Belépés
2018. november 20. kedd | 47. hét | 324. nap | 18:50 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gesztenyés krémes sütés nélkül
Gesztenyés krémes sütés nélkülKészülök a forró nyári napokra, amikor a konyhában nem hiányzik a sütő melegsége. Keresem a recepteket, mit lehet majd olyankor készíteni. Bogarásztam, s ezt a sütit találtam. Nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag
A tésztához

25 dkg kekszmorzsa
50 dkg gesztenyemassza
10 ml rumaroma (ízlés szerint)
5 dkg margarin

A krémhez

1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
20 dkg margarin
10 dkg cukor
500 ml habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló

elkészítés

A pudingot elkészítjük, majd hűtjük. A margarint habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingot.
A kekszet eldolgozzuk a gesztenyével, a margarinnal és a rumaromával, majd egy sütőpapírral
vorosrozsa66, 2018. július 12. csütörtök, 14:00
Dmitry Glukhovsky - Metró 2033
6. Fejezet: Az erősebb jogán

A mennyezet annyira kormos volt, hogy a valamikori meszelésnek már a nyoma se látszott rajta. Artyom kábán bámulta, nem is értve, hova került.
- Felébredtél? - hallotta meg az ismerős hangot, s ettől gondolatai és a történtek széteső mozaikkockái egyszeriben a tegnapi (valóban tegnapi?) nap képévé álltak össze. Most mindez nagyon irreálisnak tűnt. Az álom ködszerűen átláthatatlan fala választotta el a valóságot az emlékektől. Elég elaludni és felébredni, hogy az átéltek fénye elhomályosodjon, és visszaemlékezve már nehéz legyen elkülöníteni a képzelt dolgokat a valóban megtörténtektől, amelyek ugyanúgy megfakulnak, mint az álmok s mint a jövőn vagy a lehetséges múlton járó gondolatok.
- Jó estét - üdvözölte Artyomot az ember, aki rátalált. A tűz túloldalán ült, arcát Artyom a lángon keresztül látta, amely így titokzatosnak, sőt misztikusnak tetszett. - Akkor most talán
eposz, 2018. június 18. hétfő, 10:24
Mese a búzaszemekről
- Zelk Zoltán: Egy búzaszem története
Meleg, kora nyári délután volt, a búzatábla hajladozva susogott a gyenge szellőben. A búzatábla mélyén lakó fürj- és fogolycsaládok már csomagoltak: tudták, holnap lesz az aratás napja, s ők mehetnek új hazát keresni. Gondterhesen készülődtek: hol találnak ilyen jó otthont, amely így megvédi a kicsinyeiket a vércsék és a puskagolyók ellen? Alig aludtak ezen az éjszakán, s kora hajnalban már búcsúzni kezdtek egymástól és jó szomszédaiktól, a pipacsoktól és a búzavirágoktól.
Ezek voltak a legszomorúbbak, a piros pipacsok és a kék búzavirágok. Harmatkönnyeket sírtak, amikor az öreg fürjek búcsúszavait hallották, s egy búzavirág így szólott:
- Ó, hogy irigyelünk benneteket! Bárcsak nekünk is szárnyunk lenne, és veletek mehetnénk!
Egy öreg fürj vígasztalni kezdte:
-Sose búsulj, bölcsen van ez így. A madarak repülni tudnak, ti meg itt nőttök
és illatoztok a búzatábla közepén.
Alighogy felröppentek az útra kész madarak, már jöttek is az
maroka, 2017. április 24. hétfő, 19:03
Magyar konyha története
és kerti partikon engedhetünk meg magunknak, a gáz is a tűz energiáját adja át. A villanyáram nem tűzenergiával telíti az ételt, hanem villamos energiával, ezért ha lehet, ne használjuk.
A főzéshez jó kedvvel, örömmel álljunk hozzá, mert akkor az ételen is érződik majd, hogy ezt jó szívvel készítették.
A főzés a nő, a családanya jelképe. A nő felelős a családi tűzhely melegéért, s ha nem vigyáz rá, a tűzhely kihűl, a család szétesik. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, jó főtt ételt (régi mondás, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út), jó illatokat találnak a lakásban. Nem mindegy, hogy a családanya örömet talál-e a főzésben, sütésben, nem véletlen, hogy a magyar nyelv azt mondja, milyen finom ez az étel, érződik, hogy szívvel készült, igen, jó szívvel, szeretettel. Érdekes módon a magyar szokások szerint a szabadtüzű főzésnél szinte mindig az apa főz, így ha időnként is, de részt vesz a tűz táplálásában.
Fontos, hogy a rég elfeledett
eva6, 2016. május 31. kedd, 11:28
Örökölt búzaszem
Volt egyszer egy gazdag ember. Egész életében megvolt mindene. Három fiát szépen felnevelte. Hanem azért a kincsesláda kulcsával mégsem lehetett a betegséget kizárni a házból. Az bizony őt is utolérte. Nagy bajában, öregségében csak a legkisebb fia ápolta. A másik kettő ezalatt élte világát: szép feleséget, jó cimborákat szereztek.Mégis, mielőtt meghalt volna a gazdag ember, úgy rendelkezett, hogy sok-sok aranyát a legidősebb fia kapja.

