Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 01:25 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Legfontosabb tények a zsírról
A legfontosabb tények a zsírról
Publikálva: csütörtök, október 31, 2019
Címkék: fehérje, szénhidrát, zsírok
Forrás: Gesundheit
A legfontosabb tények a zsírról
A zsírokat többnyire egészségtelen, hizlaló dolognak tekintjük, valójában azonban több fontos funkció látnak el a szervezetben. Fontos energiaszolgáltatók, egy gramm zsír 9 kalóriájával kétszer annyi energiát ad, mint ugyanennyi szénhidrát vagy fehérje. Ha a testünk nem égeti el azonnal a zsírokat, akkor energiatartalékként elraktározza ,,rosszabb időkre".

A zsírok nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat biztosítanak a különféle anyagcsere-folyamatokhoz. Ezen kívül:

a zsírok az A-, D-, E- és K-vitaminok hordozói, ezeket a szervezet nem tudná felhasználni zsír nélkül
ízek hordozói
hőszigetelők
védik a szerveket a külső behatásoktól
A napi kalória kb. 30%-ának zsírnak kell lennie. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsírról van szó!

Mely zsírok egészségesek,
lovaszmarika, 2019. december 05. csütörtök, 09:26
LMP: a klímavészhelyzethez kötődik a zöld népszavazás első kérdése
minden beruházásnál figyelembe kelljen venni, milyen konkrét hatással lesz az a klímaváltozásra, az üvegházhatású gázok kibocsátására.

Hangsúlyozta: a ma élők alkotják az utolsó generációt, amely aktívan és érdemben tehet a klímaváltozás "legszörnyűbb hatásainak" elkerüléséért, ezért minden semmittevéssel töltött hónappal, évvel még drasztikusabbak lesznek a jelenség hatásai.

A kormány magatartását a kérdésben szerinte egyszerre jellemzi "a semmittevés, a sunnyogás és az össze-vissza beszélés", ez pedig azt jelenti, hogy nem végzik el a szükséges munkát a klímaváltozás mérséklésére és azért, hogy felkészüljenek a hatásaira.

Kérdésre válaszolva Ungár Péter arról beszélt: formális egyeztetések nem, informálisak azonban voltak más pártokkal a népszavazási kezdeményezés támogatásáról, hozzátéve, "véget ért az az ellenzéki időszak, hogy én informális egyeztetésekről a sajtót fogom tájékoztatni".

Lényeges pontnak azt nevezte, hogy minél többen nyilváníthassanak véleményt, pártkötődéstől
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 13:11
Romániai elnökválasztás - A bukaresti média ironikusan kommentálja Iohannis és Dancila párhuzamos kampányrendez
A második mandátumra pályázó Klaus Iohannis jobboldali államfő megtagadta, hogy nyilvános vitát folytasson kihívójával, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel, arra hivatkozva, hogy nem akarja legitimálni a szerinte antidemokratikus Szociáldemokrata Pártot (PSD). Az elmaradt találkozót Iohannis egy pódiumbeszélgetéssel pótolta, amelyen ismert publicisták kérdéseire válaszolt, ezzel egy időben pedig Dancila is többórás sajtóértekezletet tartott, ahol az újságírók bármit kérdezhettek tőle.

Iohannist a jobboldali média is élesen bírálta, amiért elhárította a tévévitát, és nem találta meggyőzőnek azt a "pótvitát" sem, amellyel az államfő azt próbálta bizonyítani, hogy nem futamodik meg a kényes kérdések elől. Iohannis kampánystábja ugyanis nem bízta a szerkesztőségekre, hogy kit küldenek a pódiumbeszélgetésre, hanem név szerinti meghívókat küldött a rendezvény szereplőinek, így a PSD azzal vádolhatta az elnököt, hogy csak a "baráti sajtót" engedi kérdezni.

A jobboldali Hotnews.ro portál
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 13:51
AM helyettes államtitkár: a tejágazat helyzete stabil
Bognár Lajos a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács IX. Tejágazati konferenciáján rámutatott, hogy az EU tejtermelése 2013 óta folyamatosan nő, a tejpiaci kereslet kulcsa pedig továbbra is Kína.

