Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 22:00 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika: regionális vezetővé nevezték ki a magyarellenességéről ismert fogyasztóvédőt, Mircea Diacont
feliratot. A felügyelő akkor az MTI kérdésére kifejtette: székely ízekről csak az beszélhetne, aki "kóstolt már székelyt". 2015 augusztusában a fogyasztóvédő a sepsiszentgyörgyi taxik némelyikére ragasztott, SIC feliratú matricákat kifogásolta. Úgy vélte, a Székelyföldet jelképező matrica reklámnak minősül, amit csakis reklámszerződés alapján lehet a taxikra kiragasztani. Mircea Diacon az unitárius vallásórák résztvevői számára szervezett ingyenes táborba kiszállva egyebek között azt kifogásolta, hogy nincs román nyelvű táborszabályzat.

Claudiu Susanunak egyebek között azt rótták fel, hogy részrehajlóan viszonyult 2017-es székelyudvarhelyi áruházi botrányhoz. Ekkor egy videoblogger olyan kisfilmet tett közzé az egyik videomegosztón, amely látszólag bizonyítja, hogy azért nem szolgálták ki egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót. Később kiderült, hogy a blogger kiszolgálását nem a románsága miatt utasították el, hanem
velemenyezd, 2019. január 21. hétfő, 11:41
MOGYE-ügy - A rektor szerint erőltetett összekapcsolni az angol és a magyar fakultás ügyét
A rektor az MTI-nek adott interjúban megerősítette, hogy angol kar létrehozásáról döntött kedden a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése révén létrejött marosvásárhelyi egyetem szenátusa. Hozzátette: a 2019-2020-as tanévtől induló angol kar létrehozását az tette szükségessé, hogy az őszi tanévkezdéstől indul az egyetem hamburgi kihelyezett tagozata, amelyen angol nyelven képeznek orvosokat, és a struktúrát mind a román, mind a német jogszabályoknak meg kell feleltetni.

"Erőltetett az angol és a magyar kar ügyét összekavarni, mert a két témának teljesen más a háttere" - jelentette ki Leonard Azamfirei rektor. Hozzátette: az egyetem keretében létrejövő angol kar az egyetemen jelenleg is folyó angol nyelvű orvosképzési programot és az ősztől induló hamburgi programot foglalja magába. Megjegyezte: az angol nyelvű oktatásban a tanintézet megannyi magyar tanára is részt vesz.

Az intézmény magyar tagozata által évek óta hiába követelt
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 11:11
Brexit - Káosztól tart a nemzetközi sajtó
nemzetipopulisták propagandáját" ismerik, hanem a valódi érveket is.

"May elsöprő veresége kiélezi a Brexit-krízist" - áll a baloldali El País címlapján. A szerző, Lluis Bassets volt igazgatóhelyettes szerint a brit miniszterelnök arra számít, hogy még megszerezheti Brüsszeltől, amit az nem tud és nem is akar megadni: egy javított megállapodást, amelyet a brit parlament jóváhagyhat. Ám azt csak egy új, és a törvényhozás által kellően támogatott brit kormányfő követelheti - állapította meg.

A román liberális Adevarul brüsszeli tudósítója szerint a nagy hagyományú, másoknak példaképül állított brit demokráciát egy átfogó, katonai tankönyvekben oktatott "félretájékoztatási kampány" siklatta ki, az utóbbi másfél évben kibontakozott káosz közepette Londonban most nem találják az utat, hogyan lehetne egy népszavazás eredményét mégis megkerülni.

A román jobboldali Hotnews.ro portál elemzője is azt valószínűsíti, hogy a britek végül is nem lépnek ki az EU-ból: előbb elhalasztják a Brexitet, majd egy
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 14:11
A román államfő üdvözölte a Szabad Európa Rádió román adásainak újraindítását
A román államfő úgy értékelte: a SZER az 1989 előtti időben a kommunista diktatúra által titkolni próbált igazságok feltárásával a "szabadság bástyájaként" éltette a reményt a románokban, hogy lehetséges az elnyomás alóli felszabadulás. Iohannis örömét fejezte ki, hogy 30 évvel a diktatúra bukása után, Románia (centenáriuma utáni) "újabb évszázadának" első évében hétfőn újraindultak a SZER Romániának szóló adásai.

