Belépés
2020. március 29. vasárnap | 13. hét | 89. nap | 05:31 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Halálosztó népbírák
igaz történetek, melyeket nem vihetek magammal a sírba:
HALÁLOSZTÓ NÉPBÍRÁK
Nekem is egy népi bíró okozta a vesztemet 17 éves koromban. Az első és talán egyetlen-igaz szerelmemnek az apja: HORVÁTH ISTVÁN volt az.
Az ALHATTÁL-E KISFIAM? című MANSFELD PÉTERRŐL szóló könyvben találtam rá.... Itt a fotója a könyvből kimásolt részletnek:

Horváth István népi bíró intézte el, hogy tönkretegyenek azért, hogy elhagyjon a fia, akit katonatisztnek szánt az apja. Horváth István ugyanis, ÁVH-s katonatiszt volt 1956-ban! Viszont, szerelmem anyját a szovjet katonák megerőszakolták 1945-ben, és mint ilyen szerencsétlen ősi-magyar családból származó leányanyának, nem volt más lehetősége a túlélésre a Rákosi időkben, mint-hogy hozzámegy egy ilyen árulóhoz! Az ő közös- egyetlen gyermekük volt Horváth József, aki egyébként, valóban szép katonai karriert futott be, mint a székesfehérvári katonai alakulat alezredese halt meg 1991-ben...

Tragikus, de szerelmem is mindent elhitt rólam az
furaila, 2020. március 22. vasárnap, 12:39
Gyógyítsd magad a nap erejével!
Gyógyítsd magad a nap erejével! Számos betegség gyógyítható vagy enyhíthető, ha megfogadod ezeket a tanácsokat!

A régi népi gyógyászat fontos részét képezte a különböző betegségek természeti elemekkel való kezelése. A tűz, a víz, a föld és a levegő elemet számos eljárás formájában alkalmazták. A víz elem gyógyhatásait például fürdők, borogatások, leöntések révén aknázták ki, a levegő elemét légzőgyakorlatok révén vették fel tudatosan, a föld elemmel pedig többek között agyagpakolások révén gyógyítottak. A tűz elem felvétele a nap segítségével történt - ezt nevezzük helioterápiának. A napfürdőzés eredete már az ókorba visszanyúlik, áldásos hatásait Hérodotosz és Plinius is méltatta, Hippokratész pedig lelkes híve volt a napfürdőzésnek.

,,A Nap az az éltető erő, az az ősorvosság, amely mindenek felett való, amely mindenki által hozzáférhető, és amelyet recept nélkül bárki megkaphat." (Dr. Bucsányi Gyula)

A napfény élettani hatásai
1. A napfény fokozza a
pacsakute, 2020. március 17. kedd, 11:58
Tokaji Márton versei
főterén,
s méri a percet az idő szekerén.
FŐNIX madarunknak tűz éget a fészke alatt,
ma öreg, elhízott és szökőkúton ül
elhiszed?
Így változik a világ, a város, a kor és a környezet?
A Hortobágyról eltűnt a DÉLIBÁB,
a városban és az utakon húzta meg magát,
s néha az aszfalton csillog előtted a messze fényen át...
Utcáid neve hányszor, szinte koronként változott,
mert a cégér elavult,
majd ismét a sarkon a régi név lapult.
A korszakoknak megvan a terhe,
s városunk hordja azt csendesen.
De Rákóczi harangja örökké zengi
drága szülővárosom Debrecen!Decemberi nap.

Visszafeküdt a Nap, nem akar felkelni,
ágyát a hófelleg kezdi
betakarni.
Olyan fáradt szegény,erőt fog gyűjteni,
tavasszal és nyáron melegen kell
sütni.
Most nyugodtan alszik, néha kitekinget,
Merre jár már a tél, mikor
menusgabor, 2020. március 15. vasárnap, 22:30
Kárpát-medence az otthonunk
pedig március idusával esett egybe. Mars isten hava egyébként hadi ünnepségsorozatokról szólt. Az áprilisi szertartásoknak már teljesen más célja volt, ugyanis ez a termékenység hónapja: gazdag gabonatermés, a jószágok szaporulata, és az asszonyok reprodukciós képessége miatt tartottak ünnepségeket és mutattak be áldozatokat. A május az ezt követő növekedés, és a termés miatti aggódás időszaka volt engesztelő szertartásokkal, böjttel és különböző tilalmakkal (például házasodási).

Március hónap régi neve böjtmás hava. ami annyit tesz, hogy a vallásos elmélyülés jegyében zajló, hamvazószerdán induló negyven napos nagyböjt második hónapja. Virágvasárnapon megemlékezünk Jézus utolsó bevonulásáról Jeruzsálembe. Felidézve ezt, ekkor zajlik a körmenettel egybekötött barkaszentelés. A népi hagyomány szerint virágvasárnap történik a kiszehajtás, amely során a lányok egy szalmabábut női ruhákba bújtatnak, végig viszik a falun, majd vízbe dobják vagy elégetik. A közismert Bújj, bújj zöld ág dalocskánk is
liliana01, 2020. március 01. vasárnap, 11:48
Vargha Gyula versei
Az öreg
A kopott kaftánban fázik, didereg.

