Belépés
2019. augusztus 20. kedd | 34. hét | 232. nap | 05:11 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Cékla gyógyhatásairól
Cékla variációk
A cékla egy gumós zöldség, ehető levelekkel. A levélen és a gumón kívül ennek a zöldségnek a kicsíráztatott magvait is megeheti. Ezeket a csírákat széles körökben használják díszítésre, körítésre, jól néznek ki a piros csírák. Ez egy ízletes és egészséges zöldség. Tálalási javaslat rizshez: főzzön rizst, egy darab céklával, így rózsaszín rizst fok kapni. A gyermekek számára nagyszerű lehet a színes rizs. Emellett pedig ezzel a kreatív módszerrel megtaníthatja őket arra, hogy szeressék a zöldségeket.

A cékla a magasvérnyomás ellen
A cékla több gyógyászati okból is felhasználható. A középkortól kezdve használják ezt a zöldséget olyan betegségek gyógyítására, amik kapcsolatban vannak a vérrel és olyan problémák kezelésére, amik összefüggésbe hozhatóak a belekkel és az emésztő rendszerrel. Az amerikai Heart Association folyóiratban publikált tanulmány szerint a
pacsakute, 2019. május 05. vasárnap, 20:52
Zempléni Árpád: Márcziusi ének.
fellegek árnya fecscsent
A zöldre foltokat a sápadt napsütésben :
Nedves szél rázza, ontja a fehéren, piroslón
Kinyílt mandulafák s baraczkfák szirmait ;
Rögek pórusain egy dal sóhajt elé.

Tenger mezőiről felszálló fellegek.
Szürkék és hófehérek, oh ég tehenei,
Öntsétek a tejet duzzadó tőgyetekből
A síkra és halomra, mely nevet és virul,
Az erdőre, mely első szívverésébe kezd ! -

Így énekel a sok-sok új-létre kelő virág,
A halkan mozduló csírák így zengenek,
S a gyökerek, a mint nyújtózkodnak a vágytól ;
Sírgödrök csontjai közül ekép dalolnak
Az élet és a szellem fölébredő csirái.

Ím újra zúg a víz, ím dürmög újra hang.
Kinyújtja bús fejét ól ajtaján a borjú,
Megrázkódik a tyúk és csapkod szárnyaival.
Sóhajtoz a kakuk zöld liget mélyiben,
S a szérűn vidoran ugrál a sok gyerek.

Izmos váll, tetterős, görbedj munkád alá !
Friss, fiatal szivek, nyíljatok szerelemnek !
Szellemek
marcyt, 2018. március 01. csütörtök, 07:23
Tallóztam
Wass Albert

Világ remetéje

A városnak azon a részén voltak az örömtanyák és a mulatóhelyek. Csapszékek, csempészlebujok, gyilkos sikátorai a bűnnek. Ma csak romok vannak ott. Romok, amíg ellát a szem. A városnak az a része halott sivatag. Úttalan kőhalmaz, amit messzire elkerülnek az emberek. Hat éve immár.
De a romok között, ahol valamikor az örömtanyák piros lámpái virítottak, ott él ma a remete. Nem szent ember, nem. Csak éppen remete. Egy ember, aki ott él most. Ki tudja azt, hogy mért él ott? Őa remete, és remeték mindég voltak. A romok közül ölesre kinőtt a dudva, olyan már, mint egy őserdő. Rozsdás vasak merednek belőle az ég felé, likas bádoghordók, egy-egy elgörbült színes cégtábla, mely valaha boltot hirdetett, vagy mulatót, s ma ott hever félig betemetve a törmelék között, mint megfejthetetlen írásjele rég letűnt kornak. Ha süt a nap, gyíkok bújnak elő a dudva bozótjából. Csigák mászkálnak, ha esik az eső. Énekesmadár is fészkel ott, cinke, rigó és kövi-fecske sok. Falak
horvathnemagdi, 2017. augusztus 10. csütörtök, 07:51
Világ remetéje
Wass Albert

Világ remetéje

A városnak azon a részén voltak az örömtanyák és a mulatóhelyek. Csapszékek, csempészlebujok, gyilkos sikátorai a bűnnek. Ma csak romok vannak ott. Romok, amíg ellát a szem. A városnak az a része halott sivatag. Úttalan kőhalmaz, amit messzire elkerülnek az emberek. Hat éve immár.
De a romok között, ahol valamikor az örömtanyák piros lámpái virítottak, ott él ma a remete. Nem szent ember, nem. Csak éppen remete. Egy ember, aki ott él most. Ki tudja azt, hogy mért él ott? Őa remete, és remeték mindég voltak. A romok közül ölesre kinőtt a dudva, olyan már, mint egy őserdő. Rozsdás vasak merednek belőle az ég felé, likas bádoghordók, egy-egy elgörbült színes cégtábla, mely valaha boltot hirdetett, vagy mulatót, s ma ott hever félig betemetve a törmelék között, mint megfejthetetlen írásjele rég letűnt kornak. Ha süt a nap, gyíkok bújnak elő a dudva bozótjából. Csigák mászkálnak, ha esik az eső. Énekesmadár is fészkel ott, cinke, rigó és kövifecske sok. Falak
evavicus, 2017. augusztus 08. kedd, 11:04
Keresztury Dezső
KERESZTURY DEZSŐ

Keresztury Dezső (Zalaegerszeg, 1904. szeptember 6. - Budapest, 1996. április 30.) Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár, az MTA tagja. A Goethe Társaság magyar tagozatának elnöke.

