Belépés
2020. február 29. szombat | 9. hét | 60. nap | 04:09 | Szökőév, tehát 24.-én szökőnap, 24.-28. közötti névnapok egy nappal későbbre kerülnek. 24->25,25->26,26->27,27->28,28->29
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Testi funkciók értelmezése
sokan tudják, hogy mit is jelenthet.

Ásításkor arra kényszerülünk, hogy egy jó nagy és mély lélegzet vegyünk, miközben hatalmasra nyitjuk a szánkat. Egyes feltételezések szerint nemcsak az álmosságot és fáradtságot jelzi, hanem az agynak ilyenkor egy lendületre van szüksége. Ásításkor túl kevés oxigént érzékel a szervezet. De az álmossághoz is lehet ennek köze, hiszen egy-egy ásítás után kicsit több energiát is érezhetünk magunkban a friss oxigénnek köszönhetően.

Csuklás során a rekeszizom görcsös állapotba kerül. Ilyenkor az idegek működése szenved pillanatnyi zavart, éppen úgy, mint mikor a szemhéjunk is minden ok nélkül rángatózni kezd.

A köhögésnek több oka is lehet. Nyilván vannak olyan tüdő- és légzőszervi betegségek, amelyek köhögéssel járnak együtt, de sok esetben valami irritálja a légutakat, ami köhögési ingert válthat ki. Ez lehet egy "rosszul lenyelt levegő", de porszemcsék is okozhatják, sőt idegi alapon is köhöghet valaki. Biztos megfigyelte már, hogy ha
pacsakute, 2020. február 09. vasárnap, 21:36
Mitől csuklik egy ember? és mitől áll el?
A rekeszizom görcsös rángatózásait, egy közepes ütés is elmulasztja.

2 dl vizet levegő vétel nélkül kell meginni nyolc kortyban.

4 üveg sört lehúzni egymás után, egy is elég lenne, de ha már lúd legyen kövér!
hatarvadasz, 2014. február 01. szombat, 13:04
Mitől csuklik egy ember? és mitől áll el?
A csuklás a rekeszizom görcsös, akarattalan összehúzódása Sokszor betegség áll a háttérben. Ha gyakran előfordul érdemes orvoshoz menni.
Azt ,hogy ,hogyan lehet elállítani, még teljes biztonsággal nem tudják, bár sokféle módszert elmondtak már!
ibicimama, 2014. február 01. szombat, 11:40
❤MIÉRT CSUKLUNK, és MITŐL ÁLL EL? ❤
A szervezet egy pillanatra úgy viselkedik, mintha belélegezne. A rekeszizom és a légzőizmok összehúzódnak, a bordák kifelé mozdulnak. Ekkor azonban a beszívott levegő hirtelen kiáramlik a hangszalagok között, és nem csak egyszer, hanem újra és újra. Mindenki számára ismerős ez a görcsös mozgás, a csuklás. Mitől, miért van, és mit tehetünk ellene?A csuklás okai:
- nagyon hideg vagy forró ételek és italok
- bőséges étkezés
- kapkodó evés, ivás vagy dohányzás, túl nagy nyelés
- erős idegesség vagy izgalom
- különféle betegségek ritka mellékhatásai, mint például a gyomor vagy a nyelőcső gyulladása.

Az erős hőmérséklet-ingadozás izgatja a gyomrot és a rekeszizmot. Hagyja a jégkrémet ezért fogyasztás előtt kissé megolvadni a szájban. A mikrosütőből kivett ételeket, leveseket és más forró italokat ezzel szemben hagyja kissé kihűlni. Aki sietősen eszik és iszik,
bubszi, 2013. április 05. péntek, 13:25
Epebajok-nem kell mindíg műtét
kimeneténél, amelynek kezelése kezdetben gyógyszeres, később endoszkópos vagy műtéti lehet.

Felhasi fájdalmat gyakran okozhat fekélybetegség (gyomor- és nyombélfekély) is. Ez a fájdalom olykor görcsös, máskor tompa, de jelentkezhet gyomorégés, vagy nyomásérzékenység formájában is. A fekélybetegségnek további súlyos szövődményei lehetnek. A gyomor átfúródása (ilyenkor tulajdonképpen kilyukad a gyomorfal) drámai tüneteket, diffúz hasi görcsöket okozhat. Ha a savas gyomortartalom felfelé, a rekeszizom felé szivárog, ez váll-, ha lefelé, akkor alhasi fájdalommal járhat. Jellemző és nagyon fontos tünet a hasi izomzat megfeszülése (izomvédekezés), de ez nem mindig jelentkezik, és el kell különíteni az akaratlagos védekezéstől, amelyet egy puffadt bélkacs nyomása is okozhat. A végleges diagnózis előtt nem szabad görcsoldó injekciót adni, mert elfedheti e tüneteket.