Szerinte erre azért van szükség, mert Európát ismét az intolerancia, a gyűlöletbeszéd és a hatalmi önkény fenyegeti, Romániát pedig nemzetük jövőjét önös érdekeikért feláldozó, populista, demagóg politikusok veszélyeztetik.

"Egy megosztott, számos fenyegetéssel - egyes esetekben belső fenyegetéssel - szembesülő Európában szükségünk van a szabad sajtóra, amely segít eligazítani az állampolgárokat, megtalálni az igazságot a hamis hírek, a manipuláció és a hazugságok médiatengerében" - olvasható a román államfőnek a SZER-hez intézett üzenetében.

A SZER tavaly júliusban jelentette
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 13:01
A svájci Nestlé bezárja egyetlen romániai üzemét
Az elbocsátások feltételeiről már folynak a tárgyalások a dolgozókkal, az üzem várhatóan május végén szünteti be tevékenységét.

A román sajtó tudni véli, hogy a svájci csoport a romániai termelést Magyarországra helyezi át. A temesvári üzemben évente több mint 10 ezer tonna édességet és kávét gyártottak.

Leszek Wacirz, a Nestlé Románia vezérigazgatója a Profit.ro gazdasági portálnak elmondta, hogy nehéz volt meghozni a döntést, amit befolyásolt, hogy a román piacon nagyon erős a konkurencia, ugyanakkor a piac jelentős átalakuláson megy át, változnak a fogyasztói szokások.

A Nestlé 1995-ben lépett be a román piacra, 2000-ben vásárolta meg a temesvári üzemet, ahol a Joe nápolyi szeletet gyártotta. Összesen 900 alkalmazottjuk van.

A portál emlékeztetett, hogy a Nestlé tavaly Németországban 500 dolgozóját bocsátotta el.
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 14:21
Iohannis bejelentette, hogy ezentúl ő is részt vesz a román kormány ülésein
Az elnök a Bécsben megszervezett EU-Afrika Fórumon nyilatkozott a román sajtónak. Arra hivatkozott, hogy január elsejétől Románia veszi át az EU tanácsának soros elnökségét, és ez szerinte nem lesz egyszerű, akkor sem, ha Románia felkészült rá.

A bukaresti média szerint azonban az államfő valójában nem a román uniós elnökség előkészítése miatt akar jelen lenni a kormányüléseken, hanem azért, hogy személyes jelenlétével gátolja meg egy közkegyelmi sürgősségi kormányrendelet elfogadását.

"A miniszterelnök asszony több ízben is együttműködési felhívást intézett hozzám. Íme, együtt fogok működni vele. Részt veszek a kormány ülésein" - mondta Iohannis.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tenne, ha egy amnesztia-rendeletet előzetes bejelentés nélkül tűzne napirendre a kormány, ahogyan tette azt a tavalyi, elhíresült 13-as kormányrendelettel, Iohannis csak annyit mondott, hogy egy közkegyelmi vagy amnesztiarendelet nagyon súlyos hiba lenne Románia számára.

Az újságírók arról is
velemenyezd, 2018. december 18. kedd, 10:21
Új pártot alapított Dacian Ciolos volt román kormányfő
Ciolos az általa egy éve alapított Románia Együtt Mozgalom pártbejegyzési kérelmét március 30-án adta be a romániai politikai pártok jegyzékét kezelő bukaresti törvényszékhez, de a párt bejegyzését azóta is - szabályossági kifogásokkal, fellebbezésekkel, más bíróság kijelölésének igénylésével, a bélyegilleték késedelmes befizetésével - sikeresen hátráltatják különböző alperesek.