"Művelődés nélkül nincs műveltség" - vallotta az 1945 utáni koalíciós idők tekintélyes kultúrpolitikusa, akinek hatalmas irodalmi munkásságát, modern humanista költészetének igazi jelentőségét ma sem ismerjük igazán.

"De nem tudok tengődni némán!
Ember vagyok, hát engedetlen.
A Végtelen aligha ér rám;
ha félrelöknek, újrakezdem!"


"Úgy gyönyörködj a fiatalokban,
mint akik téged folytatnak
menusgabor, 2017. július 13. csütörtök, 21:00
Babits Mihály – Verses napló
Babits Mihály - Verses napló

Esztergom, Előhegy, 1932 nyarán.

Naplót irni... Akkor irtam naplót mikor gyermek voltam
s napjaim simán gurultak, mint a füznivaló gyöngyök.
Jaj, egy élet is kevés már, és egy nap is sok nekem!
Én már csak az órák képét festegetem, mint a piktor,

aki ugyanazt a tájat reggel, délben, délután és
este újra s újra festi, fények játékát tanulja;
én is óráról-órára, ahogy jön és megy a felhő,
lelki fényeim játékát festegetem újra s újra,

fények és árnyak játékát amik jönnek és eltünnek,
de versem mint fénysugár, a távol ürbe viszi őket,
a jövőbe, mint a fénysugár a táj képét az ürbe,
ahol él és száll örökké, az Isten szemébe gyülve.

(Reggeli hat óra)

Nem zene még, nem zene még ez.
Mégcsak hangolnak a zenészek.

Most apad az álmok vize.
Kenderice. Kenderice.

Fészek csippen... Rigócska rikkan...
vagy kakuk zeng föl
chillik, 2017. április 16. vasárnap, 07:20
A burgonya gyógyhatásai!
A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt
kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. *A krumpli bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük. * A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza,
ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers krumpli gyógyhatása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés
donmolnarmeister, 2017. április 07. péntek, 20:53
CSALÁN RECEPTEK - Gyógyhatású alapreceptek
fokhagymával, 1 kávéskanál majoránnával, 1 kávéskanál őrölt köménymaggal, 1 kávéskanál sóval megfőzünk. Utána kiolajozott tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük. 5 dkg tormareszelőn lereszelt füstölt tofut összekeverünk négy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, 2 evőkanál paradicsomszósszal, vagy paradicsom sűrítménnyel, 1 kávéskanál curryvel, majd hozzáadunk két evőkanál vegi tejfölt. Mindezt rátesszük a tálban levő csalánra, és 40 perc alatt előmelegített sütőben pirosra sütjük. Üde salátákkal és csírákkal fogyaszthatjuk.

Zöldtészta csalánnal
1 kilogramm csalánt ledarálunk búzafű darálón. 1 kg fehér tönkölybúzalisztet összekeverünk a kinyert csalán-lével, és jól meggyúrjuk. 30 percnyi pihentetés után kinyújtjuk, metéltre vágjuk. Kiszáríthatjuk, de fogyaszthatjuk főzve azonnal is. Zöldség lében kifőzzük, megszórjuk tofuval és ízesítjük gomasióval. Paradicsomkarikákkal körítve tálaljuk.

Gezemice saláta
Tavasszal a kiskertben, és mezőkön található zöldféléket gyűjtsük össze:
yaskane, 2017. február 22. szerda, 07:25
Török Sophie
Török Sophie

Török Sophie, született Tanner Ilona, teljes nevén: Tanner Ilona Irén Lujza Kamilla (Budapest, Kőbánya, 1895. december 10. - Budapest, 1955. január 28.) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Élete:

Római katolikus családban született, édesapja Tanner Béla kassa-ujfalui születésű kereskedői könyvelő, édesanyja a pozsonyi születésű Weiszbrunner Antónia.

Iskoláit a fővárosban végezte, majd a Külügyminisztérium tisztviselője lett. 1920. november 12-én támadja meg néhány versével a Nyugatot, és kissé meghökkentő módon, 1921. január 11-én (a hetedik találkozás alkalmával) Babits feleségül kéri, úgy, hogy a lakó- és költőtárs Szabó Lőrinc menyasszonya eközben. Január 15-én házasság, majd nászút Itáliába.
menusgabor, 2017. január 26. csütörtök, 20:30
Náthás vagy?
csekélysége, amely legyengíti az immunrendszert, segíti a baktériumok és a vírusok szaporodását és terjedését.

