Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 15:30 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccs
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccsel
Hozzávalók: 80 dkg kacsa zúza, 3 közepes vöröshagyma, 8 dkg kacsazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 50 dkg csirkemáj, 1 csokor zöld hagymaszár. Fűszerek: 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A körethez: 40 dkg lebbencstészta, só, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kacsazsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd egy lábasban zsíron üvegesre pároljuk.
Az alaposan megtisztított, átmosott zúzát kisebb darabokban belekeverjük, és fedő alatt fehéredésig sütjük.
Közben a paprikát, paradicsomot, zöldhagymát, és a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk.
A száraz lebbencstésztát kisebb darabokra tördeljük.
A zúzát fél evőkanál őrölt paprikával összekeverjük, majd felöntjük két dl vízzel. Őrölt borssal és sóval fűszerezve, lefedve kb. egy órán át főzzük. Közben néha átkeverjük, az elfőtt
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:42
Fertő - parti zöldségleves kapros húsgombócca
Fertő parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa és petrezselyem, 1 kis fej hagyma, fél dl étolaj,
15 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 10 dkg rizs, fél kg
darált sertéscomb, 1 csokor kapor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöldje
.
A zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet kevés
olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a
zöldborsót, felöntjük egy liter vízzel
. Teáskanálnyi sóval, és egy kis borssal fűszerezve puhára főzzük. Közben a rizst két evőkanálnyi olajban megpirítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A darált sertéscombhoz vágott kaprot teszünk,hozzáadjuk a puha rizst, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, a maradék hagymakockákat, és a tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan
összedolgozzuk.A megfőtt levesbe vizes kézzel gombócokat
bkisseva, 2018. július 28. szombat, 16:42
Amit most kell enni....
Újkrumpli, amit most kell enni!

Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor!

Újkrupli petrezselyem zöldjével, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók négy éhes szájhoz:

1 kg burgonya
5 dkg vaj
nagy csokor zöldpetrezselyem
só a végén
Elkészítés:

Áztassuk be az újkrumplit langyos, sós vízbe, mert úgy könnyebben lejön a héja! (Erre van is egy olyan “dörzsi kesztyű", ami rendkívül praktikus).

Szóval az apróbb darabokat hagyjuk egészben, a többit karikázzuk fel - mondjuk úgy fék ujjnyi vastagon! Dobjuk rá a forró vajra! Fedjük le, mert a krumpliban lévő víz megfelelő párát ad a főzéshez. Ha puha dobjuk rá az apróra vágott petrezselymet, és a végén sózzuk meg! Friss
lovaszmarika, 2018. június 16. szombat, 15:20
Húsos rakott tök mozzarellával és paprikával
Hozzávalók: 4 személyre
- só
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 kis csokor bazsalikom
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 20 dkg mozzarella
- 50 dkg darált hús
- 1 kg tök
- bors

Meghámozzuk a vöröshagymát, felaprítjuk. Megfuttatjuk a vajon. Ha már üveges, rádobjuk a darált húst. Fakanállal szétnyomkodva pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikákat és az összemorzsolt zöld fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a nyers tojást. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Felkarikázzuk a tököt, és a hússal rétegezve lerakjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és bő félóra alatt összesütjük. Az utolsó tíz percre rászórjuk a durvára reszelt sajtot is.
suzymama, 2018. június 14. csütörtök, 14:13
Medárdi eső
Csoóri Sándor

Medárdi eső

Medárd nekünk megártott,
alaposan bemártott,
három hete csak zuhog,
ázik a bab s a murok,
petrezselyem zöldje is
és a holtak földje is.

Ázik, ázik a búza,
fejét a víz lehúzza,
beillene zsenge nádnak:
bokán fölül vízben állhat...

Medárd, Medárd, habókos,
hol a selyemlepke most?
Hol a futó gyíkocskák,
kik a kertem csíkozták?
És a fácánkakas hol
prüszköl, krákol, gyalogol?
Esik, esik, csak esik
kisestétől reggelig,
mintha csőrepedés volna
fönt az űrben, s reánk folyna:
vagy mintha egy szálló tenger
vándorolna fölöttünk el,
s hullatná a fölösleget,
eláztatva földet, eget.
evavicus, 2018. június 13. szerda, 20:33
Csoóri Sándor: Medárdi eső
CSOÓRI SÁNDOR: MEDÁRDI ESŐ


Medárd nekünk megártott,

alaposan bemártott,

három hete csak zuhog,

ázik a bab s a murok,

petrezselyem zöldje is

és a holtak földje is.

