Különleges bejgli karácsonyra |
 |
narancshéj
6 evőkanál narancslekvár
20 dkg mazsola
Elkészítés:
A kandírozott narancshéjat és a mazsolát aprítsuk fel, majd daráljuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott étcsokoládét, a kakaóport és a lekvárt. Jól dolgozzuk össze, majd kenjük a tésztára.
*
- Forralt boros-aszalt szilvás töltelék
Különleges töltelék, tele a tél ízeivel és illataival. Ha kedveled a kulináris különlegességeket, ezt a receptet egyenesen imádni fogod!
Hozzávalók:
1,5 dl száraz vörösbor
10 dkg aszalt szilva
fahéj
1 vanília rúd
2 teáskanál méz
10 dkg cukor
1 dl víz
4 db egész szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az aszalt szilvát vágjuk szeletekre és szórjuk meg fahéjjal. A cukrot és a vizet a fűszerekkel együtt tegyük fel főni. Lassú tűzön készítsünk belőlük szirupot, majd adjuk hozzá a vörösbort, a mézet és az aszalt szilvát. Addig főzzük, míg a szilva puha nem lesz, a leve pedig sűrű, szirupos állagú. Ha a |
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51 |
|
| |
A tökéletes forralt bor ( recept ) |
 |
forralt bor különösen közel áll a szívemhez. Ahogy beköszönt az ősz és túl vagyunk a szüreten, alig várjuk, hogy az újbor letisztuljon, és készülhessen belőle egy jó kis fűszeres változat.
A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból, a vörös talán a gyakoribb, de én nagyon szeretem fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.
A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor az ízélmény is kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Mi legtöbbször csak narancsot teszünk még bele pluszban, de lehet citromot vagy almát is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, akár cider is, ezt is tovább ízesíthetjük. A lényeg, hogy felejtsük el, hogy a rossz bor jó lesz majd forraltnak.
A tökéletes forralt |
pacsakute, 2018. december 05. szerda, 17:47 |
|
| |
Itt a forralt borozás szezonja. |
 |
Itt a forralt borozás szezonja. Adventi vásárban vagy a hideg téli estéken jól jön egy bögre forralt bor. Most hoztunk nektek egy tuti receptet is hozzá!
...........
Hozzávalók:
0,7 l száraz vörösbor
0,3 liter víz
2 dl kreolszirup
Melegítsd a bort a vízzel 80-90 fokosra, hogy az alkoholtartalma megmaradjon. Húzd le a tűzről, és mérd hozzá a szirupot. Keverd össze és fogyaszd egészséggel!
*
- A kreolszirup elkészítése:
,5 l víz
40 dkg cukor
1 cs. szegfűszeg
3 ek. szegfűbors
5 szem csillagánizs
4 szál fahéjrúd
1 db narancs leve és lehámozott héja
1 citrom lehámozott héja
Rakjuk fazékba a fűszereket, és mérjük rá a vizet. Tegyük a tűzre, és forrás után közepes lángon főzzük tovább. Közben hozzáadjuk a citrom és a narancs vékonyan lehámozott héját. Innentől nincs más dolgunk, mint 1 órán át főzni. Az édes szirup leszűrve, hűtés nélkül 1 |
maroka, 2018. november 27. kedd, 11:52 |
|
| |
Bólé |
 |
Déli-gyümölcs-bólé
0,5 dl konyak,
0,5 l vörösbor,
1 üveg száraz pezsgő,
1 db narancs,
1 db banán,
1 db citrom,
2 db mandarin,
1 doboz ananászkonzerv,
2 evőkanál porcukor,
4 kockacukor.
Díszítéshez: gyümölcsdarabok, narancs és citromspirál.
A megmosott narancs héját dörzsöljük át a kockacukrokkal és a cukrokat dobjuk
a bólés tál aljába. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a narancsot és a banánt,
valamint karikázzuk fel a megmosott citromot is /héjastól!/ és a gyümölcsöket
tegyük a kockacukrok mellé a tálba.
Szórjuk meg porcukorral, keverjük össze és tegyük fél órára hűtőszekrénybe.
Az ananász levet keverjük össze a konyakkal. a hűtött gyümölcsökhöz keverjük
hozzá az ananászt és a konyakos ananászlevet és öntsük rá a vörösbort is.
A félkész italt 2 napig érleljük lefedve hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt díszítsük fel a tálat, tegyük bele a jégkockákat és öntsük fel
az italt jégbe hűtött |
klarika47, 2018. szeptember 30. vasárnap, 11:34 |
|
| |
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek |
 |
módszerrel, de cukros káposztával töltjük.
A lángosokat egyenként óvatosan megsodorjuk és serpenyőben, mindössze két evőkanál
olajon mindkét oldalukon megsütjük. Idő közben a tetejét is átkenjük olajjal, hogy a
fordítás után az is szép piros legyen.
