Belépés
2020. február 26. szerda | 9. hét | 57. nap | 11:43 | Edina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az otthontalanság és az átmenetiség a Budapest Galéria új kiállításán
A Hazaúttalan címet viselő tárlat Erőss Nikolett kurátor válogatásában négy művész - a román Iulia Toma és a csecsenföldi Aslan Goisum mellett Fátyol Viola és Neogrády-Kiss Barnabás - munkáiból ad válogatást. A kiállítás a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával valósult meg - közölte az intézet az MTI-vel kedden.

A Budapest Galéria honlapján olvasható, hogy a biztosnak vélt háttér elvesztése vagy a biztonság soha meg nem élése szerteágazó hátterű, de alapvető tapasztalat sokak számára, olyan, az életet meghatározó mély nyom, ami többeket születésük óta kísér.

Neogrády-Kiss Barnabás fényképeinek szereplői gyerekként tapasztalják meg az otthon, a családi környezet elvesztését, majd, szerencsés esetben, másként összeállását. Fátyol Viola Süllyedő háza az otthon elvesztésének félelmét sűríti magába. A házilag készített, hétköznapi tárgyakból fabrikált fehér zászlókat ábrázoló sorozat (A megadás zászlói) a kilátástalanság és a privát szférába visszahúzódás tanúja - írják.

A galéria
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 15:41
Noul arhiepiscop catolic de Alba Iulia a fost botezat iniţial reformat
Gergely Kovács a povestit că s-a născut într-o familie mixtă, în 1968, la Târgu Secuiesc, şi că a fost botezat reformat după tatăl său, care era reformat. A frecventat orele de religie organizate la parohie şi a şi confirmat, însă în realitate nu a fost un copil credincios.

Prin intermediul naşului său de botez a cunoscut nişte preoţi catolici care au avut un puternic efect asupra sa. A explicat că la vârsta de 16-17 ani, modul de viaţă al acestor preoţi şi mărturiile autentice pe care le-a auzit, l-au convins, astfel că în ultimul an de liceu a trecut la catolicism, din propria sa iniţiativă.

Se pregătea să devină profesor de fizică, însă înainte de bacalaureat a simţit că are o chemare mai serioasă din partea lui Dumnezeu, iar ca urmare a încurajărilor primite din partea preotului său, s-a înscris la Seminarul Teologic Romano-Catolic de la Alba-Iulia, unde a fost admis primul. La vremea aceea nici măcar nu a fost miruit, dar i-a fost conferit mirul mai târziu, când a ales numele de Pál
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 10:41
A kommunizmus bűneit kutató román kormányhivatal vizsgálódik Teodor Melescnu szenátusi elnök ellen
Az IICCMER keddi közleménye szerint a román kormány által működtetett kutatóintézet azokat a sajtóértesüléseket akarja megvizsgálni, amelyek szerint a román küldöttség tagjaként Teodor Melescanu egy bécsi hivatalos találkozón 1989. december 19-20-án megpróbálta félrevezetni a jelen lévő külföldi diplomatákat, "ellenőrizetlen sajtóértesüléseknek", "ellenséges céllal terjesztett rémhíreknek" nevezve a kommunista rezsim emberiesség elleni bűncselekményeiről szóló információkat.

Amennyiben az intézet a büntetőjogot sértő cselekményekre derít fényt Melescanu ügyében, a nyomozati anyagot átadja az ügyészségnek - olvasható az IICCMER közleményében.

A román sajtó Stanley Tromp kanadai újságíró által nemrég közzétett amerikai bizalmas diplomáciai jelentést idézve december 18-án számolt be arról, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) harminc évvel korábbi bécsi ülésén Melescanu állítólag hevesen tiltakozott azellen, hogy a résztvevők egy perc néma csenddel tisztelegjenek a
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 15:21
Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia va fi înscăunat la 22 februarie
Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, Romkat.ro a anunţat că ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în ziua sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, cu începere de la ora 11. Arhiepiscopia urmează să ofere date suplimentare despre ceremonie la o dată ulterioară.

La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă. În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia. Noul arhiepiscop s-a născut în 1968, la Târgu Secuiesc. Din februarie 2012 este postulatorul cauzei de beatificare a episcopului transilvănean Márton Áron.

Gergely Kovács a obţinut bacalaureatul în oraşul său natal. În 1987 a început să studieze teologia la Alba Iulia, iar din 1990, în calitate de student al Collegium
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 13:42
Liberális önkormányzati képviselőt nevezett ki a román kormány Hargita megye prefektusává
mindig a törvények és az alkotmány tiszteletben tartásáért fáradozott, és ez a célja a jövőben is. Hozzátette: a többség és kisebbség kölcsönös tiszteleten alapuló jó kapcsolataiért, a társadalmi béke megőrzéséért és a kormány programjának életbe léptetéséért kíván tenni prefektusként.