Szép, tornyos házát, száz hordó borát a középsőnek ajándékozta, a legkisebbnek pedig nem hagyott egyebet egyetlen búzaszemnél.Alighogy eltemették, a két nagyobbik fiú hamarosan megvigasztalódott a kincseken. Kinevették az öccsüket:
- No, te ugyan elmehetsz az örökségeddel! Hiába kedveskedtél, hízelegtél az apánknak, mégis minket szeretett jobban! - Azzal el is kergették a háztól.
Futott szegény fiú, amíg csak látott, és estére egy rozoga csőszkunyhóban húzta meg magát. Fájó szívvel gondolt az apjára. Sehogyan sem tudta megérteni, miért bánt vele
sz719eszter, 2016. február 21. vasárnap, 11:40
Tara Scott: Karácsony éjjel
leszállnak az angyalok. Már nem érezte a lábait, és a hideg levegő égette a torkát, mikor egy tisztás szélére ért. Nem tudott tovább menni. Lábai felmondták a szolgálatot, s egy fa tövében lerogyott. Összekuporodott, amennyire csak tudott, s szemei le-lecsukódtak, miközben rázta a hideg, hogy remegett belé. Időnként felpillantott, az angyalokat keresve, de egyre tovább maradt csukva a szeme, s végül már a hideget sem érezte. Ekkor egy sárgás-aranyos fénysugár ereszkedett le, s körbeölelte a kisfiút. Valami melegséget érzett, pont olyat, mint amikor az édesanyja az ölében tartotta, és magához ölelte.
- Édesanyám! - vacogta alig hallhatóan - hát eljött? Vigyen magával! - billent le a feje a vállára.

A vadász, megpillantotta a fényt, a fák között. Meggyorsította lépteit.
-,,Mi lehet az? Nem jöhet ablakból, arra nincs ház. Meg kell néznem" - s már szinte szaladt. Ahogy közeledett a fény felé, az úgy halványodott. Amikor odaért a fához, már csak a hold
korall44, 2015. december 03. csütörtök, 15:14
Móricz Zsigmond novellái!
A TŰZNEK NEM SZABAD KIALUDNI

Öregapó felállott a vesszők közül, kosarat kötött a hajlós, hántott fiatal vesszőkből. Olyan magas ember volt, hogy egész a padlást érte a feje, onnan felülről szólott le, miközben leverte magáról a vesszőforgácsokat:

- Lyányom, süssél egy kis kolbászt...

- Ó... - dünnyögte a lánya, aki a kisgyerekét etette tejbe áztatott kenyérbéllel.

