Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 02:13 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Mallorca szigetén szórakozónegyedeket zárnak be rendbontó turisták miatt
mint 120 aktív járványgócot tart nyilván az országban. A három vagy annál több, egymással összefüggő igazolt eseteket már gócnak tekintik.

Továbbra is növekszik az esetszám a Katalónia nyugati részén fekvő Segriá járásban, amelynek több városában és településén hétfőtől kijárási korlátozásokat rendelt el a katalán kormány.

Jogi értelemben a karantén csak szerda délután lépett életbe, mivel az arról szóló kormányhatározatot nem hagyta jóvá a bíróság, viszont a kedden elfogadott törvényerejű rendeletet már igen.

Az érintett területeken bezártak a sport- és kulturális központok, az éttermek csak házhoz szállításra készíthetnek ételt, az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet csak előzetes bejelentkezés alapján fogadhat vásárlót. Az egészségügyi séta és a szabadtéri sportolás engedélyezett. A döntés mintegy 160 ezer embert érint.

A járás teljes területe, összesen 38 település július 4-e óta vesztegzár alatt van. Azóta több mint ezer fertőzöttet azonosítottak a térségben.

A spanyol
velemenyezd, 2020. július 15. szerda, 20:47
Bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőznek a román szociáldemokraták, ha a kormány nem duplázza meg a családi p
A kétkamarás parlamentben a legnépesebb frakciókkal rendelkező ellenzéki politikai erő azt követően vetette fel ismét a kormánybuktatás lehetőségét, hogy szerdán az alkotmánybíróság elutasította a kormány beadványát, amely a családi pótlék megkétszerezésének halasztását elutasító jogszabály ellen nyújtottak be. A taláros testület megállapította, hogy az a törvény, amellyel a parlament június elején elutasította a kormány sürgősségi kormányrendeletét, amely augusztus 1-jére halasztotta a családi pótlék megkétszerezését, nem ütközik az alaptörvénybe.

Eredetileg a parlament fogadta el decemberben a pótlék megkétszerezéséről szóló törvényt, amelyet Klaus Iohannis elnök januárban ki is hirdetett, de a kormány azonnal elfogadta a halasztást elrendelő sürgősségi rendeletet. Ezt a parlamentnek utólag jogában állt felülbírálni, amit meg is tett június elején, elutasítva a rendeletet, s ezzel a kormányt a pótlék megkétszerezésére kényszerítette. A kabinet szerint nincs pénz erre az intézkedésre, és a
velemenyezd, 2020. július 15. szerda, 18:36
KSH: 7,6 százalékkal nőtt a távközlési vállalatok árbevétele az első negyedévben
volt, 3,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Az előfizetések száma tartalmazza az M2M-kártyák számát is, ami az emberi beavatkozás nélküli kommunikációt jelenti.) A mobil-előfizetéseken belül a havidíjas előfizetések száma 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 75 ezerrel csökkent, az üzletágban tapasztalható visszaesés 9 éve tart. Ebben szerepet játszott a feltöltőkártyás előfizetések ellenőrzéséről szóló, 2017 elején életbe lépett hatósági rendelet, amely előírja az előfizetők számára a kötelező adategyeztetést - írta a KSH.

A jelentés szerint a mobilhálózat adatforgalma továbbra is folyamatosan nőtt: több mint kétharmadával, 124 petabyte-ra 2020. első negyedévében.

A KSH közölte, hogy a negyedévben a mobilhálózatból indított hívások száma (2,0 milliárd darab) 3,8 százalékkal, a mobiltelefonálással töltött összes idő (6,3 milliárd perc) 6,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Egy mobil-előfizetésre átlagosan
velemenyezd, 2020. július 15. szerda, 18:06
Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában ismét nőtt az új fertőzöttek száma
maradt.

Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, az elmúlt három napban azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 132-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1204.

A válságstáb további szigorításokat jelentett be: kötelezővé tette a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán és a pénzintézetekben, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben, mint a fodrász- és a szépségszalonok. Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező a védőfelszerelés viselése.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: bár kedden nőtt az új esetek száma, nincsenek új járványgócok az országban, a már ismert helyeken diagnosztizáltak új fertőzötteket. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet
velemenyezd, 2020. július 15. szerda, 16:46
Koronavírus - Romániában meghaladta a tízezret az ismert aktív esetek száma
törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 18 440 teszt kiértékelése nyomán 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a járvány romániai megjelenése óta regisztrált fertőzések száma. Közülük 22 049-et gyógyultnak nyilvánítottak, az utóbbi napon elhunyt 21 fertőzöttel pedig 1952-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

A jelenleg nyilvántartott 10 225 aktív koronavírusos eset közül 2106 tünetmentes fertőzöttet tíz nap után miniszteri rendelet alapján, 727 fertőzött pácienst pedig saját kérésére engedtek ki a kórházból.

