Belépés
2019. augusztus 22. csütörtök | 34. hét | 234. nap | 19:58 | Menyhért, Mirjam
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csorba Győző
sírás, visszafogad szeliden
a régi udvar, otthonunk
borostyán csöndje, susogása.

Mindíg,
mindíg is hazavágytam.


Elmúlik egyik nap...

Elmúlik egyik nap a másik után
és már olyan napok
hogy nem tudom: az-e a több amit
hoznak vagy amit visznek

Hideg van ágyba bújtam
dunna rajtam vánkos fejem alatt
körülöttem szolgáló tárgyaim
a szék-szolga az asztal-szolga
a könyv-szolgák a papír-szolgák
az írógép-szolga a ruha-szolgák
ezek ringyó szolgák mindahányan
kik most hűséggel engedékenyen
alkalmazkodnak ízlésem dühöm
hanyagságom kedvem kanyargó
igényeihez
de éppúgy megtennék akárkinek

A legjobb volna szétperzselni őket
a féltékenység-irigység jegyében
a közelgő próbáltatás jegyében
amikor majd nem borul föl a szék
ruha és szőnyeg nem gubancolódik
a papírok se gyűrődnek azok elé
akik engem
menusgabor, 2019. január 30. szerda, 18:30
Konyhai kisokos
tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit,
skorpiolilike, 2018. július 31. kedd, 14:15
Mandulás sárgarépasütemény
Hozzávalók:
250 gr répa
250 gr darált mandula
3 tojás
200 gr cukor
1 kiskanál vaniliéscukor
0,5 kiskanál fahéj
50 gr burgonya-liszt
egy kevés vaj a tepsi aljára
egy kis macesz-liszt

Elkészítés:
Begyújtjuk a sütőt és 180 fokra állítjuk, hogy előmelegedjen, mire berakjuk a süteményt.
Alaposan megmossuk a sárgarépát aztán meghámozzuk, és aprólyukú reszelőn lereszeljük. Két nedvszívó papír közé helyezzük, kicsit megnyomkodjuk, hogy a felesleges nedvesség kijöjjön belőle.

Egy tálban összekeverjük a répát, a mandulát, a tojást, a cukrot, a vaníliáscukrot, a fahéjat és a burgonyalisztet.
Bekenjük a tepsi alját vajjal, megszórjuk maceszliszttel és a fölösleget kirázzuk belőle. Belehelyezzük a répás masszát és háromnegyed óráig sütjük.
Miután megsült szeletekre vágjuk és porcukorral meghintjük.

Nagyon finom a sütemény, de csábítóbb lesz egy kanál tejszínhabbal!
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 11:44
Fortélyok, ötletek
Ha elsóztuk a levest vagy a főzeléket, néhány evőkanál tejjel vagy tejföllel enyhíthetjük a sós ízt. Másik megoldás szerint tegyünk bele egy nagy burgonyát, forraljuk néhány percig, majd vegyük ki belőle.
Ha az étel alja odaégett, csak úgy lehet megmenteni, ha felkeverés nélkül átöntjük egy másik edénybe, majd 1 dl forró tejet hozzáöntve, most már alaposan összekeverjük és felforraljuk.
Ha a tejeslábos alját nagyon vékonyan bevajazzuk, nem fog odaégni a tej.
Ha a tej forraláskor összement, ne öntsük ki, mert levest vagy főzeléket még behabarhatunk vele.
Ha a tejszínt nem tudjuk habbá verni, tejfölként még felhasználhatjuk.
Ha a sajt nagyon kiszáradt, egy éjszakára áztassuk tejbe, ezután újból könnyen szeletelhető.
Puha sajtot úgy lehet lereszelni, ha előzőleg a mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Ha a húsvágó deszka alá teszünk egy konyharuhát, a hús klopfolásakor keletkező zaj jelentősen lecsökken.
A szárazkolbász héja könnyen lehúzható, ha a kolbászt vízbe mártjuk, és
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:25
Knédli
Recept:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
1 tk só
2 ek olaj

Az élesztőt a tejben a cukorral elkeverem, 15 percre magára hagyom, hogy felfusson. A lisztet mélyebb tálba szitálom, hozzákeverem a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt, és szép hólyagosra dagasztom.
Egy tálat olajjal kikenek, beleteszem a tésztát, és azt is megkenem olajjal. Huzatmentes helyre teszem (én hideg sütőbe vagy mikróba szoktam tenni, anélkül, hogy bekapcsolnám). Kelni hagyom, ez kb. 1 óra.
A megkelt tésztát 3 részre osztom, cipót vagy veknit formálok belőlük, majd konyharuhával letakarva hagyom kelni legalább egy negyed órán át.
A knédlit gőzben kell főzni, nem vízben, erre én azt találtam ki, hogy egy nagy fazékba 2 újjnyi vizet töltök, ebbe belerakok egy kisebb tortaforma kapcsos részét, rá egy nagyobb tortaforma alját, és amikor már forr a víz, a sütőpapírra rakott knédlit a papírral együtt
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 14:33
Tallóztam
Trükkös ötletek, amire a papírtörlőt használhatod

Szeretjük a praktikus ötleteket, hiszen ezekkel leggyakrabban pénzt és időt takaríthatunk meg. Most a papír törlőkendő kreatív falhasználására mutatunk pár ötletes megoldást. Mivel kiváló nedvszívó, ezért sokféleképpen könnyítheti meg a házimunkát a te otthonodban is.