Mit lehet ez ellen tenni?

Kellemetlen időben többet eszünk és még a tévé előtt is rágcsálunk valamit, majd iszunk rá egy pohár cukros italt! Jobbat tenne az esti séta, a reggeli torna, de a kutyasétáltatás és a hólapátolás se megvetendő mozgás.

zoldsegsalata01

Együnk színes terményeket, paradicsomot, sárgarépát, céklát, uborkát, sárga, zöld és piros almát, csírákat, teljes kiőrlésű kenyeret és tésztákat Ezek sokféle vitamint és értékes ásványi anyagokat tartalmaznak. Fogyasszunk több vöröshagymát, fokhagymát, lehetőleg nyersen, mert ez a gyakori szemgyulladást is hatékonyan gyógyítja. A torma csökkenti a légzési nehézséget.

Igyunk minél több gyógyteát; a kakukkfű és a keskenylevelű útifű teája a köhögést, a hársfa virága és a bodzatea a lázat csökkenti. A kamilla virágból, a mályvából és a zsályából forrázott tea a közérzetünket javítja, a
lovaszmarika, 2016. december 18. vasárnap, 14:09
Babits Mihály költészete
BABITS MIHÁLY KÖLTÉSZETE

Babits Mihály /Szekszárd, 1883. november 26. - Budapest, Krisztinaváros, 1941. augusztus 4./ költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja. A Nyugat nemzedékének Ady mellett az egyik legnagyobb költője. Már a kortársak is úgy tartották Adyt és Babitsot, mint a két irodalmi vezért.

1938-ban jelent meg a Jónás könyve. A ,,Jónás könyve" Babits utolsó nagy üzenete. Egy számadó lélek nagysága szól benne, magas erkölcse, őrző és intő szava.

Ellentmondásos élet volt az övé, ellentmondásos költői örökség maradt utána, de emberi nagyságának felmutatására éppen e műve ad igazi alkalmat. A második világháború küszöbén költői önvallomásában mondta ki a polgári
menusgabor, 2015. október 08. csütörtök, 18:00
Miért a Reg-Enor?
Miért a Reg-Enor?

Fontos kérdések és válaszok, melyek szinte minden kúrázó fejében elő-előkerülnek.

1. Túlsúly után miért nem marad megnyúlt bőr illetve miért zsugorodik bőrünk a Reg-Enor szedésével bekövetkező fogyás esetén?

Köztudott dolog, hogy mikor az emberi szervezet növekedése megáll négyzetcentiméterenként X számú sejttel rendelkezünk. Hízás esetén ezeknek a száma nem növekszik tovább, hanem szervezetünk a bőrben valamilyen anyagot helyez el, mely következtében a sejtek mérete megnő, így ugyanannyi sejt sokkal nagyobb felületet tud elfedni. Ezek az anyagok káros anyagok. A Reg-Enor nem csinál mást, mint a belső elválasztású mirigyek munkáját segíti elő, és ezáltal kényszeríti a májat egy óriási mennyiségű epetermelésre. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a szövetekben, valamit az artéria, véna és nyirokrendszerben lévő káros anyagok feloldódjanak. Így nem csak a zsírszövetekből távolítja el a káros anyagokat, hanem az izomzatból és a bőr szöveteiből is.
horvathnemagdi, 2015. április 24. péntek, 07:57
1/6
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
association.jpg
firga70
2006. június 11. vasárnap, 20:07
Png zöldségek
eva6
2019. augusztus 18. vasárnap, 13:20
Zöldlevelű zöldségek.jpg
pacsakute
2019. február 08. péntek, 20:23
Zöldséggel töltött palacs
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 13:51
Zöldségek hasi zsír ellen
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 13:04
Rakott csirkemell-zöldség
irmus
2018. június 14. csütörtök, 07:07
török zöldséges...jpg
zsokica45
2018. június 13. szerda, 20:55
Zöldséges rizs - Rántott
irmus
2018. június 02. szombat, 14:37
Zöldséges rizs
irmus
2018. június 02. szombat, 14:35
Lila zöldségek és gyümölc
irmus
2018. június 01. péntek, 17:46
Zöldségek.jpg
pacsakute
2018. február 16. péntek, 20:40
zoldseges-kuszkusz.jpg
ametiszt54
2018. február 12. hétfő, 08:36
krumpli zöldséggel.jpg
taszat
2018. január 27. szombat, 19:12
Címkék
BABITS MIHÁLY KÖLTÉSZETEBabits Mihály, halkan mozduló, álmok vize, közérzetünket javítja, tejet duzzadó, KERESZTURY DEZSŐKeresztury Dezső, Tanner Ilona Irén Lujza Kamilla, Zempléni Árpád, burgonya gyógyhatásai, gyermekek számára, kicsíráztatott magvait, kamilla virágból, füznivaló gyöngyök, nyers krumplit, egyik legnagyobb, városnak azon,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.