Romániában a járvány első áprilisi tetőzésekor 356 esetig emelkedett a napi új megbetegedések kéthetes átlaga. Ez a mutató június elejéig 165-re csökkent, azóta pedig az óvintézkedések lazítása nyomán újból növekedésnek indult. Most már az utóbbi két hét adatai alapján a napi 467 megbetegedés számít átlagosnak, de az utóbbi héten a napi új esetszám már négy alaklommal is meghaladta a 600-at.

A román hatóságok július
velemenyezd, 2020. július 15. szerda, 13:46
Uniós törvényszék: az Apple-nek nem kell kifizetnie az Európai Bizottság által kiszabott 13 milliárd eurós bírs
Az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság 2014 nyarán indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy az Apple amerikai informatikai óriáscég és az ír adóhatóság közötti, adókedvezményről szóló megállapodás sérti-e a szabad versenyt.

Az uniós bizottság 2016 augusztusában azt állapította meg, hogy tiltott állami támogatásnak minősülnek azok az adókedvezmények, amelyeket Írország az Apple-nek nyújtott. A bizottság arról határozott, hogy a nagyvállalatnak 13 milliárd eurót (akkori árakon körülbelül 4 ezer milliárd forint), valamint kamatait kell visszafizetnie az ír államnak. Miután Dublin nem szedte be az elmaradt adót az óriáscégtől, az Európai Bizottság 2017 októberében az uniós bírósághoz fordult. A döntés ellen Dublin és az Apple is fellebbezett.

Keresetében a brüsszeli testület emlékeztetett arra: az uniós szabályok tiltják, hogy a tagállamok például tiltott adókedvezményekkel tisztességtelen előnyökhöz juttassanak bizonyos kiválasztott cégeket.

Az Európai Unió luxembourgi
velemenyezd, 2020. július 15. szerda, 13:37
Szél Bernadett és Hadházy Ákos szerint a Fidesz és Péterfalvi Attila nem tud mit kezdeni a nemzeti konzultációs
minden alkalommal más a problémája: először adatvédelmi aggályokat fogalmazott meg, majd a névtelen ívek begyűjtését is problémásnak találta a "demokratikus jogrendbe való illegitim beavatkozás" miatt, most pedig szimpatizánsi adatbázis építésével vádol minket - írta a két politikus hozzátéve, hogy az általunk gyűjtött nemzeti konzultációs kérdőíveken nem szerepelnek adatok, így azokat "szimpatizánsi adatbázis építésére" sem tudjuk felhasználni.

Közölték: nem kérnek és nem gyűjtenek adatot, a GDPR-rendeletnek megfelelő adatvédelmi tájékoztatójuk pedig azt is világossá teszi, mi történik a kéretlenül hozzájuk jutó adatokkal: haladéktalanul megsemmisítik azokat, és így tesznek aktivistáik is.

Ha Péterfalvi Attilának "valóban a személyes adataink sorsa miatt fájna a feje, akkor a Fidesz személyes adatokkal visszaélő akciói körül vizsgálódna: például a nemzeti konzultációnak álcázott szimpatizánsi adatbázis-építő kampánnyal, a nyugdíjasoknak küldött propagandakiadvánnyal, vagy az Erzsébet-táborokban
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 17:12
Koronavírus - Oroszország eltörli a kéthetes karanténkötelezettséget a tesztelt beutazók esetében
Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) vezetője által aláírt rendelet értelmében az érintetteknek orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük arról, polimeráz láncreakció (PRC) módszerével elvégzett laboratóriumi vizsgálaton estek át, nem fertőzöttek, vagy hogy G immunoglobulin (IgG) antitest termelődött a szervezetükben.

Popova március 19-én rendelte el, hogy minden külföldről hazatérő személynek be kell jelentkeznie "forró vonalon". Oroszország egyébként március végén felfüggesztette a menetrend szerinti nemzetközi légiforgalmat, azóta csak úgynevezett "repatriáló" charterjáratok közlekednek.

Korábbi bejelentés szerint Moszkva szerdától kezd tárgyalásokat 13 európai és ázsiai országgal - köztük Magyarországgal - a rendes légiközlekedés helyreállításának lehetőségéről.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6248-cal 739 947-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 0,9
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 11:52
Közös holdbázis létrehozásának lehetőségéről tárgyalt Oroszország és Kína
gazdasági napilap szombati beszámolója szerint a NASA és a japán oktatási minisztérium holdkutatási együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a szigetország csatlakozik az Egyesült Államok által tavaly tavasszal meghirdetett Artemis űrprogramhoz, amelynek harmadik szakaszában a tervek szerint 2024-ben űrhajósok szállnak majd le a Hold felszínére.

