Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 15:33 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sajtos, réteges kifli recept
magvak

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni az egészet. Akikor félig összeállt, akkor beledolgozzuk a puha vajat is és kidagasztjuk.

Kelesztés nélkül egy lisztezett deszkán kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk és megkenjük a puha vajjal, majd rászórjuk a reszelt sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük, majd középen kettévágjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk kb 30*40 cm-es lappá, felvágjuk háromszögekre attól függően, mekkora kifliket szeretnénk. A szélesebbik oldalán kis bemetszést ejtünk, majd feltekerjük.

A kész kifliket sütőpapíros tepsire tesszük egymástól távolabb és 30 percig langyos helyen kelesztjük.

A másik tésztával is így járunk el.

Kelesztés után megkenjük felvert tojással,
suzymama, 2018. december 19. szerda, 16:16
A KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYOS menete:
liszt előkészítése már a sütés előtti este megtörténik: átszitálják, és teknőbe öntik. Ezután jön a kovászolás. A gazdasszonynak mindig van kovásza, nem szívesen ad másnak belőle, mert azzal - néphagyomány szerint - a kenyér hasznát elveszti.
A dagasztás az asszonyi munkák egyik legnehezebbike, plusz még éjszaka végzik, mert a kovász éjfélre kel meg.
A dagasztás körülbelül két óra hosszáig tart, egészen addig, amíg lyukak nem keletkeznek a tésztában, és könnyen el nem válik az edény oldalától. Akkor összehajtják, és a teknő egyik végébe helyezik. Letakarják, hogy most már az egész tészta együtt keljen meg.
Utána hozzákezdenek a kemence fűtéséhez. Mikor már megfelelően meleg, hozzákezdhetnek a megkelt kenyértészta szakításához. Ehhez gyékényből vagy szalmából font kosarakat használnak. Olyan mennyiségű tésztát helyeznek bele, hogy azt kitöltse. A kiszakított tésztát még állni hagyják, majd a sütőlapát segítségével megkezdik bevetését.
A nagyméretű kenyerek általában három óra alatt
lenke1964, 2016. október 16. vasárnap, 09:31
Erkölcsi dilemmák V.; ebben hogy döntenél?
tudja emelni, s végül ugyanazzal a végső lendülettel, ami ahhoz kellett, hogy szilárdan álljon a két lábán, maga felé rántja az ellensúlyt képező sérültet, ám ez kissé eltúlzottra sikerül, olyannyira, hogy még ,,T." is felszisszen, ahogyan a merev test a melltájékon nekizöttyen a szélvédő-keretnek; ugyanakkor érzi, hogy a súlypont áthelyeződés miatt a kocsi eleje mintha kissé megcsusszanna a lába előtt, de nem tűnik veszélyesnek — saját lábfeje még vagy 20-25 cm-nyire van a motorház oldalától, és a kocsi sem borulhat ismét, mert a raktér felépítménye van legközelebb az árok aljához. Így sikerül hát a magatehetetlen testtel együtt felállnia, aztán egy pillanattal később először a bal, majd a jobb hónalj alatt átkulcsolja a férfit, s így lassan, óvatosan kihúzza a fülkéből, odavonszolja a fényszórók elé és fejjel az enyhe lejtésű mélyedés oldalának felső része irányában, hátára fekteti.

Az erős megvilágításban mindjárt látszik, hogy a fájdalmasan eltorzult arcú férfi vérzik. A fehér
foxworkinspace, 2016. május 21. szombat, 02:42
Könyvhét - Szabó T. Anna kapta az év fordítója IBBY-díját
mesekönyv volt 13 éves koromban. Az ilyen munkával azonnal le tudom tesztelni a szöveget a gyerekeimen" - mesélte. Patrick Ness könyvét is felolvasta nekik, mert nem állhatták meg, hogy végig ne lapozzák. A sötéten gyönyörű rajzok, Jim Kay munkái rögtön megragadták az érdeklődésüket, és kíváncsiak lettek a történetre.

"A Szólít a szörny voltaképpen nem gyerekkönyv, a legkisebbeknek nem is ajánlható, de úgy 10-12 éves kor felett bárkinek való, aki nem ijed meg az árnyékától, illetve az élet árnyékos oldalától. Aki még emlékszik a félelmetes Grimm-mesékre vagy az Andersen-mesék szívfacsaró igazságtalanságára, az is meg fog lepődni: ez a történet annál is mélyebb és felkavaróbb, de legalább annyira szép" - fogalmazott Szabó T. Anna.

A Vivandra kiadó repertoárjában számos olyan kötet - köztük a Halálkönyv, Szeretlek könyv és a Ne bánts! könyv - akad, amelyek tabunak számító témákat dolgoznak fel. A Szólít a szörny, amelyben egy kamaszodó gyerek próbál megbirkózni az elfogadhatatlannal, súlyosan beteg
velemenyezd, 2013. június 08. szombat, 15:32
ÉDESSÉG AJÁNLAT a MAI NAPRA:
dkg mazsola
3 tojásfehérje
10 dkg cukor
csipet só

Mázhoz:

narancslekvár (házi)
2-3 ek. fehérrum

Elkészítés:

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel. Ezután a tésztát 2, 3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.