Rátapadás, bélelzáródás

Kevesen tudják, hogy az epehólyag vagy egy gyomor-nyombél fekély nemcsak átfúródhat, hanem rá
herkelner, 2011. december 12. hétfő, 20:52
*a***CSUKLÁS**BABONÁi***
A csuklás, vagyis a rekeszizom ismétlődő görcsös összerándulása, melyet az eközben összeszűkülő hangrésen át a tüdőbe áramló levegő jellegzetes zöreje kísér, nem tekinthető betegségnek, és általában a jelenség magától is megszűnik. Minden ok nélkül is előfordulhat, de a legtöbbször a bolygóideg vagy a nyelvgarat-ideg izgatása okozza.

Egykoron viszont azt hitték, hogy a csukló ember fölött eluralkodott az ördög. Sok helyütt pedig az a hiedelem járja, hogy akkor csuklik az ember, ha valaki emlegeti. A török ember, ha csuklani kezd, a következőket mondja: "Ha az illető egy barát, hadd említse a nevemet; ha ellenség, hadd dühöngjön." Hasonlóképp vélekednek az albánok is, úgy tartják, a csuklás annak jele, hogy egy barátjuk éppen róluk beszél.

Nálunk is hasonló jelentésű a csuklás, arra utal, hogy az embert valahol, valaki emlegeti. Némely vidékünkön ilyenkor isznak három korty vizet, és azt mondják: ,,Mit emleget, ha nem lát? Száradjon meg, ha gyaláz! Száradjon meg, mint a pernye,
bubszi, 2011. augusztus 01. hétfő, 19:14
6 bevált természetes emésztés
emésztőrendszert célzó gyakorlatai is. Ezekkel át lehet mozgatni a bélrendszert, meg lehet változtatni a vérkeringést egyes területeken, sőt, jógával az idegrendszer tónusa is folyamatosan szabályozható.

Hasi légzés

Végezd a gyakorlatot először hanyatt fekve. Tedd egyik kezed a hasadra úgy, hogy a hüvelykujjad a mellkasodhoz ér - így ellenőrizd, hogy a mellkas nem mozdul. Próbáld meg a levegőt közvetlenül a hasadba, a tüdő legalsó részébe szívni.

Hatás: a lefelé mozgó rekeszizom olyan masszázsban részesíti a hasi szerveket, amely elősegíti azok helyes működését.

Térdfelhúzás

Ez a legegyszerűbb gyakorlat, ami a vékonybelek működését segíti. Ülve vagy fekve is végezhető: az egyik lábat behajlítva kezed segítségével húzd olyan közel a mellkashoz , amilyen közel csak tudod. Tartsd meg a lábad, és közben lassú hasi légzéssel lélegezz. A gyakorlatot mindkét oldalra végezd el tízszer.

Hatás: a térdfelhúzás oldalirányú masszázzsal
horvathnemagdi, 2011. február 14. hétfő, 19:41
A Zen meditáció:
héjakkal, anélkül, hogy egy kiválasztott pontra összpontosulnának, letekintenek az egymásba font lábak elé egy méternyire.

A zazen légzésszabályozása (chôsoku) nem hasonlít a hatha jóga légzésgyakorlataira, mindössze egy-két lélegzetvételből áll a zazen kezdetén. A légzésnek a meditáció folyamán minden kényszer nélkül kell lelassulnia, nyugodttá, egyenletessé, ritmusossá válnia. A légzés főként hasi légzés és mindig az orron keresztül történik. Belégzéskor a levegőt nem szívják, hanem a rekeszizom kitágításával hagyják beáramlani. Kilégzéskor annyi levegőt kell eltávolítani a tüdőből, amennyit csak erőltetés nélkül el lehet.

A mindennapi élettevékenységben a figyelem rendszerint megoszlik a környezet és a gondolkodás-képzelet között; tartama is ingadozó: egyik fele ,,ugrándozik" ingertől-ingerig, a másik fele gondolattól-gondolatig. A meditáció első lépése a figyelmet - ha nem is élesen és tartósan egyetlen tárgyra összpontosítani - legalább megosztottságában
inrid77, 2010. november 15. hétfő, 15:37
a csuklás megszüntetése
Bevált házi praktikák a csuklás megszüntetésére

Nagyon sok olyan testi kellemetlenség adódhat, amellyel nem kell azonnal orvoshoz fordulnunk, hanem régi, "nagyanyáinktól tanult" praktikákkal is elmulaszthatjuk. Sorozatunkban ezúttal a csuklás megszüntetéséhez gyűjtöttünk házi tippeket.