Kovászna megyében a prefektusi tisztséget korábban Sebastian Cucu töltötte be, aki tevékenysége középpontjába a székely és magyar szimbólumok, valamint a magyar nyelv használatának a visszaszorítását állította.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén. Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják. Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük
velemenyezd, 2019. december 19. csütörtök, 11:01
Újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte a román államfőtől Viorica Dancila miniszterelnök
is fel akarja használni, amihez pénteken a pártvezetés hozzájárulását is megszerezte.

Az igazságügyi tárca élére Dana Garbovan kolozsvári bírót javasolta a miniszterelnök. Dancila azt állította: nincs mit Birchall szemére vetnie, de olyan független szakembert akar az igazságügyi miniszteri tisztségbe juttatni, aki belülről ismeri a rendszer működését. Garbovan szerinte rendelkezik a szükséges tapasztalattal, és nagy tiszteletnek örvend a bírák és ügyészek körében.

Garbovan az általa alapított Romániai Bírák Országos Szövetsége" (UNJR) elnevezésű civil szervezet elnöke, kinevezése reményében pedig lemondott a bírói karrierről, amellyel a miniszteri tisztség összeférhetetlen.

Az UNJR azon szakmai szervezetek közé tartozott, amelyekkel a sokat bírált igazságügyi törvények módosítását előkészítő parlamenti különbizottság rendszeresen konzultált. Garbovan a legtöbb esetben a szociálliberális kormánytöbbség álláspontját támogató érvekkel lépett a nyilvánosság elé, miközben a bírák és ügyészek
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 16:21
Primarul Târgu Mureşului va începe demersurile pentru renaţionalizare clădirii liceului catolic
Informaţia a fost publicată joi de către Agerpres, potrivit căreia edilul-şef a declarat: va întreprinde toate demersurile legale, pentru ca imobilul să revină în proprietatea municipalităţii.Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia a redobândit, prin Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania, în 2004 clădirea naţionalizată în timpul comunismului, imobil în care momentan îşi desfăşoară activitatea două instituţii de învăţământ: Liceul Unirea şi Liceului Teologic Romano-Catolic "II. Rákóczi Ferenc".

Primarul acuză Biserica de încălcarea contractului de închiriere şi de faptul că, la începutul fiecărui an şcolar, şantajează administraţia locală. Florea nu a dat detalii concrete nici despre cu ce îl şantajează biserica, nici despre modul în care ar fi fost încălcat contractul de închiriere.

László Holló, preşedintele curatoriului Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania a explicat pentru agenţia ungară de presă MTI: Biserica a denunţat, încă din 2017, în mod unilateral contractul
velemenyezd, 2019. augusztus 22. csütörtök, 19:12
Biserică catolică mistuită de flăcări în 2016 sfinţită în prezenţa episcopului şi a unui oficial din Guvernul U
Slujba religioasă a fost oficiată de către arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, György Jakubinyi, care a spus: deşi de obicei o biserică se sfinţeşte o singură dată, în cazul celei din Atia o nouă sfinţire a avut motive întemeiate, deoarece a fost nevoie de reconstruirea, aproape în totalitate, a lăcaşului. Din biserica mistuită de flăcări rămăseseră doar pereţii exteriori şi o parte a turnului.

Biserica reconstruită şi-a păstrat forma veche, dar interiorul a fost amenajat după standardele secolului XXI. Lăcaşul de cult a primit o orgă nouă, iar turnul a fost dotat cu clopote noi, în timp ce la intrarea în curte a fost amplasată o poartă tradiţională secuiască.

La sărbătoarea de sfinţire a participat şi secretarul ungar de stat Miklós Soltész. Secretarul de stat responsabil de relaţia cu cultele şi naţionalităţile din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei a declarat telefonic, după eveniment, agenţiei ungare de presă MTI: reconstruirea bisericii din Atia este un exemplu că, fie
velemenyezd, 2019. július 20. szombat, 19:22
Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc - Csaba József Pál: "şi pe noi ne va admira lumea dacă ne vom uni"
În predica sa de Rusalii, rostită la pelerinajul de sâmbătă de la Şumuleu Ciuc, episcopul a atribuit succesul Elveţiei faptului că acest popor şi-a ascultat patronul, Sfântul Nicolae de Flüe (Bruder Klaus), şi astfel, au rămas departe de orice război.

În opinia sa, ca fiecare mamă, şi Sfânta Maria se bucură cel mai mult dacă copiii ei trăiesc în pace, dacă sunt uniţi să se ajute reciproc.

"Nu doar Elveţia, ci şi noi vom fi admiraţi de lume, dacă ne vom uni", a afirmat episcopul. Cu toate acestea, el consideră că sentimentul de apartenenţă trebuie să aibă şi o direcţie. Această direcţie este dată de faptul că împreună ascultăm de Sfânta Fecioară şi de fiul ei. "Să pornim din nou împreună pentru a ne clădi viitorul, să descoperim ce este mai frumos, ce este mai bun în celălalt. Să ne întărim unul pe celălalt pentru a putea oferi cadouri împreună altora, altor popoare şi altor naţiuni", a afirmat episcopul.

