Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 09:53 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.

A feketebodza népies nevei: bocfa, csete, fái bodza.

Nem minden bodza ehető! Lássuk, honnan tudható, hogy melyik bodza melyik:

Az ehető fekete bodza akár 3 - 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi részről megoszlanak a vélemények. Én nem kísérletezek például a kérgéből teával, de van ilyen recept is.

A mérgező gyalogbodza viszont lágyszárú és sokkal kisebb. Az ágai felfelé állnak, a virágok csakis az ágak végén, a növény tetején
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
Mákos pite
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt,
12 dkg zsír,
2 evőkanál tejföl,
csipet só

Töltelékhez:
20 dkg mák,
15 dkg cukor,
5 dkg búzadara,
3 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 db egész tojás,
baracklekvár (a kenéshez)

Elkészítése:

A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk, majd a tejet felforraljuk és belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt akkor hozzáadjuk a felvert tojássárgákat és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd a habbá vert tojásfehérjéket, lazán beleforgatjuk.

Jön a tészta készítése. A lisztbe elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt a liszttel, majd a tejföl is belekerül. Összegyúrjuk és két felé osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk az első tésztát. Zsírozott, lisztezett tepsibe (közepes méretű) tesszük, megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a mákos-darás krémet. Ezután kinyújtjuk a második tésztát is, és
suzymama, 2019. március 06. szerda, 11:32
Habos Raffaelló szelet
Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
6 evőkanál olaj
1 fél kiskanálnyi sütőpor
2 evőkanál kakaópor
A belocsoláshoz:
0,5 dl víz
2 tasak vaníliás cukor

A krémhez:

3 dl tej
20 dkg fehér csokoládé
15 dkg kókuszreszelék
0,5 liter tejszín
habfixáló

A tetejére:

10 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál porcukor

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját
kikavarjuk az olajjal és a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőpor is, majd
belekeverjük a tojáshabot. Kivajazott tepsibe öntjük és 25 percen át sütjük
180 fokon. A vaníliás cukrot feloldjuk a vízben és a kész tésztát átlocsoljuk
vele. A csokoládét apró darabokra törjük, felöntjük a tejjel és vízgőz fölött
felolvasztjuk, majd a kókuszreszeléket is hozzáadjuk.
Folyamatos kevergetés mellett megvárjuk amíg krémessé válik, majd kihűtjük.
klarika47, 2019. február 10. vasárnap, 11:40
Szalagos fánk nagyon egyszerűen, elronthatatlanul recept
Szalagos fánk nagyon egyszerűen, elronthatatlanul recept
Hozzávalók:

2 dl meleg tej
1 dl meleg víz
7 g instant élesztő
2,5 evőkanál cukor
100 gramm liszt
Továbbá:​

50 ml étolaj
1 mokkáskanál só
1 tojás
350-370 g liszt (amennyit felvesz)
5-6 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

Egy tálba mérjük a meleg tejet és a meleg vizet. Legyen meleg, de ne forró. Hozzáadjuk az instant élesztőt és a cukrot, majd legvégül a 100 gramm lisztet. Kézi habverővel elkeverjük.

Letakarjuk és 15-20 percig hagyjuk hogy az élesztő feljöjjön.

Aztán mehet hozzá az olaj, majd a só. Itt már kézzel dolgozzunk. Kicsit keverjük el, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Amikor már kicsit összeáll a tészta, adjuk hozzá a tojást is. Addig kell adagolni a lisztet, amíg a nokedli állagú tésztánkból jól
koszegimarika, 2019. február 04. hétfő, 21:01
túrós labdacsok
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- háromnegyed bögre langyos tej (bő 2 dl)
- egy nagy csipet só
- negyed bögre kristálycukor + 1 mokkáskanálnyi (4 dkg)
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 tojás

A töltelékhez:

- 25 dkg tehéntúró
- 1 kisebb citrom leve kifacsarva
- 1 kisebb citrom héja lereszelve
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- negyed-fél bögre kristálycukor ízlés szerint (4-8 dkg)
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson.

2. A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi
faciendum, 2019. január 25. péntek, 08:00
Csöröge fánk
HOZZÁVALÓK
25 dkg finomliszt
1 késhegynyi sütőpor

1,5 dl tejföl
2 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 db tojássárgája
A tálaláshoz:
Vaníliás porcukor (ízlés szerint)
Házi baracklekvár (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vajat és a tojássárgáját és jó alaposan összedolgozzuk. 10-15 percig hűtőben pihentetjük a tésztát, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
A tésztát rombusz alakúra felvágjuk, közepét bemetsszük és a tészta egyik csücskét áthúzzuk a lyukon. Közepes lángon világosbarnára sütjük, papírtörlőre szedjük,vaníliás porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk!
koszegimarika, 2019. január 17. csütörtök, 22:39
Fekete szeder
Hozzávalók

15 dkg szeder,
3 doboz natúr joghurt,
2,5 dl tejszín,
2 evőkanál triple sec,
1 db citromlé,
3 evőkanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor

A natúr joghurtot elkeverjük a porcukorral, a triple sec-kel,
a vaníliás cukorral, a citromlével. A tejszínt kemény habbá
verjük fel.
Az egészet óvatosan összekeverjük a fagyasztott szederrel.
Pudingformába, vagy őzgerincformába töltjük, kifagyasztjuk.
klarika47, 2018. december 25. kedd, 20:11
Tejszínes-túrókrémes torta
piskótát sütünk 26 cm-es kerek formában.
Tetejét még langyosan megkenjük lekvárral.

