszát fél órán át állni hagyjuk.
A kacsamelleket, húsos oldalukkal felfelé fektetve, beborítjuk az almás-szilvás töltelékkel. Félbehajtjuk őket és madzaggal átkötözzük.
Tepsire helyezve forró (220 fok, légkeverés) sütőbe dugjuk a húsokat és kb. 16-20 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve, fogyasztás előtt, rácson pihentetjük a kacsamelleket 5
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:12
AUGUSZTUS HAVI MENÜ AJÁNLAT 2.
VÖRÖSBOROS SZILVALEVES
Hozzávalók: 75 dkg szilva, 10-15 dkg cukor ízlés szerint, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dl száraz vörösbor, 1 teáskanál liszt, 3 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj, fél citrom héja, 1 mokkáskanál só

2 dl vízbe szórjuk a fűszereket, és fedő alatt 10 percig forraljuk. ezután leszűrjük, a levet 6 dl vízzel és a vörösborral összeöntjük. a megmosott, kimagozott szilvát beletesszük a vörösboros vízbe és megsózzuk, majd fedő alatt 5 percig főzzük.
A megfőtt gyümölcsből egy merőkanálnyit félreteszünk, és hagyjuk kihűlni. ezután kevés gyümölcslével turmixgépbe öntjük, tejföllel, tejszínnel és liszttel péppé keverjük. Ezzel a péppel behabarjuk a forrásban levő levest, és állandó keverés közben legalább 5 percig forraljuk. Csak ekkor tesszük bele a cukrot. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük. Csészékbe jéghidegen tálaljuk.
Tanács: Egy-egy evőkanál jól behűtött, cukor nélkül felvert tejszínhabbal díszíthetjük.
lizawolf, 2018. augusztus 27. hétfő, 18:43
A szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték Villányban a kékoportó szüretelését
Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.

A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét "jó erős átlagosnak" nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.

Nagy Gergely az MTI érdeklődésére jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt - a korábbiakon túl - nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.

Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztettMerlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t.
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 14:20
Stifado - Ciprusi pörkölt
Stifado

1/2 kg marhalábszár
1 dl olívaolaj
2 dl száraz vörösbor
3 db vöröshagyma
3 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál fahéj
1 babérlevél
néhány szem boróka bogyó
1 teáskanál chili
só, bors

Az olajon megpirítjuk a megtisztított, kockákra vágott marhahúst, ha a nyers színét elvesztette, hozzáöntjük a bort és 10 percig főzzük. Majd hozzáöntünk egy pohár vizet és beledobjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomokat és a fűszereket. Kuktában kb. egy óra alatt készre főzzük. Lehet friss kenyérrel, tésztával, burgonyával is tálalni, de én most rizzsel készítettem.
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 14:24
Tallóztam
Marhagulyás csipetkével

Hozzávalók:
60 dkg marha lábszár
40 dkg burgonya
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 közepes nagyságú hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1-2 szál zellerlevél
1 doboz pritamin
1 evőkanál étolaj
1 tojás
10 dkg liszt

őrölt pirospaprika
bors
kömény
kakukkfű
1 marhahúsleves-kocka
1 dl száraz vörösbor
gulyáskrém
házi paprikakrém

Elkészítés: A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk.

Utána 2 liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

A lisztből kis sóval, vízzel, 1 tojással kemény tésztát készítünk, és csipetkét szaggatunk belőle, és a
horvathnemagdi, 2018. január 30. kedd, 20:30
A MINDENTUDÓ SÓ 1.
azokat.

- A divatos márvány asztallapról sóba mártott nedves ronggyal távolíthatjuk el a foltokat. Az így kezelt felületet tiszta vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.



- A friss vérfoltokat legkönnyebben úgy lehet eltávolítani, hogy hideg vízbe áztatjuk a textíliát. Az áztató vízbe tegyünk sót. Így kevésbé roncsolódik az anyag.

- A vörösborfoltok eltávolítására is alkalmas a só. Hintsük, a szennyezett felületre és öntsünk rá ásványvizet. A felesleges nedvességet itassuk fel és cseppentsünk citromlevet a foltra. Kezelés után mossuk ki a textíliát.

- A szőnyegen levő vörösbor folt eltávolítását az előbbiek szerint végezzük el, de ne tegyünk rá citromlevet.

- A bársonnyal kárpitozott bútorokat a sós vízbe mártott kefe tisztítja meg legjobban a portól.

- A fonott kosarat, vesszőből készült, festetlen bútort
lizawolf, 2018. január 29. hétfő, 18:03
1/91
Képek, videók
a cápának bemutattam apát
soni96
2009. január 28. szerda, 17:54
Laci bemutatta Piszni
pirine
2008. június 15. vasárnap, 20:47
bemutatta.jpg
szidi001
2008. május 19. hétfő, 14:51
Ezer évig.jpg
kohlinka
2014. május 21. szerda, 08:39
40 évig minden este
rodes53
2012. június 27. szerda, 10:16
Zsuzsim 25 évig itt volt
orban47
2012. június 20. szerda, 05:32
A Dacia 1100, 4 évig gyár
wob
2012. május 09. szerda, 09:13
SaabSK37EViggen.jpg
sztana45
2010. május 27. csütörtök, 16:23
11 évig ebben az egységbe
sziszka11
2010. május 15. szombat, 20:36
Diónk volt 3és fél évig
dnemethk
2009. augusztus 11. kedd, 16:26
Ezer évig várok....bmp
mester126mari
2009. május 09. szombat, 13:24
Ezer évig várok rád.jpg
nyta100
2009. március 08. vasárnap, 18:00
934_egy-evig-maradsz.j pg
csumike
2008. december 28. vasárnap, 08:34
Mostar régi 427 évig állt
dnemethk
2008. augusztus 17. vasárnap, 19:55
Briana Evigan
szotyi95
2008. augusztus 12. kedd, 17:37
Címkék
város bálján, félkész italt, kockacukrok mellé, fahéjtól kezdve, forralt bort, lángosokat egyenként, hegyközségi titkár, szétzúzott fokhagymát, Papp László, szennyezett felületre, forralt borozás, áztató vízbe, narancs vékonyan, alkoholtartalma megmaradjon, aszalt szilvát, napokban elkezdte,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.