Öregapó nem törődött vele, kicsit izgatott volt, fordult.

- Ejnye - mondta -, megyek mán, szétnézek egy kicsit a faluba. A marhának adjatok enni.

A fiatalasszony erre is dünnyögött, de nem mert hangosan, mert ő most itt amolyan hadiözvegy, hát meg kell köszönni a kenyeret is, amit a gyereke kap. Mióta az ura oda van a harctéren, idehaza él az apja nyakán, nemigen lehet morogni.

A másik fiatalasszony jött be egy üres dézsával, a menye. Öregapó arra is rászólott:

- Adjatok enni a marhának.

- Hová megy mán megint?

- Megyek a
piroska0101, 2015. október 08. csütörtök, 14:02
Irodalom
elpirult.

Estefelé kész volt minden. A kolbászrudak, a sonkák, a szalonnák az éléskamrában pihentek; a hentes dolgozott csak még lenn a mosópincében a serték tisztításán.

- No, Maris, gyere ide! - kiáltott.

A mosópincében nem volt senki más. Fönn a szakácsné a vacsorát főzte. A disznóölés minden érdekessége elmúlott, csak a fáradtság maradt meg, melyet a sok munka okozott, és a bágyadtság, amely az erős vér- és hússzaggal lopódzkodott a fejekbe. Künn hideg téli este volt, míg a konyhában a tűz melegsége terpeszkedett.

Alig lépett be Maris a konyhába, a hentes átkarolta a derekát, és magához szorította egész testében.

Megölelték őt már mások is, de sohasem érezte az ölelést - kisiklott, ütött és továbbszaladt. De most ránehezedett az izmos kar, megkötözték és megbénították a hatalmas húskötelek. A lélegzete is majd elállott, kiáltani se tudott.

Félóra múlva szemre húzott kendővel járt az udvaron.

- Majd adna nekem anyám, ha tudná.
piroska0101, 2015. március 03. kedd, 07:49
Horváthné Ági Karácsony
Horváthné Ági
Karácsony

Ezüstös fény csillan a fenyőfa ágán,
huncut hópihécske táncol a csúcsán.
Ezernyi kis égő melegséget sugároz,
méltón a meghitt ünnep pillanatához.

Szenteste a család együtt ünnepel,
mindenki készül egy kis figyelmességgel.
Apró ajándékok sorban a fa alatt,
várják, hogy egy kis örömet okozzanak.

Az ünnep örömét nem csak az ajándék adja,
végre együtt lehet a család apraja, nagyja.
Szeretetben elköltenek egy finom vacsorát,
s együtt ünneplik Jézus születésének napját.

Karácsony napján mit is kívánhatnék,
mindenki lelke ma megnyugodjék.
Feledésbe merüljön a bú és bánat,
Öröm és szeretet járja át a házat!

Békés, Boldog, Meghitt
kannalidia, 2014. december 27. szombat, 23:19
A gyermekkor vége 19-20-21
volna el magát, holnap felcipelnélek Budapestre, és azt mondanám : ez az a lány, akit mindig is kerestél!
Cili kacagott, s Nórát megdögönyözte a kivarrt, horgolt szélű párnák között, melyek még Marosi nagyszülők idejéből származtak, s Nóra már lemásolta egyenként a mintájukat. Aztán komolyabbra fordították a beszélgetést.
Nóra gonddal mondta:
- Tamás választása komoly nő. Máriának hívják. Kutatóorvos. Okos. Céltudatos. Építi a karrierjét. Sokat van külföldön. De nem ez a bajom vele. Melegséget hiányolom a természetéből. Ismerem a bátyámat, előbb-utóbb gondot okoz köztük. Tamás egészen más. Született kedves, melegszívű. Nem véletlenül gondoltam rád, Ciluska!
- Lohító is az?!- kérdezte Cili kitérőn, mert Nóra újra zavarba hozta.
- Benne is rengeteg melegség van. Szemre olyan, mint a hízelkedő gyerek, folyton hozzám bújik, utcán, villamoson. Kicsit szertelen, hangoskodó, mintha csak magunk volnánk a sok ember között, de ha az érzéseiről beszél, megcsendesedik. Nem volt nehéz
suzymama, 2014. november 02. vasárnap, 15:11
Németi Anett Őszi fészek
Németi Anett
Őszi fészek