Ciolos szombaton számolt be támogatóinak és a sajtónak arról, hogy a Románia Együtt Mozgalom alapítói a jogi huzavona láttán szeptemberben döntöttek alternatív megoldás kereséséről, mert attól tartottak, hogy pártjuk hivatalos bejegyzését jövő márciusig sem sikerül kiharcolniuk, és így nem állíthatnak jelölteket az európai parlamenti választáson.

A PLUS-t állítólag Ciolos néhány segítőkész, "névtelen" támogatójának sikerült azóta beíratnia a román politikai pártok jegyzékébe. Ez a párt ugyanazokra az elvekre és értékekre épül, mint a Románia Együtt Mozgalom - biztosította híveit a volt miniszterelnök, hozzátéve, hogy
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 20:12
Átadták az észak-erdélyi autópálya Radnót és Nyárádtő közötti szakaszát
Az autópálya-szakasz a Kolozsvár és Marosvásárhely között közlekedő autósok számára teszi lehetővé négy település elkerülését. A meglévő Magyarnádas-Aranyosgyéres közötti 62 kilométeres pályaszakaszt 33 kilométer országút választja el a most átadott szakasztól. A közbeeső rész egyik felén a munkálatok 18 százalékát, a másik felén a munkálatok 57 százalékát végezte el a pályaépítő.

Az átadott szakasz megnyitását vita előzte meg a sajtóban. A Marosvásárhely felől érkező gépkocsiknak ugyanis Radnót közelében egy ideiglenes leágazáson keresztül egy vasúti sorompó közelében kell lekanyarodniuk a pályáról, és vonatok elhaladása esetén a gépkocsisornak az autópályán kell vesztegelnie, amit szakemberek balesetveszélyesnek tartottak.

A szerdán átadott szakasz 10,1 kilométeres részét az osztrák Strabag és a román Straco Group társaság konzorciuma építette áfa nélkül 251,35 millió lejért (17,59 milliárd forint), 3,6 kilométeres részét pedig a német Geiger társaság építette áfa nélkül 55,7 millió lejért
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:02
Kövér: nagy baj lenne, ha a migránspárti erők kerülnének többségbe az EP-választáson
optimista a közelgő választások kapcsán sem. Azt ugyanakkor némi optimizmussal látja, hogy a kárpátaljai ukrán politikai elitnek vannak olyan józan képviselői, akik jelzik Kijev felé, hogy amit csinálnak, az Kárpátalja ukrán lakosságának is rossz.

Kitért arra is: Szlovákia esetében bár nem értenek mindenben egyet a nemzetiségi politika területén, de mostanra kialakult egyfajta érzékenység a szlovák politikai vezetőkben a közös ügyek iránt. Az irány - ahogy Szerbia esetében is - jó - állapította meg. Románia esetében kevéssé optimista, ebben a pillanatban nagyon nehéz belső helyzet áll fenn, a politikai elit bármelyik oldaláról előhúzhatják a magyar kártyát, amire felkészülten kell reagálni.

További felvetésre elmondta: az új házelnöki rezidenciára nem kíván beköltözni. Az azért készül, mert nem mindig lesz olyan házelnöke Magyarországnak, aki 22 kilométerre lakik az Országgyűléstől.

A rádióinterjúban a házelnök arról is beszélt, a család adja a boldogságot, és ő maga abban a korban van, hogy
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 19:53
Feljelentették Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel úgy a várost december elsejére, mint már
A feljelentésről Dan Tanasa a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült blogger, az ADEC elnöke számolt be a személyes blogján kedden.

Tanasa közölte: a román nemzeti ünnep előtt sajtóközleményben szólította fel Antal Árpádot, hogy ugyanazokra a helyekre ugyanakkora méretű román zászlókat tűzzön ki december elsejére, mint amekkora magyar zászlókkal díszítette fel a várost március 15-re. A polgármester azonban - állítása szerint - "tüntetőlegesen megtagadta", hogy Románia zászlaját ugyanazokra a helyekre, ugyanolyan méretben tegye ki.

"Nyilvánvaló, hogy Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere e gesztusával meggyalázta a nagy egyesülés centenáriumát, és tettének alapja az elöljáró középkori, sovén, retrográd mentalitása volt" - állítja a feljelentő.