Imádkozik, arccal Mekka felé fordul,
Nagy szürke szakállán pár könnye lecsordul;
Úgy eped a pálmák susogása után.
Hallja-e még egyszer, vagy már soha tán?

Meglepte a honvágy, indul nem sokára,
Elmarad mögötte hét ország határa;
És megy, megy a sárga sivatagon át...
Nyugati forró szél elfújja nyomát.


ÉBRESZTŐ


Még megmaradt egy kis darab
A régi magyar hazából;
De véreink sok milliója rab.
Az elszakított testvér és rokon
Felénk kezét epedve nyújtja távol,
Rablóhad ül tort a szent sírokon.

Nem volt soha egünk íly sötét,
Mohács, Világos ily gyászt nem hozott ránk.
Érezzük a halál fojtó ködét.
De nem fojt meg, mert élni akarunk!
Árpád silány, méltatlan népe volnánk,
Ha láncait szét nem törné karunk.

Romokba ezredév munkája dőlt.
A szent romot kezünk építse újra,
menusgabor, 2020. február 27. csütörtök, 22:00
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája Erdő Péter .....
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésekor
Magyar kurír 2020. január 7.,
Húsz évvel ezelőtt, 2000. január 6-án különleges vízkereszti misét mutatott be II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilikában: az Úr megjelenésének ünnepén ugyanis régi szokás szerint püspököket szentelt, köztük két magyar püspököt, Veres Andrást és Erdő Pétert.
.........................
A Szentatya akkori homíliájának fordítását adjuk most közre, melyet első alkalommal olvashatunk magyarul.

1. ,,Kelj fel, és tündökölj, Jeruzsálem, mert elérkezett világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott feletted!" (Iz 60,1).
Izajás próféta a jövő felé fordítja tekintetét. Nem annyira a profán jövőt nézi. A Lélek által megvilágosítva az idők teljessége felé, Isten tervének a messiási időben való beteljesedése felé veti pillantását.
A próféta jövendölése a szent városra
maroka, 2020. február 07. péntek, 15:53
Így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat.

Fő táplálékuk volt telente a bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak rászórva piros paprikát és vékony csíkokra vágott lilahagymát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (a prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző
pacsakute, 2020. január 21. kedd, 22:29
A magyar kultúra napja - Már a hétvégén elkezdődnek a programok Békés megyében
Péter és Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című musicaljét adják elő. Most pénteken lesz Kölcsey Ferenc-versmondó és népdaléneklési verseny diákoknak, szerdán kiállítás nyílik a XX. szentesi aktfotóbiennálé fotóiból, csütörtökön Bán Mór íróval találkozhat a közönség, pénteken a Nagy Gyula Területi Múzeumban Thék Endre tiszteletére emléksarkot avatnak.

A szarvasi Cervinus Teátrum január 18-án musicalgálával emlékezik meg az évfordulóra; a városi könyvtár pedig 24-én nyílt napot szervez az intézmény régi gyűjteményében.

Mezőberényben az Orlai Petrics Soma Könyvtár és Művelődési Központban öt rendezvénnyel emlékeznek meg a magyar kultúra napjára január 22. és 27. között. Megnyílik Debreczeni Klára népi iparművész kiállítása Múlt a jelenben - szőttes textíliák felhasználása napjainkban címmel. Előadást tart Bódán Zsolt történész, valamint Takács Ferenc gyógynövény szakértő, a "zánkai füvesember", lesz fotókiállítás és a Pesti Művész Színház előadásában bemutatják a Luxemburg grófja című
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 13:01
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája
Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésekor.
......................

........................
Húsz évvel ezelőtt, 2000. január 6-án különleges vízkereszti misét mutatott be II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilikában: az Úr megjelenésének ünnepén ugyanis régi szokás szerint püspököket szentelt, köztük két magyar püspököt, Veres Andrást és Erdő Pétert.
A Szentatya akkori homíliájának fordítását ezért adjuk most közre, magyarul első alkalommal olvashatjuk.

1. ,,Kelj fel, és tündökölj, Jeruzsálem, mert elérkezett világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott feletted!" (Iz 60,1). Izajás próféta a jövő felé fordítja tekintetét. Nem annyira a profán jövőt nézi. A Lélek által megvilágosítva az idők teljessége felé, Isten tervének a messiási időben való beteljesedése felé veti pillantását. A próféta jövendölése a
maroka, 2020. január 06. hétfő, 09:48
Josep Borrell: a legnagyobb mértékű visszafogottságra van szükség a jelenlegi közel-keleti helyzetben
Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét is.