Ázik, ázik a búza,

fejét a víz lehúzza,

beillene zsenge nádnak:

bokán fölül vízben állhat.

Medárd, Medárd, habókos,

hol a selyemlepke most?

Hol a futó gyíkocskák

kik a kertem csíkozták?

És a fácánkakas hol

prüszköl, krákol, gyalogol?

Esik, esik, csak esik

kisestétől reggelig,

mintha csőrepedés volna

fönt az űrben, s reánk folyna:

vagy mintha egy szálló tenger

vándorolna fölöttünk el,

s hullatná a fölösleget,

eláztatva földet,
lilagondolatok, 2018. június 13. szerda, 10:11
Ételízesítő házilag
kb. 1 kg fehérrépa, 25--25 dkg sárgarépa, karalábé, kelkáposzta, karfiol, zeller . 3--4 db vöröshagyma, 5--6 db húsos piros úgynevezett pritamin paprika, a fehérrépa és a petrezselyem zöldje, esetleg aki csípősen szereti 1 --2 db erős paprika. A szokásos módon tisztítjuk, csumázzuk és ledaráljuk. (vagy aprítógépben, vagy húsdaráló apró rácsán).
Lemérjük és 2,5 kg-hoz számolunk 50 dkg sót. Alaposan összekeverjük és levével együtt kicsi méretű üvegbe tesszük. Jó lezárjuk és végső helyére tesszük.
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 12:23
Receptek túróval!
elmixeljük (ha a túró nagyon száraz, adunk hozzá egy kis tejet), a masszát szétporciózzuk, tejszínhabbal és kiviszeletekkel díszítjük.

Túrós uborkasaláta
*************************
Hozzávalók:
1 kígyóuborka, 25 dkg túró, 3 gerezd fokhagyma, 1 doboz fehér joghurt, vegeta.

Elkészítése:
A túrót áttörjük, az uborkát káposztareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a túrót, a vegetát, a joghurtot. Meghinthetjük apróra vágott kaporral, snidlinggel vagy zöldpetrezselyemmel.

Túrós pogácsa
*******************
Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás (a megkenéshez), só.

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, negyedórai időközökben háromszor nyújtjuk, hajtogatjuk, a negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagságúra hagyjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, megkenjük a tojással, előmelegített sütőben megsütjük.

Túrógombóc
****************
Hozzávalók:
60 dkg túró, 4 tojás, 6 dkg vaj, 30
suzymama, 2018. május 15. kedd, 14:06
Zsenge karalábé dióval és körtével töltve
Hozzávalók: 4 személyre
Zsenge karalábé dióval és körtével töltve
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál vaj
- 2 szál petrezselyem zöldje
- 1 adag radicchio saláta
- 10 dkg dió
- 2 db körte
- 4 db karalábé
Öntet
- 4 evőkanál diómagolaj
- ízlés szerint őrölt fehérbors
- ízlés szerint kristálycukor
- 1 csipet szerecsendió
- 1 ml Tabasco
- 1 késhegynyi só
- 2 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál tej
- 10 dkg karalábé
Zsenge karalábé dióval és körtével töltve
A karalábékat megmosom, meghámozom, és egy éles késsel kiveszem a közepüket úgy, hogy tölthetők legyenek. A karalábé kivájt húsát apró kockákra darabolom. A körtéket meghámozom, negyedelem, kiveszem a magházakat és kis kockákra vágom. A kifúrt karalábéfejeket és a kivájt karalábédarabokat 1 liter lobogó sós vízben 2 percig blansírozom, majd jeges vízben lehűtöm és lecsepegtetem. A dióbelet durvára felvágom és a vajon megpirítom. A radicchiót megtisztítom, leveleit vékony
suzymama, 2018. május 03. csütörtök, 14:44
Spenótos-túrós tekercs
Hozzávalók: 4 személyre
- 1 kis csokor petrezselyem zöldje
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 25 dkg félkemény sajt
- 25 dkg húsos szalonna
- 50 dkg túró
- 70 dkg spenót
- 1 csipet só
- 3 teáskanál olívaolaj
- 4 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- bors

Összegyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, jól kidolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és hagyjuk egy órát pihenni. Közben a spenótot megmossuk, megtisztítjuk, összevágjuk, sós vízben blansírozzuk. Leszűrjük és lehűtjük. Összekeverjük a túrót az egész tojással, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát nagyon kicsi kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a kifacsart spenótot a szalonnával, a túróval, a sajttal, az összevágott petrezselyemmel. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát. Ráfektetjük egy lisztezett abroszra. Megkenjük a sűrített paradicsommal, és rásimítjuk a tölteléket. A konyharuha segítségével felcsavarjuk, konyhai kötözővel
suzymama, 2018. május 03. csütörtök, 13:54
Karfiolropogós zöld fűszeres túrókrémmel
Hozzávalók: 4 személyre
- só
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 csokor újhagyma
- 1 pohár tejföl
- 20 dkg túró
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 5 dkg reszelt parmezán
- 5 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 kisebb karfiol
- bors
A karfiolt lereszeljük vagy konyhai robotgépben apróra vágjuk, megsózzuk, 20 percig állni hagyjuk, hogy kissé kieressze a levét. Ezután kézzel vagy konyharuhába tekerve alaposa kifacsarjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A karfiolhoz hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a tojást, a reszelt parmezánt és a zúzott fokhagymát, jól elkeverjük. Sütőpapírral bélelt, kókuszzsírral kikent tepsin tenyérnyi, 0,5-1 cm vastag korongokat formázunk, majd 40 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Félidőben megfordítjuk. Villával összetörjük a túrót, majd hozzákeverjük a tejfölt, a felkarikázott újhagymát és az apróra vágott petrezselymet, kaprot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A frissen sült
suzymama, 2018. május 03. csütörtök, 13:47
TÖLTÖTT FASIRT zöldségesen
Hozzávalók 4 személyre:

Hozzávalók
-50 dkg sertés darált hús(lehet vegyes is)
-1 db zsemle
-3 db tojás
-pirospaprika
-só
-örölt bors
-3-4 gerezd fokhagyma
-petrezselyem zöldje

Töltelékhez:
tetszés szerint:
sárgarépa
kukorica
főtt tojás
zöldborsó
virsli
A zöldségeket előre megfőzzük

Előkészületi idő: 30 perc
Sütési idő: 60 perc
Elkészítés:
A húst a többi hozzávalóval alaposan eldolgozom, majd fóliára téve téglalap alakúra nyújtom. A töltelék hozzávalóit is tetszés szerint aprítom, összekeverem, majd elosztom a fasírton.(a zöldségeket előre megfőzőm) A fólia segítségével feltekerem, és kiolajozott tepsibe terítem,amit előre kibélelek császárszalonnával.Sütőbe teszem és 150 fokon 1 órát sütöm

forrás: evakonyhaja.bloglap.hu
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 15:48
1/79
Képek, videók
Petrezselymes burgonya
irmus
2018. július 11. szerda, 06:59
petrezselymes-mézes
sanci81
2015. november 14. szombat, 20:03
Petrezselymes-mézes
sanci81
2015. június 14. vasárnap, 12:20
petrezselymes tócsni.jpg
snbela44
2014. június 19. csütörtök, 10:58
petrezselymes-zsemlego mbó
bubszi
2010. szeptember 13. hétfő, 05:01
sajtoshús petrezselymes k
flammerne
2009. december 24. csütörtök, 21:06
rántott hús,petrezselymes
cinci0616
2008. június 01. vasárnap, 18:03
Babfőzelék,zúzapörkölt
soosistvan
2016. január 05. kedd, 20:45
zuzaporkolt3.jpg
feviroza
2015. március 28. szombat, 13:45
zuzapörkölt
soosistvan
2014. december 07. vasárnap, 16:38
zúzapörkölt....
szupermami
2012. március 24. szombat, 18:39
zuzapörkölt
szelidszeder
2011. december 18. vasárnap, 13:55
Zuzapörkölt tésztával
irmus
2011. szeptember 20. kedd, 08:32
Zuzapörkölt
irmus
2011. szeptember 20. kedd, 08:31
babfőzelék,zuzapörkölt
soosistvan
2010. szeptember 25. szombat, 19:44
Címkék
konyharuha segítségével, apróra vágott, összevágott petrezselyemmel, holtak földje, selyemlepke most, túrót áttörjük, petrezselyem zöldje, hússal rétegezve, többi hozzávalóval, kertem csíkozták, frissen sült, vöröshagyma felét, alaposan megtisztított, petrezselyem zöldjét, szálló tenger, hozzávalókat összegyúrjuk,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.