A március 15-én Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen kitűzött széles magyar nemzeti színű szalagok miatt tetemes bírságot rótt ki Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa az elöljárók ellen. A
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 17:32
Román centenárium - Bírálatok középpontjába került a kormány centenáriumi reklámfilmje
A kisfilmet Gyulafehérváron, a kabinet csütörtöki kihelyezett ülésén vetítették le először, és azóta szolgáltat élcelődési témát a romániai sajtónak.

A kisfilm sokak szerint a Ceausescu-diktatúra propagandafilmjeinek pátoszos stílusát idézve dicséri Romániát, az ország nevezetességeit, nagy eredményeit, neves személyiségeit. A kritikus sajtó azonban a szöveg megannyi valótlan állítását, pontatlanságát kiszúrta, és azt is felfedezte, hogy a Románia nagyszerűségét bemutató képsorok némelyikét Oroszországban, illetve Norvégiában filmezték.

A kisfilm a repülés egyik úttörőjét, a bánsági román Traian Vuiát mutatva közli, hogy elsőként Romániában emelkedett a magasba egy ember a levegőnél nehezebb géppel. Amint az Adevarul napilap az internetes oldalán rávilágított: Traian Vuia nem Romániában, hanem Párizsban emelkedett a magasba 1906-ban. Noha a repülés úttörői közé tartozott, nem ő volt az első, és azt sem tudhatta, hogy szülőföldje 12 évvel később Románia részévé válik.

Míg a filmen
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 18:51
A szociáldemokraták elleni támadásra használta fel Iohannis az Egyesülés Autópályájáról szóló törvény kihirdeté
A román elnöki hivatalban most először rendeztek nyilvános eseményt egy törvény kihirdetéséből, amelyre ez alkalommal meghívták a november elején csaknem egyhangúlag megszavazott törvény ellenzéki kezdeményezőit és az autópályáért tüntetéseket szervező civil szervezetek képviselőit. A román média megjegyezte, hogy a PSD egyetlen politikusa sem vett részt az eseményen.

Iohannis rámutatott, hogy a törvényt a közvélemény nyomása, a kétségbeesés szülte, miután Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méternyi autópálya sem épült. Az elnök szerint a kormány feladata lenne az ország adminisztrálása és csak azért kellett a parlamentnek közbelépnie, mert a kormány érdektelensége és hozzá nem értése nemzetbiztonsági problémává súlyosbította a moldvai régió leszakadását, az ottani munkaerő elvándorlását.

Az elnök arra figyelmeztette a Dancila-kabinetet, hogy immár törvényt sért, ha nem indítja el azonnal a sztráda-projektet és burkoltan azt is kilátásba helyezte,
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:15
1/125
Képek, videók
diaco2k21t4k25fi.jpg
borcsimama
2010. április 06. kedd, 08:00
mopszi felügyelő.jpg
agica2004
2013. október 20. vasárnap, 16:09
Morse felügyelő
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:09
Rex felügyelő.jpg
vojtiera
2012. október 18. csütörtök, 07:28
Rex-felugyelo--dvd-117 565
sarkadykati
2012. október 15. hétfő, 13:30
A felügyelö.bmp
wob
2011. december 04. vasárnap, 23:38
felügyelő.jpg
nagyiful
2011. február 06. vasárnap, 15:10
Poirot felügyelő
totyimotyi
2009. február 07. szombat, 10:39
hamis felügyelő1000 (113
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:18
bigyó felügyelő 2.jpg
picurcica
2007. augusztus 19. vasárnap, 10:37
Gógyi Felügyelő.hu.jpg
rambobby
2007. április 07. szombat, 10:34
Fürkész Felügyelő.hu.jpg
rambobby
2007. április 07. szombat, 10:15
A sepsiszentgyörgyi vasút
farkas1945
2014. január 29. szerda, 12:11
A sepsiszentgyörgyi B div
farkas1945
2014. január 29. szerda, 12:11
A sepsiszentgyörgyi I.Vil
farkas1945
2014. január 29. szerda, 12:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.