Zöldség-gyümölcs fonnyadás gátló

Ugye, milyen bosszantó, amikor a hűtőszekrény zöldséges rekeszében megpenészedett répa és fonnyadt salátafejek látványa fogad? Ha szeretnéd, hogy a zöldségek tovább maradjanak frissek és roppanósak, béleld ki a tároló alját papírtörlővel. Így felszívják azt a nedvességet, ami a zöldség és gyümölcs rothadását okozza és megkönnyíti a hűtő tisztán tartását is.

Főtt kukorica

A héjától megszabadított kukoricánkat csavarjuk bele egy átnedvesített papírtörlőbe, majd 3-4 percig tegyük a magas hőmérsékletű mikrohullámú sütőbe! Tökéletes puha és ízletes lesz!

Ropogós rántott hús

Sütés előtt, ha
horvathnemagdi, 2018. március 20. kedd, 20:01
Gesztenyés charlotte
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
15 db babapiskóta
4 dl tejszín
0,5 dl rum
2 dkg zselatin
1 dkg vaj

Elkészítés:
Egy mély, kb. 25 cm átmérőjű tál falát kikenjük a vajjal, a tál alját kibéleljük papírral (kör alakúra vágjuk) vagy alufóliával. A tál oldalán szorosan körberakjuk a babapiskótát.
Egy másik tálban simára keverjük a rummal meglocsolt gesztenyemasszát a kevés vízben feloldott zselatinnal, majd hozzákeverünk 2,5 dl felvert tejszínt.
A krémet a piskótákkal kibélelt tálba töltjük, a kiálló piskótavégeket a tál széléig levágjuk, majd a charlotte-t legalább három órán keresztül hűtőben érleljük.
Tálalás előtt tortástálra borítjuk, levesszük róla a papírt vagy az alufóliát, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.
bkisseva, 2018. február 08. csütörtök, 14:27
Karácsonyi receptek
félholdak
200 g nyers marcipánmasszát 75 g szitált porcukorral, 150 g hámozatlan, őrölt mandulával, 3 csapott teáskanál étkezési keményítővel, 1 tojásfehérjével, 30 g apróra vágott cukrozott citromhéjjal, 2 teáskanál narancs- vagy mandulalikőrrel, fél tasak citrom aromával egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton egyenletes masszává eldolgozzuk. Porcukorral megszórt gyúródeszkán szűk 1 cm vastagra kinyújtjuk, félholdakat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 2-3-as fokozat, sütési idő: 10-12 perc (A sütemény legyen nyirkos tapintású.) A kihűlt félholdakat porcukorral megszórjuk.

Gesztenyés kifli
48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 kanál tejföl, só, 50 dkg kész gesztenyepüré.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott élesztővel, cukorral, tejföllel rétestészta keménységűre
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Piskóta alapok
tortaforma kenéséhez 1 dkg vaj és kevés liszt.

A megmosott tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem a robotgép vékony keverőpálcájával. A tojásfehérjékből a citromlével kemény habot verek, majd a cukrot, a citromhéjat és a sót is beleszórva, tovább verem mindaddig, amíg a felfordított keverőtálból már nem folyik ki a tojáshab. Ezután kézzel (nem géppel!) lazán beleforgatom a cukros tojássárgáját és az átszitált lisztet, felváltva. Kerek tortaformát kibélelek fehér papírral, és a papír alját bekenem a vajjal. Kevés liszttel meghintve belesimítom a piskótamasszát, és úgy igazítom el a tetejét, hogy a közepe felé kissé homorú legyen a massza. (A sütés folyamán a tészta közepe megemelkedik egy kissé, így biztosan szép egyenletes lesz.) A piskótát előmelegített, forró sütőbe teszem. A sütőajtóba beleteszek egy hurkapálcát, hogy a kis résen át a gőz kiáramolhasson a sütőből, majd rácsukom a sütőajtót. Ha a piskóta idő előtt barnul, egy papírlapot vagy egy alufólia
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
25 dkg mascarpone 2 dl tejszín 2 dl kókuszkrém 10 dkg kókusz
csomag vaníliás cukor
1 csomag zselatin fix
25 dkg keksz