Aki hajlamos rá, az tudja, hogy noha az esetek túlnyomó részében nem betegség tünete, de nagyon ijesztő és kellemetlen tud lenni. A csuklás a rekeszizom váratlanul fellépő, sorozatos, görcsös összehúzódása. Jellegzetes hangját az adja, hogy az önkéntelen belégzéssel egyidőben reflexesen záródik a hangrés. Kialakulásáért két agyideg, a nyelőcső mellett vezető bolygóideg és a nyelvalatti ideg, valamint a szimpatikus ideglánc felelős: amikor ezek az idegek ingerületbe jönnek, a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő. Egyik leggyakoribb oka a gyomor kitágulása (bőséges étkezés vagy puffasztó ételek miatt), illetve a nyelőcső megterhelése túl nagy falatok rágás nélküli lenyelésével.

A
tinka1951, 2010. február 01. hétfő, 10:13
természetes emésztésserkentő
emésztőrendszert célzó gyakorlatai is. Ezekkel át lehet mozgatni a bélrendszert, meg lehet változtatni a vérkeringést egyes területeken, sőt, jógával az idegrendszer tónusa is folyamatosan szabályozható.

Hasi légzés

Végezd a gyakorlatot először hanyatt fekve. Tedd egyik kezed a hasadra úgy, hogy a hüvelykujjad a mellkasodhoz ér - így ellenőrizd, hogy a mellkas nem mozdul. Próbáld meg a levegőt közvetlenül a hasadba, a tüdő legalsó részébe szívni.

Hatás: a lefelé mozgó rekeszizom olyan masszázsban részesíti a hasi szerveket, amely elősegíti azok helyes működését.
Térdfelhúzás

Ez a legegyszerűbb gyakorlat, ami a vékonybelek működését segíti. Ülve vagy fekve is végezhető: az egyik lábat behajlítva kezed segítségével húzd olyan közel a mellkashoz , amilyen közel csak tudod. Tartsd meg a lábad, és közben lassú hasi légzéssel lélegezz. A gyakorlatot mindkét oldalra végezd el tízszer.

Hatás: a térdfelhúzás oldalirányú masszázzsal mozgatja át a
grimilda, 2009. december 19. szombat, 16:30
"Teremtsünk embert a mi ......
egyfolytában csuklana és megdöntené a Guinness-könyvben számontartott 70 éves csuklási rekordot, amit egy amerikai (Iowa államban) 1922-től haláláig 1991-ig elszenvedett. Körülbelül 430 milliószor csuklott életében.
Míg a mellbimbó csak a férfiak számára teljesen felesleges, hasztalan képződmény, addig a csuklásra egyik nemnek sincs szüksége!
Komolyra fordítva a szót, mi a csuklás, hogyan és miért csuklunk?
A csuklás mozgászavar, akkor lép fel, ha a mellkast a hasüregtől elválasztó izom (rekeszizom), amely a lélegzetvételért felelős, ismételten görcsösen összerándul. Egy-egy rándulás után a garatban a hangszalagok közötti rés (glottisz) gyors, hangos elzáródása egy pillanatra megállítja a tüdőbe áramló levegőt. Ez adja a jellegzetes "hikk" hangot.
Érdekes, hogy a magzat már két hónapos korában csuklik az anyaméhben, mielőtt még bármiféle légzőmozgás megjelenne. A kor előrehaladtával a csuklásra való hajlam egyre csökken, de hébe-hóba még felnőttkorban is jelentkezhet a
korall44, 2009. november 24. kedd, 17:04
1/2
Képek, videók
Rovásírás értelmezése
angyalcsillag
2013. december 24. kedd, 20:51
kresztáblák értelmezése.p
szecsianna
2013. április 15. hétfő, 13:35
LV értékeinek értelmezése
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:10
Jó ilyenkor este már..
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:31
Ilyenkor a szobánk, mint
chillik
2018. május 04. péntek, 02:22
Juh+ísz Gyula Ilyenkor de
borigit
2016. december 30. péntek, 10:50
Ilyenkor... 01.jpg
chillik
2016. október 03. hétfő, 06:36
Ilyenkor... 02.jpg
chillik
2016. október 03. hétfő, 06:35
Jó ilyenkor már hogy este
narcisz56
2012. augusztus 03. péntek, 21:39
Ilyenkor sátorozunk mi is
wob
2012. július 24. kedd, 14:43
imádjuk ilyenkor :)
zserboka
2012. február 04. szombat, 21:03
Ilyenkor ééérdekesss
hettymiki
2009. június 08. hétfő, 18:49
Ilyenkor aranyos
hettymiki
2009. június 08. hétfő, 18:46
Címkék
hatha jóga, bolygóideg vagy, következőket mondja, önkéntelen belégzéssel, pillanatra megállítja, bordák kifelé, savas gyomortartalom, barátjuk éppen, meditáció folyamán, gyomor kitágulása, jégkrémet ezért, fájdalom olykor, beszívott levegő, levegőt közvetlenül, kiválasztott pontra, csuklás megszüntetése,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.