Jelezte, hogy Magyarországon 119 tejfeldolgozó létesítmény van, de a felvásárolt folyótej 70 százalékát a három legnagyobb tejipari üzem dolgozza fel.

A hazai tejtermék-fogyasztás növekedését a tej áfájának öt százalékra csökkentése mellett egyértelműen a sajt- és vajfogyasztás növekedése hozta - mutatott rá az államtitkár. Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy a tejágazati növekedésből nem feltétlenül a hazai tejipar veszi ki a részét, hiszen 16,7 százalékos a tejágazat külkereskedelmi hiánya, vagyis nincs elég hazai tejtermék az igények kielégítéséhez. Ennek legfőbb oka, hogy továbbra is sok nyerstejet importál Magyarország, ezért a következő években stratégiai célnak kell lennie a lakosság jó minőségű hazai tejtermékkel való ellátása a lehető legmagasabb hozzáadott értékkel - fejtette
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:23
Bundás karfiol sajttal összesütve
Karfiolfalatok ropogós bundában, sajttal összesütve: sokkal finomabb, mint rántva
A karfiol ősszel és télen is olcsó, egészséges alapanyag, amiből jobbnál jobb ételeket
készíthetsz. Próbáld ki palacsintabundában és sok sajttal is!

Ideje újítani! A karfiolt legtöbbször morzsás bundában tálaljuk, pedig a sós, fűszeres
palacsintatészta is nagyon jól áll neki. Ráadásul kevésbé macerás elkészíteni. Minden
eddiginél finomabb lesz, ha sajttal megszórva összesütöd egy kicsit. A karfiol bundája
extrán ropogós, a sajt pedig nyúlós lesz.

Hozzávalók:

1 fej karfiol
15 dkg sajt
12 dkg liszt
5 dl tej
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma

bors
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A karfiolt alaposan mosd meg, szedd rózsáira, tedd forrásban lévő, sós vízbe és
főzd öt-hét percig. Vigyázz, hogy ne essen szét, akkor az igazi, ha még roppanós.
Szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, és csepegtesd le.
klarika47, 2019. november 09. szombat, 14:45
Nyirán Ferenc - Dilettáns dal
Nyirán Ferenc - Dilettáns dal

(Bokázva, Szabolcska Mihály modorában)

Öreg vagyok én már
Nem falom a nőket
Most már ez lesz sorsom:
Elkerülöm őket

Bezártál előttem
Ablakot és ajtót
Nem olvasod már a
Velem kapcsos sajtót

Töröltél a Szkájpról
Blokkoltál a Fészen
Pedig a szerelmünk
Nem is volt még készen

Én öreg barátod
Apádnál is vénebb
Kushadtam lábadnál
Mint fogatlan véreb

Angyalarcod mögött
Felsejlett az ördög
Bevallottan lettél
Te sárlbódleri dög

Legyen akkor immár
Szép unalmas élted
A Kineret partján
,,Tölgyfa" várjon téged

(2011)
liliana01, 2019. november 08. péntek, 22:07
A Tokaji is szerepel az EU Kínával kötött földrajzi árujelzők oltalmáról szóló megállapodásban
A megállapodás szerint oltalom alá kerülő földrajzi árujelzők uniós jegyzéke a Tokaji mellett olyan termékeket tartalmaz, mint a Champagne, a Feta sajt, az Irish Whiskey, a Münchener Bier, az Ouzo, a Polska Wódka, a Porto, a Prosciutto di Parma és a Queso Manchego. A kínai termékek között pedig például a Pixian Dou-Ban (Pihszieni babpép), az Anji Bai Cha (Ancsi fehér tea), a Panjin Da Mi (Panjin rizs) és az Anqiu Di Jiang (Ancsiui gyömbér) szerepel.

Az EU részéről a teljes elfogadáshoz az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának jóváhagyására van még szükség. A megállapodás várhatóan még 2020 végéig hatályba lép. A hatálybalépést követő négy év elteltével a megállapodás mindkét részről további 175 földrajzi árujelzővel bővül - közölték.