Elkészítés: A fehér csokit felkockázzuk, és gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral. A mascarponét tálba tesszük, hozzáöntjük a kókuszkrémet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a zselatin fixet és a fehér csokit, ezzel is elkeverjük, majd a tejszínhabot és a kókuszreszelék 2/3 részét váltakozva 2-3 részletben beleforgatjuk.
Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírból akkora kört vágunk, hogy épp belesimuljon, az oldalára pedig egy vastagabb csíkot vágunk a papírból. A peremen néhány helyen pici vajpöttyöt rakhatunk, hogy a papírt megtartsa.
A tortaforma alját kirakjuk keksszel, majd egy adag kókuszos csokihabot rakunk rá, ízlés szerint rétegezzük a keksszel, a tetejére krém kerüljön, amit óvatosan elsimítunk. A tetejét a maradék kókuszreszelékkel meghintjük, és 4-5 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen, a keksz pedig
koszegimarika, 2017. július 28. péntek, 21:01
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
tálaljuk.

Diós cipóban sült sonka

A tészta:
kb. 3 dl tej,
1 csomag száraz élesztő,
1 teáskanál cukor,
30 dkg finom liszt,
30 dkg rozsliszt,
1 tojás,
1 dkg só,
2 evőkanál vaj,
15 dkg durvára vágott dió,
3 ostya
A töltelék:
1,2 kg sovány főtt sonka,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál méz,
1 nagy alma,
2 evőkanál citromlé,
2,5 dl húsleves,
4 cl almapálinka,
1 teáskanál majoránna,
tej megkenni,
papír a sütéshez

Előkészítés:
Az élesztőt és a cukrot langyos tejben feloldjuk, majd a liszttel, a tojással, a vajjal és a sóval együtt egy keverőtálba tesszük, és sima tésztává dolgozzuk össze. Ezután beleadjuk a diót, majd letakarva, meleg helyen, 1 órán át kelesztjük. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk; a cukrot egy serpenyőben megolvasztjuk és aranybarnára pirítjuk; az almakockákat rövid ideig pároljuk benne; hozzáadjuk a mézet; felöntjük a citromlével, a
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
A csend
élek.
Finom a csönd, íze van.
Mint a csöppenő dinnyének.
Ritka pillanat, mikor a lélek
szinte kézzel fogható,
kevés a betű és méltatlan a szó,
tán még az idő is megállt,
oly' szokatlanul néma a világ.
Ma hallgat a vers. Vár, mint táj
a hajnal hasadtára, mikor az ég
éjsötét vásznára vöröslő
csíkot húz a virradat.
Vár, mint vihar előtt a madarak
puha fészkük ölén,
vár, mint harmatcsepp a Napot,
éj az esthajnalcsillagot,
betű a papírt, éjfél a holnapot.
Vár, akár földben a mag,
álmok mélyén az elfojtott gondolat.
S mint borban a zamat,
a szó tán megérik

Sárhelyi Erika



Mögöttünk örök csend, előttünk is örök csend, és létünk rövid idejét úgy kell
leélnünk, hogy a futó pillanat boldogságával töltsük be a csend egész
megmérhetetlen
menusgabor, 2017. február 08. szerda, 19:03
1/20
Képek, videók
csorba_gyozo_ha_meghal lga
menusgabor
2019. január 30. szerda, 19:44
CSORBA GYŐZŐ RÓZSÁK.gif
feviroza
2015. március 01. vasárnap, 19:19
CSORBA GYŐZŐ RÓZSÁK.j
feviroza
2015. március 01. vasárnap, 19:18
CSORBA GYŐZŐ _EGYNYÁRI VI
feviroza
2014. november 02. vasárnap, 17:39
CsORBA GYŐZŐ CSAK VENDÉG.
feviroza
2014. november 02. vasárnap, 16:53
Csorba Győző 2
taltos1
2013. december 08. vasárnap, 23:10
Csorba Győző 1
taltos1
2013. december 08. vasárnap, 23:10
Csorba Győző Három lány.J
ile58
2009. március 06. péntek, 16:52
Csorba Győző.GIF
ile58
2009. január 05. hétfő, 14:48
A régi udvaron....jpg
chillik
2015. szeptember 13. vasárnap, 06:19
régi udvari kijárat.jpg
agota_nagy
2009. június 19. péntek, 12:17
egyik a másik után
riszadanceclub
2009. december 12. szombat, 17:24
0 q inti, képek, több is
lovaszmarika
2019. augusztus 22. csütörtök, 16:02
0 a inti, több kép pl5qtk
lovaszmarika
2019. augusztus 06. kedd, 16:56
0 a inti - több kép gjeyp
lovaszmarika
2019. július 28. vasárnap, 17:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.