Citându-l pe Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, el a subliniat că spiritul comunităţii
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 16:01
A fost găsită o tipăritură din secolul al XV-lea în arhivele din Miercurea Ciuc ale Diecezei de Alba Iulia
Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene a reiterat faptul că anul trecut a fost înfiinţată biblioteca de colecţii din Miercurea Ciuc unde au fost adunatevechile cărţi din parohiile celor două arhidiaconate din Ciuc. În timpul inventarierii, specialiştii arhivei au descoperit o tipăritură extrem de rară a cărei datare a fost confirmată de Erzsébet Muckenhaupt, expert în incunabule şi cărţi vechi.

Cartea Vechiul Testament a fost păstrată printre cărţile parohiei Ciucsângeorgiu, fiind tipărită în anul 1497 în tipografia a lui Anton Koberger din Nürnberg. Potrivit însemnărilor din interiorul copertei, cartea a fost recopertată în 1721 şi aparţinea parohiei condusă, la acea vreme, depreotul Ferenczy György. După moartea sa, cartea a rămas în colecţia parohiei, de unde, în noiembrie 2018, a ajuns în biblioteca de colecţii din Miercurea Ciuc.

Acest exemplar care s-a păstrat este cel de-al doilea volum al Bibliei formată din patru volume, realizate în atelierul lui Koberger.
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 19:42
A román Versenytanács jóváhagyta az Extreme Digital és az eMAG egyesülését
A Versenytanács közleménye szerint az egyesülés nem akadályozza a szabad versenyt.

A dokumentum emlékeztet, hogy a romániai Dante International vállalatot a dél-afrikai Naspers csoport és Iulian Stanciu román üzletember irányítja. Az Extreme Digital Zrt. főként a magyarországi piacon tevékenykedik, de más kelet-közép-európai országokban is ad el termékeket, így például Romániában.

A felek márciusban jelentették be a tranzakciót, aminek következtében a közép-európai régió egyik meghatározó e-kiskereskedelmi vállalata jön létre budapesti központtal.

A két e-kereskedelmi cég összeolvadásával létrejövő új cégben 48 százalékos részesedése lesz az Extreme Digitalnak, 52 százalék az eMAG magyarországi leányvállalatának.

A tranzakció zárására és az egyesülésre a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan 2019 harmadik negyedévében kerülhet sor - közölték márciusban a felek.
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 12:32
Vaticanul a publicat programul detaliat al vizitei Papei în România
Potrivit Biroului de Presă al Sfântului Scaun, la data de 1 iunie ora 10:00, Papa va pleca de la Bucureşti spre Bacău, urmând ca de la Bacău să fie transportat cu elicopterul la Şumuleu Ciuc. Spre deosebire de anunţul anterior, elicopterul nu va ateriza pe stadionul de la Miercurea Ciuc, ci pe baza aeriană a brigăzii de vânători de munte din localitate. Slujba papală va începe la ora 11:30 şi va avea loc la altarul în aer liber, care până atunci va fi renovat şi extins.

La ora 16:10 Papa va pleca de la Şumuleu Ciuc cu elicopterul şi se va îndrepta către Iaşi, unde va vizita Catedrala Romano-Catolică din Iaşi, apoi va susţine un discurs pentru tineri şi familii, în faţa Palatului Culturii.

Papa Francisc va sosi în România în ziua precedentă, iar la data de 31 mai, la prânz, va fi primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Liderul bisericii catolice se va întâlni în acelaşi loc cu premierul României, respectiv cu reprezentanţii societăţii civile şi cu membri ai
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:05
1/8
Képek, videók
Budapest.jpg
menusgabor
2020. január 03. péntek, 19:08
6 Esti Budapest.png
lovaszmarika
2019. december 15. vasárnap, 15:38
6 Budapest a 15. a lakoss
lovaszmarika
2019. december 15. vasárnap, 15:04
Parlament Budapest
eva6
2019. február 16. szombat, 14:53
Budapest régen
eva6
2019. február 16. szombat, 12:44
Budapest karácsonyi fényb
eva6
2018. december 20. csütörtök, 16:57
Budapest eate
eva6
2018. december 14. péntek, 21:23
beyond-budapest-igy-el tek
foldinefehereva
2018. december 04. kedd, 22:30
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
7702519c67b1budapest.g if
vicus54
2018. május 15. kedd, 19:34
budapest0424.jpg
maroka
2018. április 24. kedd, 11:30
Néha otthontalanabb lesz
suzymama43
2015. március 12. csütörtök, 16:06
Toró József kiállításán
alburnus
2009. augusztus 16. vasárnap, 11:31
Címkék
György Jakubinyi, cărei datare, legtöbb esetben, fost confirmată, fost dotat, ales numele, Neogrády-Kiss Barnabás, obţinut bacalaureatul, unui oficial, Seminarul Teologic Romano-Catolic, Budapest Galéria, Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, perc néma, közép-európai régió, Gazdasági Versenyhivatal, Sfântului Scaun,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.