A múló fáknak
már fájnak a lombok,
lehúz sok, vékony,
sárga levél.
Az őszi napfény
megült szemeinkben,
fiókahangon az
erdő beszél.
Halk csipogások
kicsi visszhangja
a meleg fészekben
várakozik.
Teli szárnytollak
gond-suhogása
élelmet gyűjt, így
fáradozik.
A csendes fákon
kopár ágak
hintáznak, ahogy
fütyül a szél,
szoros ölelésben
madarak ringnak,
pelyhes öröm -
most már jöhet a tél.

2012. 10. 20.


Németi Anett
Őszi
kannalidia, 2014. október 09. csütörtök, 13:07
Jobb Gábor Levélvirág
égen
kergetőzve szállnak, forognak.
Tiszta a mező, bódít a kalász,
s elvész minden moccanás.

Avarba bújik a nyári szellem,
s míg bolondját járatja velem,
elveszek az újban, a szépben,
a fákban s a kegyelemben,
amire már tél óta vártam.

Hűvös csepp a barna földön,
tört egektől való. Éjszaka jött
a hajó, s a csattogó hideg,
míg aztán a nyárnak ennyi lett.

Miért váltanád ezt mégis zölddé?
Miért hoznál a csúf időkbe
melegséget? Fogd hát lelked,
s kövess a dombra,
mert ha megteszed...
Majd úgyis hisz majd nekem
mindig fürkésző két szemed!

Maradjon a világ sárga,
mézízű s kicsit anyámra
üssön. Szeressen, ha zöld,
ha bíbor, ha fakó s ha sánta
lennék, akkor is adjon majd őszt
a
kannalidia, 2014. október 02. csütörtök, 21:35
1/5
Képek, videók
Gesztenyés krémes
irmus
2018. április 04. szerda, 08:22
gesztenyes_kremes.jpg
vorosrozsa66
2018. március 27. kedd, 18:11
gesztenyés krémes,.jpg
zsokica45
2016. május 05. csütörtök, 18:04
gesztenyés krémes.jpg
yvett789
2015. január 10. szombat, 19:56
Gesztenyés-krémes-süté s-n
feviroza
2014. december 12. péntek, 09:58
gesztenyés krémes0717.jpg
maroka
2013. július 18. csütörtök, 09:18
gesztenyés krémes
borcsamama
2013. január 19. szombat, 13:53
Forró nyári nap.jpg
chillik
2017. november 17. péntek, 05:31
Forró nyári estén.png
cady89
2016. szeptember 15. csütörtök, 15:44
A te melegséged.jpg
chillik
2016. június 10. péntek, 16:04
Békességet, melegséget...
manocska20
2010. május 11. kedd, 04:45
0 a a találtam ezt a nőt
lovaszmarika
2018. április 08. vasárnap, 15:27
Még nem találtam ilyet .
alvaro-hopihe
2017. május 10. szerda, 09:31
Barátra találtam
anna4459
2014. május 10. szombat, 21:15
Ezt én találtam,de megosz
1951anna
2013. március 19. kedd, 06:24
Címkék
lángon keresztül, gyenge szellőben, hentes dolgozott, fény felé, vacsorát főzte, sütit találtam, család apraja, középsőnek ajándékozta, aratás napja, lehetséges múlton, Jobb Gábor Levélvirág, csúf időkbe, disznóölés minden, ünnep örömét, családanya jelképe, szabadtüzű főzésnél,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.