Az uniós agrár-élelmiszeripari export szempontjából Kína a második legjelentősebb célország. A 2018 szeptembere és 2019 augusztusa közötti időszakban a kivitel értéke elérte a 12,8 milliárd eurót. Kína a földrajzi árujelzők oltalma alatt álló termékek
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 11:11
Az idegrendszer és az agy fontos táplálékai
és azok is maradjunk. Kalciumforrások: tej és tejtermékek.

A magnézium az idegrendszer normális működéséhez járul hozzá. Hiányában idegességet, ingerlékenységet, szorongást és fáradtságérzetet tapasztalhatunk. Magnéziumtartalmú táplálékok: zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék, gyümölcsök, tejtermékek, hal.

Az idegrendszer egészséges működését a foszfor és a jód is elősegíti. Szinte minden táplálékban van foszfor, így hiányállapot miatt nem is kell aggódni. Jódban gazdag táplálékok pedig a tengeri kagyló, a tengeri halak és a tengeri só.

Az idegrendszeri ingerületek átvitelénél van kiemelkedő szerepe a nátriumnak, amely szintén megtalálható valamennyi élelmiszerben.

A kolin az agyi funkciókat és az emlékezőképességet fejleszti. Miben található? A májban, a sörélesztőben, a búzacsírában és a tojássárgájában.

Az inozit nyugtatja az idegeket. Hiányában szorongásos állapot és ideggyengeség alakul ki. Inozittartalmú táplálékok: teljes kiőrlésű gabonák,
pacsakute, 2019. november 04. hétfő, 18:57
Krónika 2. rész (napirend előtt: nemzeti gyásznap, jászberényi választás, imareggeli)
parlamenti államtitkára kifogásolta azt, hogy a képviselő párhuzamot von aközött, hogy szír embereket segítenek abban, hogy a saját szülőföldjükre visszatérjenek, azzal, hogy felvidéki magyarokat telepítettek át Magyarországra.

Szóvá tette, hogy nincs olyan félév, amikor az ellenzék ne temetné a magyar sajtószabadságot, miközben a legolvasottabb hírportál az ellenzék "vitorlájába fújja a szelet". Szerinte az önkormányzati választáson a választók többsége a bizalmáról biztosította a kormányt, Polt Péter pedig azért támadják politikai érvekkel, mert nem tudják szakmai érvekkel támadni.

Jobbik: a jászok mondjanak nemet az úrhatnám politikára!Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt: a jászberényieknek a kettős mércéből, a csalásból és a hazugságokból lett elegük, amikor az ellenzék jelöltjét, Budai Lórántot választották polgármesternek az önkormányzati választáson, azonban ez nem tetszett a kormánypártiaknak, így megsemmisítették az eredményt és új választást írtak ki. A politikus azt kérte a
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 15:51
Schmidt Mária: a Nyugat máig nem tulajdonít jelentőséget az antikommunista forradalomnak
kiadásában a lap felkérésére. Schmidt Mária jelezte: írását mindazoknak szánta, akikben nyitottság van, "és nem csak jelzős szerkezetekben gondolkodnak" Magyarországról.

Schmidt Mária szerint illúziónak bizonyult, hogy a magyarok az európai elit részének gondolták magukat a rendszerváltoztatás után, ezt a nyugati államok nem így gondolták. "Már nem tekintettek minket testvéreiknek, és azt gondolták, majd megmondják nekünk, mi a dolgunk, szanálják a piacainkat és a gazdaságainkat a saját érdekükben, mi pedig követjük az útmutatásaikat."

A történész szerint Nyugaton máig nem tulajdonítanak jelentőséget az "antikommunista forradalmaknak", annak, hogy a kelet-közép-európai országokban nemzeti mozgalmak vívták ki az önállóságot. Mint mondta, a nyugati országok nem is feltételezték, hogy a nemzeti kérdés szétrobbanthatja a szovjet birodalmat, amelyben csak "jegelve volt" a nemzeti kérdés, nem pedig megoldva, mint ahogy azt hangoztatták. Schmidt Mária szerint a 30 évvel ezelőtti harc emancipációs harc
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 10:03
Ez most még vicc vagy már nem is
javasolhatnék most valami mást? Egy finom salátatálat? Jégsalátát
sárgarépával, ruccolával és paradicsommal?