Dámvad pörkölt vargányával
Hozzávalók: (8 főre) 3 kg vadhús vegyesen (gerinc, oldalas, lapocka, comb), 25 dkg
vargánya, 20 dkg házi füstölt szalonna, 30 dkg újhagyma (vagy vöröshagyma), 10
dkg sertészsír, 2 dl száraz vörösbor, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 tv-paprika, 4
babérlevél, 8 szem borókabogyó, 5 dkg őrölt paprika, só, őrölt feketebors, 4
gerezd fokhagyma.
A vadhúst lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk a csontos részeket is, a faggyút
eltávolítjuk. Több vízben alaposan átmossuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, és a bográcsban kisütjük a zsírját. A pörcöket kiszedjük.
A vöröshagymát felszeljük, majd a zsírban megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről, |
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43 |
|
| |
Aszalt szilvás kacsamell |
 |
hozzávalók 4 főre
15 dkg aszalt szilva
2 dl száraz vörösbor
2 db bőrös, kicsontozott kacsamell (egyenként kb. 300 grammosak)
1 zsemle
3 dl tej
1 tojás
1 nagyobb alma
só
őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió
elkészítés
Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk, a zsemlét pedig a tejbe.
A kacsamellek bőrös oldalát keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba.
A megpuhult, kicsavart zsemlét összekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott szilvával. Hozzáadjuk a tojást, a durvára reszelt almát, sózzuk és kevés gyömbérrel, szerecsendióval ízesítjük. A masszát fél órán át állni hagyjuk.
A kacsamelleket, húsos oldalukkal felfelé fektetve, beborítjuk az almás-szilvás töltelékkel. Félbehajtjuk őket és madzaggal átkötözzük.
Tepsire helyezve forró (220 fok, légkeverés) sütőbe dugjuk a húsokat és kb. 16-20 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve, fogyasztás előtt, rácson pihentetjük a kacsamelleket 5 |
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:12 |
|
| |
A szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték Villányban a kékoportó szüretelését |
 |
Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét "jó erős átlagosnak" nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.
Nagy Gergely az MTI érdeklődésére jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt - a korábbiakon túl - nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztettMerlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. |
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 14:20 |
|
| |
Stifado - Ciprusi pörkölt |
 |
Stifado
1/2 kg marhalábszár
1 dl olívaolaj
2 dl száraz vörösbor
3 db vöröshagyma
3 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál fahéj
1 babérlevél
néhány szem boróka bogyó
1 teáskanál chili
só, bors
Az olajon megpirítjuk a megtisztított, kockákra vágott marhahúst, ha a nyers színét elvesztette, hozzáöntjük a bort és 10 percig főzzük. Majd hozzáöntünk egy pohár vizet és beledobjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomokat és a fűszereket. Kuktában kb. egy óra alatt készre főzzük. Lehet friss kenyérrel, tésztával, burgonyával is tálalni, de én most rizzsel készítettem. |
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 14:24 |
|
| |
Tallóztam |
 |
Marhagulyás csipetkével
Hozzávalók:
60 dkg marha lábszár
40 dkg burgonya
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 közepes nagyságú hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1-2 szál zellerlevél
1 doboz pritamin
1 evőkanál étolaj
1 tojás
10 dkg liszt
só
őrölt pirospaprika
bors
kömény
kakukkfű
1 marhahúsleves-kocka
1 dl száraz vörösbor
gulyáskrém
házi paprikakrém
Elkészítés: A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk.
Utána 2 liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
A lisztből kis sóval, vízzel, 1 tojással kemény tésztát készítünk, és csipetkét szaggatunk belőle, és a |
horvathnemagdi, 2018. január 30. kedd, 20:30 |
|
| |
A MINDENTUDÓ SÓ 1. |
 |
azokat.
- A divatos márvány asztallapról sóba mártott nedves ronggyal távolíthatjuk el a foltokat. Az így kezelt felületet tiszta vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.
- A friss vérfoltokat legkönnyebben úgy lehet eltávolítani, hogy hideg vízbe áztatjuk a textíliát. Az áztató vízbe tegyünk sót. Így kevésbé roncsolódik az anyag.
- A vörösborfoltok eltávolítására is alkalmas a só. Hintsük, a szennyezett felületre és öntsünk rá ásványvizet. A felesleges nedvességet itassuk fel és cseppentsünk citromlevet a foltra. Kezelés után mossuk ki a textíliát.
- A szőnyegen levő vörösbor folt eltávolítását az előbbiek szerint végezzük el, de ne tegyünk rá citromlevet.
- A bársonnyal kárpitozott bútorokat a sós vízbe mártott kefe tisztítja meg legjobban a portól.
- A fonott kosarat, vesszőből készült, festetlen bútort |
lizawolf, 2018. január 29. hétfő, 18:03 |
|
| |
 |
1/91 |  |
|
|
|
Címkék | szilva puha, apróra vágott, évig viselhesse, zsemlét pedig, napokban elkezdte, forralt bort, győztes borászok, szőlősgazdák bizakodók, Nagy Gergely, hideg téli, vízzel 80-90, cukrokat dobjuk, bográcsban kisütjük, szennyezett felületre, szokásosnál öt-hat, Vida Péter, | |
|