"Meg kell állítani az erőszak körforgását, mielőtt teljesen ellenőrizhetetlenné válik. Az összes érintett félnek a legnagyobb mértékű visszafogottságot kell gyakorolnia és felelősséget tanúsítani ebben a kritikus helyzetben " - hangsúlyozta sajtóközleményében Borrell.

Az uniós vezető kijelentette, hogy a jelenlegi válság évek stabilizációs erőfeszítéseit veszélyezteti Irakban. A feszültség fokozódása az egész régiót is fenyegeti - tette hozzá. Párbeszédre van szükség ahhoz hogy a Közel-Kelet hosszú távon stabil maradjon. Az EU készen állmindegyik féllel együttműködni annak érdekében, hogy hatástalanítsa a feszültséget, és elkerülje a válságot, amely veszélybe sodorja az évek során Irak stabilizációjára tett erőfeszítéseket - közölte.

"A kialakuló válság fenyegeti az egész régiót, amely mérhetetlenül szenved, és amelynek lakossága megérdemli, hogy végre békében éljen. További párbeszédre és erőfeszítésre van
velemenyezd, 2020. január 04. szombat, 07:04
Elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze
gyermekdarabokat (A makrancos királylány, Az igazmondó juhász, A didergő király, Az aranyszárnyú méhecske), műveket szólóhangszerre, dalokat, kórusműveket, színpadi darabokat (Képzelt beteg), kantátákat (Vörösmarty nyomán a Néhány gondolat a könyvtárban címűt), zenekari és kamaraműveket, versenyműveket zongorára, orgonára. Szinte minden együttes, kórus rendelkezik "Szőnyi-művel". Gyakran komponált felkérésre, rendszeresen zenésített meg irodalmi alkotásokat, szövegválogatása gazdag sokszínűséget mutat. Liturgikus vagy régi népi műfajoktól kezdve a klasszikus költőkön át a kortárs költőkig terjed feldolgozásainak sora - olvasható az MMA összegzésében.

Mint írják, Szőnyi Erzsébet jelentős közéleti tevékenysége részeként 1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság, valamint 1996-tól a Magyar Muzsikus Fórum társelnöke volt. 1992 és 1996 között a Magyar Zenei Kamara alelnöke, 1993-ban és 1994-ben a Magyar Rádió felügyelőbizottságának elnöke. Tagja volt a hartfordi (USA) Kodály
velemenyezd, 2019. december 28. szombat, 16:26
Elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas karnagy
világhírű képviselője mindenkor szívesen vállalt különböző zenei feladatokat. Határozott, mindenkor kiegyensúlyozott véleményére bizton lehetett számítani.
Műveinek többsége felkérésre készül, ez egyúttal befolyásolja az előadás megvalósításának szempontjait. Szinte minden együttes, kórus rendelkezik ,,Szőnyi-művel", így érthető a kórusművek többsége. Gyakran egy-egy évforduló jubileumi alkalma avatja ünnepivé a művet. A megzenésített szövegek gazdag sokszínűséget mutatnak. Liturgikus, vagy régi népi műfajoktól kezdve klasszikus költőkön át a múlt század neves magyar költők verseit érzelmileg is átérezve, a mai kortárs költők világába is bátran válogat.
Csak példaként megemlítve néhányat: Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a Kodály és Arany dalai (2007); az ELTE Bartók Béla Énekkara számára Zsoltáros Glória (2008); Boldogasszony éneke a szombathelyi Berzsenyi Dániel Vegyes kar kérésére; a Kodály Zoltán nevét viselő iskolák találkozójára írt kórusmű, az Éneklő iskola
maroka, 2019. december 28. szombat, 10:49
1/185
Képek, videók
Népi bíró: Horváth István
furaila
2015. november 07. szombat, 04:34
Horváth István
furaila
2014. május 25. vasárnap, 00:31
Horváth István orvos biol
tinka1951
2011. november 20. vasárnap, 09:02
Horváth József a Mester.
dnemethk
2008. június 20. péntek, 09:41
könyvből.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 18:53
Részlet a könyvből
furaila
2016. április 04. hétfő, 15:49
A kép a könyvből
azenujsagom
2013. szeptember 01. vasárnap, 05:49
Tájkép könyvből.jpg
pacsakute
2013. augusztus 10. szombat, 16:34
disz_konyvbol.jpg
katicacska
2012. december 07. péntek, 14:16
uha ffa könyvbol.jpg
katicacska
2012. április 23. hétfő, 15:34
uh konyvbol képkeret.JPG
katicacska
2011. december 02. péntek, 16:43
könyvből
talamusz
2010. október 11. hétfő, 18:10
Minta 26 o. könyvből 1690
rece-fice
2009. január 14. szerda, 16:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.