Japánnak a Hold körüli pályára állítandó Gateway állomás megépítésében lesz majd szerepe.

Donald Trump amerikai elnök április elején rendeletet adott ki az erőforrások kereskedelmi kitermeléséről a Holdon és más égitesteken, ennek értelmében az Egyesült Államok nem tekinti többé az emberiség közös örökségének a világűrt.

"A világűr az emberi tevékenység jogilag és fizikailag egyedülálló területe, és az Egyesült Államok nem tekinti ezt globális köztulajdonnak" - állt a szövegben.

A dokumentum szerint az Egyesült Államoknak jogában kell, hogy álljon a világűr kutatása üzleti célból, valamint az ott található erőforrások kiaknázása
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 21:32
Koronavírus - Romániában az ellenzék hátráltatja a karanténtörvény elfogadását
személyek számára, és jogalapot teremtene a fertőzöttek - kórházban vagy akár otthonukban történő - elkülönítésére.

A "karanténtörvény" tervezetét múlt hétfőn terjesztette a parlament elé sürgősségi eljárást szorgalmazva a bukaresti kormány, miután egy alkotmánybírósági határozat nyomán július 3-án megszűnt a karanténintézkedések jogalapja.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján korábban kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

Romániában olyan időszakban keletkezett joghézag a járványügyi óvintézkedések terén, amikor az országban ismét felgyorsult, és az első, áprilisi tetőzést meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány. A román média szerint több száz fertőzött hagyta el a kórházakat és több mint 30 ezer fertőzésgyanús ember a
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 15:22
Török miniszter: Ankara tájékoztatni fogja az UNESCO-t a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia átalakításáról
tiszteletben tartják, még ha nem is értenek egyet, de határozottan elítélik azokat a megjegyzéseket, amelyekkel beleavatkoznak Törökország szuverén jogaiba".

Pénteken a török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette azt az 1934-es minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról szólt. A Hagia Sophiát mecsetként jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba, minősítése jogilag nem is változtatható meg - indokolt a testület. Recep Tayyip Erdogan török elnök rövid időn belül rendeletet adott ki az ismételt mecsetté alakításra vonatkozóan. A rendelettel az épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz (Diyanet) került.

Erdogan később bejelentette, hogy a nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni a mecset, amelyben az előkészületek befejeztével július 24-én tartják majd az első muszlim közösségi imádkozást. Ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy a volt bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti.

A Hürriyet című török kormánypárti napilap úgy tudja, hogy
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 15:11
Koronavírus - Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban
könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

A nem uniós állampolgárok péntektől szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén az elkülönítő ideje egy hétre mérsékelhető. Kivételt képeznek ugyanakkor azok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra, sem azokra, akik átutaznak az országon.

Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.

Hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése.

A szomszédos
velemenyezd, 2020. július 11. szombat, 17:13
1/592
Képek, videók
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
három éves vagyok
mogorva
2009. január 02. péntek, 13:23
Tipikus katalán.png
farkas1945
2011. január 16. vasárnap, 16:28
Katalán vidék.png
farkas1945
2011. január 16. vasárnap, 16:20
Katalán-falu;Joan Miro.pn
farkas1945
2010. december 17. péntek, 14:17
Katalán cukkinis kenyér.j
bubszi
2010. szeptember 13. hétfő, 04:57
Katalán Pireneusok- Boi.j
skorpiolilike
2010. május 11. kedd, 12:36
Katalán pásztor.jpg
gyorgyy
2007. április 19. csütörtök, 07:26
karantén-1.jpg
menusgabor
2020. április 02. csütörtök, 21:49
karantén-italbolt-768x 545
menusgabor
2020. április 02. csütörtök, 21:48
karantén-után.jpg
menusgabor
2020. április 02. csütörtök, 21:46
vuhan-karanten-alatt-1 .jp
lilagondolatok
2020. január 25. szombat, 12:04
Karanténban vagyunk...
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 09:52
Magyarország karanténban.
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 09:51
Címkék
éttermek csak, adatlap előre, arról szóló, emberi tevékenység, kétkamarás parlamentben, tesztelt beutazók, emberiség közös, uniós állampolgároknak, ismételt mecsetté, kormány azonnal, dokumentum szerint, román média, egészségügyi miniszter, üzletágban tapasztalható, személyzetnek kötelező, alkotmánybíróság kimondta,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.