Míg a tészta pihent, megpároltam az almát. A gyümölcsöket először meghámoztam, majd cikkekre vágtam és vékonyan felszeleteltem. Meghintettem a 4-5 ek. cukorral, őrölt fahéjjal, beleszórtam a mazsolát és egy csillagánizst is. Lassú tűzön óvatosan megpároltam, vigyázva, hogy épp csak megpuhuljanak. Kihűtöttem.
Egy csipet sóval és a 10 dkg cukorral fényes, kemény habot
1vargaildyko, 2011. szeptember 01. csütörtök, 08:04
Csoki bomba - variáció felvite
Csoki bomba - variáció

Hozzávalók 4 személyre:

Piskóta tekercshez:

3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál rétes liszt
1 vaníliás cukor
1 mokkáskanál sütőpor
1 púpos teáskanál keserű kakaó

Piskóta krémhez:

5 dkg teavaj
5 dkg porcukor
1/2 doboz (75 g) Danette vaníliás puding

Bomba krémhez:

5 db tojás sárgája
12 dkg cukor
2 vaníliás cukor
3 evőkanál keserű kakaó
2,5 dl tej
15 dkg étcsokoládé
20 g Oetker zselatin (2 csomag)
2,5 dl tejszín
(normálhoz 1 habfix + 1 vaníliás cukor)

Elkészítés:

A piskótához a tojás sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Majd a pici sóval habbá vert tojásfehérjét (először keveset a lazításhoz, utána óvatosan beleforgatva a többit).
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a felét, a
horvathnemagdi, 2011. május 12. csütörtök, 05:53
Húsvétra
kenyérsütő formába tesszük.
Rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.
2. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk. Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.

3. Hosszanti oldalától feltekerjük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodorjuk. Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, 30-45 percig kelesztjük.
4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét, majd
horvathnemagdi, 2011. április 12. kedd, 21:36
Croassan
tojás
* 120 g tejföl
* kb. 2 dl tej
* 2 dkg élesztő
* 5 dkg puha vaj

Töltelék:

* 15 dkg vaj
* 1 ek. liszt

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük.
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket. Egyikre sajt és sonka, másikra kolbász és sajt töltelék került. Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztem.Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos
aranyag, 2011. február 08. kedd, 13:15
Croassan
tejföl
* kb. 2 dl tej
* 2 dkg élesztő
* 5 dkg puha vaj

Töltelék:

* 15 dkg vaj
* 1 ek. liszt

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük.
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket. Egyikre sajt és sonka, másikra kolbász és sajt töltelék került. Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztem.Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos
juwwi, 2011. január 14. péntek, 20:41
Diós-mákos bejgli
felforralunk a porcukorral, beleszórjuk a mákot, majd lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citromlével és reszelt citromhéjjal, a maradék mazsolával, és hagyjuk langyosra hűlni.

A cipókat (egymást követően) lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalától feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), és azokat is tepsire fektetjük.

Tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd langyos helyen pihentetjük, amíg a tojássárgája megszikkad (kb. 30 perc). Átkenjük a tojásfehérjével, és további fél órát kelesztjük (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tekercsek tetejét sűrűn
horvathnemagdi, 2010. december 22. szerda, 15:49
Mákvirág kalács húsvétra
lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.

2. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk. Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.



3. Hosszanti oldalától feltekerjük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodorjuk. Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, kb 30-45 percig kelesztjük.

4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét,
sarkadykati, 2010. március 28. vasárnap, 03:01
Mákvirág kalácshúsvéti.
lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk.
Mikor minden hozzávaló a formában van, dagasztóprogramot indítunk.

2. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk.
Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.

3. Hosszanti oldalától feltekerjük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodorjuk.
Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, kb 30-45 percig kelesztjük.

4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta
wegnerzs, 2010. március 24. szerda, 11:04
Képek, videók
Sajtos rúd.jpg
pacsakute
2019. január 06. vasárnap, 20:44
Sajtos_rudak.jpg
vorosrozsa66
2018. március 27. kedd, 17:55
7Sajtos csirkemell
irmus
2018. március 19. hétfő, 07:36
Sajtos-tejszínes csirkeme
irmus
2018. február 22. csütörtök, 07:36
vegyes,+sajtos rud 041.jp
taszat
2018. január 26. péntek, 09:03
Sajtos roló
irmus
2018. január 13. szombat, 14:11
sajtos rudacska 001.JPG
katalinkohut
2017. december 29. péntek, 02:07
joghurtos-sajtos-lepen y-h
snbela44
2017. augusztus 22. kedd, 15:50
Sajtos, fokhagymás cukkin
irmus
2017. július 16. vasárnap, 14:52
üvegtálas réteges.jpg
yvett789
2015. január 21. szerda, 20:17
réteges torta
ibolya58
2013. március 17. vasárnap, 11:22
réteges
stefania51
2012. november 13. kedd, 12:04
Réteges-sziklák.png
farkas1945
2010. december 17. péntek, 17:25
réteges-mákos.jpg
bubszi
2010. november 11. csütörtök, 04:25
RÉTEGES PUDING PUSZEDLIVA
klarcsika
2010. március 19. péntek, 21:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.