Ameddig a tészta sül, a krémhez 1 dl tejjel, 1 evőkanál liszttel, közepes
hőfokon mártást főzünk, félrehúzzuk, rövid hűlés után elkeverünk benne
1 tojássárgáját.

Habosra keverjük a vajat a cukorral, elkeverjük benne a kihűlt főzött krémet,
az áttört túrót, ízesítjük vaníliás cukorral, citrom héjával, habosítjuk, a
krémmel bevonjuk a tészta tetejét.

A tejszínt porcukorral kemény habbá verjük, a túrós krémre halmozzuk,
összeborzoljuk, a tetejét reszelt csokival meghintjük, kb. 1 órát hideg
helyen pihentetjük és tálalhatjuk.

Megjegyzés:

Az eredeti recept szerint a túrókrémbe a főzött krém (liszt és tej) helyett
1 egész tojás szerepel. Ha nincs fenntartásunk a friss nyers tojással
szemben, így is keverhetjük a krémet, valamivel krémesebb
klarika47, 2018. december 24. hétfő, 06:04
Tejfölös csodabogár
Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
2 közepes tojás
30 dkg cukor
1 nagydoboz tejföl (375g)
10 dkg ét tortadara

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (20*34 cm) kikenünk egy
kevés margarinnal és meghintjük liszttel (vagy sütőpapírral kibéleljük).
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a sütőport.

Egy másik tálban a cukrot a tojásokkal elkeverjük, majd a tejfölt is
belekanalazzuk.
A két részt alaposan összekeverjük, majd a tortadarát is beleszórjuk.
Az előkészített tepsibe simítjuk.

170 fokon 35 perc alatt hőlég keveréssel megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kihűlt, szeleteljük és meghintjük porcukorral.

Tipp:

Sütés: 170 fok hőlég keveréssel 35 perc vagy
190 fok alul-felülsütés 35 perc
vagy 3-as fokozat gázsütő.
klarika47, 2018. december 24. hétfő, 05:54
Mákos pudingos
20 dkg porcukor ,
1 csipet só ,
1.6 dl tej ,
1.5 dl napraforgó olaj ,
1 csomag vaníliás cukor ,
13 dkg mák ,
20 dkg liszt (+ a szóráshoz a tepsibe),
1 csomag sütőpor
1 citromból nyert citromhéj .

A krémhez

1 csomag vaníliás pudingpor,
5 ek cukor (kristály) ,
4 dl tej
13 dkg margarin, (+ a kenéshez) .

A tetejéhez :

4 dkg csokoládé (reszelt).

Elkészítés.

A tojásfehérjét 5 dkg porcukorral habbá verjük. A sárgáját elkeverjük
az 5 dkg porcukorral, sóval, az olajjal és a tejjel. A lisztet a vaníliás
cukrot, a mákot, a porcukrot, a sütőport, a reszelt citrom héját egy
tálban elkeverjük. A sárgás részt is belekeverjük a lisztesbe, majd a
felvert habot is óvatosan beleforgatjuk. 20x30 cm-es tepsit kivajazunk,
kilisztezünk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben sütjük,
míg a tűpróbánál nem ragad a tészta. Amíg még sül a tészta,
klarika47, 2018. december 23. vasárnap, 17:16
Almafánk......
Almafánk - hétköznapokra, ünnepre egyaránt jó !

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma
1 zacskó szárított élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dl tej
4 dkg margarin
2 egész tojás
1 mokkáskanál só
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.

Elkészítése:

1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Bő, forró olajban, fedő
agica2004, 2018. december 23. vasárnap, 16:39
Dió és mák töltelékes szaloncukor süti
Ahogy nálam készül:
A felsorolásra kerülő mennyiségből, kb. 24 db lesz.

Hozzávalók:
50dkg leveles tészta, 10dkg dió, 10dkg mák, 10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaníliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.

Először a töltelékeket készítem el, az alábbi módon:
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.

Most már foglalkozom a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtom. 6x12cm-es darabokra vágom. A közepébe a töltelékből teszek egy kávékanálnyit és
suzymama, 2018. december 08. szombat, 13:35
1/210
Képek, videók
nemes nagy ágnes.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:09
nemes-nagy-Ágnes-gyere _s_
menusgabor
2016. szeptember 25. vasárnap, 18:04
NEMES NAGY ÁGNES.jpg
feviroza
2015. február 05. csütörtök, 13:25
NEMES NAGY ÁGNES OKTÓBE
erzsikepuskas
2014. október 22. szerda, 10:44
NEMES NAGY ÁGNES OKTÓBE
feviroza
2014. október 22. szerda, 10:43
Nemes nagy ágnes OKTÓBER.
feviroza
2014. október 22. szerda, 10:23
nemes nagy ágnes .szomj.j
feviroza
2014. május 16. péntek, 19:47
Nemes Nagy Ágnes
taltos1
2014. január 22. szerda, 23:53
Nemes Nagy Ágnes Hóesésbe
mester126mari
2012. február 15. szerda, 18:59
nemes_nagy_agnes.jpg
klara50
2011. február 13. vasárnap, 07:03
Nemes Nagy Ágnes Hóesésbe
jakabgasparne
2009. december 19. szombat, 16:21
Virágpor .jpg
pacsakute
2019. május 14. kedd, 22:05
Méhpollen(virágpor).jp g
pacsakute
2013. november 28. csütörtök, 21:45
virágpor.png
astropapa58
2013. november 21. csütörtök, 13:45
viragpor-betegsegek.jp g
astropapa58
2013. október 16. szerda, 18:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.