- Micsoda? Utálom a zöldségeket!

- Elnézést Uram, de hadd hívjam fel a figyelmét, hogy túl magas a koleszterin szintje!

- Micsoda? Ezt meg honnan veszi?

- A telefonszáma alapján be tudtuk azonosítani, és így hozzá tudunk férni az Ön orvosi laboratóriumi eredményeihez az utóbbi 7 évből.

- Oké, de akkor sem akarom a zöldségeket. Egyébként pedig ne féltsenek, mert szedek gyógyszert a koleszterin szintemre!

- Bocsánat Uram, de nem rendszeresen szedi azt a gyógyszert! A kereskedelmi
adatbázisunk szerint az utóbbi 4 hónapban mindössze egyszer vásárolt egy 30 tablettás csomagot az Ön utcája végén található gyógyszertárban.

- Ugyan már, ez semmit sem bizonyít. Egy másik gyógyszertárból vásároltam a többit.

- Ne haragudjon Uram, de ez sem lehet, hiszen nem látjuk ezt a kiadást az Ön bankkártya
lovaszmarika, 2019. október 28. hétfő, 13:11
Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra
katari gáz is megjelenhet majd a magyar energiamixben, hozzájárulva ezzel a magyar energiaellátás biztonságához és az árak még kedvezőbbé tételéhez" - húzta alá Szijjártó Péter.

Minél több forrásból tudunk gázt vásárolni, annál nagyobb biztonságban vagyunk, és annál olcsóbban tudunk gázt venni - magyarázta a miniszter.

A miniszter kitért arra, hogy a horvátországi LNG-terminál kapacitása éves szinten 2,7 milliárd köbméter lesz, a horvát-magyar határon létesített összekapcsolás éves kapacitása pedig 1,6 milliárd köbméter, ami jelentős mennyiség a mintegy 9,5 milliárd köbméteres éves magyar gázfogyasztáshoz képest. Ezt az 1,6 milliárdos kapacitást lehet 2021 januárjától hozzáadni a magyar energiamixhez - mondta.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a Katarral folytatott együttműködés több területre kiterjed; a labdarúgó világbajnokság előkészítése során magyar audiovizuális technológiákat használnak több stadionban, 140-150 tonna sajtot és tejterméket exportálnak magyar termelők Katarba. Az ivóvíz
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 12:01
1/393
Képek, videók
a legfontosabb.jpg
sz719eszter
2018. május 23. szerda, 19:05
Legfontosabb dolog az éle
borigit
2018. március 06. kedd, 08:07
Legfontosabb tanítónk
anna4459
2018. január 15. hétfő, 21:54
A legszebb, legfontosabb.
borigit
2017. április 23. vasárnap, 16:05
Nem azok a legfontosabb e
borigit
2017. január 02. hétfő, 14:42
A legfontosabb dolog az é
borigit
2016. június 16. csütörtök, 09:30
A legfontosabb dolog az é
jucinenadov
2016. május 22. vasárnap, 22:35
A két legfontosabb nap...
pacsakute
2015. október 29. csütörtök, 09:59
Legfontosabb tanítónk....
pacsakute
2015. szeptember 20. vasárnap, 20:56
Legfontosabb....jpg
pacsakute
2015. szeptember 11. péntek, 20:58
A házasság többnyire azér
sanci81
2018. július 17. kedd, 18:01
a nők többnyire
tnemarika
2012. szeptember 29. szombat, 07:04
1, Grammal sem több.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 16. csütörtök, 07:36
50gramm.jpg
sz719eszter
2016. február 20. szombat, 15:08
Miley Cyrus(17) a Grammy
farkas1945
2013. április 12. péntek, 10:47
Címkék
Polska Wódka, bizalmáról biztosította, Nyirán Ferenc, idegrendszer egészséges, Bocsánat Uram, kényes kérdések, Szabolcska Mihály, Szijjártó Péter, európai elit, megállapodás szerint, Pixian Dou-Ban, megállapodás mindkét, önkormányzati választáson, össze-vissza beszélés, Európai Parlament, kivitel értéke,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.